Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανεστραμμένη πλακοδοκός λεπτομέρεια οπλισμού σιδήρων πλάκας


 

Recommended Posts

1. Εάν έχω δοκό τύπου Ζ διαστάσεων 30Χ120 όπου στο ένα πάνω άκρο έχω σύνδεση με πλάκα πρόβολο και στο κάτω άκρο έχω σύνδεση με πλάκα σκάλας αμφιέριστη.

 

Απορία πρώτη: Το πρόγραμμα διασταστιολογή σωστά αυτή την δοκό?

Μου βάζει κάτω τα 4Φ14 σίδερα της δοκού κάτω και 2Φ14 πάνω και 6 Φ14 πλευρικά. Όταν αφαιρέσω την πλάκα πρόβολο και επιλέξω δοκό τύπου ανεστραμμένου Τ μου βγάζει ακριβώς τον ίδιο οπλισμό.

 

Η κάτω πλάκα πως συνδέεται με την ανεστραμμένη δοκό?

1. Τα κάτω σίδερα της πλάκας αγκυρώνονται πάνω από τα σίδερα της δοκού ευθύγραμμα.

2. Τα πάνω σίδερα αγκυρώνονται 90ο προς τα πάνω κάθετη απόσταση 10Φ

(Σε κανονική πλακοδοκό τα πάνω σίδερα κάθονται πάνω στην δοκό και αγκυρώνονται προς τα κάτω και τα κάτω σίδερα μπορεί να είναι ευθύγραμμα άρα ισχύει το ίδιο εκτός την φορά αγκύρωσης του πάνω οπλισμού)

 

Πρόγραμμα φέσπα

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

1. Αν η δοκός είναι υψίκορμη (εξαρτάται από το μήκος της) τότε δε νομίζω ότι η διαστασιολόγηση από το Fespa είναι σωστή. Για να χαρακτηριστεί μια δοκός υψίκορμη πρέπει να ισχύει lo/h<2 όπου h το ύψος της δοκού (1,30m στην περίπτωσή σου) και lo το μήκος μεταξύ των σημείων μηδενισμού της ροπής. Περίπου lo=l/2 όπου l το μήκος της δοκού.

 

2. Τοποθετεί τον ελάχιστο οπλισμό. Ο πλευρικός είναι δικαιολογημένος λόγω ύψους της δοκού. Νομίζω όμως ότι ο ελάχιστος είναι περισσότερος για 30/120. Βλ. Παράρτημα §Α.3 ΕΚΩΣ.

 

3. Τα κάτω σίδερα της κλίμακας προεκτείνονται μέχρι το απέναντι άκρο της δοκού και στρέφονται προς τα πάνω για άλλα 30~40cm (υπολόγισε τα μήκη αγκύρωσης αναλόγων των υλικών/διατομής σιδήρων που έχεις).

Τα άνω σίδερα της κλίμακας καλό θα ήταν να επεκταθούν όπως και τα κάτω ως το απέναντι άκρο της δοκού, στη συνέχεια να στραφούν κατακόρυφα προς τα κάτω (~10cm), μετά οριζόντια προς την πλευρά της κλίμακας (30-2*3=24cm) και τέλος προς τα πάνω κατά 30~40cm.

Προσοχή στη διάμετρο τυμπάνου κατά τις κάμψεις των ράβδων. Βλ. ΚΤΧ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σου Χάρη,

 

Ναι όντος είναι υψίκορμη μήκος δοκού 2.2.

 

L/h = 2.2/1.2 <4 (για ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο είναι 4 και για συγκεντρωμένο είναι 2 όπως ανάφερες)

 

Δεξιά αριστερά έχω τοιχία αλλά εγκάρσια. Η υψίκορμη δοκός ενώνεται στις μικρές πλευρές των 25 εκατοστών στα τοιχία 25Χ100.

 

Δεν ξέρω εάν αυτά τα τοιχία μετρούν σαν τοιχία στην ένωση με την δοκό εφόσων δεν είναι οι μεγάλες πλευρές των τοιχίων στην φορά της δοκού για να εφαρμόσω τις διατάξεις του ΕΚΟΣ18.5.8 (π.χ. δοκοί σύζευξης τοιχωμάτων). Έτσι και αλλιώς δεν μου βγάζει δισδιαγώνια σίδερα.

