Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερική θερμομόνωση - αξίζει ως λύση ανάγκης;


karajon

Recommended Posts

  Επιπλέον αν τοποθετηθεί ένα ικανό πάχος θερμομονωτικού υλικού (π.χ. 7εκ) τότε πολύ δύσκολα θα έχεις προβλήματα υγροποιήσεων. 

 

 

 

Οι υγροποιήσεις γίνονται πιο πιθανές όσο περισσότερο μονωτικό τοποθετείται. Το πρόβλημα είναι ότι για να μας "σωσει" απώλειες το όποιο μονωτικό, θα είναι πιο κρύο στην ψυχρή πλευρά του οπότε πιο κρύο και το σκυρόδεμα της οροφής. Η πιθανότητα υγροποιήσεων μειώνεται όταν αυξάνουμε το πάχος της εξωτερικής μόνωσης. Όταν αυξάνουμε το μονωτικό της εσωτερικής, απλά κατεβάζουμε ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία της οροφής, πλησιαζοντας περισσότερο το σημείο δρόσου. Το σημείο δρόσου για 20 βαθμους/50% υγρασία είναι στους 13,5C.

 

Το τι θερμοκρασία θα έχει η εσωτερική πλευρά της οροφής, είναι απλό να υπολογιστεί, προς προβληματισμό...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 Το πρόβλημα είναι ότι για να μας "σωσει" απώλειες το όποιο μονωτικό, θα είναι πιο κρύο στην ψυχρή πλευρά του οπότε πιο κρύο και το σκυρόδεμα της οροφής. 

 

Μπορείς να το εξηγήσεις αυτό; 

 

Μήπως εννοείς ότι λόγω της πιο αργής ροής της θερμότητας θα θερμαίνεται λιγότερο η πλάκα σκυροδέματος και συνεπώς θα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι στην περίπτωση μικρότερου πάχους μόνωσης; 

 

Ακούγεται λογική η θέση σου. Ωστόσο, επειδή το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνθετο (εννοώ η ροή θερμότητας σε συνδυασμό με τη διάχυση των υδρατμών σε στρώματα διαφορετικής φύσης υλικών),... είσαι 100% σίγουρος γι αυτό; Μπορείς να παραπέμψεις σε πηγές για να το μελετήσω; 

Link to comment
Share on other sites

Δυο σελίδες από το "βιβλίο" του styropor του 1970

Στην πρώτη σελίδα η σωστή μόνωση οροφής από πάνω και στην δεύτερη η μόνωση στην λάθος πλευρά, από κάτω δηλαδή (ξυλόμαλλο 2,50εκ.πχ Heraklith). Για να διορθωθεί το κακό της συμπύκνωσις - υγροποίησης των υδρατμών που βρίσκεται κάτω από το φράγμα υδρατμών (dampfsperre) έχει τοποθετηθεί πάνω από την πλάκα 6,5εκ. μόνωση (styropor-φελιζόλ) έτσι ώστε να μετατοπισθεί το σημείο υγροποίησης πάνω από το φράγμα υδρατμών.

 

Παλαιότερα που τοποθετούσαν "χόρτο" δηλ. Heraklith ή αργότερα φελιζόλ με κοτετσόσυρμα στις οροφές δεν βλέπαμε μόνο τις μαύρες διαχωριστικές γραμμές των φύλλων της μόνωσης αλλά και ο χώρος είχε και μια περίεργη μυρωδιά!

post-31607-0-23184500-1389807598_thumb.jpg

post-31607-0-57721800-1389807631_thumb.jpg

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία παράθεση georg coco, +1 από μενα.

 

Allobar όταν έχουμε πολλές στρώσεις υλικού, έχουμε ένα ΔΤ στα άκρα κάθε στρώσης. Αυτό εξαρτάται από την αντίσταση της στρώσης και είναι ανάλογο αυτής. Θα το δεις και στο φυλλάδιο που έχει δώσει ο georg coco από πάνω. 

