Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτρέπονται καλώδια εντός τοίχου;


gnusselt

Recommended Posts

Αγαπητέ μου Γιώργο

 

Ειμουν σίγουρος για την παρατήρηση σου :) . Φυσικά και το σωστό είναι να βάλεις 2.5 mm2 ωστε να είσαι σύμφωνος με το κανονισμό και τα πρότυπα. Σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνω κάποιον να παρεκλίνει από τα πρότυπα και τους κανονισμούς αλλοίμονο. Εφερα αυτό το παράδειγμα απλά για να δείξω ότι ο μηχανικός πρέπει να γνωρίζει το ΓΙΑΤΙ λέει έτσι ο κανονισμός και στη δύσκολη στιγμή που πρέπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ (τονίζω τη λέξη πάση θυσία, δηλαδή δεν έχει άλλη επιλογη) να βρει μια λύση να ξέρει που μπορεί -αν μπορεί- να παρεκλίνει και γιατί μπορεί, αν αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο.

 

Επαναλμβάνω ξανά ότι σε κάθε περίπτωση οι κανονισμοί και τα πρότυπα πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται. Να μην παρεξηγηθώ.

 

Με την ευκαιρεία να πω ότι σε μια έρευνα που είχε κάνει γνωστή πετρελαϊκή εταιρεία, είχε δείξει ότι το 90% των ατυχημάτων οφείλεται εν πολλοίς στο ότι σε κάποιο στάδιο πριν γίνει το ατύχημα, είτε κάποιος δεν εφάρμοσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είτε κάποιος παρέκλινε από κάποιο κανονισμό ή πρότυπο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το ΝΥΜ μπορεί να εντιχοιστεί εντός σοβά αρκει να ειναι διακριτη η διαδρομη του (με μπουατ). Το νεο πρότυπο δεν είναι τόσο σαφή (οπως και σε αλλα πολλα) το δε πλακέ καλώδιο πρεπει να χρησιμοποιείται μονο στο ταβάνι λογο (του σχηματος του)

Link to comment
Share on other sites

NYM ή ΝΥΥ Στο σοβά ;

Aς γελάσω:P αυτά τα κάνανε οι αρχαίοι ηλεκτρολόγοι, δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να βάλεις μια πλαστική σωλήνα και να το εντοιχίσεις όταν το κόστος της σωλήνας είναι περίπου 20 λεπτά το μέτρο και την τοποθέτηση των απαραίτητων κιτίων 30 λεπτά το τεμάχιο (περίπου) ! Υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας όταν δεν φαίνεται ή δεν ορίζεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ενεργός αγωγός.

Δηλαδή συγνώμη η ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερο από 50 λεπτά;

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τους Κυρίους Φασούλα, Σαρρή κλπ.

 

Παρά ότι το πρότυπο – από ότι γνωρίζω – δεν έχει ξεκάθαρη οδηγία για την εγκατάσταση καλωδίων εντός τοιχοποιίας ή σκυροδέματος, πρέπει οι εγκαταστάσεις να εκτελούνται με κάποια έστω χαμηλά στάνταρς.

 

Η χρήση του πλαστικού σωλήνα μας επιτρέπει :

 

(α) Την δυνατότητα αντικατάστασης των καλωδίων σε περίπτωση βλάβης.

(β) Την δυνατότητα εύκολης προσθήκης αγωγών για την τροποποίηση ή επέκταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

(γ) Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του καλωδίου.

(δ) Πρόσθετη προστασία στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

 

Πιστεύω πως αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης ποτέ δεν θα << έχτιζε >> καλώδια ή θα χρησιμοποιούσε καλώδιο 1,5 για γείωση γραμμής π.χ. 3Χ2,5 ή 3Χ4 όπως διαβάσαμε παραπάνω.

 

Από την εμπειρία μου τέτοιου είδους εγκαταστάσεις κάνουν μόνο λαθροεγκαταστάτες ή βοηθοί ηλεκτρολόγοι που δουλεύουν σε τεχνικές εταιρείες και εκτελούν <<μερεμέτια>> τα Σαββατοκύριακα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.