Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροπροστασία υποσταθμού ρεύματος


kgiannop

Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να μου πει με βάση ποια διάταξη σχεδιάζονται τα συστήματα πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης σε υποσταθμό(μέση τάση, χαμηλή τάση και μετασχηματιστές) Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

4 ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στην ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που πρέπει να διαλαμβάνονται σε χώρους υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από σχετική έρευνα στους κώδικες του N.F.P.A. (National Fire Protection Assosiation) επίσης δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία για προτεινόμενα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, τα μέτρα και μέσα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στους εν λόγω χώρους, πρέπει κατ’ αναλογία να είναι αυτά που αναφέρονται στην παράγρ. 3 εδάφ. 2 και στην παράγρ. 4 του άρθρου 11 του Π.Δ. 71/1988 για “επικίνδυνους χώρους’’ και συγκεκριμένα διαμερισματοποίηση, εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης ή εναλλακτικά, και κατ’ εκτίμηση του μελετητή, κατάλληλου αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης καθώς και φορητούς πυροσβεστήρες.

 

11.5 Για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επειδή πρώτα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης η άδεια εγκατάστασης και εν συνεχεία εκδίδεται η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομική Αρχή, συνάγεται ότι δεν είναι δυνατή η προσκόμιση στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον ενδιαφερόμενο, εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας, διότι αυτή απαιτείται και εγκρίνεται από τις συναρμόδιες Πολεοδομικές και Πυροσβεστικές Αρχές κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Π.Δ. 71/1988. Εξυπακούεται ότι κατά την χορήγηση της άδειας λειτουργίας στους εν λόγω σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση τόσο της εγκεκριμένης μελέτης πυροπροστασίας, όσο και του πιστοποιητικού πυροπροστασίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τώρα είδα αυτό το μύνημα.

 

Λοιπόν συνάδελφε, θα σου πω τι γίνεται για υποσταθμούς που βρίσκονται συνήθως σε υπόγεια κτιρίων ή άλλους κλειστούς χώρους και αντίστοιχα φαντάζομαι ισχύουν για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις εκτός ίσως ειδικών περιπτώσεων

 

Συνοπτικά και επι της ουσίας :

 

Δομικά :

 

Ο Χώρος που τοποθετούνται οι Μ/Σ πρέπει να αποτελεί πυροδιαμέρισμα κατασκευασμένο από πυράντοχα υλικά, συνήθως πυράντοχες διπλες γυψοσανίδες. Οι πόρτες επίσης πρέπει να είναι πυρασφαλείας με αντοχή 60 λεπτά (αν θυμάμαι καλά). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για χώρο του πεδίου Μ.Τ. του καταναλωτή όπως επίσης και για χώρους που πιθανόν τοποθετηθούν Η/Ζ.

 

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει επαρκής αερισμός ή εναλλακτικά ψύξη των χώρων αυτών με στόμια τα οποία θα είναι με fire damper. Επίσης κάθε χώρος στους Μ/Σ (όχι στο χώρο του πεδίου Μ.Τ.) θα πρέπει να έχει ανοίγματα κατάλληλων διαστάσεων (δες παροχές αερισμού) σε ύψος περίπου 1μ από το έδαφος επίσης με fire damper.

 

O χώρος των πεδίων διανομής χαμηλής τάσης δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αποτελεί πυροδιαμέρισμα αν και καλό θα ήταν.

 

Για όλους τους χώρους αυτούς (Μ/Σ, και πεδίων) κατασκευάζεται υποχρεωτικά μεταλλικό πλέγμα στο δάπεδο το οποίο το γεμίζουμε καλύπτουμε με ελαφρύ μπετό.

 

2. Ηλεκτρομηχανολογικά

 

Κάθε χώρος Μ/Σ θα πρέπει να διαθέτει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με φιάλες CO2 ή άλλο εγκεκριμένο μέσο σβέσης. Στους χώρους αυτούς (των Μ/Σ) τοποθετούνται δύο πυρανιχνευτές ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες εντολές ενεργοποίησης αυτόματης πυρόσβεσης (θα πρέπει και οι δύο να δώσουν σήμα). Σύστημα πυρόσβεσης εγκαθίσταται επίσης και στο χώρο των πεδίων διανομής Χ.Τ. αν αυτό αποτελεί πυροδιαμέρισμα αλλά στο χώρο πεδίου Μ.Τ. του καταναλωτή.

 

Εξω από κάθε χώρο υποχρεωτικά μπαίνουν μπουτόν ελέγχου του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και σχετικές φωτεινές σημάνσεις πάνω από τη πόρτα ή και ηχητική ένδειξη.

 

Επίσης καλο είναι να υπάρχουν και φωτιστικά με σήμανση "ΕΧΙΤ" δηλ. φωτιστικά με μπαταρίες στους σχετικούς χώρους και τους διαδρόμους περιξ αυτών.

 

Ολα τα μεταλλικά μέρη στους χώρους των Μ/Σ, του πεδίου Μ.Τ. του καταναλωτή και των πεδίων διανομής (π.χ. σχάρες, ανοίγματα κλπ) γειώνονται υποχρεωτικά σε δίκτυο περιμετρικής ταινείας γειώσεως που υπάρχει σε ολους αυτούς τους χώρους και το οποίο συνδέεται με το μεταλλικό πλέγμα που έχει ήδη εγκατασταθεί στο δάπεδο.

 

Ο φωτισμός γίνεται συνήθως με ανθυγρά φωτιστικά σώματα.

