Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αοριστία στη Σύσταση


maximus

Recommended Posts

Σε παλαιά πολυκατοικία (ΓΟΚ 1974) η Σύσταση/Κανονισμός αναφέρει ότι δίδονται «δυο θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο» στην οικοπεδούχο μητέρα μου, χωρίς όμως να ορίζεται επακριβώς το σημείο του ακαλύπτου που βρίσκονται οι θέσεις --υποθέτω πως εννοείται ο μπροστινός ακάλυπτος (πρασιά) αφού δεν υπάρχει δίοδος για τον πίσω ακάλυπτο. Επίσης, οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης δεν εμφανίζονται πουθενά στα επίσημα σχέδια της Πολεοδομίας. Πρόκειται προφανώς για δικαίωμα προσωπικής δουλείας στον κοινόχρηστο ακάλυπτο της πρασιάς, το οποίο όμως η μητέρα μου ουδέποτε διεκδίκησε όσο ζούσε. Εντούτοις, στη διαθήκη της μου αφήνει, εκτός από το διαμέρισμά της, και τις δυο θέσεις στάθμευσης. Ο δικηγόρος μου με διαβεβαίωσε ότι το δικαίωμα αυτό είναι κληρονομητό με βάση ειδικό άρθρο της Σύστασης, που λέει ότι όλα τα δικαιώματα των ιδιοκτητών μεταβιβάζονται αυτόματα στους εκάστοτε καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους των οριζοντίων ιδιοκτησιών.

 

Πιστεύω πως τα ερωτήματα που προκύπτουν μόνο από μηχανικούς μπορούν να απαντηθούν:

1) Η Σύσταση έγινε το 1976. Επιτρέπονται (τότε ή σήμερα) οι θέσεις στάθμευσης στην πρασιά;

2) Ζήτησα από τους συνιδιοκτήτες να μου ορίσουν τα σημεία των θέσεων στάθμευσης στην πρασιά και αρνήθηκαν. Πώς αλλιώς μπορώ να τις διεκδικήσω; Να προσφύγω στο Δήμο, στην Πολεοδομία, στο Δικαστήριο;

 

Θα σας ήμουν υποχρεωμένη αν μπορούσατε να μου απαντήσετε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Link to comment
Share on other sites

  1. Ναι
  2. Ότι γράφει η σύσταση. Οι θέσεις στάθμευσης έχουν ξεχωριστά χιλιοστά? Ή είναι παρακολούθημα του διαμερίσματος? Έλεγξε αν υπάρχει ξεχωριστή συμβολαιογραφική πράξη δέσμευσης θέσεων στάθμευσης. Χρειάζεσαι δικηγόρο να σου τα ελέγξει και να προσδιορίσει τι σου ανήκει με βάση τους τίτλους που έχεις και πόσο προσδιορισμένο είναι. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα για αυτά ο Δήμος και η Πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να βρείτε τα σχέδια βάσει των οποίων έγινε η σύσταση.

Θα τα βρείτε στο αρχείο του Συμβολαιογράφου ο οποίος έκανε τη σύσταση.

Λογικά, εκεί θα φαίνονται οι θέσεις στάθμευσης εφόσον αναφέρονται στη σύσταση, ασχέτως αν ΔΕΝ φαίνονταν στα σχέδια της Πολεοδομίας.

Οι Συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να περιγράφουν ιδιοκτησίες ή παραρτήματά ιδιοκτησιών χωρίς αυτά να απεικονίζονται στα σχέδια που επισυνάπτονται στις πράξεις και τα συμβόλαιά τους..

Εφόσον η θέση βρίσκεται στον ακάλυπτο ΔΕΝ μπορεί (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) να έχει χιλιοστά, παρά μόνο να είναι παράρτημα μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Στην ουσία η θέση στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο είναι αποκλειστική χρήση και ΔΕΝ μπορεί να είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Το 1976 δεν υπήρχε νομοθετική απαίτηση για θέσεις στάθμευσης. Άρα στα σχέδια της πολεοδομίας δεν θα φαίνεται τίποτε.

Κατά τα άλλα ακολουθείστε αυτά που σας λένε οι συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα...

 

και διαβασε ξανα την συσταση ή δες στον φακελλο της συστασης στο αρχειο του συμβ/φου...

 

μήπως υπαρχουν καποια επισυναπτομενα τοπογραφικα ή κατοψη του ισογειου με προσδιορισμό "χρησεων"

 

οπως προείπε η kapa

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ τους dimitris GM, arcgeo, Kapa, και Didonis για την απάντηση. Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε στο γραφείο του συμβολαιογράφου, ούτε αναφέρεται πουθενά στην Σύσταση ότι οι θέσεις στάθμευσης είναι παρακολούθημα κάποιου συγκεκριμένου διαμερίσματος. Πρόκειται για αποκλειστική χρήση χωρίς χιλιοστά, η οποία έχει χαρακτήρα προσωπικής δουλείας και από την σύμβαση δόθηκε στην οικοπεδούχο μητέρα μου που είχε διάφορες οριζόντιες ιδιοκτησίες στην ίδια πολυκατοικία. Τις ιδιοκτησίες αυτές τις κληρονόμησα εγώ δια διαθήκης μαζί με τις θέσεις στάθμευσης. Η διατύπωση στην Σύσταση είναι η εξής: "Στην οικοπεδούχο -------- δίδονται δυο θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο". Με άλλα λόγια υπάρχει πλήρης αοριστία. Στο Κτηματολόγιο μου είπαν ότι χρειάζεται να κάνω Κτηματολογικό δικαστήριο προκειμένου να μεταγγραφεί αυτό το δικαίωμα στην μερίδα μου. Καμία άλλη ιδέα; Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Επί συνόλου πόσων θέσεων στάθμευσης στον ακάλυπτο έχεις εσύ τις 2?

Η Συνολική επιφάνεια του ακαλύπτου είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη μπορούν ευλόγα να προσδιοριστεί η θέση τους έστω ως μια κατ αρχή ένδειξη?

 

(την φράση οι Χ θέσεις στάθμευσης όπως φαίνονται στα σχέδια του μηχανικού τάδε από ημερομηνία τάδε δεν υπαρχει?)

Link to comment
Share on other sites

Με κάλυψε η δεύτερη ανάρτηση σου. Οπως προεκτέθηκε από τους συναδέλφους ναι μπορείς να έχεις αυτό το δικαίωμα μόνο εφόσον έχεις κυριότητα σε οριζόντια ιδιοκτησία και ως παρακολούθημα σ´ αυτή. Το ότι δεν εμφαίνεται η θέση στη συστατική πράξη όπως επίσης και η μη συμμόρφωση των συνιδιοκτητών μπορεί να λυθεί μόνο με δικαστική απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δεν υπάρχουν και δεν αναφέρονται πουθενα άλλες θέσεις στάθμευσης στη Σύσταση εκτός από τις 2 που αποδίδονται στην οικοπεδούχο μητέρα μου --στα σχέδια δεν υπάρχουν ούτε καν αυτές. Φαντάζομαι πως εφόσον έχω οριζόντιες ιδιοκτησίες στην πολυκατοικία (κληρονομηθέντες από τη μητέρα μου), οι θέσεις στάθμευσης θα θεωρηθούν παρακολούθημα σε όλες αυτές (όπως είχα γράψει προηγουμένως, η Σύσταση δεν αναφέρει τίποτα περί παρακολουθήματος). Όπως φαίνεται, θα χρειαστεί δικαστική απόφαση. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.