Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορετική διαρρύθμιση χώρων στην πραγματικότητα σε σχέση με την, ελεγχθείσα από την πολεοδομία, κάτοψη ορόφου


zznbilly

Recommended Posts

Καλησπέρα σας

 

θα ήθελα να ρωτήσω εάν ένα διαμέρισμα στην πραγματικότητα (αποπερατωμένη φάση) είναι διαφορετικό σαν διαρρύθμιση χώρων σε σχέση με την, ελεγχθείσα από την πολεοδομία, κάτοψη ορόφου αυτό συνιστά παρανομία;

Αυτά που διαπίστωσα είναι τα ακόλουθα:

Στην πίσω μεριά:

Εκεί που αποτυπώνεται το μπάνιο και το wc στην πραγματικότητα έχει χτιστεί η κουζίνα. Επίσης, αντί για δύο παράθυρα, μπάνιου kai wc, έχει βγάλει παράθυρο νεροχύτη και μπαλκονόπορτα κουζίνας. 

Στον χώρο του χωλ-τραπεζαρίας (κατά κάποιον τρόπο) έχει χτίσει το wc.

Η κουζίνα και ο Η/Χ στην πραγματικότητα ενώνονται με εξώστη ο οποίος (εξώστης) στην κάτοψη (αλλά και στο συμβόλαιο) δεν υφίσταται καν.

Στην πρόσοψη:

Εκεί που αποτυπώνεται η κουζίνα έχει χτιστεί το μπάνιο και εκεί που φαινόταν τοιχίο έχει βγάλει παράθυρο για το μπάνιο.

Συνεπώς ο μπροστινός εξώστης έχει παράθυρο μπάνιου!!!

Για τον όγκο του δεν μπορώ να ξέρω αν είναι σωστός, τα συνολικά τετραγωνικά επίσης δεν μπορώ ακριβώς να ξέρω αν έχουν αποπερατωθεί σωστά, όμως η όλη τελική εικόνα μου "βρωμάει" καραμπινάτη παρανομία (ιδίως ο μη προβλεπόμενος εξώστης στην πίσω μεριά αλλά και το παράθυρο στο μπάνιο μπροστά όπως και η μπαλκονόπορτα της κουζίνας).

Τα σχέδια θα τα δει βέβαια ο μηχανικός της τράπεζας από την οποία θα πάρω το δάνειο αλλά έως τότε θα έχω πληρώσει τουλάχιστον 123 ευρώ για κάτι που διαφαίνεται όχι και τόσο καθαρό.

Σημειώνω ότι ο Η/Χ έχει τακτοποιηθεί ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πράξη τροποποίησης για την εσωτερική διαρρύθμιση χώρων αλλά ούτε και για τον πίσω εξώστη. Τέλος , σε κάποιο σημείο το συμβόλαιο αναγράφει ότι το οικόπεδο οφείλει εισφορά σε χρήμα και γη. Αυτό αποτελεί πρόβλημα;

Εσείς τι θα λέγατε για όλα αυτά;

Σας ευχαριστώ πολύ και αναμένω απάντηση

Link to comment
Share on other sites

Η τράπεζα βάζει έναν μηχανικό να εξετάσει την νομιμότητα και να ελέγξει την αξία του ακινήτου για λογαριασμό της. Εσύ, που θα πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά για το ακίνητο, γιατί δεν βάζεις έναν δικό σου μηχανικό να το ελέγξει?

Τα όσα παρατήρησες, ορθά σου κίνησαν υποψίες. Τώρα για το πόσο σοβαρά είναι, αν συνιστούν παραβάσεις και πως αυτές τακτοποιούνται, έχω να πω μια λέξη : αυτοψία!

εξ αποστάσεως κανείς δεν μπορεί να σου δώσει σαφή απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Ορθά όλα αυτά (ως προς την αυτοψία και τις υποψίες) αλλά αυτό τον "σκασμό λεφτά" τον έχεις copy paste και το λες σε όλους; Για να ξέρω δηλαδή. 

Είμαι πάντοτε ευγενικός, πάντα χρησιμοποιώ πληθυντικό αλλά ο αγενής τρόπος με τον οποίο θέλει κάποιος να μου πει τι πρέπει να κάνω με κάνει έξω φρενών.

