Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκαταστάση επικίνδυνου ανοίγματος σε πέτρινη κατοικία


 

Recommended Posts

Μήπως μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει σχετικά με τις επεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε για αποκατάσταση ανοιγμάτων σε πέτρινα κτίρια; Πρόκειται για πέτρινο κτίριο του 1700, όπου έχει σχεδόν καταρρεύσει ένα άνοιγμα (καμάρα) με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνδυνο για τους διερχόμενους. Ο ιδιοκτήτης σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί την καθολική επισκευή του οικήματος παρά μόνο του επικίνδυνου ανοίγματος. Η αρχαιολογία μου ζήτησε εκτός από τα σχέδια (αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης, τοπογραφικό και επεμβάσεις) και μια αναλυτικότατη τεχνική έκθεση των εργασιών. Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα γιατί πραγματικά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω!

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησε να καταλάβεις γιατί κατέρρευσε το άνοιγμα. Αν δεν βρεις την αιτία κατάρρευσης πώς να επέμβεις?

Η στέγη υπάρχει ή έχει πέσει? (έχει στέγη?)

Μήπως αποκλίνουν οι τοίχοι από την κατακόρυφο και γι'αυτό έχει "ανοίξει" το τόξο?

Τι άλλα προβλήματα έχει το κτήριο?

Θα είχα πολλές ακόμα απορίες.

Αυτά στα γρήγορα και σε ένα πολύ γενικό πλάισιο.

Να ανέβαζες μια φωτογραφία ίσως?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση d2m! Ας σου λύσω κάποιες απορίες: Το κτίσμα είναι τόσο παλιό και ασυντήρητο που παρουσιάζει διάφορες φθορές. Η στέγη έχει καταρρεύσει τελείως σε αυτό το τμήμα. Γενικά τα υλικά κατασκευής του είναι αποσαθρωμένα και αποκολλούνται. Παρουσιάζει ρωγμές σε διάφορα σημεία του, με μεγαλύτερο πρόβλημα στο σημείο της θύρας. Θα ανεβάσω μια φωτογραφία για να δεις περί τίνος πρόκειται!

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω, έχει τα χάλια του...Έχει έρθει στον ιδιοκτήτη έγγραφο από την πολεοδομία για έκθεση επικινδύνου, γιατί ότι βλέπεις να λείπει από την πόρτα πέφτει στον δρόμο! Έλα όμως που δεν μπορεί να γίνει κατεδάφιση γιατί βρίσκεται σε αρχαιολογική περιοχή, επομένως ότι επέμβαση και να γίνει πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την αρχαιολογία. Αν αρχίσουν οι βροχές δεν το βλέπω να αντέχει...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω με αυτοψία της πολεοδομίας, εφόσον κριθεί επικίνδυνο, εγκρίνεται άμεση κατεδάφιση χωρίς άδεια. Μια τεχνική έκθεση που θα περιγράφει τη κατάσταση του κτίσματος και το προφανές συμπέρασμα, του μη επισκευάσιμου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Αν έχει τόσο αξία για την αρχαιολογία τότε ας το απαλλοτριώσει να κάνει ανοικοδόμηση ή να δοθεί επιχορήγηση στον ιδιώτη να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

1ον. Όσο και αν ετοιμόρροπο είναι το κτίριο οφείλουμε να σεβαστούμε την επιθυμία του ιδιοκτήτη που ίσως έχει λόγους προσωπικούς ίσως συναισθηματικους που θέλει να το διατηρήσει. Επίσης λόγους πολιτισμού.

Τέλος αν είναι σε περιοχή με την εποπτεία της αρχαιολογίας τότε ...καλό είναι να υπακούσουμε στις επιθυμίες της και να μην πάμε το βράδυ :wink: με δυο τρεις εργάτες σε 5 λεπτά να το ρίξουμε και την άλλη μέρα να πούμε ότι έπεσε μόνο του :idea: !!!!

2ον Ναι οσο και αν είναι παράξενο μπορεί να επισκευαστεί πέτρα πέτρα. Αναδόμηση-κτίσιμο απο την αρχή. Προσεκτικα αφαιρέις τους λίθους απο ένα τμημα και το κτλιζεις με τον ίδιο τροπο και κατοπιν συνεχίζεις δίπλα την ιδια μέθοδο. Τέλος κανεις και ένα αρμολόγημα και τέλειο!!!!

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και γίνεται ανοικοδόμηση πέτρα-πέτρα, και ότι άλλο θέλεις γίνεται, λεφτά όμως να υπάρχουν! Είναι πολυδάπανη μέθοδος και γίνεται μόνο σε κτίρια που έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία. Από αυτή τη φωτογραφία πάντως φαίνεται πως δεν έχει διασωθεί κανένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό στοιχείο. Σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα κτίρια που θα δικαιολογούσαν το κόστος μιας πολυδάπανης αποκατάστασης, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι αυτό.

 

Αν δε μπει σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το μόνο που βλέπω να γίνεται είναι μια καλή αντιστήριξη με γερό μεταλλικό σκελετό, να δέσει τα ντουβάρια περιμετρικά (ταιριάζει τέλεια ο όρος σε αυτή τη περίπτωση), για να αποφευχθεί τουλάχιστον η καθαίρεση προς τη πλευρά του δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.