Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακό τζάκι: πρώτες εντυπώσεις


Scrooge

Recommended Posts

Μετά από αρκετή σκέψη για μια εναλλακτική λύση έναντι της θέρμανσης με πετρέλαιο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το (ανοιχτό) τζάκι του διαμερίσματος όπου μένω είχε κατασκευαστικό πρόβλημα (γύριζε καπνό), πρόσφατα το αντικαταστήσαμε με ενεργειακό. Θα ήθελα να μοιραστώ τις πρώτες εντυπώσεις από τη λειτουργία του.

 

Το νέο τζάκι διαθέτει κλειστή εστία, όπου γίνεται ελεγχόμενη καύση των ξύλων. Η θερμότητα ακτινοβολείται από το τζάμι της εστίας και τις επιφάνειες της επένδυσης του τζακιού και μεταφέρεται από τον θερμό αέρα που εξέρχεται από το πάνω μέρος της εστίας με φυσική κυκλοφορία (χωρίς ανεμιστήρα).

Στο χώρο όπου είναι τοποθετημένο το τζάκι (σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα, εμβαδού 38 τμ), η θερμοκρασία φτάνει τους 25oC περίπου (σε απόσταση 5 m από το τζάκι), ενώ στα δύο υπνοδωμάτια τους 18-20oC περίπου.

Η θερμική άνεση που προσφέρει το τζάκι είναι εφάμιλλη των κλασικών σωμάτων καλοριφέρ, ενώ δεν συγκρίνεται με αυτή των κλιματιστικών split units, καθώς ζεσταίνει κυρίως με ακτινοβολία. Υστερεί σε σχέση με τα καλοριφέρ στο ότι δεν παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο το σπίτι. Ουσιαστικά, είναι σαν να έχεις ένα μεγάλο σώμα σε ένα σημείο.

Το πλεονέκτημα του τζακιού αυτού σε σχέση με τα καλοριφέρ και -κυρίως- τα κλιματιστικά, είναι ότι το σπίτι κρατάει ικανοποιητική θερμοκρασία για πάνω από 12 ώρες από τη στιγμή που θα κάψει και το τελευταίο ξύλο. Αυτό εξηγείται αν πιάσεις την επένδυση και κυρίως το τζάμι της εστίας του τζακιού, που παραμένουν ζεστά για πολλές ώρες.

Η κατανάλωση ξύλου -σύμφωνα με μετρήσεις μου- είναι έως 2,5 kg/h περίπου, ενώ απαιτείται τροφοδότηση της εστίας με ξύλα κάθε 1 με 2 ώρες, αναλόγως του μεγέθους των ξύλων που καίγονται. Υπάρχει ωστόσο ένας περιορισμός για να αποδίδει σωστά το συγκεκριμένο τζάκι, ο οποίος αφορά το μέγεθος και τη διάταξη των ξύλων.

 

Αφήνοντας εκτός το πετρέλαιο ως μη συμφέρουσα οικονομικά λύση, κάνω μια σύγκριση κόστους μεταξύ της χρήσης τζακιού και κλιματιστικών για τη δική μου περίπτωση και με τις παρούσες συνθήκες:

Με το τζάκι το κόστος είναι: 2,5 kg/h * 0,130 €/kg (τόσο πήρα τα ξύλα φέτος) = 0,325 €/h.

Αν λειτουργούν όλα τα κλιματιστικά του σπιτιού (σαλόνι, υπνοδωμάτια), ρυθμισμένα στους 22oC, το κόστος είναι: 1,7 kWh/h (μετρημένη ηλεκ. κατανάλωση) * 0,19045 €/kWh (για κατανάλωση 2-3 MWh/4μηνο) = 0,324 €/h.

Με το κόστος να είναι πρακτικά το ίδιο (τουλάχιστον προς το παρόν), σταθμίζω τα συν/πλην τζακιού και A/C: Το τζάκι υπερτερεί σε ποιότητα θέρμανσης, ποσότητα θέρμανσης (στο σαλόνι), ζεστό σπίτι μέχρι την επόμενη μέρα. Τα κλιματιστικά υπερτερούν σε ομοιομορφία θέρμανσης (εφόσον λειτουργούν σε όλα τα δωμάτια), πρακτικότητα (δεν χρειάζεται να κουβαλάς ξύλα). Προσωπικά επιλέγω τζάκι.

