Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμφάνιση αγροτεμαχίου ως δύο - Κατάτμηση;


Recommended Posts

Καλημέρα

 

Ως άσχετος στο χώρο των ιδιωτικών τοπογραφικών (αν και ΑΤΜ) θα ήθελα να κάνω μια, απλή και κοινή πιστεύω, ερώτηση:

 

Έκανα ένα τοπογραφικό για πελάτη σε περιοχή εκτός σχεδίου στα Μεσόγεια Αττικής προκειμένου να συνταξει συμβόλαια (δέν έχει τίτλους αυτή τη στιγμή). Το εμβαδόν προέκυψε πάνω από 10 στρ και ο πελάτης μου ζητάει να το δείξω ως δύο τμήματα >4στρ, με τον ίδιο ως ιδιοκτήτη και στα δύο, με βάση ένα θεωρητικό μεταξύ τους όριο. Μπορεί αυτό να γίνει ? Πώς πρέπει να το γράψω? Υπάρχει κάτι ιδιάιτερο που πρέπει να προσέξω? Πόσο πρέπει να είναι το πρόσωπο (τουλάχιστον) των τελικών τμημάτων ώστε να είναι άρτια και οικοδομήσιμα? Υπάγεται η περιοχή Μεσογείων σε ειδικούς περιορισμούς ΖΟΕ και πού μπορώ να τις βρώ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Πρώτα στα εύκολα, το ΦΕΚ της ΖΟΕ περιοχής Μεσογείων είναι το 199Δ/6-3-2003 και μπορείς να το βρείς (μαζί με το διάγραμμα 1:5000 που χρειάζεσαι όπου υποδεικνύονται ζώνες κλπ.) στην πολεοδομία Ανατολικής Αττικής στιν Παλλήνη (ζήτα το και από το φωτοτυπείο που είναι από κάτω, πιο καλά θα σε εξυπηρετήσουν).

Οσο για το άλλο, έχεις δει τους τίτλους του ιδιοκτήτη? Είναι όντως δύο γεωτεμάχια? Ισως θα ήταν καλύτερα να περιγραφούν όπως στα υπάρχοντα συμβόλαια. Αλλιώς θα μπορούσες ενδεχομένως να τα περιγράψεις ως δύο γεωτεμάχια και να γράψεις " τα όρια υποδείχθηκαν από τον ιδιοκτήτη και δεν έγινε έλεγχος και εφαρμογή τίτλων ιδιοκτησίας" ή κάτι τέτοιο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Δυστυχώς ο ιδιοκτήτης δεν έχει τίτλους-συμβόλαια και το όριο κατάτμησης δεν είναι υλοποιημένο. Προφανώς θα θέλει να φτιάξει δύο όμορα αγροτεμάχια στο όναμά του. Εγώ τι πρέπει να δείξω ?

Link to comment
Share on other sites

Απλά πες του ότι δεν γίνεται. Ακόμα και δύο τίτλους να είχε θα θεωρούταν ιδιοκτήτης του εννιαίου.

Link to comment
Share on other sites

GRTOPO μια βοηθεια σε παρακαλώ επειδή με ενδιαφέρει.

Αγοράζει κάποιος αγροτεμάχιο Α απο τον ιδιοκτήτη Α και αγροτεμάχιο Β από ιδιοκτήτη Β , μετά την μεταγραφή του τελευταίου χρονικά συμβολαίου είναι κύριος έκτασης εμβαδού Α+Β η οποία αντιμετωπίζεται ως ενιαία σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη,

Εχουμε τις εξής δύο περιπτώσεις:

1) Τα γήπεδα ή οικόπεδα είναι άρτια. Τότε διατηρούν την αυτοτέλειά τους και ως τέτοια μπορούν να πωληθούν ή να δομηθούν. Προϋπόθεση είναι να έχουν αγοραστεί με διαφορετικά συμβόλαια.

2) Τα γήπεδα ή οικόπεδα δεν είναι άρτια. Τότε εφόσον είναι όμορα θεωρούνται ως εννιαία και συνεχή έκταση γης ανήκουσα στον ιδιοκτήτη τους. Δηλαδή χάνουν την αυτοτέλειά που είχαν πριν ως ανήκοντα σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Σχετική είναι η Εγκ-34/91.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον! Θα αναζητήσω την εγκυκλιο!

Οπότε δύο μη άρτια γήπεδα αγορασμένα από τον ίδιο ιδιοκτήτη με διαφορετικά συμβόλαια με εμβαδόν > 4 στρ. (δεδομένου οτί δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί) είναι οικοδομήσιμα αν κατάλαβα σωστά.

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω θα πρέπει να ελέγξεις και την αρτιότητα σε σχέση με τον χρόνο δημιουργίας του νέου γηπέδου μετά την συνένωση. Δηλαδή εφόσον θεωρείται χρόνος δημιουργίας του νέου γηπέδου ο παρόντας χρόνος, και τα επί μέρους γήπεδα δεν ήταν άρτια, το νέο γήπεδο θα πρέπει να έχει και πρόσωπο επί κοινοχρήστου χώρου γιά να είναι άρτιο δεδομένου ότι δεν θα ισχύουν οι παρεκκλίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν ο πωλητής πουλήσει 2 όμορα αγροτεμάχια ένα 2 στρεμματα και ένα 10 στρέμματα με το ιδιο συμβόλαιο σε έναν αγοραστή και αυτα είναι τυφλά, προκυπτει αυτόματα ότι είναι συννενομένα και ως εκτούτου μη άρτια καθώς δεν έχουν πρόσωπο 25μ?

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το γήπεδο των 10 στρ. είναι άρτιο τότε βελτιώνει την αρτιότητα του και προκύπτει άρτιο γήπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.