Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαθμός απόδοσης τοπικών αντλιών θερμότητας


akaliak

Recommended Posts

Ερωτηση αναφορικα με αντλιες θερμοτητας αερος/νερου

 

Προκειται να εγκατασταθει Α/Θ μεση προγραμματος εξοικονομω κατ οικον σε διαμερισμα.

Η ΤΟΤΕΕ μας μιλαει για ενα COP για θερμοκρασια εξωτερικου περιβαλλοντος ιση με 7 βαθμους και θερμοκρασια μεσου 45

 

Στην περιπτωση που αυτη συνδυαστει με κλασσικα καλοριφερ, ειναι δεδομενο οτι η θερμοκρασια του μεσου θα αυξηθει τουλαχιστον στους 60 βαθμους.

Ειμαστε υποχρεωμενοι να λαβουμε το COP που προκυπτει απο το συνδυασμο 7/45 ή εχουμε το δικαιωμα να λαβουμε το ακριβες COP απο την καμπυλη για αυξημενη θερμοκρασια μεσου?

 

Το σεναριο τωρα εκανα, στο 1ο ΠΕΑ ειμαι και υπολογισα το COP βασει του 7/45 (θεωρητικα μπορει στην εγκατασταση να αλλαξουν τα καλοριφερ με fan coils) αλλα οταν κουμπωσει η Α/Θ πανω στα ηδη υπαρχοντα καλοριφερ, δε θα ηταν καλυτερο να λαβω τον COP για τη μεγιστη θερμοκρασια που δινουν οι προδιαγραφες της?

Link to comment
Share on other sites

Έτσι φυσικά θα πας σε μικρότερο COP όμως.Θα σου βγαίνει το εξοικονομώ?Υποθέτω πως ναι.
Βέβαια ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση εμάς μας ενδιαφέρει καταρχήν τι είναι το σωστό και πως θα πράξουμε σωστά.Εγώ προσωπικά,από τη στιγμή που η ΤΟΤΕΕ μας το λέει τόσο ξεκάθαρα,πάω αποκλειστικά βάσει του COP για 7/45 και όχι του COP για 60C που μου δίνουν οι προδιαγραφές της και τέλος.ΞΕΡΩ οτι έτσι ευννοώ το ακίνητο,αφού όλες οι Α/Θ που μου έχουν τύχει κουμπώνουν σε καλοριφέρ (άρα στην πράξη ξεχνάμε το 7/45),θεωρώ όμως οτι είμαι απολύτως καλυμένος και σωστός αφού ακολουθώ την ΤΟΤΕΕ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά βάζω την χαμηλή τιμή COP, γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι η πραγματική που αντιστοιχεί στην εγκατάστασή μου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάπου στην ΤΟΤΕΕ γράφει οτι είναι ορθότερο να χρησιμοποιειται το SCOP. Αλλά επειδή είναι δύσκολο να υπολογιστεί μπορούμε να βάλουμε και το ονομαστικό COP.

 

Όμως οι εταιρείες κατασκευής (π.χ. daikin) προσφέρουν πλεον υπολογιστικά εργαλεία του SCOP που βασίζονται στα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχης, στη θερμοκρασία προσαγωγής κλπ.

 

 

Sent from my MI 3W using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς akaliak δεν λέει ότι "μπορούμε να βάλουμε και το ονομαστικό COP", αλλά ότι <<για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, λαμβάνεται κατά τη μελέτη ή την επιθεώρηση ως τελική θερμική απόδοση ο ονομαστικός συντελεστής επίδοσης COP για ονομαστικές συνθήκες λειτουργίας θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα 7οC και θερμοκρασία μέσου 45οC σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 14511:2007, όπως δίνεται από τον κατασκευαστή και αναγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές ή/και στο πλαίσιο της αντλίας θερμότητας>>.

 

Μακάρι να αλλάξει, αλά μέχρι τότε θεωρώ πως είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτό, παρόλο που στην προηγούμενη ακριβώς σελίδα της ίδιας ΤΟΤΕΕ γράφει πως <<Για μεγαλύτερη ακρίβεια στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης κτηρίου συνιστάται η χρήση του μέσου
εποχικού συντελεστή επίδοσης των αντλιών θερμότητας>>
.

 

Έτσι νομίζω.