Άλλωστε ο δικός μου μηχανικός δεν θα πληρωθεί; Άλλωστε, γιατί να μην τον κάνει της τράπεζας που είναι και πιο σχολαστικός; Εγώ απλά ήθελα να προλάβω κάποια τέτοια εκτίμηση από κάποια οφθαλμοφανή διαπιστωμένα για να αποφύγω και τα, πολύτιμα για μένα, 123 ευρώ. Δεν είναι να πετάς λεφτά την σήμερον ημέρα, έτσι;

Στην τελική, εγώ διάβασα το συμβόλαιο, είδα και την θεωρημένη κάτοψη και συμπέρανα κάποια πράγματα. Δεν είμαι ειδικός αλλά όχι κι εντελώς άσχετος...αυτά που κάνουν κρα ως εντελώς διαφορετικά δεν είναι δύσκολο να τα διαπιστώσεις απλά δεν ξέρω αν συνιστούν αυθαιρεσίες ή όχι. Αυτό ρώτησα....αμέσως!!!

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

.... τρόπος με τον οποίο θέλει κάποιος να μου πει τι πρέπει να κάνω με κάνει έξω φρενών.....

Δεν αντέχουμε τα έξω από τα φρένα, οπότε αν δεν μπορείς να τα έχεις μέσα ή δυσκολεύεσαι αν δεν ακούσεις αυτό που προσδοκάς τότε θα κλειδώσει το θέμα.

 

Διαχειρίσου το θέμα του ελέγχου της αγοράς του σπιτιού σου όπως νομίζεις.

Ορθά λες ότι θα το δει μάτι μηχανικού, της τράπεζας και πράγματι θα δει αν υπάρχουν ζητήματα που βάζουν σε πρόβλημα την προσημείωση και τα συμφέροντα της τράπεζας.

Σε κάποια από αυτά μπορεί να συμπίπτουν τα συμφέροντα τα δικά σας ως αγοραστής και της τράπεζας ως δανειστής.

Σε κάποια όχι.

 

Θα δεις και θα αποφασίσεις μόνος σου τι θα κάνεις και με έλεγχο με δικό σου μηχανικό ή και για τα συμβόλαια με δικό σου δικηγόρο. Αν δεν θες πάλι, δικό σου ζήτημα αλλά πάλι θα πληρώσεις για την αγοραπωλησία (πριν γίνει) μηχανικό για την βεβαίωση και συμβολαιογράφο για τίτλους κλπ.

 

(δώσε βάση όμως στην πρώτη παράγραφο, είναι και στους κανόνες αυτού του φόρουμ)

Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι αν φάνηκα αγενής, δεν το ήθελα.

Ο μηχανικός της τράπεζας κάνει τον έλεγχο για λογαριασμό της τράπεζας, όχι δικό σου. Το ότι θα είναι πιο σχολαστικός δεν ξέρω από που το συμπεραίνεις, αλλά επειδή έχω δουλέψει σε αυτόν τον χώρο, επίτρεψέ μου να σου πω οτι κάνεις λάθος. Υπάρχουν εκτιμητές σοβαροί και εκτιμητές για κλάματα. Όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

Το δικό σου μηχανικό θα τον διαλέξεις εσύ. Θα σου επισημάνει τα όποια προβλήματα και θα σου αναλύσει το ρίσκο που παίρνεις για πιθανές παραβάσεις.

Κατά τη σύναψη του συμβολαίου, θα εκδοθεί βεβαίωση και από μηχανικό σχετικά με τη νομιμότητα του ακίνητου. Σε αυτήν όμως δεν περιλαμβάνονται τα πάντα. Ελέγχουμε μόνο κάλυψη, δόμηση και ύψος. Άρα, ούτε και με αυτή είσαι πλήρως καλυμμένος . Τον μηχανικό που θα εκδώσει τη βεβαίωση συνήθως τον διαλέγει ο πωλητής. Και είσαι σίγουρος εσύ ότι δεν θα είναι κανένας απατεωνίσκος?

Δεν έχω καμία πρόθεση να προσβάλλω τον κλάδο μου αλλά πολλά έχουν δει τα μάτια μας και όπως είπα και παραπάνω, επαγγελματίες της συμφοράς υπάρχουν παντού.

