Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οπές σε δοκούς


 
jim

Recommended Posts

Στην μέση στο κάτω μέρος αφού σε εκείνα το σημεία το σκυρόδεμα είναι άχρηστο.(το σκυρόδεμα κάτω από τη θλιβόμενη ζώνη δεν προσφέρει τίποτα).Αν μπορείς στην στήριξη να μην τρυπήσεις συνδετήρες κάν'την εκεί αντίστοιχα στο πάνω μέρος.Μην τρυπήσεις θλιβόμενη ζώνη στο άνοιγμα ή στην στήριξη!

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν συμφωνω με αυτο....Μπορει το σκυροδεμα στην εφελκυομενη ζωνη να μην λαμβανεται υποψη και ειναι λογικο αλλα δε σημαινει οτι μπορουμε να τρυπησουμε εκει που ειναι η κρισιμη περιοχη...Γενικα σε θλιψη το σκυροδεμα εχει να δωσει...Οποτε αν η απομεινουσα διατομη επαρκει για να παραλαβει αυτη τη θλιψη δε θα εχεις προβλημα...Τρυπα σε εφελκυομενη περιοχη εμενα θα με φοβιζε πολυ....αλλα κ παλι ειμαι της γνωμης να μη γινει καθολου...Στην πολεοδομια αν το δειξεις αυτο δε νομιζω να περασει...

Link to comment
Share on other sites

ναι και εμένα δεν μου αρέσει σε περιοχές μεγάλων εντάσεων.

Καλύτερα εκεί που μηδενίζει η ροπή για G+Q

Link to comment
Share on other sites

Παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις, δεν διατυπωσα και πολυ καλα την ερωτηση τωρα που τη διαβαζω.

 

Υπαρχει καπου γραμμενο το αν μπορω να κανω τρυπες σε δοκους κ σε ποια σημεια?

Με ενδιαφερει περισσοτερο απο αποψης κανονισμου.

 

Τωρα για την τρυπα στο μεσο της δοκου ειναι μπρεδεμενη η ιστορια....

Και η αποψη οτι στο πανω μερος εχω τη θλιβομενη ζωνη αρα να μην πειραξω το μπετο γιατι εκει χρειαζεται, εχει βαση. Αλλα γιατι να μην βαλω καποιο προσθετο οπλισμο (θλιβομμενο) που να μου "αντικατστησει" την επιφανεια σκυροδεματος που αφαιρεσα για την οπη?

Απο την αλλη θεωρητικα μπορεις να την κανεις στο κατω μερος οπου ουσιαστικα δεν δουλευει το μπετο. Ετσι κι αλλιως το υψος της διατομης δεν αλλαζει.

Τελος αν απομακρυνθω απο το μεσο της δοκου μειωνεται μεν η ροπη καμψεως αλλα αυξανεται η διατμηση η οποια δεν τα παει κ πολυ καλα με μειωμενες-μετβαλλομενες διατομες...

Η λυση μαλλον θα βρισκεται καπου αναμεσα... :)

Γνωμη μου παντως ειναι οτι δεν ειναι εγκλημα να κανεις οπη σε δοκαρια, εδω ο κανονισμος σου επιτρεπει να κανεις τρυπες σε τοιχωματα που εχουν πολυ μεγαλυτερη σημασια απο τις δοκους και μας γραφει ενα σωρο πραγματα για το συγκεκριμενο θεμα. Ελα ομως που δεν εχω βρει κατι αντιστοιχο και για τα δοκαρια.

Για καποιον που ρωτησε ειναι αρκετα μεγαλη η διατομη του δοκαριου κ δεν εχω προβλημα με τους οπλισμους

Link to comment
Share on other sites

Βλέποντας την κατανομή των τάσεων σε μια διατομή της δοκού, είτε θλιβόμενη είναι η άνω ίνα είτε η κάτω ίνα, μήπως είναι καλύτερα η οπή να γίνει εκεί που είναι το Κ.Β. της διατομής, δηλαδή στο μέσο περίπου αυτής;

 

Κοντά στους στύλους που έχουμε πυκνούς συνδετήρες είναι πιο δύσκολο να γίνει η οπή παρά στο υπόλοιπο τμήμα του μήκους της δοκού.

Στο μέσο πάλι έχουμε τη μέγιστη θετική ροπή (ροπή ανοίγματος) για την περιβάλλουσα των συνδυασμών, οπότε συμφωνώ με την άποψη να γίνει η οπή σε απόσταση 2h από το στύλο όπου h το ύψος της δοκού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.