Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτάσεις για μεταλλική εστία τζακιού


Recommended Posts

Καλημέρα σας,καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλο το φόρουμ.

Ο λόγος που ανοίγω το παρόν θέμα, αφορά την κατασκευή μιας εστίας τζακιού σε μια εξοχική κατοικία σε τοποθεσία βουνό.

Η κατασκευή είναι 1975.Οι τοίχοι έχουν χτιστεί με τούβλα και η οροφή του πλέον έχει αντικατασταθεί πάνελ 4cm τραπεζοειδή της εταιρείας Corus.

Σε m2 η κατασκευή είναι περίπου στα 50 με 40 περίπου να περιλαμβάνονται σε καθιστικό κουζίνα και τα υπόλοιπα σε υπνοδωμάτιο και ένα μικρό wc.

Επειδή η συγκεκριμένη κατασκευή δεν έχει ρεύμα και επειδή το πρόβλημα παρουσιάζεται μόνο στην θέρμανση, θέλω να παρέμβω στην τοποθέτηση μιας εστίας η οποία να είναι σίγουρα καλύτερη απο αυτή της απλής με πυρότουβλο.

Σαν αρχική ιδέα είχα μια ενεργειακή εστία μαντεμένια με φυσική ροή αέρα στους αεραγωγούς, λόγω οτι δεν έχω ρεύμα για να είναι αερόθερμη.

Το κόστος όμως ξεπερνά τα δεδομένα της οικονομικής μου δυνατότητας.

Σκέφτηκα εαν γίνεται, και εδώ θα ήθελα να συμβάλετε παρακαλώ όσοι μπορούν να με καθοδηγήσουν σωστά, να τοποθετούσα μια εστία μαντεμένια και να δημιουργούσα μόνος μου με κάποιες τεχνικές, χωρίς να επέμβω στην εστία, λύσεις για μεγαλύτερη απόδοση.

Δηλαδή.

Να αγοράσω μια εστία ανοιχτή μαντεμένια, να κατασκευάσω μια βάση που θα πατήσει επάνω σε αυτή η εστία,να καλύψω στην πίσω μεριά του τοίχου με κεραμοβάμβακα την επιφάνεια και να φτιάξω ένα πλαίσιο (ένα ΠΙ) με λαμαρίνα έχοντας ανοίξει 2 τρύπες στην λαμαρίνα και στο τοίχο και με σπιράλ να οδηγήσω την θέρμανση στο ύψος της καμινάδας 2 αεραγωγούς.

Αυτή είναι μια αρχική σκέψη που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, για να διαβάσω τις συμβουλές σας κρίνοντας έτσι τι θα ήταν καλύτερο να κάνω.

 

Ευχαριστώ πολύ και αναμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις σας.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι ειδικός σε καμία περίπτωση αλλά το είχα ψάξει αρκετά το θέμα όταν έψαχνα για να βάλω ενεργειακό τζάκι πριν από κάμποσα χρόνια.

 

Αν καταλαβαίνω καλά υπάρχει ήδη παραδοσιακό τζάκι στον χώρο που θέλεις να το εκμεταλλευθείς.

Το βασικό χαρακτηριστικό σε ένα ενεργειακό τζάκι είναι ότι η εστία του είναι κλειστή και δεν έχει άμεση επαφή με τον αέρα του χώρου ώστε αφενός να μην ρουφάει ανεξέλεγκτα τον ζεστό αέρα και αφετέρου να είναι ελεγχόμενη η καύση.

Θα πρέπει λοιπόν η μαντεμένια εστία που θα τοποθετήσεις να έχει πόρτα μπροστά ώστε να κλείνει αεροστεγώς.

Η τροφοδοσία της εστίας σε αέρα θα πρέπει να γίνεται από χαμηλά από κάποιο άνοιγμα το οποίο θα μπορείς να το ρυθμίζεις από μπροστά έτσι ώστε να ελέγχεις την καύση.

