Μετάβαση στο περιεχόμενο

μηχανολόγος μηχανικός ή ηλεκτρολόγος μηχανικός και τεχνολογίας υπολογιστών


Recommended Posts

"Σχεδιασμός" είναι και το μηχανολογικό κομμάτι αλλά και το ηλεκτρολογικό.

 

Για παράδειγμα ο επιθυμητός συνδιασμός ταχύτητας και ακρίβειας ενός μηχανισμού, εξαρτάται τόσο από τον ίδιο τον μηχανισμό κίνησης, την αδράνειά του, την μάζα του, την τροχιά του, κτλ όσο και από την ευαισθησία των αισθητήρων ταχύτητας, επιτάχυνσης, πίεσης, κτλ και του λογισμικού του συστήματος ελέγχου.

 

Με λίγα λόγια υπάρχει απαραίτητα συνεργασία των παραπάνω για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και λειτουργία. Δεν είναι αποτέλεσμα εργασίας ενός ανθρώπου ή μιας ειδικότητας και μόνο.

Edited by nikmmech
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή σπουδάζω στους ηλεκτρολόγους Πάτρας να σου πω ότι στη σχολή υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι ασχολούνται με την ρομποτική.Θέματα με τα οποία ασχολούνται είναι κυρίως ο έλεγχος ρομπότ και η υπολογιστική όραση.Τώρα όσον αφορά το θέμα του σχεδιασμού θα σου πω το εξής:συμφοιτητής μου κάνει διπλωματική η οποία έχει θέμα την κατασκευή ρομποτικού φιδιού.Το μοντέλο του φιδιού προέκυψε από διδακτορικό..Όταν λέμε κατασκευή εννοώ τον σχεδιασμό,τα ηλεκτρονικά,τον έλεγχο...τα πάντα με λίγα λόγια.Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξεις ηλεκτρολόγους δεν νομίζω να υστερείς σε κάτι σε σχέση με τους μηχανολόγους σε αυτό το τομέα.Ότι και να επιλέξεις καλή επιτυχία και καλή φοιτητική ζωή!!

Edited by Odysseas_7
Link to comment
Share on other sites

Οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι μηχανικοί έχουν πολλά κοινά μαθήματα.

Παλαιότερα ανήκαν στην ίδια σχολή. Θα έχετε παρατηρήσει πως πολλοί παλιοί μηχανικοί έχουν τίτλο "Διπλωματούχος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός"

 

Οι κύριες διαφορές είναι πως οι Μηχανολόγοι δεν έχουν αρκετά μαθήματα για ηλεκτρονικά ενώ οι Ηλεκτρολόγοι δεν έχουν αρκετά μαθήματα για τα μηχανολογικά.

 

Αν τελειώσεις Η/Μ θα πρέπει να συνεργαστείς για μηχανολόγο που να κατέχει την αντοχή υλικών, δυναμική , πεπερασμένα στοιχεία, κτλ. Όταν σχεδιάζεις ένα ρομπότ εκτός από την κίνηση πρέπει να διαστασιολογήσεις και τα τμήματά του ώστε να αντέχουν τις δυνάμεις που θα ασκούνται σε αυτά. Αν γίνει υποδιαστασιολόγηση μπορεί να σπάσει ένα κομμάτι, ένα γρανάζι, να χαλάσει πιο γρήγορα ένα ρουλεμάν, κτλ.

Αν γίνει υπερδιαστασιολόγηση μπορεί το βάρος να είναι τόσο μεγάλο και ο διαθέσιμος χώρος για τα ηλεκτρονικά τόσο μικρός που να μην μπορείς να προσαρμόσεις τα ηλεκτρονικά και τους κινητήρες.

 

Στους Μηχανολόγους διδαχτήκαμε και ηλεκτροτεχνία, ηλεκτροκινητήρες, ηλεκτρονικά (πηνία, τρανζίστορ, πυκνωτές) και προγραμματισμό (Παλιότερα fortran, πλέον C) αλλά μέχρι εκεί. Δεν διδαχτήκαμε να σχεδιάζουμε πλακέτες και να προγραμματίζουμε μικροεπεξεραστές.

Ευτυχώς όμως είχαμε τις απαραίτητες βάσεις. Μόνος μου έμαθα να σχεδιάζω πλακέτες, να προγραμματίζω μικροελεγκτές και σύντομα θα μπορώ να σχεδιάζω και τσιπάκια.

 

 

Αφού ενδιαφέρεσαι κυρίως για σχολή στην Πάτρα, επισκέψου τους ιστοτόπους του κάθε τμήματος και κοίτα το πρόγραμμα σπουδών. Θα δεις τους τομείς που έχει το κάθε τμήμα καθώς και τα μαθήματα που θα διδαχτείς.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα απο εναν αποφοιτο λυκειου που εχει το προβλημα της επιλογης σχολης!!!

Αρχικα εγω παντα ηθελα να ασχοληθω με τεχνολογια και υπολογιστες!!Ομως αφου εγραψα οτι εγραψα (18283 μορια) εμφανιζεται ενα διλημμα!!!

Ως πρωτη σχολη θα δηλώσω ημμυ στο εμπ ομως σαν δευτερη εγω ηθελα ημμυ στα χανια (ξεροντας τις διαφορες)!! Οι γονεις μου λενε οτι δεν θα ανταπεξελθουν οικονομικα και λενε να παω μηχανολογος μηχανικος στο εμπ(αν την πιασω)!!!

Θετω το ερωτημα αν οι 2 αυτοι μηχανικοι ισχυει οτι ειναι το ιδιο και αν θα μπορεσω να βγαλω τη σχολη στην κρητη μαζι με δουλεια????

ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα ίδια δικαιώματα έχουν στην πράξη οι Η/Μ και οι Μ/Μ στην μελέτη.

Η βασική νομοθεσία είναι η ίδια

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/EPAGELMATIKA_DIKAIWMATA/MHXANOLOGOI

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/EPAGELMATIKA_DIKAIWMATA/HLEKTROLOGOI_MHXANIKOI_YPOLOGISTWN

 

 

Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν νομίζω να σου τύχουν. Π.χ. υπάρχει ένας νόμος που ουσιαστικά εξαιρεί τους μηχανολόγους από δικαίωμα υπογραφής δικτύων υπολογιστών αλλά δεν υπάρχει υπάλληλος που να τον ξέρει (και δεν θα παραθέσω το ΦΕΚ, αν είναι μάγκας και θέλει κάποιος να το βρει ας το ψάξει).

 

Ως εγκαταστάτες είχαμε πλήρη δικαιώματα σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και οι Μ/Μ και οι Η/Μ μέχρι πριν λίγους μήνες. Βγήκαν κάποια νέα ΦΕΚ αλλά δεν μου έχει χρειαστεί να τα διαβάσω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.