Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομικη άδεια με δυο επιβλεποντες μηχανικους με διακριτες ευθηνες


Recommended Posts

Καλησπέρα, μου παρουσιάστηκε το εξής θέμα.

 

Υπάρχει  δυόροφη οικοδομή που η άδεια έχει εκδοθεί με δική μου μελέτη και έχω την επίβλεψη. Η οικοδομή βρίσκεται στο στάδιο των επιχρισμάτων. Ένα από τα καταστήματα του ισογείου ζητήθηκε να ενοικιαστεί από τράπεζα. Προφανώς θα γίνει αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε χώρο συνάθροισης κοινού και ότι άλλες μελέτες αυτό συνεπάγεται.

 

Το πρόβλημα είναι το εξής. Η ευθύνη της επίβλεψης για το σύνολο του κτηρίου παραμένει σε εμένα, σωστά? Όταν επεσήμανα στους εκπροσώπους της τράπεζας οτι θα πρέπει να με ενημερώνουν για τις εργασίες, ώστε να μπορώ να ελέγχω θέματα νομιμότητας και ασφάλειας, υπήρξε μια δυσαρέσκεια. Μάλιστα μου είπαν οτι θα έχουν δικό τους επιβλέποντα μηχανικό. Προσπάθησα να εξηγήσω οτι δεν γίνεται για το ίδιο πράγμα να υπάρχουν δυο μηχανικοί στην οικοδομή, αλλά δεν έγινε κατανοητό.

Αν υπάρχουν δυο μηχανικοί, έχουν την ευθύνη εξ ημισείας και οχι ο ένας για το δεξιά κομμάτι και ο άλλος για το αριστερά... Σωστά?

 

Μέχρι εδώ καλά τα λέω?

Υπάρχει τρόπος να πάρει άλλος την επίβλεψη για τμήμα οικοδομής? Και αν συμβεί κάτι, ποιος ορίζει σε ποιανού τη δικαιοδοσία ήτανε να προσέξει? Περισσότερο για ατύχημα φοβάμαι παρά για νομιμότητα. Σε θέματα νομιμότητας δε νομίζω να μην είναι ολα οκ, αλλα και πάλι ποτε δεν ξέρεις...

 

Link to comment
Share on other sites

η τραπεζα προφανως θα εχει τους/τον μηχανικο της για την επιβλεψη των εργασιων σε οτι αφορα την κατασκευή του καταστηματος της σύμφωνα με το πως θελει να μοιάζει!

σδε οτι αφορά το κτίριο ολο, εσυ εισαι ο επιβλέπων!

αρα αν η τραπεζα θελει αν αυθαιρετησει, να να να...ειναι ευθύνη σου!

θα πρέπει α) να περιμένει η τραπεζα την ολοκληρωση της κατασκευής...

 β) να σου αναθεσει τις όποιες αλλαγές σε διαρρυθμίσεις κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Ποια Τράπεζα το ενοικίασε?

Η οικοδομική άδεια που έχεις βγάλει ήταν απλά για κατάστημα ή για Τραπεζικό κατάστημα?

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ο επιβλέπων είναι ΜΟΝΟ αυτός που γράφει η άδεια και ΜΟΝΟ αυτός έχει ευθύνη για όλα.

 

Οι άλλοι είναι γιαλαντζί επιβλέποντες.

 

Ο επιβλέπων αλλάζει ΜΟΝΟ με αναθεώρηση για αλλαγή επιβλέποντος. Αρα στο αρχείο της ΥΔΟΜ ζητάς το στέλεχος και βλέπεις αν έχει αλλάξει κάτι.

 

Αμα σε γράψουν, γράψ'τους και εσύ  και χρησιμοποίησε την απόλυτη εξουσία που σου δίνει ο νόμος επάνω στην οικοδομή.

 

Αν έχει γίνει αποπεράτωση στο τμήμα όμως , και έχει σφραγιστεί σχετικά το στέλεχος δεν έχεις ευθύνη .

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ευχαριστώ για τις έως τώρα απαντήσεις σας και επανέρχομαι καθώς το θέμα ειχε παγώσει μέχρι σήμερα.

