Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM

Recommended Posts

Καλησπέρα , "γεωαναφέρω" έναν χάρτη 1 προς 5000 τις ΓΥΣ αφού πρώτα έχω μετατρέψει τις συντεταγμένες από HATT σε ΕΓΣΑ87 . ο χάρτης είναι σαρωμένος στα 300 dpi .

Άμα κάποιος ξέρει παρακαλώ να μου πει πόσο πρέπει να είναι το RMS(να βασιστώ στα DPI ή στην κλίμακα δλδ ?) , πόσα control points πρέπει να πάρω και ποιόν πολυωνυμικό μετασχηματισμό να επιλέξω (1ο 2ο 3ο)

Ακόμα θα ήθελα να ρωτήσω άμα επηρεάζει το σφάλμα που προκύπτει κατά την μετατροπή από HATT σε ΕΓΣΑ87 στο coords_gr το τελικό RMS και άμα για αυτό τον λόγο πρέπει να δώσω μεγαλύτερα περιθώρια σφάλματος

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις πολυωνυμικό μετασχηματισμό 2ου βαθμού και το rms είναι λίγο σχετικό, ξέρεις, σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν το πετύχεις αρκετά χαμηλό, κάτω από 1,5-2, τότε, νομίζω πως είσαι μια χαρά. Τα σημεία που θα πάρεις θα είναι σημεία του καννάβου και για το πόσα...το ιδανικό είναι να πάρεις τόσα όσα χρειάζονται για να καλύψεις όλη την επιφάνεια του χάρτη σου, ομοιόμορφα κατανεμημένα. Με ποιο πρόγραμμα κάνεις τη γεωαναφορα; arcmap;

Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ναι με το arcmap .

με 7 control points και 2ου βαθμού πήρα σφάλμα 0.11μ . Μέτρησα αποστάσεις στον κάνναβο και είναι εντάξει . με 4 control points στα άκρα δίνει 1,5-2

απο τι ξέρω ι ακρίβεια είναι 1,25μ για 1:5000 για αυτό δεν μου κάθεται καλα το 0.11 . ξέρω να δουλεύω arcmap , απλα δεν ξέρω τι γίνεται με τα σφάλματα στην γεωαναφορά

ευχαριστώ για τη βοήθεια

 

Μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum. Παράθεση κάνετε όταν θέλετε να κάνετε αναφορά σε τμήμα μιας δημοσίευσης ή να απαντήσετε σε δημοσίευση παλιότερη από την αμέσως προηγούμενη. Αντί για κλικ στη λέξη "παράθεση" κάντε κλικ στη λέξη "απάντηση" στο τέλος της ιστοσελίδας.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γνώμη μου είναι να πάρεις αρκετά σημεία. Τ α 4 σίγουρα δε λένε τίποτα. Δεν έχεις πάρει ενδιάμεσα. Πάρε όσα χρειάζεται, ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλη την επιφάνεια του χάρτη. Το 0,11 μάλλον δε σου κάθεται καλά γιατί δεν πήρες αρκετά σημεία. Και η μέγιστη ακρίβεια είναι όντως 1,25μ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωραία , ευχάριστω για την βοήθεια

 

θα πάρω και αλλα σημεία

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα υπόλοιπα της συνόρθωσης του μετασχηματισμού (δείκτης RMS) εξαρτώνται από πολλους παράγοντες, οι σοβαρότεροι των οποίων είναι η ποιότητα της σάρωσης (όλα τα σκάνερ τυμπάνου-κυλινδρικά έχουν διαφορετικές ταχύτητες σάρωσης κατά Χ και κατά Υ παραμορφώνοντας την εικόνα και πολλές φορές "πηδάνε" ή "κλωτσάνε" κατά το ρολάρισμα του χαρτιού), η χειροκίνητη σκόπευση των σημείων, το πλήθος και η κατανομή των σημείων, σφάλματα του κανάβου απο τη ΓΥΣ, μη επιπεδότητα των φύλλων κατα την αντιγραφή στη ΓΥΣ, κ.α.

 

Έχει αποδειχθεί ότι για ομοιόμορφα κατανεμημένα σημεία το σφάλμα rms σταθεροποιείται στα 9-12 σημεία. Προσωπικά διαλέγω τουλάχιστον 12 καλά κατανεμημένα σημεία γύρω και μέσα από την περιοχή μελέτης (Αν το φύλλο έχει θάλασσα, λίμνη, κλπ η κατανομή γίνεται στο τμήμα της ξηράς). Η ακρίβεια της μετατροπής ΗΑΤΤ->ΕΓΣΑ, εφόσον γίνεται με τα πολυώνυμα του ΟΚΧΕ, δεν επηρεάζει ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Το σύνηθες RMS είναι γύρω στο 1m (αν αναχθεί στην κλίμακα είναι το επιδιωκόμενο). Προσοχή, αν διαλέξεις 4 απομεμακρυσμένα σημεία (π.χ. τα γωνιακά) και το RMS είναι πχ 0.01m δεν σημαίνει ότι έχεις και ακρίβεια στον μετασχηματισμό!

 

Ελπίζω να σε διαφώτισα λίγο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάρα πολύ . πήρα 12 control points ομοιόμορφα κατανεμημένα και το σφάλμα βγήκε 1.1κάτι με την δέυτερη εξίσωση, οπότε νομίζω είμαι εντάξει τώρα

 

 

και μία ακόμα ερώτηση και τέλος , γεωανέφερα μία εικόνα απο το google earth σε ΕΓΣΑ87 πάλι ,απο πάνω απο τον 1:5000 με 13 control points και τρίτη εξίσωση και πήρα σφάλμα 1.8 . έβαλα 40% transparency και τα χωρικά χαρακτηριστικά των δύο συμπίπτουν .πόσο επηρεάζουν την γεωαναφορά οι παραμορφώσεις που έχει το free google earth ?

 

άμα ξέρει κάποιος τι κάνει ο κάθε πολυωνυμικός μετασχηματισμόσς αν μπορεί να μου πει γιατί ξερω στο περίπου

 

έχω κάτι λάθος ? - πρέπει να αλλάξω κάτι ?

 

ευχαριστώ για τον χρόνο σας και την βοήθεια

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το καλύτερο πρόγραμμα για αυτές τις περιπτώσεις είναι το IDRISI αλλά ειναι λίγο δύσκολο στη χρήση του,επιλέγει και σου κάνει την διορθωση με τον πιο αυτοματοποιήμενο τρόπο για λιγότερο σφάλμα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαιρετω ολους στο φορουμ! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση και θα ηθελα μια οσο το δυνατον λεπτομερεστατη απαντηση. Πως μετατρεπονται συντεταγμενες ενος χαρτη της ΓΥΣ 1 προς 5000 απο ΗΑΤΤ σε ΕΓΣΑ87 στο προγραμμα COORDS_GR. Ευχαριστω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.