Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκουριά σε ανοξείδωτο ατσάλι


rootbreaker

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι

 

Πρόσφατα πελάτης μας, έστειλε φωτογραφίες από σκουριές που εμφανίστηκαν σε ανοξείδωτο ατσάλι, συγκεκριμένα ράφια και πόρτες από ανοξείδωτο ατσάλι. Οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καλές αν και στην πρώτη φαίνεται καθαρά ότι κάτι είχε τοποθετηθεί στο σημείο που εμφανίστηκε η σκουριά. Επίσης αν προσέξετε στην πρώτη φωτογραφία προς την κορυφή από ένα σημείο και μετά (προς τα αριστερά) αρχίζει να εμφανίζεται σκουριά ενώ προς τα δεξιά δεν υπάρχει σκουριά.

 

Ο πελάτης αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά καθαριστικά ή ότι υπήρχε κάτι τοποθετημένο επάνω στο ράφι (τρόφιμα εκτός δοχείου που να είναι όξινα με αποτέλεσμα να το διαβρώσουν)

 

Το ατσάλι είναι κλάσης 430, πάχους 0,9 χιλιοστών και είναι σε κουζίνα εστιατορίου.

 

Εκτός από τους λόγους που ανέφερα παραπάνω (χημικά καθαριστικά κλπ) υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που μπορεί να παρουσιάστηκε αυτό?

post-44472-0-54354100-1360603873_thumb.jpg

post-44472-0-25371500-1360603901_thumb.jpg

post-44472-0-27328000-1360603930_thumb.jpg

post-44472-0-07246200-1360603976_thumb.jpg

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

rootbreaker

 

 

να μάθεις τον τύπο του ανοξείδωτου, μετά θα ανοίξουμε μαζί το ASM Handbook και θα βρούμε το pitting resistance equivalent. Τα scratches είναι παντού και φοβάμαι οτι τα καθάριζε κάθε βράδυ με αποτέλεσμα να μην αφήνει χρόνο για passivation.

Link to comment
Share on other sites

AISI 430 είναι ο τύπος του συγκεκριμένου σε brushed finish.

 

Τέτοιο τύπο χρησιμοποιούμε σε ράφια (ή AISI 304 ανάλογα με το τι θέλει ο πελάτης), και σε σκελετούς τραπεζιών (30Χ30Χ1,2 τετραγωνική διατομή όχι brushed φυσικά) και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με σκουριά ποτέ στο παρελθόν. Κανονικά δεν θα έπρεπε να σκουριάζει ούτε να εμφανίζει pitting εάν το καθάριζε με σκέτο νερό ή ακόμα και απλό σαπούνι.

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

Σαν πρώτες βοήθειες επισυνάπτω τα παρακάτω ...

 

Αντιγράφω από το τέλος του πρώτου συνημμένου :

 

Contact Corrosion. A small piece of carbon steel, scale, copper, or foreign material lodged on stainless steel may be sufficient to destroy passivity at the point of contact and cause pitting.

Contact corrosion can easily be prevented by ensuring that stainless building components are clean and free from scale, small particles of metal, etc.

 

Συμπέρασμα : δεν υπάρχει πλήρως ανοξείδωτο ... κάθε είδος με τις προδιαγραφές του ... κατάλληλο καθάρισμα πάντοτε !

architect.pdf

designguidelines.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τους λόγους που ανέφερα παραπάνω (χημικά καθαριστικά κλπ) υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που μπορεί να παρουσιάστηκε αυτό?

 

Κατά σειρά πιθανότητας

1. η αποθήκευση της πρώτης ύλης ή του ενδιάμεσου ή τελικού προϊόντος ήταν σε περιβάλλον που προκάλεσε τις σκουριές

2. η παραγωγή της πρώτης ύλης ήταν προβληματική

 

Είναι από τις περιπτώσεις που, καθώς οοοοοολες πια οι επιχειρήσεις έχουν ISO 9001, αξίζει να δοκιμάσει κανείς την ανιχνευσιμότητα της παρτίδας, για να δει εάν η υπόλοιπη παρτίδα παρουσίασε προβλήματα αργότερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Kan62 και CostasV σας ευχαριστώ.

 

Κυρίως χρησιμοποιούμε 304 και 430 και πιο σπάνια 316 όπου το απαιτούν οι συνθήκες (αλατόνερο).