 

Το ποια τράπεζα ενδιαφέρεται, μικρή σημασία έχει. Ανάλογο πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει όποιος και αν ήταν ο ενοικιαστής.

 

Δεν τίθεται θέμα να γίνει κάτι πίσω από την πλάτη μου. Άλλωστε για να αλλάξει ο επιβλέπων στην άδεια θα πρέπει να καταβληθεί η εως τώρα επίβλεψη άρα θα ενημερωθώ αναγκαστικά.

Το θέμα είναι αν υπάρχει τρόπος, νόμιμος, να παρει άλλος μηχανικός την επίβλεψη για το συγκεκριμένο κατάστημα. Αυτό που φοβάμαι είναι οτι αν η τράπεζα βρει αυτόν τον τρόπο, θα με "εξαναγκάσει" σε αυτή την λύση και εγω θα χάσω μέρος της δουλειας μου. Γιατι φυσικά και ο ιδιοκτητης θα προτιμήσει να απαλλαγεί απο τμημα της αμοιβης μου.

 

Παράλληλα προεκυψε και ακομα ένα θέμα. Τα ενσημα του ΙΚΑ. Στο κατάστημα αναλογουν περι το 1/4 των ενσημων της οικοδομής. Πως θα γίνει να τα αναλάβει ο ενοικιαστης, αφου αυτος θα κάνει και όλες τις εργασίες? Το προβλημα ειναι οτι πρεπει στο ικα να φαινονται στο ΑΜΟΕ της οικοδομης ενω λογιστικα στα εξοδα του ενοικιαστη. Μπορει να γίνει αυτο? Μεσω του ενοικιαστηριου πχ?

Link to comment
Share on other sites

 

....

 

Το ποια τράπεζα ενδιαφέρεται, μικρή σημασία έχει. .....

 

Έχει σημασία. Ανάλογα με την τράπεζα και ανάλογα με τις εποχές είχαν διαφορετική πολιτική στο πως λειτουργούν σε αυτά τα έργα.

Μερικές φορές ή μερικές τράπεζες προτιμούν να παραμείνει ο κατά νόμο επιβλέποντας για τις τελικές υπογραφές και κάνουν  αναθεώρηση για αλλαγή χρήσης σε τραπεζικό κατάστημα και νέες διαμορφώσεις οπότε μεταθέτουν όλη την ευθύνη και της επίβλεψης στον εργολάβο του έργου.

Μερικές το κάνουν πιο ανακατεμένα. Προσπαθώντας πάντοτε να είναι νομικά καλυμμένη σε κάθε περίπτωση η τράπεζα.

Όταν είναι ιδιώτης ο ενοικιαστής είναι άλλο ζήτημα. Είναι και άλλη η αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη όταν ξέρει ότι θα το ενοικιάσει σε τράπεζα (κάθε 1η του μήνα τα λεφτά στον λογαριασμό του) κι άλλη αν είναι ο οποιοσδήποτε άλλος.

 

Στο ερώτημα που κάνεις αν μπορεί εσύ να χάσεις τμήμα της υπολειπόμενης επίβλεψης.

 

Γενικά ναι. Ο ιδιοκτήτης οπότε θέλει σε παύει και σου πληρώνει την αναλογούσα επίβλεψη έως την παύση. Το πώς και το γιατί υπάρχουν αρκετά νήματα νομίζω.

Τα ΙΚΑ της οικοδομής για τα μη στεγασμένα επαγγέλματα είναι μικρό ποσοστό από τις εργασίες στεγασμένων επαγγελμάτων που κάνει η τράπεζα για το υποκατάστημα οπότε υπάρχουν δεκάδες τρόποι να το φροντίσουν και να μη χαλάσει η όποια συμφωνία ενοικίασης για αυτό.

