Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκευή σενάζ


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σας και καλές γιορτές,

 

είμαι προπτυχιακός φοιτητής (πολιτικός μηχανικός) και θα ήθελα τις συμβουλές σας σε ένα θέμα επισκευής. Λοιπόν, πρόκειται για ένα τοίχο αντιστήριξης ο οποίος είχε χτιστεί πριν από περίπου 30 χρόνια με τσιμεντόλιθους. Πάνω λοιπόν από τους τσιμεντόλιθους είχε τοποθετηθεί μια στρώση 12 cm περίπου σκυροδέματος στο οποίο είχε τοποθετηθεί και οπλισμός οριζόντιος. Ωστόσο ο οπλισμός έχει διαβρωθεί και το σκυρόδεμα έχει "σκάσει" σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι αποκρουστικό. Από άποψη στατικότητας, λόγω έλλειψης χρημάτων κυρίως, δεν υπάρχει δυνατότητα επιδιόρθωσης όλου του τοίχου αντιστήριξης. Αυτό που με ενδιαφέρει λοιπόν είναι να διορθωθεί το θέμα με το σενάζ. Σκέφτομαι να αφαιρέσω το σενάζ μέχρι να βρω την επιφάνεια του τσιμεντόλιθου και έπειτα από εκεί και πάνω να καλουπώσω και να σκυροδετήσω (τσιμέντο και αδρανή). Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται ο οπλισμός όπως είχε παλιότερα τοποθετηθεί. Και ακόμα αναρωτιέμαι πόσο καλά θα δέσει το σκυρόδεμα με τον πλίνθο με ένα απλό καλούπωμα. Επίσης πρέπει να τονίσω ότι πάνω σε αυτό τον τοίχο θέλω να βάλω φράχτη (απλό πλέγμα με μερικά στυλάκια ανά ορισμένη απόσταση) και δεν ξέρω αυτά τα "στυλάκια" πώς να τα τοποθετήσω ώστε να αντέξουν. Αυτά γενικότερα, οποιαδήποτε συμβουλή καλοδεχούμενη και για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να ρωτήσετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Παρατίθεται φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση.

 

ΥΣ: Ο φράχτης θα έχει ύψος περίπου 1m.

post-86838-0-33426600-1387985995_thumb.jpg

post-86838-0-60878200-1387986038_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οι εργασίες που θες να κάνεις είναι αρκετά εύκολες.

Αυτό όμως που προβληματιζει είναι πως ζητάς συμβουλές για τόσο εύκολες εργασίες.

 

Καταρχήν θα χρειαστείς ταβλες, λίγες κλαπες, προκες σκερπανι αλφαδι φτιαρι και μερικά ακόμα βασικά εργαλεία. Αν δεν τα έχεις καλύτερα να μην ασχοληθείς

γιατί και να τα αγοράσεις ακόμα

δεν θα ξέρεις να τα δουλέψεις.

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτά τα πράγματα δεν διδάσκονται στο πολυτεχνείο. Δεν πρέπει να είσαι διπλωματουχος για να καλουπωνεις σεναζια.

 

Προσωπικά

όσο ήμουν φοιτητής έμαθα την δουλειά του οικοδομου δουλεύοντας σε καλουπατζηδες. Ισως αυτή να είναι και η καλύτερη ηλικία για να έχει ένας μηχανικός την πρώτη του επαφή με την οικοδομή.

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Το οτι ρωτάω δεν σημαίνει οτι δεν έχω ιδέα στο τι γίνεται, απλά δεν έχω την εμπειρία ώστε να αποφασίσω μόνος μου. Δεν νιώθω τόσο σίγουρος και σίγουρα δεν έχω την χρηματική άνεση ώστε να πειραματιστώ από μόνος μου. Και ακόμα αυτό που ρώτησα δεν είναι το πώς καλουπώνουμε αλλά κατα βάση το αν χρειάζεται οπλισμός. 

Link to comment
Share on other sites

Οπλισμός σίγουρα χρειάζεται αφού πρόκειται για τοίχο που δέχεται φορτίσεις εκτός επιπέδου. Ούτως ή άλλως σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που στοιχεία σκυροδέματος δεν οπλίζονται.

 

... και δεν ξέρω αυτά τα "στυλάκια" πώς να τα τοποθετήσω ώστε να αντέξουν 

 Στύλους περίφραξης θέλεις. Θα μπορούσες να τους αλφαδιάσεις και να τους στερεώσεις πριν την σκυροδέτηση του σενάζ, ενσωματώνοντάς τους στην συνέχεια στο μπετόν,

ή να ρίξεις εκ των υστέρων τζινέτια και αντηρίδες και να κάνεις κόλληση.

 

Πάντως αν η γενική εικόνα του μαντρότοιχου από τσιμεντόλιθους δεν είναι καλή

μάζεψε χρήματα ώστε κάποια στιγμή να τον αντικαταστήσεις με τοιχείο από μπετόν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.