Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάπνισμα τζακιού


s.a.k.i.

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προς CostasV: Κατά τους ιδιοκτητες - χρήστες το πρόβλημα παρουσιάστηκε μετά τον καθαρισμό (το Φεβρουάριο). Αυτό είναι και το πιο ανυσηχητικό και που οδηγεί σε πιθανή αιτία τη ρωγμή σε κάποια από τις ενώσεις των σωληνών τησ καμινάδας. Το γεγονός όμως του ότι η κάθε καμινάδα έχει δική του σωλήνα, θα πρέπει κατά τραγική συγκυρία να εχει ρωγμή στο ίδιο σημέιο κάθε καμινάδα. Έτσι δεν είναι;

 

Προς gio ή CostasV: Πως μπορεί να καταλάβει κάποιος καθαριστής αν υπάρχει άνοιγμα εσωτερικό.

...

 

Οχι απαραίτητα στο ίδιο σημείο σε κάθε καμινάδα. Μπορεί κάλιστα να δημιουργήθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Ο πιθανός τρόπος πρόκλησης της μικρορωγμής είναι ο ακόλουθος: Για τον καθαρισμό χρησιμοποιείται μπάλα από κοτεσόσυρμα. Η μπάλα αυτή έχει περίπου το μέγεθος της διατομής και τραβώντας την μπαλα από πάνω με ένα σχοινί, ξύνεται το εσωτερικό τοίχωμα της καμινάδας αφαιρώντας έτσι την κάπνα. Εάν τώρα το κοτετσόσυρμα αγκιστρωθεί σε κάποιο σημείο, χρειάζεται μερικά τινάγματα με το σχοινί πάνω-κάτω για να ξεκολλήσει. Στα τινάγματα αυτά, ίσως, να δημιουργήθηκε η μικρορωγμή.

 

Ενα πράγμα που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι το : ποιό διαμέρισμα ενοχλείται από ποιό διαμέρισμα.

Δηλαδή : οποιοδήποτε τζάκι κι αν ανάψει, φέρνει καπνό σε όλα τα άλλα τζάκια; Ή μήπως μόνο μερικά (ή ένα τζάκι) ενοχλεί κάποια (ή μόνο ένα άλλο) τζάκια.

 

Κάποιο τρόπο για να βρεθεί σε ποιό σημείο υπάρχει διαρροή, δεν σκέφτομαι. Ισως μία νέα εσωτερική καμινάδα, μέσα στην υπάρχουσα.... δεν ξέρω, απλώς λέω μια ιδέα

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τις καμινάδες. Δεν έιναι απαραίτητο να έιναι ακριβώς πάνω από τις εστίες. Μπορούμε να έχουμε γωνίες μέχρι και 45 μοίρες στις σωληνώσεις. Αυτό μας διευκολύνει στη καλύτερη τοποθέτηση της εστίας αλλά και της καμινάδας. Για τη διατομή της καμινάδας δεν μπορεί να υπάρξει μια ιδανική τιμή γιατί οι παράμετροι έιναι μεταβλητές. Εσωτερικά όχι πάνω από 20-25 εκ. όχι μικρότερη από 15εκ. Οι μεγαλύτερες ίσως έχουν ποιο πολλά προβλήματα καθώς η τάση για δημιουργία δινών που δυσκολεύουν την ελεύθερη άνοδο την καυσαερίων. Για τον ίδιο λόγο η τετράγωνη διατομή έιναι μάλλον προτιμότερη από τη κυλινδρική.

 

Οι έτοιμες εστίες είναι συνήθως από χάλυβα και αλλάζει η επένδυση η οποία μπορεί να έιναι από χάλυβα, μαντέμι, πυρότουβλο, ή κάποια άλλα πυράντοχα υλικά. Ανάλογα το σχεδιασμό η πόρτα /κρύσταλλο της πρόσοψης έιναι ανοιγόμενη φυσικά και μπορεί να έιναι αναρτώμενη με ντίζες ("εξαφανιζόμενη"). Έτσι έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε και την ανοιχτή φωτιά.

