Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποζημίωση για επανάληψη μελετών


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Ελπίζω το θέμα ,που θέλω ν'αναπτυξω, το παραθέτω στη σωστή κατηγορία. Πριν από λίγο καιρό εκπόνησα όλες τις Η/Μ μελέτες για μια νέα διώροφη κατοικία εκτός σχεδίου σε οικόπεδο μοιρασμένο στα δύο εξ'αδιαιρέτου. Στο ένα μισό του οικοπέδου θα χτιζόταν η διώροφη κατοικία και στο άλλο μισο μία μικρή αποθήκη(η οποία αποθήκη δεν με αφορά). Αφού ολοκλήρωσα το κομμάτι των Η/Μ μαθαίνω πως ο πελάτης της διώροφης οικοδομής είχε κάνει μία συμφωνία να ''πάρει'' 15 τετραγωνικά μέτρα δόμησης από το άλλο μισό του οικοπέδου ισχυριζόμενος πως θα το κανόνιζε με τον άλλον ιδιοκτήτη. Ο άλλος ιδιοκτήτης όμως ενημερώθηκε για τον ισχυρισμό του πρώτου όταν ήρθε η ώρα να υπογραφεί η συμφωνία για τη μεταφορά της δόμησης και αρνήθηκε(για δικούς του λόγους).

Το αποτέλεσμα αυτού είναι πως αναπροσαρμόζονται τα σχέδια της διώροφης κατοικίας εφόσον δεν ήρθαν σε συμβιβασμό οι δύο πλευρές με συνέπεια να πρέπει να επαναληφθούν όλες οι μελέτες ή τουλάχιστον οι μελέτες που επηρεάζονται με τις νέες αλλαγές στα σχέδια. Ο πελάτης εντωμεταξύ δεν επιθυμεί να ξαναπληρώσει για τις νέες αλλαγές.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω αρχικά είναι για το κομμάτι των Η/Μ μελετών που θα επαναλάβω δε θα πρέπει να αξιώσω μία αποζημίωση ,αν όχι στο ύψος των αρχικών αμοιβών τουλάχιστον για το χρόνο που θα δαπανήσω για να κανώ τις αλλαγές? Έστω τελικά για τις εκτυπώσεις?

Δεν γνώριζα το είδος της συμφωνίας που είχε γίνει αρχικά και εδώ έρχεται το επόμενο μου ερώτημα. Κατά τη γνώμη σας όφειλα να μελετήσω το διάγραμμα δόμησης καλύτερα ώστε να καταλάβω τη μεταφορά δόμησης από το ένα μισό στο άλλο μισό του οικοπέδου? Ήταν παράλειψή μου δηλαδή? Απλά να ξέρω για την επόμενη φορά!

Ελπίζω να σας έδωσα μια σαφή εικόνα για την περίπτωση

Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε άποψη, ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

εχεις ενα γηπεδο εκτος σχεδιου με δυο συνιδιοκτητες εξ αδιαιρετου

Ο ενας αποφασιζει να χτισει σε ενα "τμημα" ...αρα εχεις συσταση καθετης...που απαγορευεται

Επίσης, με την ΟΑ...θα εχτιζε περισσοτερα τμ. απο οσα "αναλογουσαν" στο ποσοστό του...

[μετα απο ...προφορικη συμφωνια!!!!...]

 

Και δεν λες αν εκαναν συσταση ΟΙ..και διανομη...προ πασης ανεγερσης...

 

Εάν μεσα στις αρμοδιοτητες σου ειναι και ο ελεγχος των πολεοδομικων μεγεθων..."διορθωνεις" με όποια χρηματικη συμφωνια μπορεις να κανεις.

Αν δεν εχεις τετοια αρμοδιοτητα...ζητας τις αμοιβες σου και για την πρωτη μελετη και για την δευτερη

 

Και, παραμενει το ερώτημα,

ειναι "συννομη" αυτη η ΟΑ σε αυτο το εκτος σχεδιου, χωρις την συναινεση του "αλλου" εξ αδιαιρετου συνιδιοκτήτη???

δες τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε

για να απαντηθούν τα ερωτήματά σου πρέπει να απαντήσεις πρώτα εσύ στο παρακάτω:

ΠΟΙΟΣ σου ανέθεσε τις μελέτες; Ο ιδιοκτήτης ή ο μηχανικός που ανέλαβε την άδεια;

Πάντως για να μην τρελλαθούμε, ο Μηχανολόγος μηχανικός που εκπονεί τις μελέτες Η/Μ δεν έχει καμμία σχέση με το Δ.Κ. και την Αρχιτεκτονική μελέτη. Παραλαμβάνει τα σχέδια από τον Αρχιτέκτονα ή Πολιτικό μηχανικό και εκπονεί τις μελέτες του. Δεν έχει καμμία υποχρέωση να ελέγξει κατά ΓΟΚ (τώρα (ΝΟΚ) τα σχέδια.