 

Αυτά εν συντομία. Ελπίζω να βοήθησα.

Αν εχω παραλείψει κάτι διορθώστεμε γιατί δεν τα θυμάμαι και όλα τώρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Φίλε Georges,

 

Μπορείς σε παρακαλώ, τα παραπάνω που ανέφερες να μας πεις σε ποια νομοθεσία τα βρίσκουμε?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Επανέρχομαι στο θέμα που είχα βάλει γιατί όλα όσα γράφετε συνάδελφοι είναι καλά αλλά θα ήθελα να ξέρω σε ποια διάταξη - οδηγία ή οτιδήποτε άλλο θα στηριχθώ για να κάνω τη σχετική μελέτη.

ΈΧω κι εγώ στα χέρια μου μια μελέτη σχετική όπου ο μελετητής θεωρεί ότι τα κιλά του co2 στις φιάλες πρέπει να αντιστοιχούν κατ'ελάχιστο σε ένα ανά κυβικό μέτρο χώρου.

Τελικά από που προκύπτουν όλα?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Ευάγγελε και kgiannop μέσα στο χάος των μηνυμάτων τώρα είδα τα σχόλιά σας. Λοιπόν, πράγματι όπως ανέφερε και ο xaxa σαφής νομοθεσία δεν υπάρχει. Πάντως όλα τα παραπάνω που περιέγραψα γίνονται δεκτά από τη ΔΕΗ και είναι η συνήθης πρακτική. Έχω θέσει σε λειτουργία 3 Υ/Σ χωρίς κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά ο Kgiannop ζητά στοιχεία για τον σχεδιασμό του συστήματος ολικής κατάκλυσης με διοξείδιο του άνθρακα περισσότερο παρά τους κανονισμούς που θέτουν τις απαιτήσεις πυρασφαλείας γι αυτούς τους χώρους.

Τα συστήματα λοιπόν αυτά σχεδιάζονται ελλείψει Εθνικών κανονισμών, σύμφωνα με τον Αμερικανικό NFPA 12. Θεωρώ επίσης δεδομένο οτι θα γίνει αποδεκτό και σύστημα σχεδιασμένο με τον κανονισμό CEA 4007 καθώς ο τελευταίος αποτελεί Ευρωπαϊκό κανονισμό και γενικά η CEA έχει ελληνική και ευρωπαϊκή αποδοχή αφού ο κανονισμός CEA 4001 για τα συστήματα καταιονισμού αποτέλεσε την βάση και για την ΤΟΤΕΕ 2451/86 και για το νέο πρότυπο ΕΝ 12845.

Ο CEA 4007 είναι ανοιχτό πρότυπο και μπορείς να το βρείς εδώ

http://www.cea.eu/uploads/DocumentsLibrary/documents/article155.pdf

 

Ο NFPA 12 αντίθετα δεν κυκλοφορεί ελεύθερα και πρέπει να τον αγοράσεις από τον NPFA εδώ http://www.nfpabookseller.com/product/1208

(σε ηλεκτρονική μορφή, τον κατεβάζεις αμέσως)

Αν παρόλα αυτά δεν σε πειράζει να έχεις μια παλαιότερη έκδοση (του 2000), μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ:

http://www.minhbao.vn/userfiles/file/A_NFPA12.pdf

(Δεν έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτήν)

 

Για να μην ψάχνεσαι, για την χρήση που θέλεις, υπολογίζεις την ποσότητα του υλικού με συγκέντρωση σχεδιασμού (design concentration) 50%, άσχετα από το τί σου λένε ορισμένοι αντιπρόσωποι (συνήθως προτείνουν 40%) οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν ανοίξει κανένα πρότυπο στη ζωή τους.

 

Μήν ξεχάσεις τέλος να πάς στην οικεία ΠΥ και να ζητήσεις να σου δώσουν σε φωτοτυπία μια διαταγή που έχουν εκδώσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας των εγκαταστάσεων CO2. Πρέπει να την εφαρμόσεις στο ακέραιο και να περιγράψεις τις απαιτήσεις της στη μελέτη σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα!

μπορω να βρω αλλους κανονισμους του nfpa εστω και παλιοτερους χωρις να χρειαστει να αγορασω?

ενδιαφερομαι συγκεκριμενα για τους 13, 14, 415...

ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να μου πει ...

Συνάδελφε μέσα στην πληρέστατη απάντηση που σου έδωσε ο GeorgeS, κάπου αναφέρει και για πυροπροστασία με CO2 ή άλλο εγκεκριμένο μέσο σβέσης.

Εγώ εδώ θα σου δώσω να συνδεθείς με μια ιστοσελίδα, όπου θα μπορέσεις να ανοίξεις στο κάθετο αριστερό μενού την επιλογή "ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ" και να δείς όλο τον Τεχνικό Φάκελο για ένα τέτοιο σύστημα.

Όπως θα καταλάβεις πρόκειται για ένα άλλο μέσο κατάσβεσης εγκεκριμένο απο την ΠΥ και όχι για CO2.

Η επιλογή του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατάσβεση, είναι του εκάστοτε Μηχανικού Συναδέλφου.

Ο φάκελλος είναι πλήρης και έχει ελεγχθεί και εγκριθεί πολλές φορές απο την ΠΥ.

 

http://www.fireplus-eco.gr/

και μερικά άλλα χρήσιμα link

http://www.firesol.gr/page71.html

http://www.firesol.gr/page23.html

 

Πιστεύω να σε βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.