Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρωγμή στο κάτω μέρος πλάκας


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι, σήμερα έκανα κάτι μαστορέματα στο υπόγειο του πατρικού μου. Όπως σταμάτησα για τσιγάρο, παρατήρησα ένα σκάψιμο στην πλάκα ("ξετρύπημα" που λέμε) από το οποίο περνούσε ένα καλώδιο ρευματος. Η οικοδομή είναι του '82. Κοιτώντας από κοντά είδα πως έχει αποκαλυφθεί ένα σίδερο της πλάκας Φ12. "Αυτοί οι ηλεκτολόγοι..." σκέφτηκα και συνέχισα να κοιτώ το ξετρύπημα. Παρατήρησα όμως μια ρωγμή ή οποία ξεκινά απο τα αποκαλυφθέν σίδερο και συνεχίζει κατά μήκος της πλάκας (και κατά 90% ακολουθεί τον οπλισμό) και για τα 4/6 του μήκους της πλάκας. Ταράχτηκα πολύ. Το θέμα είναι πως 20εκ δίπλα από την θέση του σίδερου, από πάνω, πατά τοίχος δρομικός. Το Φ12 ελπίζω να είναι μέρος Ενισχυμένης ζώνης, αλλά δεν μπορώ να'μαι σίγουρος. Επικαλύψεις οπλισμού, μηδέν.

 

Λέτε να βρεθούν οι γονείς μου στο... υπόγειο καμιά στιγμή;;;

Link to comment
Share on other sites

ελπίζω πως όχι, ωστόσο καλό θα ηταν να επισκευαστεί αυτο.

 

επίσης καλό ειναι να κόψουμε το κάπνισμα, και γω τοτε ανακαλύπτω τα παντα. :D

 

 

σε αντιστοιχη περιπτωση ελυσα το θεμα με ενεσεις απο μια ειδική ρυτινη την οποία δεν θυμαμαι αυτη τη στιγμη. εγινε ενα σώμα με το μπετό, πηρε ολες τις ανοχες και τα κενα και στο τέλος εμεινε κατι που φαινεται σαν να ειναι γυαλί, πλαστικο κατι εκει μεσα... αλλα το αποτέλεσμα ειναι εκπληκτικο αφου οχι μονο εδεσε ξανα το σπιτι αλλα εφραξε παντελώς και την εισροη υγρασιας.

Link to comment
Share on other sites

Τριχοειδής ρωγμή κατά μήκος του οπλισμού μπορεί να οφείλεται και σε διάβρωση ή ακόμα και στις ανύπαρκτες όπως επισημαίνεις επικαλύψεις.

Εάν είναι μία η τριχοειδής ρωγμή΄σε σπίτι του '82 δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα, εάν υπήρχε θα είχε ήδη εμφανιστεί με σοβαρότερη μορφή.

Link to comment
Share on other sites

Τέτοιου είδους τριχοειδής ρωγμές υπάρχουν σε πολλά κτίρια απλά δεν συνηθίζουμε να τις βλέπουμε γιατί είναι τόσο μικρές σε άνοιγμα και τις περισσότερες φορές είναι επικαλυμμένες με επίχρισμα. Άποψη μου είναι, εφόσον είναι εσωτερικά του κτιρίου και δεν προσβάλλονται από εξ. παράγοντες, να μην επικαλύψεις τη ρωγμή ώστε να μπορείς να ελέγχεις τη κατάσταση. Αν σε μερικά χρόνια ή μετά από κάποιο σεισμό δεις πως η ρωγμή όντως διευρύνεται αισθητά τότε μελετάς κάποια ενίσχυση.

 

Αν έχετε παρακολουθήσει καθαιρέσεις κτιρίων θα έχετε δει πως δεν είναι τόσο εύκολο πράγμα να γκρεμίσει κάτι. Εδώ ένα απλό σενάζι 10 εκ. με 2 σίδερα Φ10 δεν σπάει καθόλου εύκολα πόσο μάλλον να πέσει κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Φ12 σε πλάκα συνήθους οικοδομικού έργου δύσκολο το βλέπω...το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από ενισχυμένη ζώνη...

H πλάκα τι είναι ? τετραέρειστη ? τριέρειστη ? ο τοίχος επάνω είναι κατά μήκος της κύριας διευθυνσης ?

Link to comment
Share on other sites

@iovo: είναι κάπως διαβρωμένο, αλλά είναι περισσότερο επιφανειακή η διάβρωση.

@eupalinos: Ναι, σκέφτομαι να κολλήσω λίγο γύψο για να ελέγχω την κατάσταση.

@pappos: Οχι, δεν είναι σίδερο πλάκας απ'ότι ξανακοίταξα σήμερα. Προφανώς είναι ενισχυμένη ζώνη. Η πλάκα είναι 4εριστη και ο τοίχος (όπως και η ρωγμή) είναι κατά την κύρια διεύθυνση...

 

Ένα άλλο στοιχείο, είναι πως στην ίδια ευθεία με την ρωγμή, στην ίδια πλάκα, υπήρχε παλαιότερα πρόβλημα διαρροής και το μπετό έχει βγάλει την κλασσική ασπρίλα...

Link to comment
Share on other sites

Το σκυρόδεμα λειτουργεί και ρηγματωμένο (στάδιο ΙΙ). Τριχοειδείς ρωγμές δεν αποτελούν πρόβλημα όταν το εύρος τους είναι μικρό (βλ. Παράρτημα Γ3 ΕΚΩΣ). Για εσωτερικό χώρο, δηλαδή συνθήκες περιβάλλοντος 1, το μέγιστο αποδεκτό εύρος της ρωγμής είναι 0,3~0,4mm.

Αν συνεπώς το εύρος των ρωγμών είναι μικρότερο δεν έχεις πρόβλημα.

Αν είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα που έχεις είναι ο κίνδυνος διάβρωσης του οπλισμού. Σ' αυτή την περίπτωση κάνεις ό,τι έκανε και ο aeragogos.

Κόβεις το κάπνισμα. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας τότε να μην επικαλύψεις τη ρωγμή. Η διαρροή φαίνεται δημιούργησε μικρή διάβρωση + ο τοίχος από πάνω δίνει μεγάλο φορτίο, να μια εξήγηση της ρωγμής. Αυτοί οι τοίχοι έχουν τόσο βάρος, κάτι ξέραν οι παλιοί που έφτιαχναν εσ. χωρίσματα με ξύλο, "τσατί" και σοβά! Εγώ κάθε φορά που γίνεται καθαίρεση εσ. χωρισμάτων προτείνω κατασκευή με γυψοσανίδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.