 

Ελπίζω αρκετά πράγματα να ξεκαθαρίσουν και να βελτιωθούν στην επόμενη έκδοση του ΚΕΝΑΚ και των αντίστοιχων ΤΟΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως, αν έχω αντλία υψηλών συνδεδεμένη με σώματα (που πολλές φορες ζητάνε νερό >70οC), προσπαθω να προσεγγίζω το SCOP (από τα λογισμικά των αντλιών αν υπάρχουν).

 

Καλές οι ΤΟΤΕΕ, αλλά πάνω από όλα είμαστε μηχανικοί και τέτοιες ανοησίες δεν μπορούμε να τις δεχόμαστε πάντα!

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα είχα καμία αντίρρηση σ' αυτά που λες, φτάνει να εφαρμόζαμε όλοι (κι όταν λέω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ) το ίδιο. Αλλιώς για το ίδιο κτίριο βγάζουμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Και αφού παρακολουθείς το φόρουμ, θα έχεις δει π.χ. εκείνο το θέμα με το πως αντιμετωπίζονται οι επιτοίχιοι ατομικοί λέβητες φ.α. όσον αφορά το δίκτυο. Ε, αν κάνουμε ο καθένας ό,τι νομίζει δεν βγαίνει άκρη. Κι εμένα μου φαίνεται παράλογο να βλέπω να "τρέχουν" σωλήνες σχεδόν σε όλη την όψη ενός διαμερίσματος και να πρέπει να το καταπιώ και να πω ότι θεωρώ μηδενικές απώλειες δικτύου διανομής, αλλά το καταπίνω.

 

Αυτά και ελπίζω χωρίς παρεξήγηση.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω πως θα συμφωνησω περισσοτερο με τη θεση του Πανου.

Γνωριζοντας οτι η αποδοση θα ειναι χαμηλοτερη, θα λαβω αυτη που λεει η ΤΟΤΕΕ

 

Γιατι και στη χειροτερη αν τους τη βαρεσει και αλλαξουν τα καλοριφερ με fan coils ανεβαζουν την αποδοση στα της ΤΟΤΕΕ επιπεδα.

 

Για ενδοδαπεδια ουτε λογος. Αν και σε περιπτωση ενδοδαπεδιας η ΤΟΤΕΕ αδικει το κτηριο μας

Link to comment
Share on other sites

Είναι αυτό που συζητάμε και σε άλλο θέμα, εδώ στο forum. Ε.Ε, πλέον θα είναι κάποιος που απλά εφαρμόζει τυφλα τις ΤΟΤΕΕ (με όλες τις ανοησίες που προβλέπουν σε ορισμένα θέματα), ενδεχομένως και κάποιος μη μηχανικός, αφού από ότι φαίνεται δεν παίζει ρόλο η κρίση και η εμπειρία του μηχανικού.

 

Εγώ που προέρχομαι από την οικοδομή και την κατασκευή, είχα σαν πρώτο μέλημα, αυτό που κατασκευάζω να δουλεύει άρτια, χωρίς αστοχίες και όσο πιο κοντά στο βέλτιστο σημείο, τόσο στην φάση της μελέτης, όσο και στην εφαρμογή. Να είμαι δηλαδή όσο το δυνατόν πιο κοντά προς τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Αυτό το πνεύμα τον ΤΟΤΕΕ (δηλαδή να κάνουμε όλοι το ίδιο λάθος προκειμένου να έχουμε ίδιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα) με ξενίζει...

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

akaliak δεν είσαι ο μόνος που προέρχεσαι από οικοδομή.Και εγώ από τα γιαπία προέρχομαι και έχω χτίσει -ως καθαρόαιμος μηχανικός έργων- οικοδομές και συγκροτήματα πάρα πολλά.Το οτι επιλέγω να ακολουθήσω την ΤΟΤΕΕ και όχι αυτό που καταλαβαίνω οτι γίνεται στην πραγματικότητα εξήγησα γιατί το κάνω.Άλλοι συμφωνούν,άλλοι όχι για τους λόγους τους ο καθένας που τους αναλύσαμε διεξοδικά.

Υ.Γ Φιλικά πάντα και χωρίς παρεξήγηση ε?Απλά θίχτηκε η "εργοταξιακή" μου χορδή.Και όχι τίποτα άλλο,στα γιαπία και τα εργοτάξια εν γένει έχουμε φάει νειάτα,ασπρίσαν τα μαλλιά,άσπρισε το στήθος και δε συμμαζεύεται.Μην πάνε τσάμπα τα "παράσημα"... :mrgreen:  ;)

 

Edited by Greenick
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.