Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση σχετικά με πράξη αναλογισμού


Recommended Posts

Καλησπέρα σας

 

[align=justify:b94fb7f8a2]Αν και δεν αποτελείτε νομικό φόρουμ, έχω ένα πρόβλημα στο οποίο θα μπορουσατε να βοηθήσετε. Τους όρους του μηχανικού δεν τους κατέχω αλλά θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται.[/align:b94fb7f8a2]

 

[align=justify:b94fb7f8a2]Έχω οικόπεδο με σπίτι χτισμένο στα περίχωρα της Πάτρας από το 1970 όπου κατοικούν οι γονείς μου και από ότι κατάλαβα στα πλαίσια ένταξης στο σχέδιο πόλεως θα περάσει δρόμος ακριβώς δίπλα από το οικόπεδό μας. Ο δρόμος θα περάσει ουσιαστικά επάνω από ένα από τα οικόπεδα (άνευ οικοδομήματος) ενός γείτονα (δυστυχώς δικηγόρος).[/align:b94fb7f8a2]

 

[align=justify:b94fb7f8a2]Με την πράξη αναλογισμού αν κατάλαβα καλά το οικόπεδό μας αυξάνεται σε έκταση μεν αλλά σε αυτή την νέα έκταση θα περάσει ο δρόμος οπότε ναι μεν αναβαθμίζεται η περιοχή μπροστά από το σπίτι αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που κερδίζω ουσιαστικά το χάνω εν μια νυκτί.

Το θέμα είναι ότι ο γείτονας, δικηγόρος γαρ, μας έτρεξε στα δικαστήρια και ζητείται από εμάς αλλά και τους περίοικους όπου τα οικόπεδά τους γειτνιάζουν με αυτό που θα απαλλοτριωθεί και θα μοιραστεί και σε αυτούς μέρος του οικοπέδου να τον αποζημιώσουμε. Οι περίοικοι ειναι ανάστατοι και δυστυχώς έχω εγώ και οι γονείς μου επιβαρυνθεί με ένα έξοδο της τάξεως των 10000 ευρώ από το πουθενά το οποίο θα πρέπει να καταθέσουμε εντός 3-4 μηνών στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.[/align:b94fb7f8a2]

 

Και ρωτώ, υπάρχει τέτοια νομοθεσία όπου αντί να αποζημιώνει ο Δήμος αποζημιώνουν οι περίοικοι. Παίρνουν οι γονείς μου κάτι το οποίο δεν το ήθελαν εξ'αρχής και επωμίζονται και ένα κόστος από το πουθενά. Υπάρχει διέξοδος; Η τιμή επίσης για το τετ. μετ. βγήκε βάσει την αντικειμενική αξία των παραπλήσιων οικοπέδων.

 

Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά οιαδήποτε βοήθεια η γνώμη θα με βοηθούσε.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, υπάρχει από το '23 και συμπληρώθηκε το '36.

Το θέμα είναι πως επειδή δεν είσαι μηχανικός τα στοιχεία που παραθέτεις είναι ελάχιστα για να κατηγοροποιήσουμε την περίπτωσή σου και να σου απαντήσουμε με σαφήνεια. Απ' ότι καταλαβαίνω ή είσαι σε παλαιό σχέδιο (προ του '83) ή είναι νέα ένταξη μεταξύ '83 και '97, οπότε είσαι σε πυκνοδομημένο τμήμα και γίνεται εφαρμογή του σχεδίου και η διάνοιξη του δρόμου οπότε οι αποζημιώσεις απο τη διάνοιξη υπολογίζονται με πράξη αναλογισμού αποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας. Το κομμάτι που "κερδίζεις" λέγεται προσκυρωτέο και πέραν αυτού εσύ και ο απέναντί σου αποζημιώνετε μέχρι ένα σημείο τον πρώην ιδιοκτήτη (δικηγόρο) που το οικόπεδό του έγινε δρόμος.

Καλύτερα να πάς σε κάποιον τοπογράφο απο τη περιοχή της Πάτρας που θα ασχοληθεί με το θέμα σου, θα ελέγξει τα στοιχεία (σχέδια, πίνακες κλπ) και θα σε συμβουλεύσει παραπέρα.

