Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σε αυθαίρετο


Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Θα ήθελα να κάνω και τα δικά μου σχόλια σχετικά με το σύστημα.

α) Πάνελ:

Τα πάνελ είναι μέσης κινέζικης εταιρίας με ότι αυτό επακολουθεί. Το πρόβλημα σου δεν είναι αν θα λειτουργήσει (όλα τα αντίστοιχης ποιότητας πάνελ δεν έχουν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα προς το παρόν), αλλά ή αντοχή τους στον χρόνο, η ισχύς της εγγύησης αλλά και η παρουσία της εταιρίας ή η του πάνελ μετά από 4-5 χρόνια που είναι και ο μέσος χρόνος εμφάνισης προβλημάτων για την εφαρμογή της εγγύησης. Από την άλλη είναι πολύ οικονομικότερα σε σχέση με τις ποιοτικές εταιρίες.

β) Ρυθμιστής:

Θεωρείται από τους καλούς ρυθμιστές

γ) Συσσωρευτές

Και οι δύο εταιρίες έχουν συσσωρευτές βαθιάς εκφόρτωσης. Δεν αγοράζεις και ότι καλύτερο υπάρχει ποιοτικά, αλλά είναι οι ποιο οικονομικοί που θα βρεις. Τις έχω χρησιμοποιήσει και εγώ αλλά δεν περιμένω και μεγάλη διάρκεια ζωής από αυτές. Από την άλλη, όταν μια Rolls έχει τριπλάσια τιμή και στα χαρτιά 2.5 φορές μεγαλύτερη ζωή δεν ξέρω αν αξίζει να πας σε κάτι τόσο ακριβό με τη σκέψη ότι σε 2-3 χρόνια μπορεί να βγουν πολύ ποιο καλοί και οικονομικοί συσσωρευτές ή κάποιος άλλος τρόπος αποθήκευσης πολύ ποιο αποδοτικός και φτηνός.

δ) Αναστροφέας

Δεν μπορώ να σχολιάσω ως προς την ποιότητα. Σε ένα εντελώς αυτόνομο σπίτι που κατοικείς είναι βασικό να βάλεις πολύ ποιοτικό αναστροφέα καθώς θα λειτουργεί 24ώρες/24ωρο και αρκετές φορές σε υπερπαραγωγή με υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας. Αναστροφείς της Victron έχω χρησιμοποιήσει σε μικρές εφαρμογές χωρίς μεγάλο βαθμό κρισιμότητας με σκοπό να δω τη συμπεριφορά τους. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει προβλήματα αλλά δεν έχει κλείσει καμία εγκατάσταση ακόμα χρόνο, σε σχέση με άλλα αυτόνομα συστήματα που λειτουργούν πάνω από 7-8 χρόνια

 

Γενικά σχόλια:

- Δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με πίνακες και συστήματα προστασίας από διαρροές, ανάστροφα ρεύματα, υπερθερμάνσεις, εκφορτώσεις, απομονώσεις κλπ. Εκεί είναι που εμφανίζονται και τα περισσότερα προβλήματα.

- Σε αυτόνομες κατοικίες καλό είναι το σύστημα να σχεδιαστεί από την αρχή και να μην γίνεται χρήση έτοιμου πακέτου ώστε να βρεθεί η βέλτιστος οικονομικά και ενεργειακά λόγος συσσωρευτών και φωτοβολταϊκών (υπάρχουν 2-3 μεθοδολογίες βελτιστοποίησης). Από την άλλη αυτό σημαίνει δημιουργία ωριαίου προφίλ κατανάλωσης ανά μήνα και ένα εξτρά κόστος μελέτης, η οποία όμως μπορεί να φέρει ακριβή αποτελέσματα ώστε να ρυθμιστεί ανάλογα και η συμπεριφορά των χριστών (πχ χρήση μερικών φορτίων όπως πλυντήρια το πρωί ώστε να μειωθεί το κόστος συσσωρευτών).