 

Εν κατακλείδι, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επιλογή του συγκεκριμένου τζακιού.

Ομολογώ ότι δεν το περίμενα, όμως η θέρμανση του σπιτιού μου μπορεί πλέον να γίνει αποκλειστικά με αυτό, χωρίς ιδιαίτερους συμβιβασμούς.

Edited by Scrooge
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με γεια! Να το χαρείτε και καλές ζέστες να έχετε!

 

Είναι άλλη φάση, δεν είναι μόνο η θέρμανση. Είναι και το αισθητικό κομμάτι! :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις ευχές.

Έχεις δίκιο, το τζάκι είναι κάτι παραπάνω από απλή θέρμανση.

Κατ' αρχήν, είναι ένα όμορφο έπιπλο. Μετά, χαίρεσαι και μόνο να βλέπεις τη φωτιά. Αν σε ζεσταίνει κιόλας, ακόμα καλύτερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά είχαμε σκεφτεί να τραβήξουμε αεραγωγούς μέχρι τα υπνοδωμάτια και να τοποθετήσουμε ανεμιστήρα (αν κρινόταν απαραίτητο). Προς το παρόν, έχουμε απορρίψει αυτή τη λύση για τους εξής λόγους:

- Φασαρία (και κόστος) εγκατάστασης από τη διέλευση των αεραγωγών.

- Θόρυβος από τον ανεμιστήρα.

- Πιθανές εστίες μόλυνσης στο εσωτερικό των αεραγωγών.

- Η θερμοκρασία των 18-20oC που πιάνουν τα υπνοδωμάτια με το τζάκι, μας είναι προς το παρόν αρκετή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το κλιματιστικό έχει και το μειονέκτημα της μειωμένης απόδοσης όσο μειώνεται η εξωτερική θερμοκρασία,άρα και για αυτό είναι καλύτερο το ενεργειακό τζάκι!

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Υπάρχει ωστόσο ένας περιορισμός για να αποδίδει σωστά το συγκεκριμένο τζάκι, ο οποίος αφορά το μέγεθος και τη διάταξη των ξύλων.

 

Από αυτά που γράφεις πρέπει να έχουμε τζάκι ίδιας εταιρείας, και εμείς το βάλαμε 11/2012 και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, μήπως μπορείς να μας βοηθήσεις στο θέμα του μεγέθους και της διάταξης των ξύλων γιατί μερικές φορές δεν τα καταφέρνομε και δεν ξέρουμε τι φταίει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας!

Σε παλιό διώροφο πέτρινο σπίτι που ανακατασκευάζω σκέφτομαι τη λύση του ενεργειακού τζακιού. Συγκεκριμένα το σπίτι χρησιμεύει μόνο σαν εξοχική κατοικία για ΣΚ και το τζάκι θα είναι πάντα αναμμένο. Επίσης ξύλα υπάρχουν άφθονα - τουλάχιστον μέχρι να μπει κανείς στο οικόπεδο να τα βουτήξει...

Με αυτή την παραδοχή, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το τζάκι σαν κύρια πηγή θέρμανσης. Θεωρώ μόνο την περίπτωση να βάλω αερόθερμο σύστημα γιατί τα χρήματα για το υδραυλικό + σύστημα καλοριφέρ ξεφεύγει σε κόστος εγκατάστασης.

Αντίθετα αν μπορούσα να περάσω αεραγωγούς μέσα από το ξύλινο πάτωμα, θα είχα θέρμανση σε όλα τα δωμάτια του 1ου ορόφου, ενώ για το ισόγειο θα είναι εύκολο: είναι ένας ενιαίος χώρος.

αν κάποιος έχει την εμπειρία και την καλοσύνη ας απαντήσει στα εξής:

1. πόσο θόρυβο παράγει ένα αερόθερμο τζάκι εξαιτίας της ροής του αέρα? Επίσης δεν έχω καταλάβει: τοποθετείται ένας κεντρικός ανεμιστήρας ή μικρότερα ανεμιστηράκια που υποβοηθούν τη ροή στο μήκος των σωληνώσεων?

2. ποια είναι η μέγιστη εξωτερική θερμοκρασία των σωληνώσεων που θα θεωρούσατε ασφαλή για την όδευση των αεραγωγών μέσα από το ξύλινο πάτωμα?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.