Επειδή το μέρος είναι επαγγελματική κουζίνα δεν νομίζω να υπάρχουν σκεύη που να ήρθαν σε επαφή φτιαγμένα από υλικό διαφορετικό. Το να υπήρχε πρόβλημα με την παρτίδα που παραλάβαμε το αποκλείω γιατί σε άλλους πελάτες, σε παρόμοιες εφαρμογές (επαγγελματικές κουζίνες) δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα (κάνουμε ιχνιλάτηση το τι παραλάβαμε και στο που χρησιμοποιήθηκε ότι παραλάβαμε).

 

Αποθήκευση πρώτης ύλης και τελικού προϊόντος γίνεται σε κλειστό χώρο, χωρίς ελεγχόμενη όμως υγρασία. Διαφορετικά υλικά αποθηκεύονται σε διαφορετικούς χώρους οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να έβαλε κάποιος φύλλο αλουμινίου πάνω στα φύλλα του ανοξείδωτου. Οποιαδήποτε κατεργασία γίνεται εν ψυχρώ. Κολήσεις γίνονται TIG ή MIG σε AISI 304 μόνο, ή σε τετραγωνικής διατομής (30Χ30Χ1.2) AISI 430 που χρησιμοποιούνται για σκελετούς.

 

Θα κάτσω να διαβάσω πάντως αυτά που μου επισύναψες Kan62.

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

Να δώσω ένα-δυο παραδείγματα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

 

Εάν εκεί όπου είναι πρόχειρα αποθηκευμένο το ενδιάμεσο προΪόν με το "σκουριασμένο" 430, σπάσει το ροδάκι από ένα καρότσι μεταφοράς ενδιάμεσων προϊόντων, θα έρθει ο συγκολλητής του εργοστασίου και θα κολλήσει τσάκα-τσάκα την ρόδα για να μην καθυστερεί η δουλειά Οι σπίθες από τον τροχό και την κόλληση μπορεί να πέσουν στην διπλανή ντάνα και να κάνουν την ζημιά.

 

Εκεί όπου είναι αποθηκευμένο το τσέρκι, στο προαύλιο του εργοστασίου, γίνονται εργασίες προέκτασης του στεγάστρου. Πάλι τροχός και κόλληση.

Edited by CostasV
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

CostasV

 

Πολύ καλές οι παρατηρήσεις σου, που αν και δεν πιστεύω να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μου, θα τις έχω υπόψη για το μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

To AISI 430 είναι φερριτικός ανοξείδωτος χάλυβας (α-Fe) και έχει pitting resistance equivalent PREN 16-18. Γενικά θεωρείτε χάλυβας χαμηλής αντίστασης στην διάβρωση στην κλίμακα των ανοξείδωτων. Απο τις φωτό μπορώ να υποθέσω 1 φαινόμενο και να παρατηρήσω αλλο 1 .

 

Υπόθεση 1. Carburization. Είναι μια διαδικασία που το ανοξείδωτο έρχεται σε επαφή είτε με άλλο υλικο είτε με περιβάλλον που δίνει άνθρακα σε υψηλές θερμοκρασίες. π.χ. σκεύος ζεστό.

 

παρατήρηση 1. Απο τις φωτογραφίες βλέπω scratches που έχουν γίνει απο κάποιο σύρμα καθαρισμού (σύρμα κουζίνας) ή κάποιο σκεύος έγδαρε την επιφάνεια. Εαν το σύρμα αυτό είχε τρίψει άλλα υλικά (κατσαρόλα) τότε πάμε πίσω στην Υπόθεση 1.

 

Γι αυτό και ποτέ δεν βάζουμε 430 σε τέτοια χρήση εκτός και εαν ο πελάτης είναι κακομοίρης αλλα θέλει ανοξείδωτο!!!!! Συνήθως ξεκινάμε με PREN>35 (ωστενικοί). Τυπικός χάλυβας για κουζίνες είναι ο 1925hΜo.

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Ροδόπουλε θα συμφωνήσω σε όλα εκτός από την τελευταία πρόταση.

 

Η χρήση του 430 είναι διαδεδομένη σε τέτοιες εφαρμογές (ράφια, πόρτες, σκελετούς) και δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα, ενώ περνάει κανονικά από food safety inspections (βέβαια με τα άλογα που τρώγαμε τόσο καιρό στο UK, τι food inspection?). Για την κύρια επιφάνεια εννοείται ότι το 304 είναι η μόνη επιλογή.

 

Ενδεικτικά θα παραθέσω το παρακάτω link από ανταγωνιστή μας.

 

http://www.lincat.co.uk/uploads/spec/SINKUNITS.pdf

http://www.lincat.co.uk/uploads/spec/WALLBENCH600.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.