 

Η είσοδος αέρα διαφέρει ανάλογα το σχεδιασμό, την εστία, το κατασκευαστή. Συνήθως μια μέση διατομή είναι Φ20 εκ. Η λογική είναι ότι η ίδια ποσότητα αέρα που εξέρχεται από το χώρο/ κτίριο με τη μορφή κασαυερίων πρέπει να εισέρχεται ελεγμένα - αλλιώς θα εισέρχεται από αλλού με δυσμενείς συνέπειες ή θα καπνίσει το "τζάκι". Υπάρχει και η εκδοχή που για διάφορους λόγους θεωρώ ίσως τη καλύτερη. Η είσοδος ψυχρού αέρα να εισέρχεται στους αεροθαλάμους θέρμανσης του αέρα και όχι στο χώρο καύσης. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνουμε είσοδο φρέσκου, καθαρού αέρα στο χώρο.

 

Γενικά οι έτοιμες εστίες καλής ποιότητας έχουν πολύ περισσότερα προτερήματα σε σχέση με τις παλαιού τύπου "ανοιχτές" εστίες που ακόμη και όταν δεν έιναι σε λειτουργία μπορούν να δημιουργούν θερμικές απώλειες.

Link to comment
Share on other sites

Ιδανική καπνοδόχος είναι αυτή που είναι ευθεία και όχι αυτή που έχει γωνίες και S. Ο καπνός ακολουθεί την πιο σύντομη διαδρομή για να ανέβει ψηλά.

Ιδανική διατομή είναι η στρόγγυλη γιατί δεν έχεις τυρβώδη ροή.

Η διατομή της καπνοδόχου διαστασιολογείται. Αυτό πέρα πάσης αμφιβολίας και ας μας το επιβεβαιώσουν οι μηχανολογόγοι ως πιο ειδικοί που διαστασιολογούν λέβητες, καπνοδόχους κ.λπ.

Οι έτοιμες εστίες που βλέπω στην αγορά είναι ολόκληρες από μαντέμι. Γιατί όχι όμως θα μπορούσαν να επενδυθούν με πυρότουβλα αλλά σ' αυτή την περίπτωση θα μειώνονταν ο χώρος καύσης. Συνδυασμό χάλυβα-μαντεμιού δεν έχω ακούσει ποτέ μου ούτε για τζάκι ούτε για λέβητα.

Για να ανεβαίνει το κρύσταλλο προς τα πάνω και να εξαφανίζεται θα πρέπει ο τοίχος πάνω από το τζάκι να είναι κατακόρυφος. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα ειδικά σ' ένα παραδοσιακό τζάκι.

Ο αέρας που εισέρχεται απ' έξω είναι ίσος με τον καπνό που παράγεται; Πώς προκύπτει αυτό;

Ο αέρας που εισέρχεται είναι για να προσδώσει το απαραίτητο οξυγόνο για την καύση. Αν εισέρχεται κατευθείαν στον χώρο καύσης είναι κακό; Ποιοι είναι οι "αεροθάλαμοι θέρμανσης";

Τέλος, τα τζάκια και ιδιαίτερα τα ανοιχτά είναι μια "τρύπα" στη θερμομόνωση του κτηρίου και έχουμε μεγάλες απώλειες μέσω της καπνοδόχου τους.

 

Τα παραπάνω από έναν άσχετο "εμπειροτέχνη". :lol:

Τεχνικά άρθρα για τζάκια:

http://www.ktirio.gr/gr/_dynoP/articles/arthra_det.asp?KATEGORY_CODE=10&ARTHRO_NAME=149-44.TXT

Link to comment
Share on other sites

Ιδανική καπνοδόχος είναι αυτή που είναι ευθεία και όχι αυτή που έχει γωνίες και S. Ο καπνός ακολουθεί την πιο σύντομη διαδρομή για να ανέβει ψηλά.

Ιδανική διατομή είναι η στρόγγυλη γιατί δεν έχεις τυρβώδη ροή.

 

Χάρη το link δε δουλεύει.Το ότι η ιδανική διατομή είναι η στρόγγυλη κανονικά θα έπρεπε να το θυμάμαι από τη μηχανική ρευστών.

Το θυμάμαι όμως από το βιβλίο της Οικοδομικής της Γ' Λυκείου του ΤΕΕ!!!!!

( Υ.Γ. Μην υποτιμάτε τίποτα , από παντού μπορείς να μάθεις κάτι)

post-2185-131887216446_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προς CostasV: Σίγουρα αυτή είναι η αιτία αν έχουμε μικρορωγμή. Φάινεται να ενοχλούνται μόνο τα δυα (2) πρώτα πατώματα, θα δοκιμάσω να σφραγίσω το ένα κ να δω αποτελέσματα. Ίσως μια λύση είναι να εισαχθεί μια μικρότερης διατομής μέσα στην ήδη υπαρχουσα, αυτό όμως θα μειώσει κατά πολυ η διατομή.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, ο σύνδεσμος χθες δούλευε. Σήμερα δεν λειτουργεί καθόλου ο ιστότοπος του περιοδικού "ΚΤΙΡΙΟ". :roll:

 

Και μια βιβλιογραφική αναφορά για τα τζάκια.