Και εδώ έρχεται το copy paste που λες. Φυσικά και αντιλαμβάνομαι οτι τα χρήματα δεν περισσεύουν σε κανέναν, και δε σου λέω να παίρνεις παραμάσχαλα ένα μηχανικό κάθε φορά που πας να δεις ένα ακίνητο, αλλά όταν φτάνεις ένα βήμα πριν το συμβόλαιο, δεν είναι καλύτερα να δώσεις ένα ποσό σε έναν επαγγελματία της εμπιστοσύνης σου για να πάρεις τις απαντήσεις που θες και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο? Δεν είναι μόνο οι αυθαιρεσίες που μπορεί να εντοπίσει, αλλά και κακοτεχνίες ή άλλες ελλείψεις ή τέλος πάντων πράγματα που το μάτι το δικό σου δεν θα δει. Η αμοιβή του μηχανικού σε σχέση με την αξία του ακίνητου είναι μηδαμινή και για αυτό η έκφραση που συνήθως χρησιμοποιώ είναι η παραπάνω.

 

Τώρα, το να πάρει κανείς την ευθύνη και να σου πει αν συνιστούν η όχι αυθαιρεσίες τα όσα αναφέρεις... Το εύκολο είναι να σου πει κάποιος ένα ναι. Αν όμως το δει κάποιος που ξέρει, μπορεί να σου βρει και λύση, ή να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της παράβασης. Δεν είναι όλα το ίδιο....

Link to comment
Share on other sites

Δεκτόν αγαπητέ dada κι ευχαριστώ πολύ για την τόσο αναλυτική έμπειρη γνώμη σου. Κι αν είχα μία μικρή έκρηξη λυπάμαι επίσης :( Οι παρεξηγήσεις είναι για να λύνονται άλλωστε, σωστά;

Όσο για τους κανόνες του forum, αγαπητέ κύριε διαχειριστή τους οποίους πάντα τηρώ, δεν έβαλες στην πρώτη παράγραφο την αναφορά μου σε "αγενής τρόπος" αλλά σε "...τρόπος". Δεν θέλω ν΄ακούσω αυτό που προσδοκώ, επαναλαμβάνω ότι ο αγενής τρόπος με κάνει κι εξίσταμαι (εξ΄ου και το έξω φρενών). Στην τελική, ούτε έβρισα αλλά ούτε και απείλησα παρά απλά εξέφρασα προσωπική άποψη αντιμετώπισης δυσάρεστης κατάστασης.

Αλλά ο φίλτατος dada αναγνώρισε κάτι που μ έκανε να αισθανθώ άσχημα συνεπώς αυτό το εκτιμώ περισσότερο και τον ευχαριστώ πολύ.

Όπως και να έχει ευχαριστώ και τους δύο για τις τεχνικές συμβουλές. Ο τεχνικός και ο νομικός έλεγχος (ως φαίνεται) θ΄ αποκαλύψουν τις όποιες αυθαιρεσίες θέλω να πιστεύω. Απλά έλεγα να μην έφτανα ως εκεί πρώτον για να μην ξοδευτώ άσκοπα και δεύτερον για να μην απογοητευτώ πλήρως κυρίως για τον χρόνο που έχασα αλλά και για την θετική προέγκριση του αιτήματος δανείου μου (σε δύσκολες εποχές εκταμίευσης στεγαστικών).

Edited by zznbilly
Link to comment
Share on other sites

Οκ αφού μαζεύτηκαν τα φρένα όλα καλά.

 

Συνοπτικά θα προσθετά στα ορθά που σου είπε και ο dada πες του κατασκευαστή ή εργολάβου ή ότι είναι που στο πουλάει ότι όποια αυθαιρεσία έχει θα πρέπει να φροντίσει άμεσα ο ίδιος με δικές του δαπάνες να τις εντάξει στον 4178.

Με τα λίγα που κατάλαβα από τα γραφόμενα σου και με κάθε επιφύλαξη φυσικά ένας εξώστης ή Η./Χ έχει γίνει κουζίνα ή κάτι του σπιτιού. (συνήθως δεν εξαφανίζουν τους εξώστες αλλά μεγαλώνουν το κτίριο)

Να είσαι σίγουρος ότι ο ίδιος ξέρει τι έχει και τι δεν έχει.