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε και ο GRTOPO ένας τοπογράφος της περιοχής θα σε βοηθήσει περισσότερο.

Πάντως, η διαδικασία που περιγράφεις προβλέπεται και δε φταίει ο γείτονας, ούτε αν είναι δικηγόρος.

Όταν ένα τμήμα γης προσκυρώνεται σε ένα οικόπεδο ο νέος ιδιοκτήτης κερδίζει σε γη οπότε πρέπει να πληρώσει το αναλογούν ποσό. Τώρα, από εκεί και πέρα δεν ξέρω να σου πω τι μέτρα μπορείς να πάρεις.

Αφού η τιμή βγήκε βάσει αντικειμενικής αξίας πάλι καλά γιατί ξέρω κάποιον που το κυνήγησε και πέτυχε αποζημίωση με τιμή πιο κοντά στην εμπορική.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας απλά ήθελα την επιβεβαίωση και από μηχανικό(ους) ότι υπάρχει τέτοιος (άδικος κατ'εμέ) νόμος. Η απόφαση που βγήκε έχει τελεσιδικήσει οπότε θα χρειαστεί να πάρω ένα δανειάκι για να "πάρω" κάτι παρά τη θέλησή μου.

Χαιρετώ

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ σφοδρά. Το νόημα της αποζημίωσης λόγω ρυμοτομίας είναι να εισφέρουν ισομερώς καθ' ένας που ωφελείται απ την διάνοιξη. Αυτό θα ήταν εφικτό μόνο στην περίπτωση που εισέφεραν ακριβώς τον μισό δρόμο ο καθένας. Αν τώρα εσύ εισφέρεις λιγότερο απ τον απέναντι γείτονα τότε πρέπει να του καταβάλεις σε χρήμα τη διαφορά.

 

Και μη σε πιάνει το παράπονο οτι είναι "παρά τη θέλησή σου", πρόκειται για κοινόχρηστη οδό, ακριβώς ίδια με τις άλλες που χρησιμοποιούσες τόσα χρόνια για να πάς στο σπίτι σου. Φαντάζομαι οτι τώρα την νέα οδό θα την χρησιμοποιήσουν άλλοι για να πάνε στα δικά τους κλπ.

 

Θα προτιμούσες μήπως να μην πλήρωνες αποζημίωση και να έχανες το οικόπεδο όπως ο γείτονας;

Link to comment
Share on other sites

Αγιόρ

 

Γι αυτό υπάρχουν οι φόροι τους οποίους πληρώνουν οι μισθωτοί κάθε έτος, προφανώς και αυτό που θα ήθελα είναι τα 16000 ευρώ που θα πληρώσω μαζί με τους τόκους της τράπεζας να παραμείνουν στο πορτοφόλι μου. Εξ'όσων γνωρίζω υπάρχουν και περιπτώσεις που αποζημιώνει το κράτος ή ο δήμος τώρα εάν αυτό σου φαίνεται εγωιστικό ειδικά σε περίπτωση που οι περίοικοι είναι άποροι τί να πώ;

 

Το θέμα είναι ότι η απόφαση ζητάει εκβιαστικά να κατατεθεί όλο το ποσό εφάπαξ χωρίς ούτε να μεσολαβεί το κράτος με κάποια ρύθμιση ...να πληρώσω μεν αλλά με ένα τύπου δάνειο από το κράτος. Τα περί παραπόνου τα αφήνω ασχολίαστα.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, για να καταλάβω, σας απαντήσαμε ο καθένας μέχρι εκεί που μπορούσε, έχετε διάθεση να πάτε σε ντόπιο real μηχανικό για να σας τα κάνει κατανοητά; Ή νομίζετε πως με το να συνεχίζετε λέτε τον πόνο σας παέ θα βελτιωθεί κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Μην συγχύζεσαι agior, το forum είναι ΚΑΙ ψυχοθεραπευτικό όχι μόνο για τους ιδιώτες αλλά και για τους μηχανικούς, χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.