Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεβητοστάσιο


nikosel

Recommended Posts

Πάντως επειδή ρώτησα τον αρμόδιο μηχανικό στην πολεοδομία για το θέμα, αυτός μου είπε ότι και να μπει ένας λέβητας μικρός μέσα στο σπίτι θα πρέπει να φαίνεται ο χώρος που θα μπει ως λεβητοστάσιο στα σχέδια της αδείας. Για τη δεξαμενή όπως τα είπες αριβώς. Γενικά, μου είπε ότι παρότι υπάρχει η επιλογή <<Για την περίπτωση χώρων που υπάρχουν λέβητες συνολικής ισχύος κάτω των 25 KW, τα παραπάνω δεν είναι µεν υποχρεωτικά, συνιστάται όμως να εφαρμόζονται κατά το δυνατό>> όπως είπες και εσύ, είναι καλύτερο να προσπαθούμε να μένουμε κοντά στις αποστάσεις που προβλέπει ο κτιριοδομικός με μία μικρή ανοχή ενδεχομένως, λόγους συντήρησης χωροταξικούς κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Fade2Black:

1. Ο panos-vicious εκτός του ότι τα ανέλυσε θαυμάσια, είναι και ευστοχος (...σε αντίθεση με τον αρμόδιο μηχανικό της πολεοδομίας).

Η φράση "Για την περίπτωση χώρων που υπάρχουν λέβητες συνολικής ισχύος κάτω των 25 KW, τα παραπάνω δεν είναι µεν υποχρεωτικά, συνιστάται όμως να εφαρμόζονται κατά το δυνατό" είναι τμήμα της παρ 2.4.1.4. (που αναφέρεται στον αερισμό του λεβητοστασίου) και όχι της 2.4.1.3. (που αναφέρεται στον χώρο του λεβητοστασίου και στις διαστάσεις αυτού).

2. Δηλαδή ο μηχανικός της πολεοδομίας εννοεί ότι αν τοποθετηθεί λέβητας 20 KW πχ σε οποιοδήποτε δωμάτιο της οικίας (το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ακόμα και έπιπλα καθιστικού-σαλονιού), εσύ στα σχέδια αυτό θα το ονόμαζες ..."λεβητοστάσιο"; (!!!)

3. Τόσο αυτοί που ενσωμάτωσαν τη φράση στον κτιριοδομικό "τα παραπάνω δεν είναι µεν υποχρεωτικά, συνιστάται όμως να εφαρμόζονται κατά το δυνατό¨", όπως και  ο μηχανικός της πολεοδομίας που λέει "είναι καλύτερο να προσπαθούμε να μένουμε κοντά στις αποστάσεις που προβλέπει ο κτιριοδομικός", μπορούν άραγε να μας εξηγήσουν τα όρια των επιλογών που αφήνουν στους μελετητές;

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ με αυτά που λες, ούτε μετέφερα τα λόγια του μηχανικού ως θέσφατο. Απλά τα μετέφερα. Συγκεκριμένα μου είπε για παράδειγμα ότι θα μπορουσε να τοποθετηθεί ένας λέβητας σε χώρο που έχει δημιουργηθεί για αποθήκη σε σπιτι ή κάτι τέτοιο, σε χώρο που δεν διαμένει κόσμος. Σε καμία περίπτωση δεν μου είπε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε χώρο της κατοικίας.

 

Τώρα όσον αφορά το 3 δεν μπορω να σου πω γω κάτι. Εγώ του το ρώτησα και δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο. Μου λέει απλά μείνει όσο κοντά μπορείς στις υποχρεωτικές διαστάσεις για τους λόγους που ανέφερα πιο πριν. Πάντως μου λέει δεν θα έχει πρόβλημα η μελέτη αν οι διαστάσεις είναι πιο μικρές, αλλά να παραμένει λειτουργικό το λεβητοστάσιο...

Link to comment
Share on other sites

Τα προβλήματα με τις ΥΔΟΜ στις Η/Μ εγκαταστάσεις θέρμανσης ξεκινούν από την παλαιότητα του κτιριοδομικού κανονισμού.

Η παλαιότητα σχετίζεται με 2 παράγοντες: κοινωνικούς και τεχνολογικούς

Τεχνολογικοί: Μπήκε δυναμικά στη ζωή μας η βιομάζα (πέλετ) και οι μικρές compact μονάδες πετρελαίου. Επίσης και οι πλαστικές δεξαμενές πετρελαίου - πχ έχεις δει ανθρωποθυρίδα που ζητά ο κτιριοδομικός σε πλαστική δεξ. ;

Κοινωνικοί: Πριν από 24 χρόνια όταν λέγαμε κεντρική θέρμανση εννούσαμε πετρέλαιο και κεντρικό (μεγάλο) λέβητα. Ο κτιριοδομικός όταν αναφερόταν σε μεταλλικούς σωλήνες (μπουριά) που επιτρέπονται, είχε στο νου του μικρές ισόγειες κατοικίες που σταδιακά παραχωρούσαν τη θέση τους σε σύγχρονες μονοκατοικίες με ΚΘ ή σε πολυκατοικίες. Η κρίση όμως όχι μόνο σταμάτησε αυτή την εξέλιξη, αλλά πλέον μας οδηγεί προς το 1989.

Εδώ μπαίνει η τεχνολογική εξέλιξη.

