Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπάλληλος κλήθηκε να απολογηθεί επειδή κατήγγειλε κακοτεχνίες δημόσιας εργολαβίας


Engineer

Recommended Posts

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) παρεμβαίνει σε υπόθεση καταγγελλόμενων κακοτεχνιών στις εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού ναού Παναγίας Χιλιαδού στην Εύβοια. Υπάλληλος της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπως κατήγγειλε στην Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» της Οργάνωσης για την καταγραφή υποθέσεων διαφθοράς, έχει κληθεί να απολογηθεί τρεις φορές επειδή… τόλμησε να απευθυνθεί με αναφορές και να καταγγείλει φαινόμενα που σχετίζονται με την εκτέλεση της σχετικής εργολαβίας.

 

Με επιστολή μας στις 7 Μαΐου 2014 προς τη διεύθυνση της Υπηρεσίας, η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι όταν καταγγέλλονται ανάλογα φαινόμενα από υπαλλήλους, οι υπηρεσίες πρέπει πρώτα να εξετάζουν τη βασιμότητα των όσων τους καταγγέλλονται και μετά, μόνο εάν αποδεικνύεται ότι δεν είναι βάσιμα, να ελέγχουν τους καταγγέλλοντες.

 

«Οι υπάλληλοι πρέπει να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιστατικά που εντοπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς να ανησυχούν για πιθανά αντίποινα εντός ή εκτός υπηρεσίας»,επισημαίνει ο Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσμενή μεταχείριση επειδή άσκησαν ατομικά δικαιώματά τους, όπως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υποβολή αναφορών στην ιεραρχία. Η κλήση σε απολογία ενός υπαλλήλου που ασκεί το συγκεκριμένο συνταγματικό δικαίωμα συνιστά πιθανή παρενόχλησή του, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχομένως από άσκηση καθηκόντων που το Δίκαιό μας αναγνωρίζει για κάθε υπεύθυνο πολίτη».

 

Στο πλαίσιο αυτό η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς ζητά από τη Διεύθυνση της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να ενημερωθεί:

- για την εξέλιξη της υπόθεσης, τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Υπηρεσία για την αποκατάσταση του ιερού ναού μετά τα καταγγελλόμενα που απασχόλησαν και τον τοπικό Τύπο

- για τα μέτρα που θα λάβει η Υπηρεσία ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του υπαλλήλου να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να αντιμετωπίζει μεταχείριση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τον αποθαρρύνει από την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

 

H αρχική απάντηση της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που λάβαμε στις 12 Μαΐου 2014, ενημερώνει ότι για το θέμα διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η ΔΔ-Ε ωστόσο υπογραμμίζει ότι η Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην εξέταση των όσων καταγγέλονται από τους υπολλήλους και όχι στην κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον τους.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι με την πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4254/2014, ορίστηκαν νέες εγγυήσεις με σκοπό οι πολίτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιστατικά που εντοπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς η ανησυχία για αντίποινα και ποινικές διώξεις αποτελεί μέχρι σήμερα τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Συγκεκριμένα, ο νόμος παρεμβαίνει ώστε να απαγορεύσει ακόμη και την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών για τις περιπτώσεις που δημόσιος υπάλληλος έχει χαρακτηρισθεί «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος».

 

Πηγή: http://www.transpare...or-disclosures/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Stis arxaiologies ginontai polla.einai yphresies poy logo espa kineitai xrhma kai ginontai erga. mprabo ston ypallhlo pou bghke kai milhse.

 

Στις αρχαιολογίες γίνονται πολλά.είναι υπηρεσίες που λόγο ΕΣΠΑ κινείται χρήμα και γίνονται έργα. μπράβο στον υπάλληλο που βγήκε και μίλησε.

 

---------------------------------------

Edit

 

Από τους Κανόνες Συμμετοχής

 

 

 

1. Επιδιώκουμε να είναι ευανάγνωστα τα κείμενα σε μηνύματα και τίτλους.
  • Το κείμενο των δημοσιεύσεων μας πρέπει να είναι ορθογραφημένο και με τόνους.
  • Δεν γράφουμε με κεφαλαία για να είναι το κείμενο μας ευανάγνωστο. Τα κεφαλαία σε σε γραπτό λόγο στο διαδίκτυο σημαίνουν ότι φωνάζουμε.
  • Τα greeklish απαγορεύονται.
  • Δεν κάνουμε κατάχρηση των σημείων στίξης.
  • Δεν κάνουμε χρήση γραμματοσειρών, χρωμάτων κειμένου, στοίχισης εκτός των προκαθορισμένων.
  • Δεν κάνουμε κατάχρηση της έντονης (bold), πλάγιας (italics) και υπογραμμισμένης (underlined) γραφής γιατί τότε το κείμενό μας γίνεται κουραστικό και δίνουμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους τις απόψεις μας και όχι να παραθέσουμε απλώς τα επιχειρήματά μας.

 

Αν υπάρχει πρόβλημα με την χρήση Ελληνικού πληκτρολογίου στον υπολογιστή σας , ένα ενδιαφέρον on-line εργαλείο "μετάφρασης" βρίσκεται εδώ .

 

Ευχαριστώ . gvarth.

Edited by gvarth
Greeklish
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.