Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεμελίωση με πασσάλους


 
eupalinos

Recommended Posts

Γιατί δεν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος θεμελίωσης περισσότερο στην Ελλάδα? Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα: κατασκευαστικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κλπ. (Το θέμα αφιερωμένο στο Χάρη!)

post-7409-131887214848_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μεγάλη τιμή μου κάνεις!!!

 

Άμα διαβάσεις προσεκτικά τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα http://www.geoscape.nrcan.gc.ca/sask/cracks_e.php?p=1 απ' όπου ανέβασες τις φωτό θα βρεις μόνος σου την απάντηση. Πρόσεξε επίσης καλύτερα τις ρωγμές στις φωτό της ιστοσελίδας και βρες από τι υλικό είναι ο φέρων οργανισμός του κτηρίου.

 

Ας μας πουν όμως τη γνώμη τους οι συνάδελφοι καθότι εγώ το εξάντλησα το θέμα σε άλλο thread.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι γρήγορα την κάνεις ε? Δεν ξέρω τι υπονοείς με ρωγμές, κλπ. Την εικόνα την έβαλα σαν ένα παράδειγμα. Πιστεύω το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον γενικά.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιείται θεμελίωση με πασσάλους παρά μόνο εάν στο τελικό βάθος εκσκαφής σου δεν έχεις το κατάλληλο έδαφος, οπότε με τον πάσσαλο αιχμής κατεβαίνεις όσο είναι απαραίτητο για να φτάσεις εκεί που θες. Εξαρτάται επίσης από το είδος του έργου. Για μικρά και συνήθη οικοδομικά έργα είναι και οικονομικά ασύμφορο. Επίσης θέλει εξειδίκευση στην κατασκευή, οπότε και επιπλέον κόστος όπως καταλαβαίνεις. Σε περιοχές όπου θεμελιώνονται μεγάλα κτίρια κοντά σε θάλασσα, όπως στη Θεσσαλονίκη σε όλη την περιοχή της παραλίας, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ανάλογες κατασκευές.

Link to comment
Share on other sites

το θέμα έχει ενδιαφέρον, αλλά είναι απλό και απαντήθηκε άμεσα από Χάρη και ilias.

Ίσως να πρέπει να το πάμε λιγάκι στο θέμα διαστασιολόγησης, μοντελοποίησης και κόστους.

Πάντως μην σε ξεγελά - και με πασσάλους το κτίριο χρειάζεται κάποια θεμελίωση (κεφαλόδεσμος). Σε απλά κτίρια δεν υπάρχει όφελος.

Link to comment
Share on other sites

Ποιος είπε πάντα με πασσάλους? Μόνο εκεί που απαιτούνται. Γιατί είναι οικονομικά ασύμφοροι? Κοστίζει περισσότερο το μηχάνημα που κάνει τη γεώτρηση από τις μπουλντόζες που πρέπει να σκάψουν ένα ολόκληρο υπόγειο? Τι περισσότερη εξειδίκευση θέλει από το να σκάψει κανείς με εκσκαφείς? Για ποιο σύστημα πασσάλων λέμε? Μεταλλικούς, σκυρόδεμα (in situ), σκυρόδεμα προκατ, άλλο? Ποιο σύστημα είναι ποιο ασφαλές/ εύκολο στην εφαρμογή? Σε ποιο απαιτούνται λιγότερες εκσκαφές? Λιγότερες καταστροφές στο υπέδαφος και στο ριζικό σύστημα δέντρων? Λιγότερα υλικά/κόστη για τοιχία. Για να βρούμε και άλλα..

edit:

Εδώ γράφουμε τόσα για σπαζοκεφαλιές και τόσα άλλα απλούστερα θέματα γιατί να μη μάθουμε και κάτι παραπάνω για πασσάλους?

 

Παρατήρηση: Μην διαχωρίζετε διαδοχικες δημοσιευσεις σας . Κανετε χρήση της εντολής "επεξεργασια". Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

acnt

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο στη φωτό είναι από φέρουσα τοιχοποιία. Δες τη ρωγμή στη γωνία.

