Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτεύγματα αρχαίων Ελλήνων μηχανικών


xaris__

Recommended Posts

Μήπως ξέρει κανείς ποια ήταν τα πρώτα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων μηχανικών; Είτε κατασκευαστικά, είτε σε άλλους τομείς της μηχανικής (π.χ. η μηχανή των Αντικυθήρων).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ρίξε μια ματιά εδώ. Πιστεύω πως θα βρείς πολλά ενδιαφέροντα θέματα στο θέμα που σε ενδιαφέρει :)

 

-Το know how των αρχαίων Ελλήνων & Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων = http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13537&m=C09&aa=1

 

-Μηχανική και τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα = http://www.geocities.com/alex_dakas/Mixaniki_arxaia_ellada.htm

 

-http://www.geocities.com/sfetel/gr/architect_g.htm

 

 

-Λίστα βιβλίων: http://www.aiolos.com.gr/politismos/lazos.html

Link to comment
Share on other sites

Ωπααααα, το τσάκωσα.

Ποιός (αρχιτέκτονας κατά προτίμηση) μπορεί να μου πει γιατί θεωρούμε τον Παρθενώνα τόσο υψηλού επιπέδου έργο. Πού βρίσκεται (σε τεχνικούς αρχιτεκτονικούς όρους) η μοναδικότητά του;

Δεν είδα πουθένα καμία μελέτη ή εργασία πάνω στην αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και επαναλαμβάνω μοναδικότητα του Παρθενώνα. Βέβαια αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έψαξα αρκετά, οπότε περιμένω υποδείξεις.

 

Τείνω να πιστέψω ότι ο Παρθενώνας βρίσκεται τόσο ψηλα΄στην αξιολόγηση επειδή συμβολίζει τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας, και όχι για κάτι δικό του κατασκευαστικά.

 

Λεπτομέρειες όπως ότι οι κολώνες έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο στο μέσον, και άλλα αρχιτεκτονικά ευρήματα, υπάρχουν και σε άλλα οικοδομήματα. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τον Παρθενώνα από τεχνικής άποψης μοναδικό;

 

Από επιτεύγματα αρχαίων Ελληνων μηχανικών θα σημείωνα

ευπαλίνειο όρυγμα

τριήρης

υπόκαυστο

Link to comment
Share on other sites

Επίσης δες κι εδώ: http://www.aet.com.gr/

 

 

Εμπορικός δικτυακός τόπος προσφέρει μια ξενάγηση στα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας μέσα από φωτογραφίες αναπαράστασης ή ανακατασκευής (ομοιώματα) μηχανισμών και οργάνων, από την προϊστορία μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Οι ενότητες της φωτογραφικής έκθεσης περιλαμβάνουν εργαλεία, μετρικά όργανα, υδραυλικά όργανα και αντλητικούς μηχανισμούς, βυζαντινά πυρφόρα όπλα, καθώς και τη ναυπηγική εξέλιξη και την τεχνολογία του πολέμου.

Link to comment
Share on other sites

CostasV θυμάμαι 3 πράγματα.

1. Οι κολώνες δεν είναι κατακόρυφες αλλά έχουν όλες κοινό σημείο τομής σχηματίζοντας πυραμίδα.

2. Επίσης οι μεγάλες πλευρές δεν είναι παράλληλες αλλά και αυτές έχουν σημείο τομής.

3. Τα μάρμαρα, η μάλλον ο διάκοσμος γενικά δεν δημιουργήθηκε σαν αυτοτελές έργο αλλά σαν αναπόστατο τμήμα του δομήματος.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω πως τα αετώματα έχουν κλίση προς τα έξω ώστε ο... επισκέπτης να στέκεται σχεδόν από κάτω και να μπορεί να τα δει. Λένε επίσης, πως δεν υπάρχει καμία ευθεία στον Παρθενώνα, ο οποίος συμβολίζει τον Ελληνισμό καθότι είναι το αποκορύφωμα της κλασσικής ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω για τον Παρθενώνα πως η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 447πχ και τελείωσε το 438 πχ. Τα δε αμέτρητα γλυπτά ολοκληρώθηκαν το 432πχ. Μιλάμε για τέτοιες χρονολογίες και όμως οι άνθρωποι κατάφεραν να λύσουν κάθε τεχνικό πρόβλημα, να εφαρμόσουν οπτικές διορθώσεις και εκλεπτύνσεις, να συμπεριλάβουν σε ένα τόσο ογκώδες οικοδόμημα τη αρμονία και όλα αυτά χρησιμοποιώντας κομμάτια Πεντελικού μαρμάρου, τα οποία ενίοτε έφταναν τους 10 τόννους βάρος, και τοποθετώντας τα με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.