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς είμαι κατά του να επενδύσεις σε αυθαίρετο. Ιδιαίτερα τώρα που θα γίνει κτηματογράφηση όλης της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί και αν είναι σε δασική έκταση, αρχαιολογική έκταση ή αιγιαλό είναι θέμα χρόνου να πας στα δικαστήρια.

 

Στο θέμα μας τώρα. Τα νούμερα δεν μου ταιριάζουν.

Για παράδειγμα το πρώτο πακέτο έχει ονομαστική ισχύ 235W*12 = 2,82KW

Οι μπαταρίες του έχουν δυνατόητα αποθήκευσης 16*200Ah*12V=38,4KWh

 

Ακόμα και όταν είναι καινούργια τα πάνελ (δεν συζητάω για το 80% που θα είναι η απόδοση σε 25 χρόνια) θα πρέπει τα πάνελ να παράγουν την μέγιστη ονομαστική απόδοση για 13 ώρες την ημέρα, γεγονός που δεν είναι εφικτό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα αμφιβάλλω αν οι μπαταρίες θα φορτίζουν στο 25%, άρα και οι προτεινόμενες ώρες μειώνονται στο ένα τέταρτο.

 

To βασικότερο πρόβλημα είναι το ζεστό νερό. Τον χειμώνα, πως θα κάνεις μπάνιο τις μέρες που δεν έχεις ήλιο; Θα πρέπει να βάλεις boiler καθώς διαφορετικά θα καταναλώνεις ενέργεια από τις μπαταρίες. Για έναν μικρό θερμοσίφωνα (60lt) με νερό στους 10°C, θέλεις περίπου 3KWh για να το ζεστάνεις στους 50°C και το νερό φτάνει για ένα άτομο. Μετά πρέπει να τον ανάψεις ξανά.

Αν δεν έχεις ήδη καυστήρα/λέβητα, η εγκατάσταση θα σου αυξήσει το κόστος.

 

Επίσης θα έχεις θέμα με τον φωτισμό για επισκόπηση του οικοπέδου. Υποθέτω για να μιλάς για αυθαίρετο που θες αυτονομία, το ακίνητο βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή. Δεν θες να βλέπεις έξω αν πλησιάσει κάποιος στο σπίτι;

 

Για το θέμα της πραγματικής καταγραφής των καταναλώσεων δεν θα πω λεπτομέρειες, τα απαραίτητα τα ανάφερε ο dchasapis.

 

Για το τέλος άφησα το θέμα του νερού. Αν είναι αυθαίρετο θα πρέπει είτε να έχεις γεώτρηση είτε πηγάδι. Για να τροφοδοτήσεις το σπίτι σου με νερό από εκεί θα πρέπει να έχεις μια ανλία νερού. Ανάλογα με το βάθος της στάθμης του νερού θα χρειάζεται και αντίστοιχη ενέργεια για να το μεταφέρει.

 

Απ'ότι θα κατάλαβες δεν θέλω με τίποτα τα αυτόνομα, για τον απλό λόγο ότι δεν προσφέρουν "πράσινη ενέργεια". Οι μπαταρίες μολύνουν όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Όχι μονο αν δεν ανακυκλωθούν αλλά και κατά την διαδικασία παραγωγής τους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα νούμερα δεν μου ταιριάζουν.

Για παράδειγμα το πρώτο πακέτο έχει ονομαστική ισχύ 235W*12 = 2,82KW

Οι μπαταρίες του έχουν δυνατόητα αποθήκευσης 16*200Ah*12V=38,4KWh

Σωστά είναι τα νούμερα. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον την 2πλάσια - 3πλάσια ικανότητα αποθήκευσης από την μέγιστη αναμενόμενη ημερήσια παραγωγή. Στην περίπτωσή μας η παραγωγή αυτών των Φ/Β με τον ΜΡΡΤ ρυθμιστή θα ξεπερνά τις 15kWh / ημέρα για σχεδόν 6 μήνες.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η μπαταρία σπανίως φτάνει το 100% επίπεδο φόρτισης και καλό είναι να μην πέφτει κάτω από το 50% πολύ συχνά.