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να απαιτήσεις αμοιβή για την αλλαγή των μελετών η οποία εξαρτάται από το μέγεθος των αλλαγών.

Link to comment
Share on other sites

Στην παρακάτω εγκύκλιο του ΤΕΕ θα βρεις τις πληροφορίες που ψάχνεις. Επισύναψα μόνο αυτά που θεωρώ πιο σχετικά με την περίπτωσή σου αλλά διάβασέ την μήπως βρεις κάτι καλύτερο.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΕΕ

ΠΕΡΙ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ - ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

http://portal.tee.gr...kyklios_TEE.pdf

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ

 

Σχετικά με τροποποιήσεις της μελέτης ο Κανονισμός προβλέπει τα εξής :

 

(Π.Δ. 696/74) Άρθρo 3 παρ. 5 Τροποποιήσεις της μελέτης σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια

« Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια εκπόνησης σταδίου τινός της μελέτης του έργου υπάρξουν κατόπιν οδηγιών ή εγκρίσεως του εργοδότη τροποποιήσεις σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τα προηγούμενα στάδια, τότε το υπόψη

καθώς και επόμενα στάδια της μελέτης θεωρούνται αναφερόμενα σε ανεξάρτητο αυτοτελές έργο και αμείβονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σε σχέση με τα προηγούμενα, στάδια της μελέτης για το μέρος του έργου που αντιστοιχεί στην τροποποιηθείσα μελέτη καταβάλλεται ιδιαίτερη αμοιβή, που καλύπτει το εκπονηθέν μέρος του εν λόγω σταδίου, όπως μελετήθηκε πριν επέλθει η τροποποίηση.»

 

(Π.Δ. 696/74) Άρθρo 83 παρ. 12 Τροποποίηση της μελέτης μετά την έγκριση αυτής

«Οιασδήποτε τροποποίησις επερχoμένη εις την μελέτην μετά την έγκριση αυτής συνεπάγεται πρόσθετον αποζημίωσιν ίσην προς την αμοιβήν την εξαγόμενην εκ του αντιστοίχου πίνακος αμοιβών, αλλά μόνον δια την δαπάνην του τροποποιούμενου τμήματος, ασχέτως αρχικού προϋπολογισμού. (Π.Δ. 696/74) Άρθρo 83 παρ. 14 Τροποποίηση της μελέτης κατά την διάρκεια εκπόνησης αυτής Εν περιπτώσει, τη εντολή του Εργοδότου, τροποποιήσεως της μελέτης κατά την διάρκειαν εκπονήσεως αυτής, με συνέπειαν επαύξησιν της εργασίας χωρίς όμως να προκληθεί ανάλογος αύξησις του προϋπολογισμού, η νέα εργασία αμείβεται ιδιαιτέρως, προστιθεμένου του προϋπολογισμού ταύτης εις τον συνολικόν προϋπολογισμόν του έργου.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας, τα σχέδια τα πήρα κατευθειαν από τον μηχανικό που διεκπαιρεώνει την άδεια και δεν είχα γνώση για τις προθέσεις του ενός συνιδιοκτήτη, η μόνη πληροφόρηση που είχα σχετικά ήταν του στυλ '' τελείωνε γρήγορα τα Η/Μ γιατί θέλουμε να πάρουμε την άδεια''.

Η άδεια δεν έχει κατατεθεί ακόμη φυσικά. Εγώ απλά ελπίζω να τα βρούν οι συνιδιοκτήτες και να γίνει και γραπτώς η μεταξύ τους συμφωνία ώστε να μην χρειαστεί να ξανασχοληθώ με αυτή τη δουλεια.

Σίγουρα δεν είναι αρμοδιότητά μου να ελέγχω εγω κατά ΝΟΚ αλλά εν τέλει μήπως χρειάζεται και αυτό? Μήπως την επόμενη φορά να βάζω τον πελάτη να υπογράφει και συμφωνητικό πως σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές μετά το πέρας των μελετών να πρέπει να πληρώσει επιπλέον ποσό για τις αλλαγές? Θεωρώ πως είναι κρίμα μια τόσο ωραία δουλειά όπως η συγκεκριμένη κατοικία να εκφυλλίζεται έτσι. Και πάλι ευχαριστώ, θα προσπαθήσω να διεκδικήσω ότι επιπλέον γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.