 

Μάλλο δεν μετρούν άρα παραμένει να ελεγχθεί σαν υψίκορμη δοκός για ομοιόμορφα κατανεμημένο φορτίο. Το φέσπα δεν μου βγάζει ούτε ένα λάθος αλλά ούτε μία ειδοποίηση.

Σκέφτομαι να τοποθετήσω Φ10/10 συνδετήρες και κάθε 15 εκατοστά κατά το ύψος της δοκού να έχω 2 Φ16 και κάτω 4 Φ16

Link to comment
Share on other sites

Δοκός σύζευξης τοιχωμάτων δεν είναι αφού τα τοιχώματα είναι εγκάρσια.

Φ16 για οπλισμός κορμού μήπως είναι πολύς;

Δες λίγο τη βιβλιογραφία για τη διαστασιολόγηση υψίκορμων.

Βέβαια και τα αποτελέσματα που παίρνουμε με το Fespa όταν την έχουμε προσομοιώσει μ' ένα γραμμικό στοιχείο δεν είναι και τα σωστότερα. Άρα θα μου πεις τι διαστασιολόγηση να κάνω και με το δίκιο σου!

 

Άλλα προγράμματα πώς αντιμετωπίζουν το θέμα των υψίκορμων δοκών;

Εδώ να πω ότι και η πεδιλοδοκός με τοίχωμα υπογείου από πάνω της 25/300, είναι μάλλον υψίκορμη εφόσον είναι μονολιθικά συνδεδεμένη και ότι και εκεί κάνουμε σπατάλη οπλισμού.

Link to comment
Share on other sites

"Τα άνω σίδερα της κλίμακας καλό θα ήταν να επεκταθούν όπως και τα κάτω ως το απέναντι άκρο της δοκού, στη συνέχεια να στραφούν κατακόρυφα προς τα κάτω (~10cm), μετά οριζόντια προς την πλευρά της κλίμακας (30-2*3=24cm) και τέλος προς τα πάνω κατά 30~40cm."

 

Τα άνω σίδερα της πλάκας θα ήταν λάθος να αγκυρωθούν όπως τα κάτω ως το απέναντι άκρο της δοκού και να στραφούν κατακόρυφα προς τα πάνω 25-30 εκατοστά?

Link to comment
Share on other sites

Λάθος δεν μπορώ να σου πω ότι είναι αλλά θεωρώ ότι ο βέλτιστος είναι αυτός που περιέγραψα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Τα άνω σίδερα της πλάκας θα ήταν λάθος να αγκυρωθούν όπως τα κάτω ως το απέναντι άκρο της δοκού και να στραφούν κατακόρυφα προς τα πάνω 25-30 εκατοστά?

 

Λάθος δεν είναι, δεν υπάρχει κάτι σαφές στον κανονισμό αλλά από την εμπειρία (η οποία πάντα έχει μια τάση υπέρ ασφάλειας) καλό θα ήταν τουλάχιστον να τα γυρίσεις προς τα κάτω στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές πάντως συνάδελφε, αυτό που έχουμε πάντα κατά νου

είναι να δημιουργούμε με την τοποθέτηση των οπλισμών μας ( και αναφέρομαι στους εφελκυόμενους ) συνθήκες διαξονικής τουλάχιστον θλίψης στο σκυρόδεμα από τον οπλισμό. Αποφεύγουμε όσο γίνεται τις από τον οπλισμό μεταδιδόμενες στο σκυρόδεμα εφελκυστικές τάσεις.

Έτσι η απάντηση του συνάδελφου Παναγιώτη για την αγκύρωση των άνω οπλισμών της σκάλας είναι απόλυτα σωστή, καθώς δημιουργεί βρόχο που θλίβει το μπετόν.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα οπλιζόταν πρόβολος που θα είχε υψομετρική διαφορά ( κατά ένα σκαλοπάτι ας πούμε ) από την εσωτερική πλάκα, μόνο που στην περίπτωση αυτή πρέπει ο οπλισμός να καμφθεί ακόμη μια φορά προς την εσωτερική πλάκα και να αγκυρωθεί μέσα της.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

οι υψικορμες δλδ επειδη δεν διαστασιολογουνται ως υψικορμες,υπερδιαστασιολογουνται παντα?δεν μπορει καποιες φορες να υποδιαστασιολογουνται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.