Όταν έχουμε λοιπον περισσότερη μονωση, αυξάνεται η συνολική αντίσταση, ενω η αντισταση του σκυροδεματος παραμενει ίδια, οπότε πεφτει το ΔΤ του σκυροδεματος, οποτε η εσωτερικη πλευρα του πλησιαζει την θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα..

 

Το παραπάνω ανήκει στη μεταφορά θερμότητας.

Οι δε υγροποιήσεις, ανήκουν στην ψυχρομετρία.

 

Δυστυχώς δεν έχω κάποιες συγκεκριμένες πηγες να σε παραπέμψω, καθώς προκύπτουν από πολλές διασταυρωσεις τα παραπάνω.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ευχαριστώ για τη μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση.

 

Αγαπητέ Brasco, όσον αφορά τις χρονολογίες, τις ΥΔ και την πραγματική κατάσταση ας παραθέσω τα κάτωθι πραγματικά περιστατικά:

Η οικοδομή τελείωσε με 1000 ζόρια καθώς ο εργολάβος κινδύνευε με φυλάκιση λόγω χρεών, κάτι που τελικώς δυστυχώς δεν απέφυγε και τελικά απεβίωσε και εντός της φυλακής από όσο γνωρίζω. Για να πάρει ρεύμα - το θυμάμαι συγκεκριμένα γιατί τρέχαμε για να λειτουργήσει το ασανσέρ (νωρίτερα και για 1-2 μήνες μάλλον βολευόμασταν με το εργολαβικό) - πλήρωσαν όλοι οι ιδιοκτήτες κάποια ποσά για εκκρεμότητες του εργολάβου σχετικά με την οικοδομή και μετά αυτή ρευματοδοτήθηκε. Μέσα σε όλη αυτήν την φασαρία, ειλικρινώς δεν ξέρω τι μπορεί να υπέγραψε ο μηχανικός σχετικά.

Ακόμη και να μιλάμε για ψευδείς δηλώσεις, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να μπει κάποιος στη διαδικασία να κυνηγήσει τον μηχανικό που υπέγραψε και τι όφελος θα μπορούσε να προσμένει από μια τέτοια κίνηση.

Τέλος, και μόνο το γεγονός ότι στο διπλανό διαμέρισμα έγινε εσωτερική θερμομόνωση οροφής, όπως είπα και στο προηγούμενο μου μήνυμα, μάλλον αποδεικνύει ότι το πρόβλημα υφίσταται έντονα και υπήρξε η ανάγκη λύσης. Συνεπώς, δεν ξέρω αν η θερμομόνωση που θέλω να κάνω είναι επιπλέον, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητο κάτι να κάνω για να μην έχω τα προβλήματα που αρχικώς περιέγραψα.

 

Αγαπητοί dal_kos, georg coco και Brasco, μιας που βλέπω ότι έχετε εις βάθος γνώση του θέματος περί υγροποίησης των υδρατμών, θα μπορούσατε να προτείνετε την ασφαλέστερη μέθοδο υλοποίησης (αν υπάρχει) μιας τέτοιας λύσης εσωτερικής θερμομόνωσης, ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η αποφυγή πρόκλησης του φαινομένου;

 

Ευχαριστώ θερμά.

Edited by karajon
Link to comment
Share on other sites

karajon,

 

καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως δεν δηλώνω ούτε ειδικός στις μονώσεις ούτε τίποτα. Σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν μεγαλύτερη πείρα ή γνώση πάνω στις μονώσεις. Ωστόσο επειδή ζήτησες την άποψη μου, θα σου περιγράψω κάποια πράγματα που θα έδινα βάση προσωπικά.

 

Θα πρέπει αρχικά να δεις τι ταιριάζει στη περίπτωσή σου. Συνήθης πρακτική για πιο ψυχρά κλίματα είναι η τοποθέτηση φράγματος υδρατμών στην εσωτερική πλευρά της μόνωσης.

Αν ψάξεις θα δεις ότι γνωστή εταιρία γυψοσανίδων προτείνει για την εσωτερική μόνωση γυψοσανίδα με ενσωματωμένο φύλλο αλουμινίου.