"Το τζάκι, κατασκευή και διαμόρφωση" του Fritz R. Barran, εκδόσεις "Μ. Γκιούρδας". ISBN: 3-87346-048-3 (πρωτότυπης έκδοσης στα Γερμανικά με τίτλο "Der offene Kamin", 1983)

183 σελίδες απ' τις οποίες οι πρώτες 43 αφορούν την κατασκευή και τη διαστασιολόγηση των τζακιών και οι υπόλοιπες αφορούν παραδείγματα τζακιών.

Εκεί iovo (και όποιος ενδιαφέρεται) θα βρεις και τις διαστάσεις της εστίας, της καμινάδας κ.λπ. με εύκολους στη χρήση τύπους.

Υπάρχει διαθέσιμο και βιβλιοθήκη του ΤΕΕ για όποιον δεν θέλει δεν θέλει να το αγοράσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παρόμοιο πρόβλημα με κάπνισμα τζακιού αντιμετωπίζω και εγώ. Παλιό σπίτι στον 1ο όροφο τετραόροφης οικοδομής. Η διάμετρος της καμινάδας είναι 16-18 cm. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει μοτέρ στο τέλος της καμινάδας. Την πρώτη φορά που λειτουργήσαμε το τζάκι κάπνισε όλο το σπίτι αλλά κα το διπλανό, υποστήριξαν ότι ο καπνός έμπενε από το μπάνιο και το πατάρι πιθανότατα από τον εξαερισμό που μάλλον βρίσκεται κοντά στην καμινάδα. Με το μοτέρ σε λειτουργεία δεν κάπνισε το γειτονικό διαμέριμα όμως στο δικό μου έμπαινε καπνός, λιγότερος βέβαια από την πρώτη φορά. Τι μπορώ να κάνω? Υπάρχουν τζάκια με διατομή καμινάδας 16 η 18 cm., ενεργειακά ή όχι? Μήπως να σηκώσω το ύψος της καμίνάδας?

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων

Link to comment
Share on other sites

Οταν καίς το τζάκι σου, είτε με το μοτέρ σε λειτουργία είτε όχι, ας ανέβει κάποιος στο δώμα, να δει αν όντως ο καπνός βγαίνει από την καμινάδα και μπαίνει στον εξαερισμό της τουαλέτας. Αν είναι έτσι είσαι τυχερός, διότι με μία διαμόρφωση τοπική, είτε της καμινάδας, είτε (μάλλον ευκολότερο) του εξαερισμού της τουαλέτας, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

 

Αν όμως δεν είναι αυτό, τότε πρέπει να το δει κάποιος γνώστης. Δεν έχει σημασία το τζάκι αν είναι "ενεργειακό" ή όχι. Σημασία έχει η σωστή κατασκευή της καμινάδας, η σωστή καύση και η σωστή απομάκρυνση καυσερίων.

Link to comment
Share on other sites

Το τζάκι μου είναι απο μαντέμι με πόρτα στη μπροστινή του μερια η οποία είναι και συρόμενη και ανοιγόμενη. Το προβλημα είναι ότι όταν ανοίγω γενικά την πόρτα αρχίζει να καπνίζει απο του αεραγωγούς. Η καμινάδα μου είναι τουλάχιστον ένα μέτρο πάνω απο το ψηλότερο σημειο τησ σκεπής μου και έχει και φουρφουρι από επάνω . Αυτό που με προβληματίζει είανι ότι αρχισε να εμφανίζει αυτό το πρόβλημα μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του . Επιπρόσθετα σασ ενημερώνω ότι η σωλήνα η μεταλλική που ξεκινά από τον κώνο τησ εστίας,εκει που ενώνεται με την σωλήνα που υπάρχει μέχρι την κορυφή τησ καμινάδας, έχει χαραχθει και έχει μπειη μία μέσα στην άλλη και φοβάμαι μην τυχόν και έχουν βγεί απο την θέση τους η μία απο την άλλη . Αυτό όμωσ δεν μπορώ να το ελένξω γιατι έινα καλυμένεσ με υαλοβάμβακα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.