Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι για εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού


mnmich

Recommended Posts

Σε περίπτωση όπου θέλει κάποιος να εγκαταστήσει Φ/Β πάνελ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της οικίας του (αυτόνομο σύστημα) όχι σε στέγη αλλά σε ένα μικρό χωράφι (γήπεδο) λίγο δίπλα, θα πρέπει να λάβει υπόψη του όλους τους ειδικούς όρους για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων όπως αυτοί ισχύουν για τα διασυνδεδεμένα συστήματα; (δείτε επισυναπτόμενο αρχείο)

Ειδικοί_όροι_εγκαταστασης_ΦΒ_Ηλιακών_συστημάτων_εκτός_σχεδίου_περιοχές.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ναι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι όροι και να εκδοθεί η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας δίοτι διαφορετικά η εγκατάσταση είναι αυθαίρετη και τα πρόστιμα μεγάλα.

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

Όπως είπαν και ο armenopoulos και ο astrah o νόμος δεν αφορά μόνο τα διασυνδεδεμένα αλλά όλα τα συστήματα εκμετάλευσης ηλιακής ενέργειας (Φ/Β - ηλιακά θερμικά)

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς σε ποια υπηρεσία μπορώ να απευθυνθώ για να πάρω μία απάντηση επίσημη όσον αφορά το αυτό το ζήτημα; Στις στέγες απ'όσο γνωρίζω, και έχω δει κιόλας καλώς ή κακώς, όσον αφορά αυτόνομο σύστημα ο καθένας τα βάζει όπως του καπνίσει αρκεί να βλέπουν Νότο.

Link to comment
Share on other sites

Στο τυπικό μέρος και από πολεοδομικής / χωροταξικής / κτιριακής πλευράς (ελπίζω να είναι σωστή η ορολογία) δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε διασυνδεδεμένα και αυτόνομα συστήματα μιλώντας για την εγκατάσταση των πανέλων σε κτίριο ή στο έδαφος. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες / νόμοι / διατάξεις και για τις δύο περιπτώσεις.

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του αυτόνομου δεν υπάρχει καμία άμεση εμπλοκή αλλού φορέας και δεν απαιτείται κάποια άλλη αδειοδότηση ώστε να ελεγχθεί - έστω και εμμέσως - το χωροταξικό της εγκατάστασης των Φ/Β. Και για τα κλιματιστικά απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας αλλά πόσοι έχουν πάρει για το σπίτι τους?

Ακόμη όμως και εκεί που υπάρχει εμπλοκή βλέπουμε ότι οι "ομορφιές" είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Φαντάσου στα αυτόνομα....

Link to comment
Share on other sites

Ας πούμε δηλαδή, με λίγα λόγια, ότι είναι ζήτημα σύμπνοιας κατασκευαστικής και ομοιομορφίας στις εγκαταστάσεις...

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.