 

Ιδιαίτερα τον χειμώνα αμφιβάλλω αν οι μπαταρίες θα φορτίζουν στο 25%...

Απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε συστήματος αυτόνομης ηλεκτροδότησης από Α.Π.Ε. είναι ένα Η/Ζ κατάλληλης ισχύος το οποίο θα καλύπτει τα "κενά" λόγω μη ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών ή / και υπερκατανάλωσης για οποιονδήποτε λόγο.

 

To βασικότερο πρόβλημα είναι το ζεστό νερό.

Πράγματι, το ΖΝΧ τον χειμώνα είναι ένα θέμα που όμως έχει λύσεις κατά περίπτωση.

Μιλώντας για μόνιμη κατοικία, οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι εξαιρετικά αποδοτικοί και (ανάλογα την περιοχή) μπορεί να χρειασθεί ελάχιστες ημέρες να υποβοηθηθούν. Αν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ένας ηλ. θερ. τριπλής ενεργείας λύνει το πρόβλημα του ΖΝΧ και τον χειμώνα.

Αν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης, η απλούστερη λύση είναι η χρήση του Η/Ζ που παράλληλα θα υποβοηθήσει και την φόρτιση των μπαταριών.

Σε ένα σύστημα σωστά εγκατεστημένο, με καλό εξοπλισμό και Η/Ζ αυτόματα ελεγχόμενο, θα μπορούσαν όλα να γίνονται αυτόματα και το σύστημα να διαχειρίζεται την ενέργεια από τις διαθέσιμες πηγές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά περίπτωση.

Για τα εξοχικά, που έτσι και αλλιώς διαθέτουν συστήματα χαμηλού κόστους για να καλύπτουν καλοκαιρινές ανάγκες, η χρήση του Η/Ζ (σε περίπτωση επίσκεψης τον χειμώνα) θα είναι μάλλον απαραίτητη για 1 - 2 ώρες καθημερινά, οπότε παράλληλα με την υποβοήθηση των μπαταριών εξασφαλίζουμε και ΖΝΧ.

Προτιμότερο είναι να υπάρχει θερμοσίφωνας μεγάλης χωρητικότητας ώστε να εκμεταλλευόμαστε όσο γίνεται καλύτερα τον χρόνο λειτουργίας του Η/Ζ.

 

Επίσης θα έχεις θέμα με τον φωτισμό για επισκόπηση του οικοπέδου.

Με τους λαμπτήρες LED, η κατανάλωση του φωτισμού των εξωτ. χώρων δεν είναι μεγάλη κατανάλωση. Και εδώ είναι θέμα σωστής διαχείρισης και υπάρχουν λύσεις κατά περίπτωση.

Μια καλή λύση είναι να φωτίζονται για όλη την νύχτα μόνο τα απολύτως απαραίτητα σημεία (π.χ. 4 λαμπτήρες x 5W x 12h = 0,24kWh) και να καλυφθούν οι "νευραλγικές" περιοχές με προβολείς LED των ~50W που θα λειτουργούν με ανιχνευτές κίνησης και θα μένουν αναμμένοι για 3 ~ 5 min κάθε φορά.

 

Για το τέλος άφησα το θέμα του νερού

Και εδώ είναι θέμα διαχείρισης της διαθέσιμης ενέργειας. Με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δεξαμενή ικανής χωρητικότητας, ισχύει το ίδιο με το ΖΝΧ για την περίοδο του χειμώνα ενώ για την "καλή" περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας μπορεί να υπάρχει αυτοματισμός που να ενεργοποιεί την αντλία μόνο όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας από τα Φ/Β και το επίπεδο φόρτισης των συσσωρευτών είναι πάνω από κάποιο όριο.

 

Απ'ότι θα κατάλαβες δεν θέλω με τίποτα τα αυτόνομα, για τον απλό λόγο ότι δεν προσφέρουν "πράσινη ενέργεια".

