Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκλιση σε αποτυπώσεις με διπλόσυχνα GPS


Recommended Posts

Είμαι νέα μηχανικός και στα πλαίσια πραγματογνωμοσύνης έπρεπε να αποτυπώσω οριοθετημένο αγροτεμάχιο, περίπου 5 στρεμμάτων. Διέθετα παλιό τοπογραφικό με συντεταγμένες ΕΓΣΑ '87, στο οποίο ο συντάκτης του τοπογράφος αναγράφει ότι έχει πραγματοποιηθεί με διπλόσυχνο SR LEICA Real Time L1 & L2.

Επειδή δεν έχω δικό μου μηχάνημα, έδωσα τη δουλειά της αποτύπωσης σε συνάδερφο, ο οποίος ανέλαβε να μου στείλει τα σημεία σε αρχείο CAD.

Το δικό του μηχάνημα είναι Ashtech με Promarkfield 100. Εξάρτηση από τριγωνομετρικό σημείο, δεν έγινε ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση.

 

Σε σύγκριση παλιών και καινούριων η απόκλιση των καινούριων είναι περίπου 0,5m προς τα δυτικά και μερικά εκατοστά νότια(!) Πώς μπορεί να υπάρχει τόση μεγάλη απόκλιση στις μετρήσεις;

 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος εργασίας σε τέτοιες περιπτώσεις;

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

δικαιολογειται η αποκλιση συναδελφισσα.

τα μηχανηματα που αναφερεις ειναι σχετικα παλια.

αρα σε ρωταω ποτε συνταχθηκε το πρωτο τοπογραφικο που εχεις?

και ποτε το δευτερο το δικο σου?

Link to comment
Share on other sites

Πολλές ασάφειες στην δουλειά...

 

-Πως έδωσε συντεταγμένες; Με static ή rtk? 

-Αν δεν στήθηκε σε σημείο γνωστών συντεταγμένων τότε τι έκανε; Προφανώς πήγε στο coords κι έκανε μετασχηματισμό (ακρίβειας 0.5-1 μέτρο)

 

Μυρίζομαι προχειρότητα στην εκτέλεση της δουλειάς με GPS. Δεν είναι μαύρα κουτιά.

 

Δες τις σχετικές αποστάσεις και τα αζιμούθια μεταξύ των δύο επιλύσεων...Αν σου κάθνται καλά, τότε σίγουρα έγινε πατάτα στον ορισμό των συντεταγμένων...Αν όχι πρέπει να ξαναμετρήσεις...

 

Να σαι πολύ προσεκτική, γιατί τέτοια λάθη μπορούν να αμαυρώσουν την καριέρα σου...

Link to comment
Share on other sites

Μήπως λέω εγώ και οι δύο απλά μέτρησαν τη γεωμετρία του τεμαχίου και ξεκίνησαν τις μετρήσεις με here? Έτσι εξηγείται η διαφορά στις συντεταγμένες, αλλά δεν είναι σωστή αντιμετώπιση της εργασίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οταν λες δεν εγινε εξαρτηση κ στις 2 περιπτωσεις τι εννοεις?

Απλα πατησατε το ΟΝ στα gps κ χτυπουσατε σημεια. Αν ναι τοτε ειναι θαυμα το 0,5μ αποκλιση.

 

Οπως κ να χει, χρηση γεωδαιτικου μηχανηματος χωρις εξαρτηση ΔΕΝ νοειται στην τοπογραφια.

 

**Και επειδη ειναι πραγματογνωμοσυνη προσεξε τι πορισμα θα βγαλεις γιατι απο τη δικη σου μελετη καποιος συναδελφος/κ ιδιοκτητης θα θιχτει.**

Link to comment
Share on other sites

Εξάρτηση από τριγωνομετρικό σημείο δεν έγινε, αλλά σίγουρα στη δεύτερη έγινε με hepos. Στοιχεία επίλυσης από το πρώτο τοπογραφικό δεν έχω, είναι του 2011, δεν είναι και τόσο παλιό.

Link to comment
Share on other sites

Ποιο είναι περίπου το αντικείμενο της πραγματογνωμωσύνης; Πιθανότατα δεν λύνεται με τη διαφορά των απόλυτων τιμών των συν/νων. Θέλει μάλλον άλλες ταυτίσεις. Γενικά οι πραγματογνωμωσύνες θέλουν μεγάλη εμπειρία στο εκάστοτε αντικείμενο, Συνιστώ πολύ μεγάλη προσοχή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το πρώτο διάγραμμα έγινε ΧΩΡΙΣ εξάρτηση; Ούτε με HEPOS? Και πως δηλαδή έγινε; Όπως είπε ο συνάδελφος πάνω, πάτησε το ΟΝ και ότι βγάλει;

Οι σχετικές θέσεις πως σου κάθονται;

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να μάθεις πως μέτρησε ο προηγούμενος τοπογράφος, με ποια μέθοδο. Μόνο τότε θα βγάλεις συμπέρασμα αν είναι σωστές ή συμβατές οι μετρήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Αν αντικείμενο της πραγματογνωμοσύνης είναι ο προσδιορισμός του σχήματος του ακινήτου (π.χ. αν υπάρχουν καταπατήσεις σε σχέση με τον τίτλο κτήσης του) και της έκτασης του μπορεί το δικαστήριο να μην απαιτεί εξαρτημένο τοπογραφικό. Σε αυτή την περίπτωση απλά κάνεις επίθεση του παλιού τοπογραφικού επί του νεότερου για να κάνεις τις συγκρίσεις.

Αν πράγματι το νεότερο τοπογραφικό έγινε με μετρήσεις στο HEPOS το τοπογραφικό είναι εξαρτημένο και δεν έχεις πρόβλημα να το παρουσιάσεις ως τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.