Η ύπαρξη ή μη υπογείου είναι άσχετη όπως φαίνεται και στο παράδειγμα που παρέθεσες που το κτήριο έχει υπόγειο.

Οι πάσσαλοι γίνονται επειδή το έδαφος είναι πολύ κακής ποιότητας.

Αν έχεις καλό έδαφος απλώς δεν χρειάζονται.

Πάσσαλοι χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα όπως και σ' όλον τον κόσμο μόνο όταν απαιτούνται. Πχ αν θεμελιώσεις πάνω σε μπάζα ή πρώην σκουπιδότοπο. Στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι οριακά απ' τη στιγμή που επιτράπηκαν τετραώροφες οικοδομές με pilotis. Στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης όπου ανεγείρονται οκταώροφα κτήρια πάνω στο κύμα. Στον βάλτο του Καναδά απ' όπου οι φωτογραφίες.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν χρησιμοποιούνται περισσότερο οι πάσσαλοι θεμελίωσης σε μικρότερες κατασκευές όπως αλλού? Προφανώς δεν μιλάω για περιπτώσεις με καλό υπέδαφος και προφανώς δεν έβαλα τη φωτογραφία για ανάλυση απλά σαν έναυσμα στο θέμα το οποίο γενικά δεν είναι συνηθισμένο.

 

Πάντως σε παρόμοια περίπτωση μονοκατοικίας (χωρίς υπόγειο) αλλά με ΦΟ εν. σκυρόδεμα η συνηθισμένη ελληνική κατασκευή θα είχε αναγκαστικά εκσκαφή, πέδιλα, συνδετικούς δ., τοιχία - γενικά υπόγειο ίσως και δύο υπόγεια. Δεν εννοώ σαν χώρους αλλά σαν κατασκευές, μπορεί άλλωστε να έιναι μπαζωμένες. Η λύση θεμελίωσης με πάσσαλους, pile caps και συνδετικό δοκό δεν είναι ευκολότερη και ποιο οικονομική? Αυτό ρωτάω..

Link to comment
Share on other sites

Όχι

Καταρχήν στις εκσκαφές θα υπολογίζεις μόνο την θεμελίωση. Το ίδιο και στο σκυρόδεμα. Είτε κάνεις πασσάλους είτε όχι τοιχεία στο υπόγειο θα έχεις.

Ένα σπίτι 120μ2 άντε να έχει λόγω της θεμελίωσης 150 μ3 εκσκαφή για ένα μέτρο θεμελίωσης. Επίσης η θεμελίωση θα είναι περίπου 50μ3 μπετόν.

 

Αν έχεις πασσάλους πρέπει να κατασκευάσεις μια ενιαία πλάκα - κεφαλόδεσμο , που θα είναι σίγουρα 50εκ (δική μου εκτίμηση).

Άρα εκσκαφή περίπου 80μ3 και μπετόν ΧΩΡΙΣ τους πασσάλους 60μ3.

 

Ο πάσσαλος το μέτρο δεν είναι φθηνός......

Επίσης η διαφορά στην εκσκαφή είναι περίπου 500ε - τίποτα

 

Η διαφορά είναι εμφανής.

Link to comment
Share on other sites

Αφού λέμε πως στο κτίριο με πασσάλους δεν έχουμε υπόγειο!! Στο άλλο έχουμε αναγκαστικά αφού το υπέδαφος δεν επαρκεί. Κεφαλόδεσμος νομίζω εννοείς τα pile caps αυτά τοποθετούνται στο πάνω μέρος των πασσάλων, κάτι σαν μικρά πέδιλα, πάνω στα οποία ακουμπά συνδετικός δοκός και η πλάκα. Η πλάκα έχει ένα λογικό πάχος π.χ.2Ο εκ. Γιατί να κάνεις ολόκληρη τη πλάκα 50 εκ? Συνήθως τα pile caps τοποθετούνται σε περιπτώσεις που έχουμε κόμβους 2 και περισσότερων πασσάλων εδάφη πολύ ασταθή όπου δεν υπάρχει σταθερό υπόστρωμα όποτε οι πάσσαλοι μπήχνονται λοξά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.