Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαρροή καπνού από καμινάδα τζακιού.


green

Recommended Posts

Γεια σας,

πρόσφατα διαπιστώθηκε διαρροή καπνού από καμινάδα τζακιού (καμινάδα τζακιού χαμηλότερου ορόφου πολυκατοικίας) μέσα σε συρόμενο κούφωμα αλουμινίου και στο καθιστικό του διαμερίσματος.

 

Εντοπίστηκε ότι έντονη μυρωδιά κάπνας έβγαινε όταν ήταν αναμμένο το συγκεκριμένο τζάκι, από το κούφωμα της συρόμενης μπαλκονόπορτας. Αφού βγήκαν τα κουφώματα με οπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι, βαθιά μέσα στην τοιχοποιία του κουφώματος, υπήρχαν ίχνη καπνιάς σε κενά στη τσιμεντόλασπη μεταξύ των τούβλων (ενδεικτικά σημειώνονται με πράσινο στις φωτογραφίες). Η καμινάδα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κούφωμα (μετά την καμινάδα παρεμβάλεται η τοιχοποιία και η μόνωση του καθιστικού).

 

Η καμινάδα είναι χτιστή (κατασκευή 1996) με προκατασκευασμένους σφονδύλους 20Χ20cm. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κακότεχνη κατασκευή (το πιθανότερο)ή ρωγμές που προκλήθηκαν από σεισμό ή θερμοδιαστολές λόγω χρήσης του τζακιού (το λιγότερο πιθανό, η εστία της φωτιάς απέχει 15 μέτρα).

 

Με δοκιμές που έγιναν, αποκλείστηκαν τα ενδεχόμενα να μπαίνει καπνός από διπλανή καμινάδα (δηλ. από καμινάδα σε καμινάδα στην ταράτσα με τον αέρα) ή από αλλού.

 

1. Υπάρχει κάποιος τρόπος επισκευής/στεγανοποίησης με επάλειψη, σοβάντισμα ή ψεκασμό κάποιου σφραγιστικού υλικού μέσα στο κούφωμα?

 

Έχουν προταθεί λύσεις gunite, ειδικής τσιμεντοκονίας, στόκου, μαστίχας, ρητίνης, σιλικόνης, ελλαστομερούς υλικού ή αφρού πολυρουεθάνης. Τα υλικά επισκευής αυτά μπορεί να είναι απλά ή πιο εξειδικευμένα (πυράντοχα).

 

2. Υπάρχει κάποια λύση για στεγανοποίηση της καμινάδας εσωτερικά?

3. Υπάρχει ίσως, κάποιο είδος επένδυσης της καμινάδας, με σωλήνα μικρότερης διάστασης?

 

Το γκρέμισμα και η επανακατασκευή της καμινάδας δεν είναι αποδεκτή λύση λόγω κόστους και μεγάλης όχλησης.

 

Αν κάποιος φίλος μηχανικός έχει αντιμετωπίσει ή έχει ακούσει κάτι παρόμοιο, παρακαλώ να υποδείξει κάποια λύση.

 

Κάθε ιδέα ή πρόταση είναι καλοδεχούμενη,

ευχαριστώ εκ των προτέρων.

post-3832-0-80845400-1359049953_thumb.jpg

post-3832-0-07181100-1359049973_thumb.jpg

post-3832-0-06805800-1359049988_thumb.jpg

post-3832-0-14257700-1359050012_thumb.jpg

post-3832-0-26971200-1359050041_thumb.jpg

post-3832-0-91734400-1359050053_thumb.jpg

post-3832-0-39968100-1359050073_thumb.jpg

post-3832-0-10528100-1359050088_thumb.jpg

post-3832-0-65298800-1359050445_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Για εσωτερική στεγανοποίηση της καμινάδας υπάρχει το furanflex (χωρίς να ξέρω κόστος, αντοχή κτλ). Φαντάζομαι ότι ίσως υπάρχουν και άλλες μάρκες.... (δεν το γνωρίζω)... Το θεωρώ όμως υπερβολή...... Το σοβάτισμα είναι η πιο απλή λύση...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου, η καμινάδα-επένδυση furanflex είναι πολύ ακριβή λύση.

Ο σοβάς πως θα μπει μέσα στο κούφωμα?

 

Και μία μικρή διόρθωση, οι σφόνδυλοι της καμινάδας είναι 25Χ25 cm (όχι 20Χ20).

Edited by green
Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα ειναι της οικοδομης και υπευθυνοι ο κατασκευαστης και ο μηχανικος. 15 μετρα μακρυα απο την εστια ειναι τωρα, αν το καιει το τζακι και καποια στιγμη παρει φωτια η καπνοδοχος τοτε η φλογα θα βρεθει διπλα σου. Αν ανησυχεις την πυροσβεστικη πρεπει να ρωτησεις. Αν απλά θελέις να ησυχασεις απο μυρωδιες τοτε κανε μια μικρη τρυπα τερμα ψηλα στην εσοχη που δεχεται μεσα το κουφωμα και εισαι οκ! Εγω μονο αυτο θα εκανα..

Edited by Στελιος1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου Στέλιος1.