Είναι μεγάλη η συζήτηση για το κατά πόσο τα συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης ΑΠΕ προσφέρουν "πράσινη ενέργεια"...Σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρουν, σε άλλες όχι και τόσο...Για την ιδιαίτερη μορφολογία της Ελλάδας με τα πολλά νησιά και τους απομακρυσμένους μικρούς οικισμούς, με σωστή μελέτη, θα ήταν ίσως μια καλή λύση από το να καίμε diesel σε κινητήρες 40 ετών...Το project της Κύθνου αυτόν το σκοπό είχε την 10ετία του '80 αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, δυστυχώς.

Ένα "παράπλευρο" και σημαντικό όφελος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι κάποιος που θα επιλέξει να εγκαταστήσει στο σπίτι του ένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης από Α.Π.Ε., ακόμη και αν αρχικά έχει "άγνοια κινδύνου", μαθαίνει τελικά να διαχειρίζεται καλύτερα την ενέργεια γύρω του και να την χρησιμοποιεί "λελογισμένα".

 

Οι μπαταρίες μολύνουν όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Όχι μονο αν δεν ανακυκλωθούν αλλά και κατά την διαδικασία παραγωγής τους.

Οι μπαταρίες μολύβδου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντολογικά. Όμως οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται για συστήματα ΑΠΕ είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό σε σχέση με την πολλαπλάσια ποσότητα των μπαταριών αυτοκινήτων.

Επίσης, είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος ώστε να προτιμώνται μπαταρίες με αντοχή χιλιάδων κύκλων και μεγάλη διάρκεια ζωής άνω της 10ετίας.

Edited by genesis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το να υπάρχει αυτοματισμός γιατ ο νερό που να ενεργοποιεί την αντλία υπό προϋποθέσεις δεν είναι εργονομικό.

Μια εύκολη λύση είναι να εγκατασταθεί τεπόζιτο πάνω από την ταράτσα το οποίο να γεμίζει νερό την ημέρα που υπάρχει ηλιοφάνεια ώστε να υπάρχει απόθεμα για το βράδυ. Αν όμως το νερό της γεώτρησης/πηγαδιού είναι πόσιμο, ο ιδιοκτήτης δεν θα θέλει το τεπόζιτο γιατί το νερό από αυτό δεν θα είναι πόσιμο (στάσιμο νερό, θερμαίνεται και από τον ήλιο). Αν δεν υπάρχει τεπόζιτο, δεν γίνεται να υπάρχει αυτοματισμός. Θα κάνει δηλαδή μπάνιο ο ιδιοκτήτης και θα ανησυχεί μήπως μείνει με τις σαπουνάδες;

 

 

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μπορεί να είναι πολύ περισσότερες από των Φ/Β αλλά πλέον είναι υποχρεωτικό με νόμο όταν κάποιος αλλάζει την μπαταρία του αυτοκινήτου του, το κατάστημα που του δίνει την νέα να παίρνει πίσω την παλιά για ανακύκλωση.

 

Στα αυτόνομα Φ/Β δεν έχω ακούσει να ισχύει κάτι τέτοιο. Όποιος θέλει μπορεί να πάει να αγοράσει καινούργιες μπαταρίες και αμφιβάλλω αν θα ανακυκλώσει τις παλιές.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε ότι η ύπαρξη δεξαμενής είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όπως αναφέρω ξεκάθαρα στο προηγούμενο μου σχόλιο.

Ακόμη όμως και χωρίς δεξαμενή, με αντλία / πιεστικό που κρατά το κύκλωμα υπό πίεση απ'ευθείας από το πηγάδι / γεώτρηση, εφόσον υπάρχει Η/Ζ αυτόματα ελεγχόμενο, δεν πρόκειται να μείνει κανείς με τις σαπουνάδες.

 

Η ανακύκλωση των μπαταριών μολύβδου είναι υποχρεωτική για όλες τις χρήσεις / εφαρμογές. Η σχετική "εισφορά εναλλακτικής διαχείρισης" που αφορά σε αυτήν την διαδικασία, πληρώνεται προκαταβολικά από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα.

