Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομική ισχύς τοπογραφικού διαγράμματος κληρονομιάς


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι και μη, έχω την παρακάτω περίπτωση: Σε οικισμό κάτω των 2000, γίνεται αποδοχή κληρονομιάς και συντάσσεται από συνάδελφο τοπογραφικό διάγραμμα που αφορά αδόμητο οικόπεδο. Καθ' υπόδειξη ιδιοκτήτη (του κληρονόμου) συμπεριλαμβάνεται στην εν λόγω ιδιοκτησία και μια επιφάνεια που εξυπηρετεί ως μονοπάτι για αυτή αλλά και για τις δύο όμορρες ιδιοκτησίες (το "μονοπάτι" περικλείεται από τις 3 ιδιοκτησίες). Απ' όσο μπορώ να γνωρίζω (η μια όμορρη ιδιοκτησία ανήκει στην οικογένειά μου), στους τίτλους ιδιοκτησίας δεν περιγράφεται ιδιοκτησιακό καθεστώς του "μονοπατιού" και η χρήση του ήταν κοινή για όλους τους γείτονες τουλάχιστον από το 1920 και μετά! Αυτό που θα θελα να γνωρίζω είναι τι ισχύ έχει το τοπογραφικό που συνοδεύει την αποδοχή και δείχνει το μονοπάτι ως ιδιόκτητο, σε τυχών διαφωνία που θα προκύψει ανάμεσα στους γείτονες. Σημειώνω ότι οι άλλοι δύο ιδιοκτήτες δεν διεκδικούν ιδιοκτησία, αλλά κοινή χρήση του μονοπατιού. Επίσης πως μπορώ να κατοχυρωθώ νομικά ωστέ εάν αργότερα θελήσω να οικοδομήσω στην ιδιοκτησία μου να μαι σίγουρος ότι η κοινόχρηστη δίοδος δεν θα φραχτεί. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε φαντάζομαι αναφέρεσαι σε δουλεία.

Για να αποκτήσει νομική υπόσταση η δουλεία πρέπει να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη και να μεταγραφεί νόμιμα.

 

Εξαιρετικά χρήσιμο είναι το αρχείο του ΜΑΚΑΡ που βρίσκεται στα downloads .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απαντησή σου. Αν δεν κάνω λάθος όμως η δουλεία βρίσκεται στην κατοχή ενός και την παραχωρεί σε κάποιον άλλο. Στην περίπτωση μου όμως η επίμαχη επιφάνεια ήταν ανέκαθεν κοινόχρηστη.

Link to comment
Share on other sites

Το τοπογραφικό από μόνο του δεν έχει καμία άλλη χρησιμότητα πέρα από συπληρωματική των υπόλοιπων που είναι τα συμβόλαια των οικοπέδων και το αν αναφέρουν το μονοπάτι από το 1923 και μετά Αν δεν αναφέρεται αλλά αποτελεί αποδειγμένα χρήση από πολλούς όμορους ιδιοκτήτες από το 1920 και μετά , αυτό μπορεί να φανεί σε αεροφωτογραφία τουλάχιστον για το 1945 , επομένως με έγγραφο από τον τοπικό ΟΤΑ που να βεβαιώνει το στοιχείο αυτό μπορεί να καταφύγει κάποιος σε δικαστική απόφαση στο αν αυτός αποτελεί κοινόχρηστο δρόμο ή δουλεία κλπ , ειδικά αν δεν έχουν άλλη πρόσβαση τα παρεκείμενα οικόπεδα και σε συνδιασμό με καταγραφή του με κύρωση των δημοτικών δρόμων ή αναγραφή σε διορθωτικό συμβόλαιο να χρησιμοποιηθεί για πρόσωπο αυτών

Link to comment
Share on other sites

GEORGE MICHAEL τα όμορρα έχουν πρόσωπο και πρόσβαση από δυτικά σε κοινοτική οδό και ανατολικά στο εν λόγω "μονοπάτι" το οποίο δεν είναι χαρακτηρισμένο. Τη λύση της αεροφωτογραφίας την έχω σκεφτεί και έχεις δίκιο. Τι άλλα αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσα να επικαλεστώ; Το έγγραφο που να βεβαιώνει τον ισχυρισμό μου από τον ΟΤΑ μπορεί να είναι ένα τοπογραφικό που θα μου σφραγίσουν ή υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο; Γνωρίζει κάποιος αν με την αποδοχή της κληρονομιάς μεταγραφεί το ακίνητο στο υποθηκοφυλακείο συνοδευόμενο από το τοπογραφικό που περιλαμβάνει τη δίοδο, τι νομική ισχύ αποκτά η διεκδίκηση του γείτονά μου; Θα συμβουλευτώ συμβολαιογράφο τη Δευτέρα απλά ζητάω την άποψη συναδέλφων για να έχω πιο σφαιρική εικόνα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια ανάλογη περίπτωση που συνάντησα που έιχα επίσης μονοπατι που εξυπηρετούσε δυο όμορες ιδιοκτησίες και διερχόταν από μια ακόμα , ο ιδιοκτήτης από την οποία διερχόταν πήρε δικαστική απόφαση ότι ο δρόμος παρόλο που υφίστατια από το 1938 βάση στοιχείων, που δεν το αναγνώριζε για κοινοτικό Και το περίεργο είναι ότι έκανε παραχώρηση λωρίδας σε αυτό για να πάρει άδεια οικοδομής που ποτε δεν υλοιποιήθηκε και δεν την έκανε αποδεκτή ο δήμος λόγο της δικαστικής απόφασης Παρά ταύτα η πολεοδομία εφόσον υπάρχει στο συμβόλαιο τον θεωρεί δημοτικό και απαιτεί παραχώρηση λωρίδα Και η πλάκα είναι ότι ένα από τους όμορους ιδιοκτητες μετέγραψε την παραχώρηση Πάρε το αυγό και κούρευτο , για να αντιληφθείς τι χάος επικρατεί σε ανάλογες περιπτώσεις Εγώ αυτό που έκανα στο τοπογραφικό μου είναι να αναφέρω όλα τα στοιχεία που έιχα από άδεια οικοδομής και δικαστική απόφαση κα έγγραφα ΟΤΑ

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.