Έχει ακόμη ευθύνη ο κατασκευαστής μετά 17 χρόνια παράδοσης της πολυκατοικίας? Αν υπάρχει προφανής κακοτεχνία έχει ευθύνη?

Έχω ακούσει ότι ''μάστορες'' φτιάχνουν καμινάδες, όχι συνεχείς από την εστία έως το καπέλο, αλλά φτάνουν τα προκατασκευασμένα κομμάτια έως κάτω από την πλάκα και συνεχίζουν με νέο σφόνδυλο πάνω από την πλάκα.. Αν γίνεται όντως έτσι, είναι πολύ πιθανό να χάνει καπνό από τις ενώσεις στην πλάκα.

Εννοείς να τρυπήσουμε από τη βεράντα προς το κούφωμα, στα 2,65μ. ακριβώς (κάτω από το δοκάρι) για να βγαίνει ο καπνός από εκεί?

Κάποιος πρότεινε να κάνουμε τρύπες στο κούφωμα και να ρίξουμε αφρό πολυρουεθάνης. Μεγάλο μπλέξιμο.

Link to comment
Share on other sites

green και ενος χρονου να ηταν η οικοδομη δεν νομιζω οτι ειναι σωστο να ψαχνεις το ποιος ''φταιει'', η οικοδομη επι τοπου χτιζεται και τετοια μικροπροβληματα υπαρχουν παντα και στα καλυτερα κτιρια του κοσμου. Κανενας δε φταιει, συμβαινουν αυτα. Οπως ανοιγεις το κουφωμα σου, στην τερμα θεση του που παει και χωνεται, εκει ψηλα, μια τρυπα προς τα εξω υποθετω οτι θα τραβουσε τ μυρωδιες προς το περιβαλλον.

Φαινεται μικρη η διαρροη και δυσπροσιτη να την επισκευασεις.

Υπαρχει παντα η περιπτωση (σπανια νομιζω) να εισερχεται αερας απο κει ψηλα και οχι να βγαινει, αλλ ειναι οικονομικη η δοκιμη αυτη.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι κάποιος λίγο "καλλιτέχνης" μάστορας μπορεί να στοκάρει τις τρείς - τέσσερις τρύπες με κόλα πλακιδίων ίσως, αν δέσει μια σπάτουλα σε κάποιο κοντάρι. Πρόσεξε λίγο εκτός από τις τρύπες που δείχνεις, και το μαυρισμένο τούβλο.

Υ.Γ. Εχω κάνει παρόμοιο μερεμέτι (όχι σε καμινάδα)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι κάποιος λίγο "καλλιτέχνης" μάστορας μπορεί να στοκάρει τις τρείς - τέσσερις τρύπες με κόλα πλακιδίων ίσως, αν δέσει μια σπάτουλα σε κάποιο κοντάρι. Πρόσεξε λίγο εκτός από τις τρύπες που δείχνεις, και το μαυρισμένο τούβλο.

Υ.Γ. Εχω κάνει παρόμοιο μερεμέτι (όχι σε καμινάδα)

Ενδιαφέρουσα ιδέα antloukidis,κάτι παρόμοιο σκεφτήκαμε με ελαστομερές ή στόκο που θα εφαρμοζόταν με κοντάρι και πινέλο. Το μαυρισμένο τούβλο λες να είναι καπνισμένο από τρύπα? Το ρώτησα αυτό, μου είπαν ότι πιθανό να είναι εκ κατασκευής το τούβλο μαύρο. Δεν έχω ιδέα. Αν είναι καπνιά σημαίνει ότι οι τρύπες είναι περισσότερες και σε διαφορετικά μη ορατά σημεία (πολύ πιθανό).Ξέρει κάποιος αν εκτοξευόμενος σοβάς θα έκανε δουλειά?Έμαθα ότι υπάρχουν μικρές πρέσες/αναδευτήρες έτοιμου σοβά που με μια μικρή και προσεκτική εφαρμογή θα μπορούσαν να σοβατίσουν τις τρύπες. Μου πρότειναν σοβά ειδικό για υγρομόνωση (για να κλείσει/στεγανώσει όλα τα κενά).Τις τελευταίες ημέρες, μετά από κουβέντες περί του θέματος, διαπίστωσα ότι παρόμοια προβλήματα διαρροών εμφανίζονται πολύ πιο συχνά απ' ότι αρχικά πίστευα. (!)

Link to comment
Share on other sites

Ίσως μια επιθεώρηση με αναμένο το τζάκι δείξει από πού βγαίνει ο καπνός. (Ίσως, καλύτερα, καίγοντας κάτι που βγάζει πολύ καπνό)

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραια ιδεα Αντλουκιδης.. καλυτερος σε τετοια εφαρμογη θα ηταν κανενας καλος μπογιατζης. Γκρην ο τοιχος με τουβλα εχει αμετρητρες τρυπες, δοκιμασε με οποιον πιο προσφορο- οικονομικο τροπο μπορεις. Εν τελει αν δεν τα καταφερεις στα προχειρα και χρειαστουν σοβαρα εξοδα να θυμασαι οτι ''παλαιυεις'' προβλημα της οικοδομης και οχι δικο σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.