Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΕΑ και Θερμομονωτική επάρκεια σε κτίριο μικτής χρήσης


GriGaS

Recommended Posts

Έχω ένα τετραώροφο κτίριο του οποίου κάνω την ΜΕΑ. Στο ισόγειο έχει γραφεία ενώ οι 3 όροφοι είναι κατοικίες.

 

Όσον αφορά το μέρος της ΜΕΑ, ξέρω ότι θα εξετάσω τις 2 ζώνες χωριστά. Από την Ace-Hellas (έχω το Ecoline) μου είπαν ότι δεν γίνεται να κάνω μία μελέτη με 2 διαφορετικές ζώνες διαφορετικών χρήσεων. Ως εδώ καλά.

 

Όσον αφορά την θερμομονωτική επάρκεια θα εξετάσω πάλι τις 2 χρήσεις χωριστά; Εάν ναι, το δάπεδο του α' ορόφου που χωρίζει γραφεία από κατοικίες πώς θα το υπολογίσω; Ή μήπως θα εξετάσω το κτίριο ως ενιαίο (πράγμα που από όσο έχω δει γίνεται και στην πρότυπη μελέτη του ΤΕΕ);

Link to comment
Share on other sites

Ενιαίο γιατί έτσι επιβάλλεται. Σου προτείνω όμως (αν και δεν επιβάλλεται) να βάλεις στη διαχωριστική μεταξύ ισογείου και ορόφου μόνωση.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή θα στήσω 3 φορές το μοντέλο. μία ενιαίο το κτίριο για την θερμομονωτική επάρκεια, δεύτερη μόνο το ισόγειο για ΜΕΑ και τρίτη τις κατοικίες για ΜΕΑ. σωστά;

 

επειδή έψαξα αρκετά σήμερα, το επιβάλλεται από πού προκύπτει; είναι εύκολο να με παραπέμψεις σε ΤΟΤΕΕ;

Link to comment
Share on other sites

Δες την ΤΟΤΕΕ2.Τα κτίρια εξετάζονται ενιαία. Εκεί ορίζεται πως λαμβάνεις το κέλυφος, τους μθχ κλπ. Μόνο σε περίπτωση προσθηκών, ριζικών ανακαινίσεων κ.α. μπορείς να εξετάσεις τμήμα του κτιρίου ανεξάρτητα αλλά πάλι με τους περιορισμούς που θέτει η ΤΟΤΕΕ2.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Έχω να κάνω μια Μ.Ε.Α. για ένα ακίνητο που αποτελείται από: (Κλιματική ζώνη: Γ )

1) Υπόγειο εμβαδού 62,27 m2 , που το θεωρώ Μ.Θ.Χ. και επομένως όλοι οι τοίχοι του από μπετόν και το δάπεδο ως προς έδαφος δεν μονώνονται. [Uτοίχων=3,953 W/(m2K), Uδαπέδου=2,001 W/(m2K)]

2) Ισόγειο εμβαδού 62,27 m2 με χρήση Γραφεία,  στο οποίο μονώνω όλους τους εξωτερικούς τοίχους, και αυτούς που είναι σε επαφή με όμορο κτήριο σαν να 'ταν προς αέρα, με U<0.45 W/(m2K), καθώς και το δάπεδο αλλά προς Μ.Θ.Χ. με U<0.75 W/(m2K). Μονώνω επίσης και τον ένα τοίχο που είναι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο με U<0.80 W/(m2K) ως προς Μ.Θ.Χ. (οι υπόλοιπες τρεις πλευρές του κλιμακοστασίου είναι  προς αέρα).

3) Ένας όροφος εμβαδού 62,27 m2 με χρήση Κατοικία, στον οποίο μονώνω όλους τους εξωτερικούς τοίχους, και αυτούς που είναι σε επαφή με όμορο κτήριο σαν να 'ταν προς αέρα, με U<0.45 W/(m2K), καθώς και το δώμα με U<0.40 W/(m2K). Μονώνω επίσης και τον ένα τοίχο που είναι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο με U<0.80 W/(m2K) ως προς Μ.Θ.Χ. (οι υπόλοιπες τρεις πλευρές του κλιμακοστασίου είναι  προς αέρα).

4) Το κλιμακοστάσιο το θεωρώ ως Μ.Θ.Χ. και δεν μονώνω τους τρεις τοίχους προς αέρα [Uτοιχοποιίας= 1,416 W/(m2K), Uδοκού= 3,165 W/(m2K)]

5) Στο xml αρχείο που θα δημιουργήσω θα το μελετήσω ως ένα ενιαίο κτήριο με κύρια χρήση Κατοικία και θα το χωρίσω σε δύο ζώνες: 1 ζώνη Κατοικία και μία ζώνη Γραφεία και θα ορίσω και δύο Μ.Θ.Χ.: το κλιμακοστάσιο και το υπόγειο.

5.1.1) Το δάπεδο του Ισογείου θα το θέσω ως εσωτερική διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ της ζώνης Γραφεία και Υπογείου, με  U<0.75  ενώ θα το απομειώσω με ένα συντελεστή b=0,5 κατά τον υπολογισμό του Um

5.1.2) Τον τοίχο του Ισογείου που είναι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο, θα τον θέσω ως εσωτερική διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ της ζώνης Γραφεία και Κλιμακοστασίου, με  U<0.80  ενώ θα τον απομειώσω με ένα συντελεστή b=0,5 κατά τον υπολογισμό του Um  (?)

5.2.1) Τον τοίχο του ορόφου που είναι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο, θα τον θέσω ως εσωτερική διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ της ζώνης Κατοικία και Κλιμακοστασίου, με  U<0.80  ενώ θα το απομειώσω με ένα συντελεστή b=0,5 κατά τον υπολογισμό του Um  (?)