Παρόλα αυτά, ως καταναλωτές δεν είμαστε αρκετά τυπικοί στο θέμα της ανακύκλωσης των παλαιών μπαταριών, κυρίως λόγω άγνοιας κινδύνου και κακής ενημέρωσης και αυτό ισχύει και για τις μπαταρίες αυτοκινήτων. Ο νόμος δεν συνδέει με κάποιο τρόπο την αγορά της νέας μπαταρίας με την επιστροφή της παλιάς.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια αλλάζει αυτό και οι αγοραστές καινούριων μπαταριών ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την τύχη των παλαιών μπαταριών.

Link to comment
Share on other sites

Από περιέργεια, το αυθαίρετο σε πόση απόσταση είναι από το κοντινότερο κτήριο;

 

Το Η/Ζ προκαλεί για καταγγελία γείτονες που τυχόν θα τους ενοχλεί ο ήχος του ένα ήρεμο βράδυ του καλοκαιριού που θα έχουν ανοιχτά παράθυρα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Το Η/Ζ προκαλεί για καταγγελία γείτονες που τυχόν θα τους ενοχλεί ο ήχος....

Ο θόρυβος του Η/Ζ είναι πράγματι ένα ακόμη ζήτημα που υπό συνθήκες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Είναι ήδη σημαντικό ζήτημα για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ο οποίος λογικό είναι να "θέλει την ησυχία του".

 

Το πρόβλημα λύνεται ρυθμίζοντας έτσι τον αυτοματισμό εκκίνησης / παύσης του Η/Ζ ώστε είτε να "αποκλείονται" οι ώρες κοινής ησυχίας εντελώς (υπάρχει κίνδυνος black-out όμως), είτε ορίζοντας διαφορετικά επίπεδα φόρτισης ως σημεία εκκίνησης του Η/Ζ για τις ώρες κοινής ησυχίας (ορθότερο).

Έτσι το σύστημα θα "ανέχεται" μεγαλύτερο βάθος εκφόρτισης κατά την διάρκεια της νύχτας ή τις μεσημεριανές ώρες και θα είναι αντίστοιχα πιο "ευαίσθητο" τις υπόλοιπες ώρες.

Εννοείται βεβαίως ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με το επίπεδο του εξοπλισμού και τις δυνατότητες παραμετροποίησης που έχει καθώς και με το επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρίας του μελετητή / εγκαταστάτη.

Link to comment
Share on other sites

νερο χρησης

 

παμε μακρυα , αλλα η κατασκευη ενος αεροδοχειου της ταξης του κυβικου (το οποιο θα μπορουσε να ειναι ενα συνδιασμος 3-4 κλασσικων θερμοσιφωνων που απλα δεν θα εξαερωθουν) μπορει να αποθηκευσει σε πιεση 4-6bar πανω απο 200 λιτρα υπερ αρκετα για οποιαδηποτε χρηση.

το γεμισμα τους θα γινεται απο μια μικρη αντλια πιεστικου με αισθητηρα πιεσης η οποια δεν χρειαζεται να καλυπτει την μεγιστη στιγμιαια χρηση αφου αυτο θα καλυπτεται απο τα αεροδοχεια. ετσι θα εχεις χαμηλοτερη ζητηση ισχυως απο το συστημα.

 

ομοιως το η/ζ θα μπορουσε να ειναι το μικροτερο δυνατον πακετακι με κινητηρα diesel (ωστε να εχει κοινη δεξαμενη με το συστημα θερμανσης) που επισης δεν χρειαζεται να ικανοποιει την μεγιστη στιγμιαια ζητηση (αφου αυτο το κανει το inverter με τις μπαταριες) αλλα να δουλευει περισσοτερη ωρα για τις φορτισει απλως (αχρειαστο να ναι)

 

μαγειρεμα μαλλον με μπουκαλες υγραεριου , αν και μια επαγωγικη εστια εχει ιδιαιτερα χαμηλη καταναλωση (αν μπορεις ομως να καλυψεις την ισχυ της)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.