Έχουν και νομικό έλεγχο να το φροντίσει και τεχνικό έλεγχο από μηχανικούς να το αντιμετωπίσει.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Didonis, ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες. Αφου το θέτεις, έτσι, η τράπεζα  είναι η Εθνική. Πρόκειται δηλαδη για οργανωμένη και σοβαρή τράπεζα (νομίζω)

 

Ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να με διώξει. Να επαναλάβω οτι πρόκειται για κτηριο το οποιο ειναι όλο υπο κατασκευή στα επιχρίσματα. Το ένα καταστημα το φτιαχνει ο ιδιοκτητης για δικό του, το άλλο πάει στην τραπεζα και μενουν και άλλα δυο. Οπότε, πως να με παυσει ο ιδιοκτητης? Αφου ακόμα κανουμε εργασίες μαζι. Αυτη ειναι η απορια μου. Μπορει να παρει τμημα της επιβλεψης άλλος? Δηλαδη μονο για το ένα καταστημα?

Επίσης, η τραπεζα ζητα απο τον ιδιοκτητη να προβει στην αλλαγη χρησης, την οποια και θα κάνω εγω.

Δεν υπάρχει τροπος, με ενα ιδιωτικο συμφωνιτικο, κατι... να παραμεινω εγω για τη γενικη επιβλεψη, για να ελεγχω και προς το συμφερον του πελάτη μου, και να αναλαβει ο μηχανικος της τραπεζας ουσιαστικα σαν εργολάβος, την εκτελεση των εργασιων?

 

Αν σας μπερδευω.. πειτε μου απλα τι θα κανατε στη θεση μου

Δεν γινεται να μπουν τελικες υπογραφες σε γιαπι! και οι εργασιες της τραπεζας δεν ειναι μονο απο στεγασμενα επαγγελματα. χρωμτα, επιχρησματα εσωτερικα, πλακακια.....

Link to comment
Share on other sites

Όλες σοβαρές είναι, δεν πράττουν όμως πάντα σοβαρά

 

Οπότε στο δια ταύτα.

Την Εθνική κατά κανόνα την εξυπηρετεί να παραμείνεις εσύ ο κατά νόμο επιβλέποντας του έργου.

Τα σχέδια εφαρμογής της νέας διαμόρφωσης του καταστήματος θα το κάνει στην τεχνική διεύθυνση στις μελέτες.

Θα υπάρχουν τελικά σχέδια κατόψεις όψεις τομές και σχέδια λεπτομερειών με όλες τις μελέτες (Αρχιτεκτονικά, μηχανολογικά, ηλεκτρολογικά ασφάλειες κλπ).

Σε συνεννόηση με τον πελάτη σου (ιδιοκτήτη) σου συνιστώ να επισκεφτείς τον, την μελετητή που θα κάνει τα τελικά σχέδια.

Μπορούν να στα δώσουν όταν τελειώσουν ώστε με αυτά να σου ανατεθεί από τον πελάτη σου (με χρέωση της Εθνικής) να κάνεις τις αναθεωρήσεις… πιθανά θα χρειαστείς εκ νέου πυρασφάλεια έλεγχο.

Και κάνε συνεννόηση ώστε αν παραμείνεις εσύ ως ο γενικός επιβλέποντας του έργου να υπάρχει και δική σου απόσειση ευθύνης για τις εργασίες του (θα τον επιβλέπουν μηχανικοί της τράπεζας).

Προ όλων αυτών όμως θα πρέπει να γίνουν τα συμβόλαια… οπότε αυτά τα χειρίζονται άλλοι και όχι οι τελικοί μελετητές επιβλέποντες.

Σου συνιστώ να πας Σταδίου 38 που είναι η τεχνική υπηρεσία και να μιλήσεις με τον συνάδελφο  μηχανικό που έχει αναλάβει τον τεχνικό προέλεγχο προ ενοικίασης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι Αθήνα.... οπότε το Σταδίου.. χλωμό..

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει και διαφοροποίηση των οριζόντιων ιδιοκτησιών, οπότε θα πρέπει ίσως να γίνει πριν το συμβόλαιο, αφού έχουν υπογράψει ένα συμφωνητικό. Η τράπεζα θεωρεί οτι το κόστος της αναθεώρησης βαρύνει τον πελάτη μου. Και αφού αυτός το δέχτηκε.... εγώ τι να πω....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.