6) Οι δύο πλευρές από τις τρεις ελεύθερες του Κλιμακοστασίου είναι συνέχεια των αντίστοιχων τοίχων του κτηρίου οι οποίοι είναι μονωμένοι ενώ αυτοί του Κλιμακοστασίου θα είναι αμόνωτοι. Τι γίνεται με αυτήν την διαφορά πάχους των 7 cm; Δεν θα υπάρχει πρόβλημα;

 

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα τα παραπάνω; Οποιαδήποτε παρατήρηση - διόρθωση δεκτή.

Ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μανώλη, έχεις 2 χρήσεις άρα 2 xml και 2 ΠΕΑ.

Στον έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας θα το μελετήσεις ενιαίο. Στους υπολογισμούς ενεργ. απόδοσης πρέπει να μελετηθούν ξεχωριστά οι χρήσεις.

 

Αν σου δημιουργεί κατασκευαστικά προβλήματα η ασυνέχεια της μόνωσης στο κλιμακοστάσιο, μπορείς να συνεχίσεις τη μόνωση και σ' αυτό. Το ότι θα το λάβεις ως μθχ, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει μονωμένους τοίχους.

 

Μπορείς να θεωρήσεις 2 μθχ και είναι πιο σωστό έτσι. Αν είναι σε επαφή αυτοί οι 2 μθχ, μπορείς να θεωρήσεις έναν μθχ ενιαίο. Στο λέω γιατί παλιά θυμάμαι εμφάνιζε ένα προβληματάκι (ίσως ήταν bugάκι) το πρόγραμμα με 2 μθχ και δεν ξέρω αν το διόρθωσαν στη νέα έκδοση,

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ηλία,

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου.

 

Έχεις δίκιο για τις χρήσεις. Ενώ αυτό είχα υπόψη μου έγραψα για ζώνες γιατί δεν το' χα ξεκαθαρίσει εντελώς στο μυαλό μου.

Με μπέρδεψε το γεγονός ότι πρέπει να το μελετήσω ενιαίο, όσον αφορά στην θερμομονωτική του επάρκεια.

 

Επομένως για να το κάνω ξεκάθαρο:

1) Θα δημιουργήσω ένα xml με χρήση Γραφεία, όπου θα ορίσω δύο διαχωριστικές επιφάνειες -έναν τοίχο και ένα δάπεδο- και δύο Μ.Θ.Χ., το Υπόγειο (4 τοίχοι προς έδαφος και ένα δάπεδο προς έδαφος) και όλο το Κλιμακοστάσιο από το υπόγειο μέχρι και την απόληξη του (τρεις τοίχοι προς έδαφος (του υπογείου), τρεις τοίχοι προς αέρα (από το ισόγειο μέχρι και τον 1ο όροφο, τέσσερις τοίχοι στην απόληξη του),  ένα δάπεδο προς έδαφος, και ένα δώμα.

Το κομμάτι του τοίχου που είναι κοινό μεταξύ του Υπογείου και του Κλιμακοστασίου θα το ορίσω δυο φορές: και στο Κλιμακοστάσιο και στο Υπόγειο.

 

2) Θα δημιουργήσω ένα xml με χρήση Κατοικίες, όπου θα ορίσω μία διαχωριστική επιφάνεια -έναν τοίχο- και ένα Μ.Θ.Χ., όλο το Κλιμακοστάσιο από το υπόγειο μέχρι και την απόληξη του (τρεις τοίχοι προς έδαφος (του υπογείου), τρεις τοίχοι προς αέρα (από το ισόγειο μέχρι και τον 1ο όροφο, τέσσερις τοίχοι στην απόληξη του),  ένα δάπεδο προς έδαφος, και ένα δώμα.(Αφού διαχωρίζεται πλήρως μέσω θύρας το Κλιμακοστάσιο και το Υπόγειο σημαίνει ότι δεν λαμβάνω υπόψη ως Μ.Θ.Χ. και το υπόγειο).

Το δάπεδο του 1ου ορόφου (=οροφή Γραφείων) την υπολογίζω ως προς αέρα; την μονώνω δηλαδή; Υποθέτω πως όχι. (εκτός αν δεν "κλείσει" το ισόγειο, οπότε θα το προτείνω να μονωθεί στον πελάτη, χωρίς να απαιτείται από τον ΚΕΝΑΚ ;)

Edited by emnikol
Link to comment
Share on other sites

Ετσι λέει και η ΤΟΤΕΕ2. Παρά το ότι δεν απαιτείται θερμομόνωση μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων, προτείνεται να μπαίνει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ηλία ακριβώς έτσι.  Δεν το απαιτεί αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή. Γενικά πάντως το διαχωριστικό στοιχείο λόγω της παραδοχής μη θερμικής σύζευξης ανάμεσα στις ζώνες θεωρείται αδιαβατικό. Άρα δεν εμφανίζεται κάπου και θα μπορούσε να μην μπει μόνωση εκεί.

 

Προφανώς αν τηρείται η επάρκεια για κάθε ζώνη θα τηρείται και για όλο το κτίριο με το ίδιο σκεπτικό.

 

Στη θερμομονωτική επάρκεια πάντως πρέπει να εξετάζονται ενιαία τα κτίρια. Πρέπει να δώσεις δηλαδή υπολογισμούς για όλο το κτίριο.

Αυτός που θα έρθει όταν θα ολοκληρωθεί η οικοδομή να κάνει ΠΕΑ (πχ σε ενοικίαση) 2 xml θα βγάλει. Σκέψου το και έτσι emnikol. Ανά χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.