 

Κάνε εσύ το κουμάντο σου με αυτό μαζί του διότι πριν τα φτιάξει (αν υπάρχει πολεοδομική παράβαση η οποία θα βρεθεί) θα πρέπει και την αντιμετωπίσει αλλά και να έχει πληρωθεί όλο το πρόστιμα προτού το αγοράσεις εσύ.

 

Θα τον ενημερώσεις ότι ο μηχανικός που θα υπογράψει την βεβαίωση για την μεταβίβαση θα είναι υποχρεωτικά δικής σου επιλογής και όχι δικής του κι ας σου κάνει δώρο το κόστος βεβαίωση (το οποίο παρεμπίπτοντος δεν είναι κάτι το σημαντικό)

 

Εύχομαι καλορίζικο να είναι και καλή αγορά να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ να παραμείνετε στο τεχνικό τμήμα της ερώτησης αφού λύθηκε η όποια παρεξήγηση για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ moderator Didoni. Απλά σαν διευκρίνιση στο:

 

Με τα λίγα που κατάλαβα από τα γραφόμενα σου και με κάθε επιφύλαξη φυσικά ένας εξώστης ή Η./Χ έχει γίνει κουζίνα ή κάτι του σπιτιού. (συνήθως δεν εξαφανίζουν τους εξώστες αλλά μεγαλώνουν το κτίριο)

 

επαναλαμβάνω πως το σχέδιο κάτοψης ορόφου δεν έχει αποτυπωμένο εξώστη στην πίσω μεριά (εν έτει 2009 αυτό με τον έλεγχο της πολεοδομίας κιόλας) στην πραγματικότητα όμως (εν έτει 2013) έχει χτίσει εξώστη στην πίσω μεριά αν και το σχέδιο δεν τον προβλέπει. Εμένα προσωπικά με συμφέρει γιατί ένα διαμέρισμα που είναι διαμπερές κι έχει μπαλκόνια (μπρος - πίσω) είναι εξαιρετικό. Όμως εάν δεν το προβλέπει το σχέδιο τι να κάνω; Να λέω και μπράβο του;

Εν συντομία αναφέρω και πάλι ότι η κουζίνα έχει χτιστεί εκεί που είναι το μπάνιο και το wc ενώ διαθέτει και μπαλκονόπορτα που δεν προβλέπεται από το σχέδιο. Το δε μπάνιο έχει χτιστεί στην πρόσοψη (με παράθυρο) εκεί όπου θα έπρεπε να είναι η κουζίνα και μάλιστα χωρίς παράθυρο. Άλλα αντ΄άλλων δηλαδή. Το χειρότερο είναι ότι τα προβλεπόμενα της άδειας γράφονται και στο συμβόλαιο που έκανε ο κατασκευαστής με την πράξη σύστασης, συνεπώς ως φαίνεται έχει παραβεί και την άδεια αλλά και την πράξη σύστασης. Ολ΄αυτά τα εικάζω βέβαια από προσωπική, μη εξειδικευμένη, παρατήρηση και μόνο. Αχ, την βλέπω την δουλειά...αποτυχία και πάλι. 

Ευχαριστώ και πάλι πάντως....για όλα!

Edited by zznbilly
Link to comment
Share on other sites

Μερικά ζητήματα που είναι εσωτερικών διαρρυθμίσεων δεν είναι σημαντικά (από καθαρά πολεοδομική άποψη άρα και αυθαιρεσίας) μερικά που εσένα μπορεί να σου περάσουν στο ντουκου μπορεί και να είναι.

 

Σχεδόν τα άπαντα όμως (αρκεί να είναι προ Ιούλη 2011) το κτίριο «τακτοποιούνται» …

Αλλά τα όρια κλινικής διάγνωσης ασθενείας του κάθε ασθενούς, εν προκείμενο του ακινήτου σου διαμέσου ενός φόρουμ είναι περιορισμένα.

Οπότε ή προ ελέγχου από μηχανικό τράπεζας ή μετά, μηχανικό θα τον χρειαστεί.

 

Εδώ αγοράζεις δεύτερο χέρι αμάξι και το πας σε συνεργείο σου να στο τσεκάρει μη πάρεις φόλα.

Το σπίτι έχει δεκάδες φορές μεγαλύτερη αξία από ένα αμάξι….

Πράξε τα δέοντα λοιπόν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.