Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tακτοποιητικός ΑΠΕ


Paul_Mix

Recommended Posts

Τι περιορισμοί υπάρχουν στον τακτοποιητικό ΑΠΕ?

 

στο σύνολο των εργασιων δεν μπορεί να υπάρχει ούτε μείωση, ούτε αυξηση?

το σύνολο μιας ομαδας εργασιων μπορεί να αυξομειωθει?

εχουμε δυο ομαδες εργασιων. Μπορει η ομαδα εργασιων Α να μειωθει κατα 1.000 ευρώ και η ομαδα εργασιων Β να αυξηθει κατα 1.000 ευρω?

 

ή τα επι μερους συνολα των ομαδων πρεπει να παραμεινουν σταθερα και οι αλλαγες γινονται μονο μεσα στην ιδια ομαδα εργασιων?

Link to comment
Share on other sites

Την καλημέρα μου.

Στο θέμα μας.

 

Κατ' αρχήν ο έλεγχος γίνεται μόνο στην αρχική σύμβαση και όχι στις συμπληρωματικές συμβάσεις.

Τους περιορισμούς που θες να δεις τους αναφέρει η πρότυπη διακήρυξη, αν θυμάμαι καλά στο άρθρο 11.

Η διαδικασία είναι λίγο (έως αρκετα) περίπλοκη γιατί συνδυάζει καταστάσεις.

 

Αναλυτικότερα:

 A. Σχετική νομοθεσία  

· Εγκύκλιος της Ειδικής Υπηρεσίας Αρχή Πληρωμής με αρ. Πρωτ. 20204 Α.Πλ.2547 της 1-6-2005  

· Εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ 36/19-10-2005, Αρ.Πρωτ. : Δ17α/08/158/ΦΝ437  

· Εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ 20/26-07-2006, Αρ.Πρωτ. : Δ17γ/03/114/ΦΝ443  

· Εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ 23/30-08-2006, Αρ.Πρωτ. : Δ17α/02/128/ΦΝ443  

· Ν.3669/2088 (ΦΕΚ 116Α/18-6-2008), άρθρο 57  

· Οδηγία 1 της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. Αναθεώρηση προτύπων τευχών διακηρύξεων δημοσίων έργων (ΦΕΚ 2897Β/15-11-2013)  

 

 B. Βασικοί όροι που πρέπει να τηρούνται (Από την Εγκύκλιος της Ειδικής Υπηρεσίας Αρχή Πληρωμής Αρ. Πρωτ. 20204 Α.Πλ.2547 της 1-6-2005)  

  Οι βασικοί όροι που πρέπει να τηρούνται κατά την τροποποίηση οποιασδήποτε σύμβασης δημόσιου έργου με βάση την παραπάνω νομοθεσία είναι:  

· Η τήρηση του βασικού σχεδίου του έργου, που απετέλεσε αντικείμενο του διαγωνισμού με τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην προκήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης. Με τον όρο βασικό σχέδιο νοούνται, τόσο το γενικό περίγραμμα του έργου, όσο και οι όροι που περιλαμβάνονται στα τεύχη δημοπράτησης (όροι πληρωμής, προαιρέσεις, υποχρεώσεις αναδόχου κλπ). Επίσης οι προδιαγραφές, τα χαρακτηριστικά του έργου (κυρίως ποιοτικά) δεν μπορούν να διαφοροποιούνται και σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζονται ή να θίγεται η πληρότητα ή λειτουργικότητα του έργου. Τροποποιήσεις αυτού του είδους δεν επιτρέπονται σε καμία περίπτωση. Στις περιπτώσεις που συμβαίνουν αντίστοιχες καταστάσεις το σύνολο των τροποποιήσεων δεν είναι επιλέξιμο.  

· Απαγόρευση αφαίρεσης μίας ομάδας εργασιών. Η αφαίρεση ομάδας εργασιών απαγορεύεται. Στην περίπτωση αφαίρεσης μειώνεται ισόποσα το ύψος της σύμβασης. Στην περίπτωση που δεν μειωθεί η σύμβαση, τα ποσά αυτά δεν είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση.  

· Περιορισμός μείωσης στο 20% του προϋπολογισμού μιας ομάδας εργασιών και της αύξησης στο 20% από την χρήση των επί έλαττον δαπανών. Η δυνατότητα μείωσης του προϋπολογισμού μίας ομάδας εργασιών περιορίζεται στο 20% του αρχικού προϋπολογισμού της ομάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αρχική σύμβαση. Επίσης από την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να αυξηθεί μία ομάδα εργασιών πέραν του 20% του αρχικού της προϋπολογισμού. Η μείωση πέραν του ποσοστού αυτού θα πρέπει να μειώνει το ύψος της σύμβασης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η αύξηση μιας ομάδας εργασιών από την χρήση επί έλαττον δαπανών πέραν του 20% του αρχικού προϋπολογισμού της ομάδας, δεν είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. (To 20% καθορίστηκε με την εγκύκλιο 20/26-07-2006)  

· Περιορισμός των μετακινήσεων από ομάδα εργασιών σε άλλη ομάδα στο 10% του προϋπολογισμού των εργασιών της αρχικής Σύμβασης. Συνολικά οι μειώσεις των προϋπολογισμών των ομάδων εργασιών δεν μπορούν αθροιστικά να υπερβαίνουν το 10% του προϋπολογισμού των εργασιών της αρχικής σύμβασης. Η πέραν του 10% μείωση, μειώνει το ύψος της σύμβασης. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που τα ποσά αυτά χρησιμοποιηθούν για άλλες εργασίες, δεν είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία.  

· Απαγόρευση χρηματοδότησης νέων εργασιών από την χρήση των επί έλαττον δαπανών. Οι νέες εργασίες που ενσωματώνονται στη σύμβαση δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με χρήση των επί έλαττον δαπανών, παρά μόνο από τα απρόβλεπτα, εφόσον είναι προμετρητικά σφάλματα ή παραλείψεις της μελέτης.  

· Απαγόρευση αύξησης διαφόρων δαπανών που δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο προσφοράς ή χρησιμοποίησής τους για εργασίες. Οι διάφορες κατηγορίες δαπανών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση (π.χ. Μελέτες, έρευνες, απολογιστικά, ΟΠΕ, μητρώο) δεν μπορούν να τροποποιηθούν αυξητικά με χρήση ποσών που αφορούν εργασίες ή μειωτικά με μεταφορά των ποσών στον προϋπολογισμό εργασιών της σύμβασης. Οι δαπάνες αυτές αποτελούν σταθερά ποσά (επιμέρους κατ' αποκοπή τιμήματα), τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενα της προσφοράς του αναδόχου. Δεν δύνανται να αυξηθούν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό που προβλέφθηκαν, άλλως μειώνουν το συνολικό ύψος της σύμβασης.   

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα στο πω απλά

Έχεις το πινακάκι έλεγχου ΑΠΕ

Αν ναι περνάς τις ποσότητες που θέλεις και βλέπεις αν κοκκινίζει αν δεν κοκκινίζει δεν έχεις πρόβλημα

Edited by varxo
Link to comment
Share on other sites

Ανέβασε αν θες το excel ή το link.

Αυτό που είχα κάνει λάθος υπολογισμό αναφορικά στη χρήση απροβλέπτων και έχει τα παλιά ποσοστά ελέγχου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.