Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κίνδυνος κατάρρευσης ουρανοξύστη


ΟΩΝ

Recommended Posts

Κινδυνεύουν με κατάρρευση 15 κτίρια στην πόλη Σενζέν στην Νότια Κίνα εξαιτίας κακής ποιότητας υλικών και παράβασης των οικοδομικών κανονισμών. Ανάμεσά τους και το 660 μέτρων Ping'an International Finance Center που είναι το ψηλότερο κτίριο στην χώρα και το δεύτερο ψηλότερο στον κόσμο που σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Kohn Pedersen Fox και είναι υπό κατασκευή από το 2009.

 

Αυτό απεκάλυψε έρευνα που διενήργησε γραφείο στέγης και κατασκευών της Σενζέν που δόθηκε στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, 31 εταιρείες είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα κατασκευασμένο με άμμο θαλάσσης αντί για άμμο ποταμού για οικονομία. Το αλάτι και το χλώριο που περιέχει η φθηνή άμμος θαλάσσης διαβρώνει το χάλυβα και με την πάροδο του χρόνου προκαλεί την κατάρρευση του κτιρίου.

 

Η κατασκευή του Ping'an International Finance Center σταμάτησε και 8 από τις κατασκευάστριες εταιρείες έχασαν την άδεια λειτουργίας τους.

Πηγή: ered.gr

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

http://www.dezeen.com/2013/03/21/corrosive-concrete-halts-construction-of-pingan-china-tallest-building/

 

Είναι εντυπωσιακό πως άλλαξε η δομή της είδησης κατά την μετάφραση:

 

Στο αγγλικό κείμενο, o τίτλος της είδησης είναι "Corrosive Concrete Halts Construction Work in South China"

 

Αλλά το σαΐνι Έλλην δημοσιογράφος, δεν μασάει από μισόλογα...

Βρίσκει σε ένα αγγλικό δημοσίευμα την ατάκα "concrete made with unprocessed sea sand ... putting them at risk of collapse."

Την παραφράζει λίγο, την κάνει τίτλο, και να η αρθρούμπα!

 

Κάντε την σχετική αναζήτηση στα Αγγλικά, αξίζει τον κόπο.

 

Κατά τα λοιπά, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Μόνο που οι καλές οικογένειες -σαν τις κινέζικες ας πούμε- ρίχνουν και καμιά καμπάνα, κάνουν και "halt" στα έργα...

Ενώ κάτι άλλες οικογένειες κάνουν τον... "Κινέζο"...

Link to comment
Share on other sites

Κινδυνεύουν με κατάρρευση 15 κτίρια στην πόλη Σενζέν στην Νότια Κίνα εξαιτίας κακής ποιότητας υλικών και παράβασης των οικοδομικών κανονισμών. Ανάμεσά τους και το 660 μέτρων Ping'an International Finance Center....

Με βάση δημοσιογραφικές πηγές θα αναλύσουμε σε επιστημονικό επίπεδο περί οπλισμένου σκυροδέματος το θέμα αυτό και μάλιστα για ουρανοξύστες που ούτε καν έχουμε?

Μπας και είναι θέμα που αφορά την ενότητα της χαλαρής κουβέντα?

Link to comment
Share on other sites

"...While cheap sea sand offers cost-saving opportunities for contractors, the salt and chloride present in it can corrode steel reinforcements over time and ultimately cause a building to collapse..."

[dezeen.com]

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

μάλλον νεο νήμα θέμα που αφορά την ποιότητα κατασκευών και τις ευθύνες. Τα επιστημονικά επι του θέματος είναι η συγκέντρωση χλωριόντων βρέθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο απο 2,6% κατα βάρος σκυροδέματος με οριο τα 0.04%. Ενας απλός υπολογισμός λέει οτι ο ρυθμός διάβρωσης θα είναι άμεσος και μεγέθους απο 1,2-3mm τον χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

η συγκέντρωση χλωριόντων βρέθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο απο 2,6% κατα βάρος σκυροδέματος με οριο τα 0.04%.

Δηλαδή υπέρβαση του ορίου κατά 6500% ;

 

οτι ο ρυθμός διάβρωσης θα είναι άμεσος και μεγέθους απο 1,2-3mm τον χρόνο.

