Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α/Θ ζητουμενο : αποδοτικότερη λειτουργία


kirimiha

Recommended Posts

Δεν ειμαι μηχανικος, οποτε οι γνωσεις μου πανω σε καυστηρες και μηχανήματα παραγωγης θερμοτητας ειναι σχεδον μηδενικες, ειμαι ομως οικονομολογος και με ενδιαφερει η τιμη/αποδοση σε οτι σκοπευω να χρησιμοποιησω, στο δια ταυτα, προσφατα εκανα αιτηση για το εξοικονομω με επιλογη την αλλαγη καυστηρα πετρελαιου σε αντλια θερμοτητας, το θέμα ειναι ο,τι πολυ προσφατα ενα πολυ κοντινο μου προσωπο, αλλαξε τον καυστηρα πετρελαιου του με αντλια θερμοτητας και αντιμετωπισε τα εξης:

 

(καταρχας ειναι μια 10,5KW αντλια χαμηλων θερμοκρασιων και εχει σωματα καλολιφερ και οχι επιδαπεδια ή Fan coil)

 

τον Ιανουαριο (σχετικα ζεστος μηνας για χειμωνα) καταναλωσε 250 ltr πετρελαιο για ενα 90τ διαμερισμα στους 21 βαθμους με μια σχετικα μεσαιου βαθμου θερμομονωση.

 

ενω σε μια βδομαδα τωρα στον φεβρουαριο που πανω κατω ειναι στα ιδια με τον Γεναρη σε θερμοκρασίεςκαταναλωσε 350kwh, ήτοι 50kwh την μερα, που με βαση τον νεο τιμοκαταλογο της ΔΕΗ μεταφραζεται σε 10 ευρω περιπου την μερα για θερμανση.

 

Ξερω, θα μου πειτε, έ, ειναι πιο οικονομικο απο το πετρελαιο, ομως αν σκεφτουμε οτι δικαιούται και επιστροφη φορου στο πετρελαιο θα καταληξουμε στους εξης υπολογισμους : 1,31 -0,28 = 1,03 x 250 = 257,5 ευρω τον μηνα για θερμανση με πετρελαιο, ενω 50kwh x 0.21€ = 10,50 x 30 = 315 € τον μηνα με αντλια θερμοτητας. (πριν απορήσετε για την τιμη 0,21 ανα kwh της ΔΕΗ να σας προειδοποιησω oτi εκει διαμορφωνεται η τιμη της kwh για καταναλωση ρευματος μαζι με τις λοιπες χρεωσεις της ΔΕΗ και το ΦΠΑ για πανω απο 3000 kwh καταναλωση το τετραμηνο, και δεν βαζω μεσα χαρατσια, ΕΡΤ, Δημους κτλ)

 

οποτε εχουμε θέμα για το αν ειναι τελικα η πιο οικονομικη λυση η αντλια θερμοτητας για ενα διαμερισμα 90τ σε

πραγματικα νουμερα καταναλωσης ή κανουμε κατι λαθος στις ρυθμισεις (γιατι εχω την εντυπωση πως δουλευει ολη την μερα με πολυ λιγες και πολυ μικρες διακοπες ενδιαμεσα).

 

Αυτο που θα ηθελα, απο οποιον φιλο γνωριζει ειναι μηπως κανουμε κατι λαθος με βαση την εμπειρια που εχει στο ανωτερο συστημα θερμοτητας (Α/Θ) : Δηλ.

 

1) μηπως να αλλαζαμε τα σωματα με Fan coil?

2) μηπως να πειραζαμε τις ρυθμισεις της ανλτιας?

3) μηπως η αντλια ειναι ελλατωματικη?

4) κτλ...

 

Πασα βοηθεια δεκτη!

Link to comment
Share on other sites

βαλε αντλιες θερμοτητας αερα-αερα inverter κλασης Α (τα γνωστα κοινα κλιματιστικα)

με το 1/3 του κοστους εγκαταστασης της αντλιας που περιγραφεις παραπανω θα εχεις θερμανση και ψυξη

και μικροτερη καταναλωση λογω καλυτερου cop

 

ασε που πιθανον να εχεις ηδη τετοια μηχανακια στους χωρους σου οποτε απλα αναψε τα

τα Fan coil ειναι ακριβα, σαν να αγοραζεις κλιματιστικα

αντλια δεν θα χρειαζεσαι, απωλειες δικτυου δεν θα εχεις

και τα περι κρυων τοιχων και ξηρης ατμοσφαιρας ειναι αστικος μυθος

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα η χρήση αντλίας θερμότητας χαμηλής θερμοκρασίας με κλασικά σώματα είναι λάθος, Πρέπει να συμβουλεύτεί κάποιον μηχανολόγο που να γνωρίζει καλά απο αυτά.