Γύρω από την εστία και χρησιμοποιώντας και τον τοίχο πίσω από αυτήν, θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν δεύτερο θάλαμο που θα ξεκινά από το δάπεδο και θα φτάνει ψηλά περικλείοντας και όλη την καμινάδα μέχρι του σημείου που αυτή βγαίνει από τον τοίχο ή από το ταβάνι.

Ο θάλαμος αυτός συνήθως φτιάχνεται από γυψοσανίδα η οποία μονώνεται με κατάλληλο υλικό (όπως και ο τοίχος) το οποίο θα πρέπει να αντέχει την υψηλή θερμοκρασία.

Η εισαγωγή του προς θέρμανση αέρα γίνεται από χαμηλά και από ανοίγματα που υπάρχουν γύρω από την πρόσοψη της εστίας και η εξαγωγή του ζεστού πλέον αέρα γίνεται από ανοίγματα που ανοίγονται ψηλότερα στην γυψοσανίδα, συνήθως σε ύψος ~2 μέτρων.

Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει χαμηλά και ένα άνοιγμα στον τοίχο που θα τροφοδοτεί τον θάλαμο με φρέσκο αέρα από έξω.

 

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σχετικά απλά και κατανοητά σαν αρχή λειτουργίας αλλά εκτιμώ ότι απαιτούνται πολλές και ειδικές γνώσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αποδοτικό και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

 

Συνολικά πιστεύω ότι το φθηνότερο, απλούστερο και αποδοτικότερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις μια καλή ξυλόσομπα η οποία έχει χαμηλή κατανάλωση ξύλων και πολύ καλύτερη απόδοση συγκρινόμενη με ένα παραδοσιακό τζάκι....το οποίο το διατηρείς για να μπορείς να φτιάξεις ατμόσφαιρα!  ;)

Link to comment
Share on other sites

Εισαι μεσα στο νοημα και ο Τζενεσις στα προτεινει σωστα, θα τα πω κ εγω. Μαντεμενια εστια στην οποια θα βαλεις (1ον) πορτα και επειδη δεν θα σφραγισει τελεια (κ να σφραγισει στην αρχη μετα θα αποκτησει κενα, αλλα ολο το νοημα ειναι να μην εισερχεται κρυος αερας απο μπροστα και ανακατευεται με τ πυρομενο χωρο της εστιας και της ριχνει την θερμοκρασια ασκοπα) πρεπει να φροντισεις να ρυθμιζει το κλαπε. ωστε να ελεγχεις κατα καποιο τροπο τ καυση. (2ον) μεγαλα εσωτερικα κατω στην επενδυση ανοιγματα (μοναδικο οριο στο.. μεγαλα ειναι η εμφανιση, οσο πιο μεγαλα τοσο το καλυτερο ωστε να περνα ποσοτητα) και αντιστοιχα ελαφρως μεγαλυτερα σε εμβαδο επανω. (3ον) εξωτερικο αερα για καυση και αν ειναι δυνατον ελεγχομενο με καποιο ταμπερ (το <ελεγχομενο> ειναι σχετικο και εχει αμεση σχεση με το κατα ποσο θα σφραγισει η πορτα και ποσο καλα θα ελεγχεται το κλαπε. Ε.. (4ον) καλη μονωση στους εξωτερικους τοιχους που θα καλυπτει η εστια ωστε απο κει να μην εχεις μεγαλες απωλειες..

Ειναι παρα πολυ απλα ολα στην κατασκευη παιζεται το στοιχημα, παντως αποκλειεται να απογοητευτεις αν τα προσεξεις θα εχεις καλο αποτελεσμα, ολα τα τζακια ενα τετραγωνο κουτι ειναι.

Link to comment
Share on other sites

Ηλεκροσυγκολητης ειδα εισαι, μπορεις να φτιαξεις αψογη κορυφαια εστια (οχι μαντεμενια) με λαμαρινα και εσωτερικα πυροπλακες. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.