Σε πολλές πολυκατοικίες η ΚΘ διαλύεται και τα διαμερίσματα βάζουν σόμπες πελετ που  συνδέονται και με τον συλλέκτη των σωμάτων λειτουργώντας κατά τον κτιριοδομικό ως λέβητας κεντρικής θέρμανσης. Την ίδια λύση πλέον για οικονομικούς λόγους επιλέγουν και πολλές μονοκατοικίες. Ολες αυτές οι μονάδες κατά τον μηχανικό της ΥΔΟΜ που θα μπουν  - σε ιδιαίτερο χώρο; και με τι πλευρικές αποστάσεις;

 

 

Εως τώρα στις ΥΔΟΜ δεν υπήρχε πρόβλημα. Ο ΚΕΝΑΚ δεν υπήρχε, Η/Μ μελέτες υποβάλλονταν μόνο για μεγάλες εγκαταστάσεις που είχαν κατά τεκμήριο σούπερ-ντούπερ λεβητοστάσια και όλα κυλούσαν ομαλά.

 

Ελα όμως τώρα με τον ΚΕΝΑΚ και την κρίση που όλα άλλαξαν.:

Ο πελάτης περιορίζει τα τετραγωνικά (πάνε πιά οι αχανείς αποθήκες).

Ο λέβητας ακόμα και σε σπίτι 60 τμ πρέπει να δείχνεται στα σχέδια (που μπορεί να είναι σόμπα πελετ γιατί είναι οικονομικός, όμορφος - με τη φλόγα του στο χώρο και δείχνει ωραία στο σαλόνι ή κλασσικός compact σε μια γωνία εντός του σπιτιού με την δεξαμενή καυσίμων σε ξεχωριστό χώρο μεν - όσο πιό μικρό δε).

Πως μπορούν όλ' αυτά να ταιριάξουν με τις (προ 25/τιας) απαιτήσεις του κτιριοδομικού; Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα (που λέει μια παλία φράση)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άντε και πες ότι το υπουργείο κλασικά δεν κάνει τίποτα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το ΤΕΕ δεν θα μπορούσε να επιληφθεί επί του θέματος και να προτείνει λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να διαφωνώ με όσα αναφέρεις, να σημειώσω επιτείνοντας την απόσταση ανάμεσα στην καθημερινή πρακτική και τους ισχύοντες κανονισμούς ότι ο Κτιριοδομικός του 1989, ως προς τα λεβητοστάσια και τους χώρους αποθήκευσης καυσίμων, ελάχιστα διαφέρει από τα άρθρα 103 έως 109 του ΓΟΚ'73 (ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη των ίδιων διατάξεων από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα) τα οποία άρθρα με τη σειρά τους αποτελούν όπως μου έχουν πει έμπειροι μηχανολόγοι απλή αντιγραφή προγενέστερων γερμανικών προτύπων.

 

 

Πως μπορούν όλ' αυτά να ταιριάξουν με τις (προ 25/τιας) απαιτήσεις του κτιριοδομικού; Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα (που λέει μια παλία φράση)

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

armenopoulos, καλησπέρα

Ευστοχη η παρατήρησή σου - ελπίζω τώρα με το νέο κτιριοδομικό που (θεωρητικά) ετοιμάζεται κάποια θέματα να επικαιροποιηθούν.

 

Ξέχασα να αναφέρω προηγουμένως ότι στην επαρχία έχουν εμφανιστεί δυναμικά τα ενεργειακά τζάκια που θερμαίνουν και νερό για σώματα καλοριφέρ (δεν ξέρω για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά υποθέτω εκεί είναι πιό δύσκολο λόγω της δυσκολίας αποθήκευσης τόσο μεγάλης ποσότητας καυσόξυλων). Τυπικά και αυτά είναι συστήματα κεντρικής θέρμανσης.*

 

Και κάτι για τους κανονισμούς:

Μου είναι ακατανόητη η σύνδεση τετραγωνικών μέτρων χώρου λεβητοστασίου ή δεξαμενής καυσίμων με το άνοιγμα (απευθείας ή μέσω σήραγγας) - 1/12 της επιφάνειας δαπέδου (πιό λογικό θα ήταν αναλογία με την ισχύ του συστήματος ή τη χωρητικότητα της δεξαμενής).

Τα λεβητοστάσια συνήθως στις πολυκατοικίες μπαίνουν (μια και μιλάμε με όρους κρίσης "έμπαιναν") στο υπόγειο, όπου άνοιγμα απευθείας είναι δύσκολο. Ουσιαστικά η ανωτέρω διάταξη οδηγεί τους μελετητές να επιλέγουν τις ελάχιστες διαστάσεις χώρων, διότι το αντίστροφο φαντάζει (πχ στους κατασκευαστές) σαν τιμωρία: και να αφήνει μεγαλύτερο χώρο και να αναζητεί λύση πως θα κατασκευάσει μεγαλύτερη σήραγγα αεραγωγού;

 

*Διώροφο κτίριο με ανεξάρτητες κατοικίες και όμορο 4όροφο. Η πρώτη κατοικία θερμαίνεται με κλιματιστικά (ή ΦΑ) και κοινό τζάκι. Η δεύτερη με ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα καλοριφέρ 26 KW. Αντε να εξηγήσεις στον δεύτερο ότι η καπνοδόχος του πρώτου τζακιού (ενοχλεί - δεν ενοχλεί) αρκεί να εξέχει 1 m από τη στέγη, ενώ η δική του (ως καπνοδόχος κεντρικής θέρμανσης) πρέπει να ανέβει και να εξέχει πάνω από το όμορο 4όροφο.

Edited by anton64
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.