Πάντως η κατανάλωση είναι πάρα πολυ μεγάλη. Με 350kwh που είπες πως κατανάλωσε σε μια εβδομάδα θα έπρεπε να βγάλει όλο τον μήνα.

Edited by mezzanine
Link to comment
Share on other sites

Ή απλά δεν πρόκειται για αντλία χαμηλών θερμοκρασιών αλλά για υψηλών... Κάτι γενικώς δεν πάει καλά. Μερικές παρατηρήσεις:

1."250 ltr πετρελαιο για ενα 90τ διαμερισμα στους 21 βαθμους με μια σχετικα μεσαιου βαθμου θερμομονωση": μου φαίνονται πολλά, εκτός και αν βρίσκεσαι στη Φλώρινα ή δεν έχει καν μέτρια θερμομόνωση.

2. Επίσης (πάρα) πολλές μου φαίνονται οι 50KWh. Το γεγονός ότι δουλεύει συνεχώς με κάνει να πιστεύω ότι όντως μπορεί να πρόκειται να χαμηλών τελικά.Σε τι θερμοκρασία φτάνει το νερό στα σώματα; Έγινε μελέτη πριν από την εγκατάσταση ή ψώνισες ότι είχε σε στοκ ο εμποράκος; Χοντρικά για να καταλάβεις ακόμα και 2 COP να έχεις το σπίτι σου σημαίνει ότι χρειάζεται 100 Kwh την ημέρα ή 132KWh τους 4 μήνες του χειμώνα ανά τετραγωνικό. Ή είναι εντελώς αμόνωτο ή είσαι σε περιοχή με πολύ κρύο ή πάει κάτι στραβά γενικώς.

3. Δώσε πληροφορίες για το διαμέρισμα

Edited by spsychis
Link to comment
Share on other sites

όσον αφορά τον φίλο σου όντως κάτι δεν πάει καλά με την κατανάλωσή του. Πχ. μήπως λειτουργούν τίποτα αντιστάσεις? Τι Α/Θ είναι? το 350Kwh είναι χωρίς τις καταναλώσεις του σπιτιού (φωτα κουζίνα πλυντήρια)?

όσον αφορά εσένα, όπως λέει και ο zxgr για 90τμ διαμέρισμα βάλε κλιματιστικά inverter. Όχι όμως των 250€... 9αρι απο 500€ και πάνω!

Link to comment
Share on other sites

Εγω στα Γιαννενα με αντιστοιχο σπιτι 90 τμ και πιθανον πιο αμονωτο, για να γραψω 50KWh τη μερα πρεπει η μεση εξωτερικη θερμοκρασια να ειναι γυρω στους -2°. Προσοχη, η μεση. Δλδ να παει και -7 και να παει και +3. Χτες και προχτες ας πουμε που η μεση ηταν +2.8 και +2.1 αντιστοιχα εγραψε απο 35KWh, κι αυτο γιατι ηταν η πεθερα μου σπιτι και αερισε απο κανα μισαωρο το πρωι και το απογευμα και μου διελυσε τη θερμικη αδρανεια! Η δικια μου ειναι 15KW ονομαστικη, inverter και τροφοδοτει σωματα χαμηλων θερμοκρασιων.

 

Για να καιει η 10αρα 50 τη μερα, πρεπει: α) να μη φτανει και να ειναι συνεχως στο οριο. β)τα σωματα σου να μην ειναι panel αλλα φετες, οποτε εχεις μεγαλη ποσοτητα νερου να ζεστανεις και αρα σωστα δουλευει στο τερμα. γ)το σπιτι να ειναι οντως στη Φλωρινα. δ)το δουλευεις οπως το πετρελαιο, π.χ. 3 ωρες το πρωι 3 ωρες το μεσημερι και 3 ωρες το βραδυ, οποτε το μηχανημα το σκοτωνεις. ε) η καμπυλη λειτουργιας-αντισταθμισης να ειναι ρυθμισμενη για αλλη εφαρμογη/εγκατασταση και να μην ανταποκρινεται στη δικια σου. στ) ... και αλλα πολλα δυστυχως.

 

Δωσε περισσοτερες πληροφοριες γιατι, για να σου δωσω ενα αντιστοιχο παραδειγμα στον τομεα σου, ειναι σα να σου πω πως εχω ενα οικοπεδο καπου στην Ηπειρο, δεν ξερω που ακριβως και ποσα τετραγωνικα ειναι αλλα ενδιαφερομαι να το πουλησω και θελω να μαθω ποσα μπορει να χτισει ο επιδοξος αγοραστης. Για πες μου γιατρε, θα ζησω?

Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχα στη Ξάνθη για το διαμέρισμα μου που είναι 126 τμ έχω μια 12kw ΑΘ inverter υψηλών θερμ. και την σύνδεσα απ'ευθείας σε σώματα πάνελ χωρίς buffer. Μεσοβδόμαδα την έχω ρυθμίσει να δουλεύει 40' το πρωί (στο νυχτερινό) και έπειτα το μεσημέρι από τις 15:00 συνεχόμενα μέχρι τις 23:00.

Η θερμοκρασία δε, είναι ρυθμισμένη συνεχώς στους 22.5 με 23 βαθμούς για τις ώρες που είναι ενεργή και ποτέ δεν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 20,5 στη χειρότερη περίπτωση. (μόνωση 10εκ, κουφώματα με αργκον, κλπ)

Για την αντιστάθμιση της ΑΘ δεν έχω και μεγάλα περιθώρια λόγω σωμάτων πάνελ, παρόλα αυτά είναι ρυθμισμένη 15C εξωτ./ 50C θερμοκρασία νερού και 0C εξωτ. / 56C αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει και αντιστάσεις 2Χ3Kw από τις οποίες έχω επιλέξει να δουλεύει μόνο η μια με εξωτερική θερμοκρασία κάτω από τους -5C (φυσικά με τέτοιο χειμώνα δεν έτυχε να δουλέψει).

Η κατανάλωση ΗΕ δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τις 22kwh ανά μέρα στις δυσμενέστερες συνθήκες δηλαδή -3οC με 0οC. Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται μέχρι τώρα τις 12 με 13kwh ανά ημέρα.

 

Τώρα για το πρόβλημα του kirimiha, το νούμερο των 50kwh είναι απλά με μια λέξη ''τεράστιο'' για τα 90τμ

Συμφωνώ με τον pasla για αυτά που έγραψε και επιπροσθέτως το εστιάζω:

1ο στην μόνωση του σπιτιού (το θεωρώ το πιθανότερο) δηλαδή κουφώματα, χαραμάδες, απορροφητήρας, τζάκι κλπ. και δεν διευκρινίζεις τι εννοείς ''μέσαίου βαθμού μόνωση''

2ο επειδή η ΑΘ σου είναι χαμηλών θερμ. δεν έχεις επιλογή εύρους αντιστάθμισης. (αυτό πάλι δεν δικαιολογεί από μόνο του μεγάλες καταναλώσεις)

3ο τα σώματα του σπιτιού είναι πολύ μικρά (λιγότερο πιθανό πάλι κάπως θα ζεσταίνονταν)

4ο πρόβλημα στην ΑΘ. Πχ δεν έχει την κατάλληλη ποσότητα φρέον με αποτέλεσμα να μην ζεσταίνεται επαρκώς ο πλακοειδής εναλλάκτης ή όπως έγραψε ο Panska δουλεύουν αντιστάσεις και χρειάζονται ρύθμιση. ή κάτι άλλο. (αρκετά πιθανό)

5ο Συνολική εγκατάσταση θέρμανσης και της ΑΘ - συνδεσμολογία. (πολύ σημαντικό)

Πχ. - Πόσα είναι τα μέτρα σωλήνα από την ΑΘ μέχρι τα κολλέκτερ; Εάν είναι μεγάλη η απόσταση (πάνω από 15 μέτρα τότε από 10,5kw φτάνουν στα κολλέκτερ 9kw ή και λιγότερο)

- Τι σωλήνες είναι τοποθετημένοι; (χαλκός, Pex, Ppx, κάτι άλλο)

- Μήπως χρειάζεσαι εξαέρωση στα σώματα;

- Ο κυκλοφορητής είναι ελαττωματικός ή μικρός; (λίγο δύσκολο - συνήθως η ΑΘ είναι υπολογισμένες να έχουν κυκλοφορητή που επαρκεί)

- Εάν έχεις Buffer πόσα λίτρα είναι και που είναι τοποθετημένο; (αυτό από μόνο του δεν φταίει)

- Μήπως ο υδραυλικός κατά λάθος σύνδεσε ανάποδα την προσαγωγή - επιστροφή. (Αυτό σίγουρα δικαιολογεί την κατανάλωση)

6ο Όλα τα παραπάνω μαζί (τόσο άτυχος???)

 

Μπορείς να μας δώσεις πληροφορίες για τα παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.