Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσβαση σε σοφίτα ή εσωτερικό εξώστη


Recommended Posts

Εγώ δεν έκανα υπερύψωση. Έφτιαξα τη σοφίτα εντός της στέγης. Επισυνάπτω και σχεδικάκι. Καμία ανύψωση, απλώς αξιοποιώ ένα μέρος της στέγης (<50% υποκείμενου ορόφου). Δεξιά και αριστερά δεν θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος. Μόνο στη μέση.

post-20355-0-69875700-1367428582_thumb.jpg

Edited by gdaoulari
Link to comment
Share on other sites

εκ πρώτης όψης, χωρίς την άλλη τομή θα έλεγα οτι εισαι off (κόπηκες) γιατί η σοφίτα σου χωρίς να ξερω τι συμβαίνει στην άλλη τομή είναι ανεξάρτητος χώρος....οπότε....

Link to comment
Share on other sites

Γιατί ανεξάρτητος χώρος, αφού η σκάλα μου είναι εσωτερική (όχι κοινόχρηστη) και ενώνει τον Α΄ Όροφο με τη σοφίτα. Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στη σοφίτα από αλλού, παρά μόνο από τον Α΄ Όροφο. Και συν τοις άλλοις είμαι εντός του όγκου της στέγης. Δε σε καταλαβαίνω....

Edited by gdaoulari
Link to comment
Share on other sites

Γιατί ανεξάρτητος χώρος, αφού η σκάλα μου είναι εσωτερική ....

Η σοφίτα για να έχει τις ευεργετικές διατάξεις να μη προσμετρά στον Σ.Δ. πρέπει συν των άλλων "να αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας".

Επίσης δεν υποκαθιστά λειτουργικές ανάγκες χώρων (κυρίων και βοηθητικών) που είναι αναγκαίες για την λειτουργία της αυτοτελούς ιδιοκτησίας που ανήκει.

 

Το τελευταίο στην περίπτωση σου αφορά αν δεν υπαρχει άλλο υπνοδωμάτιο στο διαμέρισμα ( από την Τομή δεν μπορώ να το γνωρίζω)

Δες με προσοχή τον ΝΟΚ αλλά και τις οδηγίες για τον ΝΟΚ από το ΥΠΕΚΑ.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν άλλα δύο υπνοδωμάτια στον Α' όροφο, απλά θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνει και ένα τρίτο στη σοφίτα. Και θα το κάνει παιδιά, είτε το σχεδιάσω εγώ, είτε όχι. Δεν θα μπει σε τόσα έξοδα για να ανεβαίνει μόνο στη σοφίτα να αλλάζει τον αέρα του.

 

Πάντως με βοηθάτε πολύ!! Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω πως η στέγη σου έχει ύψος 3.10μ.

Για τι είδους περιοχή προορίζεται η μελέτη αυτη? Εντός σχεδίου με ύψος στέγης 1,50? Εντος με ύψος στέγης 2,00? Εκτός σχεδίου? Σε οικισμό με ύψος 2.00?

 

Το ρωτάω (αν και η ερώτηση αφορά κυρίως το ύψος στέγης και πότε ξεπερνάμε τα 2.00 μ. που λένε οι τεχνικές οδηγίες, αν δεν ξεπερνάμε το μέγιστο επιτρεπόμενο - σχετίζεται όμως άμεσα με τη δημιουργία σοφίτας), γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω πότε ξεπερνάμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στέγης...Μόνο στις εντός σχεδίου περιοχές με ύψος στέγης κατά ΓΟΚ-ΝΟΚ ή σε όλες αρκεί να μην περνάμε το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής? Κολλάω εκεί και θεωρώ πως και οι ΥΔΟΜ θα κολλάνε γιατί δεν υπάρχει διευκρίνηση...

Link to comment
Share on other sites

Η μελέτη αυτή προορίζεται για εντός σχεδίου πόλης του Πύργου. Εκεί βάσει νομαρχιακής απόφασης ίσχυε μέχρι σήμερα :

ΣΔ:1,80
Ύψος: 15μ.
ΣΚ: 70%
Κατά κανόνα αρτιότητα: 10μ.-200τ.μ.
Κατά παρέκκλιση αρτιότητα: 7μ.-120τ.μ.
 
