Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντυπο Ε3 και φορολόγηση ως μισθωτός


Recommended Posts

Ακη, καλημερα.

Τη γνωμη σου στο παρακατω.

Μηχανικος που εργαζεται σε τεχνικη εταιρεια αμοιβη 15.000 και εκανε και ενα ΠΕΑ σε ιδιωτη αμοιβη 110.

Παει ως μισθωτος?

   

Αν και δεν είμαι ο Ακης , ωστόσο θα απαντήσω και η απάντηση είναι μπορεί ναι , μπορεί και όχι  , εξαρτάται απο τη συνδρομή των πραγματικών περιστατικών και αυτή η συνδρομή δεν είναι ξεκάθαρη λόγω της ασάφειας του ερωτήματος πχ ποια είναι η σχέση που συνδέει τον μηχανικό με την τεχνική εταιρεία ? μισθωτός κανονικός , με μπλοκάκι , αν ισ΄χυει το δεύτερο υπάρχει σύμβαση κλπ κλπ κλπ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 207
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πχ στελεχωση του ΜΕΕΠ της ετσιρειας, συμβσση αοριστου κατατεθημενη στην εφορια, κοβει καθε τριμηνο αποδειξη..... Κσι εκανε και ενα ΠΕΑ με συμφωνητικο που δεν κατατεθηκε στην εφορια....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

παιδια καλησπερα μπαινω και εγω στο θεμα....

εγω δουλευω σε τεχνικό γραφείο με με ετησιες αποδοχες 16000 ευρω. εχω συνάψει σύμβαση και ειναι θεωρημένη απο εφορία. Επίσης έχω κόψει αποδειξεις και τιμολόγια πάνω από 10 σε δικούς μου πελάτες ποσο 3500 ευρώ. Επειδη ο ένας εργοδότης καλύπτει το 75% του τζίρου μου μπορω να φορολογηθώ ως μισθωτός. Σημείωση : δεν χρειάζεται σύμβαση με τους δικου΄ς μου πελάτες. Αρκει να έχεις σύμβαση με τον εργοδότη σου >75%.

 

το θέμα είναι στο Ε3 και στο Ε1 το εισόδημα από πελάτες μου που το δηλώνω? σε ποια κελιά. Όπως επίση το ΤΣΜΕΔΕ από πόυ να το αφαιρέσω? από τις μισθωτές μου υπηρεσίες?

 

Είναι μπερδεμένα τα πράγματα. Πήρα  και λογιστή τηλέφωνο και ούτε αυτός γνώριζε....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αυτή είναι η εγκύκλιος η οποία με σαφήνεια ορίζει :

 

Θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και το εισόδημα από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, αφού αφαιρεθούν από αυτό οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες δύο (2) προϋποθέσεις, χωρίς να τίθεται θέμα επιλογής από το φορολογούμενο:

α) Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους,

β) Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων να προέρχεται από ένα (1) από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες.


Τα πρόσωπα αυτά δεν δικαιούνται την έκπτωση των δαπανών του 
άρθρου 31 του ν. 2238/1994.

Συνεπώς στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με βάση την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και παράλληλα ισχύει η μείωση του φόρου των περιπτώσεων α' και β' της παρ.2 του άρθρου 9 και οι λοιπές μειώσεις φόρου που αφορούν μισθωτούς συνταξιούχους και περαιτέρω απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων.

 

Δεν θα σχολιάσω ότι δεν σου δίνεται το δικαίωμα επιλογής όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης. Ίσως ο νομοθέτης να γνωρίζει καλύτερα.

 

Μπορώ να ρωτήσω σε ποιο σημείο του Ε1 ή του Ε3 δηλώνεις την ιδιότητα σου για να καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης σου ? Είναι στο πεδίο 9 του Ε1  (Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις παρ 1 του άρθρου 45 ΚΦΕ) ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Άμεση απόκριση  :smile:

 

Συνεπώς, συμπληρώνουμε αυτούς τους κωδικούς και ξεχνάμε τους κωδικούς που αναγράφαμε έξοδα, ακαθάριστα έσοδα, κωδικούς που αφορούσαν στον αυτοέλεγχο κτλ

 

Αφαιρούμε από τα ακαθάριστα έσοδα μας τις ασφαλιστικές εισφορές (αγνοώντας τα υπόλοιπα έξοδα μας) και αναγράφουμε το αποτέλεσμα στο 348 του Ε3 και το 307 του Ε1.

 

Χίλια ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Οχι ακριβώς, δεν είπα πριν αυτό.

Αυτό που έδειξα αναφέρθηκε στην παρακάτω ερώτησή σου:

"Μπορώ να ρωτήσω σε ποιο σημείο του Ε1 ή του Ε3 δηλώνεις την ιδιότητα σου για να καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης σου"

 

Από κεί και πέρα:

Τους κωδικούς που αναγράφαμε έξοδα, ακαθάριστα έσοδα τους, αναμόρφωση τους συμπληρώνουμε κανονικά.

Αυτοέλεγχο όντως δεν κάνεις γιατί και δεν έχει νόημα αλλά κύρίως γιατί δεν σε αφήνει να κάνεις υποβολή όταν έχεις συμπληρώσεις τον κωδ.591 στο Ε3.

 

Επίσης όταν έχεις συμπληρώσεις τον κωδ.591 στο Ε3 δεν προχωράει στην υποβολή αν συμπλρώσεις τον κωδ. 346.

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος μιλάει για "φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες" αυτό αναιρεί τους ιδιώτες? Δηλαδή αν κόψεις δύο αποδείξεις σε ιδιώτες για ΗΜ μελέτες για την πολεοδομία (και με κατάθεση του συμφωνητικού στην εφορία) δεν θα φορολογηθείς σαν μισθωτός?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

 

Ομολογώ ότι θα το έκανα τελείως διαφορετικά αν δεν μου έδινες αυτές τις οδηγίες.

 

ΥΓ : Το 591 μήπως μπορείς να μου πεις σε ποιο σημείο (πίνακα) του Ε3 είναι ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.