Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος Χάραξης Απαλλοτρίωσης


Recommended Posts

Μπορεί κάποιος συνάδελφος να μου με βοηθήσει στην εξής ερώτηση ;

 

Θέλω να δώσω προσφορά για χάραξη μιας γραμμής απαλλοτρίωσης τις τάξεως των 70 χιλιομέτρων . 

 

Τη τιμές παίζουν ; Με το χιλιόμετρο ; με το σημάδι ; 

 

Παρακαλώ τη βοήθεια σας !

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε βάζεις ένα θέμα-ερώτημα που μπορεί να αφορά και θέμα ολόκληρης "μελέτης"! Τα 70 χλμ. είναι ένα πολύ μεγάλο μήκος (Θεσσαλονίκη-Σέρρες π.χ.). Για να υλοποιήσεις γραμμή χάραξης 70χλμ.(!!!) θέλεις πάνω από 1000 πολυγωνομετρικά σημεία (με gps δεν κάνεις πασσάλωμα) γιατί αποκλείεται να είναι όλο το μήκος σε κάμπο. Αν είναι ο εντολέας ιδιώτης (που δεν το πιστεύω) βγάλε μεροκάματα απασχόλησης για 3 άτομα καθημερινά (θέλεις σίγουρα άτομο να κουβαλάει πασσάλους και κοντάρια) και δώσε τιμή. Μόνο για βόλτα να περπατήσεις 70χλμ θέλεις μια εβδομάδα!!. Αν πάντως είναι από κάποιο δημόσιο φορέα (δήμο π.χ.) πρέπει να έχεις μελετητικό πτυχίο στο 16 και η τιμή δεν μπορεί να είναι πάνω από περίπου 11000 Ευρώ +ΦΠΑ σε περίπτωση απ'ευθείας ανάθεσης (το 1/3 της τιμής που δικαιούται το Α' τάξης πτυχίο). Το κανονικό πάντως είναι να κοστολογηθεί από τον φορέα (και ο 3316/05 δίνει τιμές για όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και για μεροκάματα) και να γίνει προκήρυξη μελέτης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις εσύ την μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Να έρθω να κάνω και εγώ χάραξη; Να βοηθήσω; :smile:  Επειδή όπως προαναφέρθηκε είναι μεγάλο το μήκος, εγώ θα το σκεφτόμουν ως εξης: 8 ώρες την ημέρα πόσα μέτρα βγάζω, πόσο χρόνο θα μου πάρει ; 2 μήνες; 3 μήνες; ε, θα υπολόγιζα ένα πολύ καλό μηνιάτικο...

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται αν είναι εύκολη ή δύσκολη η χάραξη και αν προκύψουν προβλήματα με τα δεδομένα (συντεταγμένες). π.χ. Είναι 100% σωστά??

 

Αν είναι σε ορεινά και δεν καλύπτει το GPS κλπ ...βράστα...Η τιμή πρέπει να εκτοξευτεί για να στήνεις στάσεις, βοηθό κλπ

Αν υποθέσουμε ότι είναι ένα σημείο ανά 50 περίπου μέτρα, τότε θέλεις τουλάχιστον μια ώρα ανά στάση και για να χαράξεις 2-3 σημεία (άντε πες 4 από κάθε πλευρά)

Συνεπώς: μια ώρα κάθε 200μ για 70.000μ μας κάνει 350ώρες. Αν δουλεύεις 10ωρο (+2 ώρες στο γραφείο για διάφορες εργασίες προετοιμασίας) τότε 35 μέρες μέσα στο νερό ξεπατωμός....

Βάλε στα σίγουρα και άλλες 5 μέρες οι τριγωνισμοί, το ρίξιμο στάσεων κλπ έχουμε:

 

300Χ40 = 12000€ (Τα 300€ που βάζω την ημέρα δεν είναι καθόλου πολλά αν υπολογίσεις ότι θα χρειαστείς βοηθό, βενζίνες κλπ)

 

Η τιμή που υπολόγισα μόνος μου πρόχειρα δεν μου φαίνεται και ψηλή...αντιθέτως

 

Προφανώς με χρήση GPS μειώνεις την κούραση και τον χρόνο αλλά έχεις να κάνεις μεγαλύτερη απόσβεση του οργάνου, οπότε η τιμή πάλι στα ίδια...

 

Βάλε περισσότερα δεδομένα, ίσως σε βοηθήσουμε περισσότερο με την τιμή...

Μπορεί τελικά να είναι πολύ χαμηλή η τιμή που λέω (ή και πολύ ψηλή...)

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Οταν λες το δίκτυο είναι έτοιμο εννοείς πως υπάρχουν οι στάσεις που έιχε ιδρύσει ο συνάδελφος που έκανε την αποτύπωση που προηγήθηκε της μελέτης ? (υποθέτω πως έγινε κάτι τέτοιο..) Ή πως απλά υπάρχει τριγωνομετρικό δίκτυο από το οποίο θα εξαρτηθείς με το GPS ? Πρέπει να λάβεις υπόψην σου πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σε καλύψει το GPS σε όλη την περιοχή, εκτός και είναι εντελώς χέρσα, το οποίο είναι ερώτημα στο οποίο σου θέσαν όλοι οι συνάδελφοι παραπάνω και εγώ με την σειρά μου, και δεν μας απαντάς. Το GPS έχει πολλούς περιορισμούς, μελέτησε καλά την περιοχή ώστε να δεις που θα σε καλύψει το GPS και που θα χρειαστεί όργανο και πυκνές στάσεις (ενδεχομένως και μια ανά 1-2 σημεία χάραξης) ώστε να δώσεις σωστή προσφορά.

Η λογική του Γιάννη μου φαίνεται καλή προσέγγιση..

Link to comment
Share on other sites

Και θα βρεθεί τότε ένας άλλος και θα πει : Χάραξη απαλλοτρίωσης είναι, ας έχει και 5-6 cm διαφορά, δεν χρειάζεται να κάνει Localization, δουλεύει με NRTK , και υπολογίζει ότι καλύπτεται με 300 ευρώ τη μέρα., βγάζει 4-5km τη μέρα, 70/4 ή 5 = 16 μέρες χονδρικά άρα 300*16= 4800 ευρουλάκια...πάντα με την προϋπόθεση ότι είναι βατή η όλη κατάσταση. Και αν βολεύεται και με 200 ευρώ τότε 3500 με 4000.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ στοιχηματίζω πως αυτή την ΧΑΡΑΞΗ με το gps δεν μπορείς να την κάνεις! Το ταχύμετρο σε "οδηγεί" προς το  σημείο που θες να πασσαλώσεις. Με το gps πρέπει να το "ψάχνεις" το σημείο! Έτσι και σου πέσει κανένα δένδρο από πάνω το έχασες. Θα σου σύστηνα την δουλειά να την κάνεις με σταθμό. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.