Τώρα, βάσει ΝΟΚ αλλάζει η κάλυψη, η οποία πάει στο 60% και το ύψος, το οποίο πάει 22,75 μ. Παρόλα αυτά μου είπαν στην ΥΔΟΜ ότι δεν είναι σίγουροι ακόμα ότι ο ΝΟΚ κατισχύει της νομαρχιακής απόφασης και περιμένουν διευκρίνηση. Εγώ σκοπέυω να καταθέσω τη μελέτη μου σύμφωνα με το ΝΟΚ και θα επικαλεστώ μάλιστα την παραγραφο 5.β του άρθρου 1. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ, πως δεν θα έχω πρόβλημα καθώς δεν ξεπερνώ το ύψος των 15,00 μ.
 

Σύμφωνα, με το τεύχος των τεχνικών οδηγιών (παρ. 91 "σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 90 & με το άρθρο 19 παρ 2ζ"),  η στέγη μπορεί να έχει συνολικό ύψος από το σημείο έδρασής της έως και δύο μέτρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής,εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ειδικά Π.Δ. (όπως πχ. στη δόμηση εκτός σχεδίου, όπου ύψος στέγης 1,50 μ). Το άρθρο 2, του οποίου αποτελεί διευκρίνηση η συγκεκριμένη παράγραφος εφαρμόζεται και σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς (βλ. άρθρο 1 παρ. 2 ΝΟΚ), οπότε θεωρώ, ότι η παρ. 91 των τεχνικών οδηγιών εφαρμόζεται παντού, απλά πρέπει να προσέχουμε αφαιρώντας την προσαύξηση ύψους που δικαιούμαστε από το νόμο σε κάθε περίπτωση, να μην ξεπερνάμε το μεγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

α) στην περιοχή σου πόσο είναι το επιτρεπόμενο ορισμένο ύψος στέγης σύμφωνα με την νομαρχιακή απόφαση?

 

β) έστω οτι το hmax στέγης είναι τα 2,00μ.

    στην περίπτωση που φαίνεται στην τομή σου, το κομμάτι που δείχνεις σαν  σοφίτα, ΔΕΝ είναι σοφίτα....άρα δεν μπορείς να έχει στέγη σύμφωνα με την μελέτη σου με h=3,10μ

 

και δεν μπορείς να κάνεις χρήση κατ επέκταση το τεύχος των τεχνικών οδηγιών (παρ. 91 "σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 90 & με το άρθρο 19 παρ 2ζ"),  η στέγη μπορεί να έχει συνολικό ύψος από το σημείο έδρασής της έως και δύο μέτρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής,εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ειδικά Π.Δ. (όπως πχ. στη δόμηση εκτός σχεδίου, όπου ύψος στέγης 1,50 μ). [ γιατί ο χώρος που μελετάς δεν είναι σοφίτα]

 

 

αλλά για πιο βέβαια αποτελέσματα θα σου έλεγα δώσε μας και την 2η τομή και τις κατόψεις...για να κρίνουμε με περισσότερη σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

- Έχει μέσο ελεύθερο ύψος κάτω από την επιφάνεια της στέγης μικρότερο του 2.20μ. ((2,75 μ + 1,61 μ) / 2 = 2,18 μ)

- Συνολικό εμβαδόν έως και το μισό του χώρου της υποκείμενης κάτοψης. (Εσοφ. = 64,22 τ.μ., Ευποκ. κατοψ = 139,38 τ.μ. -> 64,22 / 139,38 = 0,46 < 0,50)

- Δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία, δηλαδή δεν προσεγγίζεται από εξωτερική κλίμακα. (η κλίμακα είναι στο εσωτερικό του Α' Ορόφου)

- Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας.

- Δεν υποκαθιστά τη λειτουργία των χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας του κτιρίου στην οποία ανήκει (ο Α' όροφος διαθέτει 1 σαλόνι - τραπεζαρία, 1 κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και 2 λουτρά, στην τομή δεν φαίνονται τα υπνοδωμάτια, καθώς το ένα είναι πίσω απ' τα λουτρά και το άλλο πίσω απ' την κουζίνα).

 

Θεωρώ λοιπόν, ότι είναι σοφίτα. Σκοπεύω συνεπώς, να αξιοποιήσω την παρ. 91 του τεύχους των τεχνικών οδηγιών. Επειδή όμως, θα περάσω και ΣΑ (το ισόγειο είναι προ του 1955) θα σας πω με μεγαλύτερη σιγουριά μετά τον έλεγχο.

Edited by gdaoulari
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.