 

Ωστόσο αυτή η λύση στην Ελλάδα εμπεριέχει τον κίνδυνο της υγροποίησης κατά τους θερινούς μήνες αν χρησιμοποιείται ψύξη στο χώρο.  Άλλη λύση είναι οι επιβραδυντές υδρατμών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η διαπερατότητα αυξάνεται όσο ανεβαίνουμε. Επιβραδυντής είναι ακόμα και η εξηλασμένη που ανέφερε προηγουμένως πως έχει εφαρμόσει ο Panos09

 

Γενικά λόγω του μεικτού κλίματος που έχουμε πρέπει να δεις ποια είναι η χρήση και πότε είναι πιο πιθανό να έχεις πρόβλημα και να επιλέξεις την κατάλληλη λύση.

 

Ακόμα προσοχή θέλει ότι αν έχει τοποθετηθεί ασφαλτόπανο σαν υγρομόνωση, τότε η ατμοπερατότητα της οροφής είναι ήδη μειωμένη οπότε η επιβράδυνση των υδρατμών πιθανόν να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Επίσης όπως ανέφερε και ο Brasco προσπάθησε να αποφύγεις τις θερμογέφυρες κατά το δυνατόν. 

 

Αν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης και οικονομική δυνατότητα, θα σου έλεγα να εξετάσετε και τη δυνατότητα εξωτερικής μόνωσης. Βέβαια αυτό λίγο δύσκολο από τη στιγμή που ο διπλανός σου όπως είπες έχει βάλει ήδη.

 

Τέλος μην ξεχνάμε πως εδώ είμαστε φόρουμ, μπορεί να συζητάμε για καποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας λύσης, αλλά αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλή κάποιου συναδέλφου που θα δει το χώρο σου και τις ιδιομορφίες του και θα σου προτείνει επώνυμα. Πιθανόν να έχει να σου προτείνει κάτι καλύτερο, ενώ θα νιώθεις κι εσύ την απαραίτητη σιγουριά για το βήμα σου, αφού κακά τα ψέματα, όποιο από τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε και να εμφανιστεί, δε θα το καταλάβεις στα πρώτα 1-2 χρόνια.

 

Φιλικά,

Κώστας

Edited by dal_kos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ dal_kos,

 

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.

Οπωσδήποτε θα καλέσω μηχανικό και θα βγω στην αγορά για πιθανές λύσεις και προσφορές αντίστοιχα.

Πριν το κάνω αυτό όμως θα ήθελα να έχω μια εικόνα και να μην πάω εντελώς στα τυφλά. Καλό είναι να ψάχνει κανείς στο internet μόνος του αλλά είναι ακόμη καλύτερο αν δίνεται η δυνατότητα του διαλόγου με ανθρώπους του κλάδου, όπως ακριβώς γίνεται μέσα από αυτό το forum. Συνεπώς, γνωρίζοντας τι εστί forum και μέχρι που μπορεί να συνεισφέρει ένας διάλογος μέσα σε αυτό, θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι δεν ψάχνω εδώ μέσα την λύση αλλά τις εμπειρίες των διαφόρων συνομιλητών τις οποίες θα έχω υπόψη μου στις μετέπειτα συζητήσεις με τους τεχνικούς από τους οποίους θα αναμένω αυτοψία και προσφορά.

 

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για ακόμη μια φορά, όπως και τους υπόλοιπους συναδέλφους που συμμετέχουν, καθώς από τη συζήτηση που προηγήθηκε έμαθα για πράγματα που δεν τα είχα σκεφτεί ιδιαιτέρως, ούτε εκτιμούσα ότι θα ήταν εις θέση να μου δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

 

Σε κάθε περίπτωση θα κάνω την έρευνα αγοράς και θα προχωρήσω ανάλογα. Η λύση της εξωτερικής μάλλον δεν μπορεί επ' ουδενί να περπατήσει καθώς η ασυνεννοησία των συνιδιοκτητών και η κακή πίστη χτύπησε κόκκινο τα προηγούμενα χρόνια σε θέματα κοινοχρήστων.

 

Οψόμεθα...

 

Φιλικά,

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.