Αναφέρεστε σε μείωση διαμέτρου σιδηροπλισμών κ. Καθηγητά;

Link to comment
Share on other sites

ΝΑΙ. βέβαια η απώλεια συνάφεια στο 100% θα έρθει όταν περίπου έχουμε απώλεια μάζας 2,5-3% σε υποστύλωμα. Η συγκέντρωση αυτή είναι χωρίς ταυτόχρονη ενανθράκωση. Εαν με τα χρόνια(που δεν θα βγάλει) έχουμε και ενανθράκωση και πέσει το Ph στο 8,8 τότε το όριο των χλωριόντων είναι 0,007% και άρα τρια πουλάκια. Αυτό το κτήριο θα χρειαστεί στην καλύτερη ηλεκτροχημική εξαγωγή χλωριόντων. Οπως λέει και το ΕΝ. Το κόστος δεν πρέπει καν αν το συζητούμε στην Ελλάδα δεν είναι σωστό!!!

 

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν βρεθεί στα Δωδεκάνησα αλλα με θαλασσινό νερό. Αλλα και στην Αθήνα που έβαζαν αλάτι με το φτυάρι για να ξεκαλουπώνουν γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

Εαν με τα χρόνια έχουμε και ενανθράκωση και πέσει το Ph στο 8,8 τότε το όριο των χλωριόντων είναι 0,007% και άρα τρια πουλάκια.

Άρα υπάρχει πράγματι κίνδυνος κατάρρευσης;

Αυτό το κτήριο θα χρειαστεί στην καλύτερη ηλεκτροχημική εξαγωγή χλωριόντων. Οπως λέει και το ΕΝ.

Υπάρχει δηλαδή μέθοδος αντιμετώπισης... Πώς γίνεται πρακτικά αυτή η διαδικασία κ. Καθηγητά;

Link to comment
Share on other sites

Στο ΕΝ 12696 υπάρχει ακριβής διαδικασία. Η Τεχνική δεν είναι καινούργια. Η πρώτη επιτυχής εξαγωγή χλωριόντων έγινε στις ΗΠΑ το 1979. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα και είναι χρονοβόρος. Εχω κάνει 3 τέτοια έργα και στο στήσιμο και η παρακολούθηση της διαδικασίας είναι επίπονη και με υψηλό κόστος (> 250$ ανα τμ). Στην περίπτωση αυτή που μιλάμε για χλωριόντα στην μάζα τους σκυροδέματος το καλύτερο που θα έχουν να κάνουν είναι να βγάλουν τα χλωριόντα απο το βάθος επικάλυψης + Φ + ακόμα 20-30 χιλ. Μιλάμε λοιπόν για βάθος εξαγωγής 9-10 εκατοστών.

 

Αυτό που δεν ξέρουμε ακριβώς είναι τι γίνετε οταν η συγκέντρωση χλωριόντων δεν έχει κατανομή διάχυσης αλλα είναι σταθερή. Εδω υπάρχει ένα πρόβλημα διοτι θα σε τροφοδοτεί συνέχεια με χλωριόντα απο μέσα. Θεωρητικά ενα πιλοτικό πρόγραμμα θα σου δώσει την πληροφορία.

 

Αυτά πάντα με την προϋπόθεση οτι δεν υπάρχουν εγκάρσιοι συνδετήρες. Εαν υπάρχουν δεν υπάρχει τεχνική εξαγωγής σε τέτοιο βάθος και θα πάμε σε καθοδική αναγκαστικά. Για ενα τέτοιο κτήριο μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 50000 ανόδια και πάνω απο 8-10 ζώνες.

 

μια παρουσίαση εδω

 

για περισσότερα FHWA-RD-02-107 εδω

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον (+1)... Ειδικά το πρώτο αρχείο με το βάθρο της γέφυρας και πώς αποκαταστάθηκε.

 

υψηλό κόστος (> 250$ ανα τμ).

ανά τμ. τι; Επιφάνειας σκυροδέματος; Δηλαδή μετράμε το εμβαδόν της παράπλευρης επιφάνειας του δομικού στοιχείου που αποκαθίσταται;

 

πάντα με την προϋπόθεση οτι δεν υπάρχουν εγκάρσιοι συνδετήρες.

Άρα για τα υποστυλώματα πάμε υποχρεωτικά σε καθοδική προστασία...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.