Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tεχνικη έκθεση Μηχανολόγου Μηχανικού


nikosnik

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Δεν βρήκα κάτι σχετικό γι αυτό και είπα να ανοίξω νέο θέμα.

Εργάζομαι σε ένα εργοστάσιο, οπου πριν από μερικές μέρες παρέλαβαν 2 μηχανήματα (πρέσες δεματοποίησης).

Τα μηχανήματα είναι σε άθλια κατάσταση και μου ζητήθηκε να συντάξω μια τεχνική έκθεση ακαταλληλότητας για να τα επιστρέψουν με την ένδειξη ακατάλληλα. Μήπως κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι σχετικό για τον τρόπο σύνταξης, σημεία που πρέπει να επισημανθούν ή κατι τέτοιο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Στην θέση σου πέρα από την προσωπική μου τεχνική εκτίμηση και έκθεση, θα ζητούσα και συνδρομή από ανεξάρτητο επιθεωρητή, την έκθεση του οποίου θα χρησιμοποιούσα επικουρικά και προκειμένου να μην κατηγορηθώ για παραπλάνηση επιτροπών σε εξοπλισμό αξίας. Αυτοί έχουν συγκεκριμένες λίστες που συμπληρώνουν άρα και τυποποιημένα πράγματα που όντως ελέγχουν. Αρκεί βέβαια να πέσεις σε σοβαρό επιθεωρητή που μπορεί να κάνει έστω και έναν τυπικό έλεγχο και δεν είναι καφενείο που απλά υπογράφει. Το κόστος είναι αμελητέο παρεπιμπτόντως. 

Σημαντικό είναι να κάνεις μία checklist με σημαντικά ηλεκτρικά και μηχανολογικά μέρη του μηχανήματος (ράουλα, ρουλεμάν, μειωτήρες, συρματόσχοινα, ιμάντες, βραχίονες, διαρροή σωληνώσεων, στεγανωτικά, μονώσεις ηλεκτρικών καλωδίων, ασφαλιστικά τέρματα, μεταγωγικοί διακόπτες, ρελαί ισχύος, μετασχηματιστές και ότι άλλο)  και να συμπληρώσεις εάν είναι τεχνικά αποδεκτά ή αν χρειάζονται επισκευή. Σε δεύτερο μέρος θα κάνεις μία πιο ελεύθερη ανάλυση της τεχνικής του κατάστασης με επισήμανση των αναγκαίων για επισκευή ή αντικατάσταση εξαρτημάτων/μηχανισμών. Αν κοστολογήσεις τις επισκευές και βγαίνουν συγκρίσιμες με την αξία των μηχανημάτων έχεις καταλήξει σε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα.

Link to comment
Share on other sites

dzois1985 Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου. Θα το ψάξω και θα ποστάρω τα αποτελέσματα για μελλοντική βοήθεια κάποιου συνάδελφου.

Link to comment
Share on other sites

Τι έτος κατασκευής έχει το μηχάνημα; Αγοράστηκε ως καινούργιο ή ως μεταχειρισμένο;

Πιθανόν να πρέπει να έχει σήμανση CE οπότε αν δεν την έχει το γυρίζεις πίσω όπως είναι (για την ακρίβεια δεν έπρεπε να το έχει καν παραλάβει όποιος το παρέλαβε αν δεν έχει CE).

 

Ψάξε για τα εγχειρίδια χρήσης  και κοίτα στις οδηγίες συντήρησης αν υπάρχουν πληροφορίες που να σε διευκολύνουν στην αναγνώριση ουσιαστικών προβλημάτων.

Αν η πρέσα δεν συνοδεύεται από εγχειρίδια χρήσης στα Ελληνικά τότε πρέπει να τα απαιτήσεις από τον προμηθευτή. Πρέπει να σου δώσει τις πρωτότυπες οδηγίες χρήσης.

Αν δεν σου δώσει τις οδηγίες χρήσης μπορείς να πατήσεις στο γεγονός πως παραβιάζεται το ΠΔ 57, να βγάλεις την πώληση παράνομη και στην συνέχεια να ζητήσεις ακύρωσή της.

 

Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/42/ΕΚ

Η εφαρμογή της έγινε υποχρεωτική με το Π.Δ. 57, ΦΕΚ 97Α/2010

"1.7.4. Οδηγίες χρήσης
Όλα τα μηχανήματα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στην επίσημη κοινοτική γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο το μηχάνημα διατίθεται στην αγορά ή/και αρχίζει να χρησιμοποιείται.

Οι οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν το μηχάνημα πρέπει να είναι το «Πρωτότυπο οδηγιών χρήσης» ή η «Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης»˙ σε αυτή την περίπτωση, η εν λόγω μετάφραση συνοδεύεται υποχρεωτικά από το «Πρωτότυπο οδηγιών χρήσης».

 

Από το επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2012-005803+0+DOC+XML+V0//EL

Θέμα: Oδηγίες χρήσης για μηχανήματα

Με βάση την οδηγία 2006/42/ΕΚ και πιο συγκεκριμένα το παράρτημα 1 σημείο 1.7.4. «Όλα τα μηχανήματα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στην επίσημη κοινοτική γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο το μηχάνημα διατίθεται στην αγορά ή/και αρχίζει να χρησιμοποιείται. Οι οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν το μηχάνημα πρέπει να είναι το “Πρωτότυπο οδηγιών χρήσης” ή η “Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης”· σε αυτή την περίπτωση, η εν λόγω μετάφραση συνοδεύεται υποχρεωτικά από το “Πρωτότυπο οδηγιών χρήσης”».

Με δεδομένο το παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Η διάθεση μηχανήματος, παραδείγματος χάρη, φινλανδικής προέλευσης στην ελληνική αγορά με οδηγίες χρήσης μόνο στην αγγλική συνιστά παραβίαση της οδηγίας 2006/42/ΕΚ;

Σε περίπτωση που ο αγοραστής διαπιστώσει μετά την αγορά την μη ύπαρξη οδηγιών στην ελληνική γλώσσα, έχει δικαίωμα να απαιτήσει την παροχή μετάφρασης στη ελληνική γλώσσα από τον κατασκευαστή;

Τι δυνατότητες διαθέτει η ελληνική έννομη τάξη να απαιτεί την ύπαρξη ελληνικής μετάφρασης των οδηγιών χρήσης;

Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να απαιτήσει την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλε επικαλούμενος την έλλειψη οδηγιών στην ελληνική γλώσσα;

 

Απάντηση του κ. Tajani εξ ονόματος της Επιτροπής

Σύμφωνα με την οδηγία σχετικά με τα μηχανήματα 2006/42/EΚ τα μηχανήματα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στην επίσημη κοινοτική γλώσσα του κράτους μέλους στο οποίο τα μηχανήματα διατίθενται στην αγορά. Επομένως, η διάθεση μηχανημάτων στην Ελλάδα με οδηγίες μόνο στα αγγλικά, όντως, δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας.

Όταν δεν υπάρχει πρωτότυπο φυλλάδιο οδηγιών ελεγμένο από τον κατασκευαστή, θα πρέπει να παρέχεται μετάφραση στη γλώσσα της χώρας όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα από τον κατασκευαστή ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του ή, ελλείψει τούτων, από το πρόσωπο που διαθέτει το μηχάνημα στην περιφέρεια, όπου ομιλείται η υπόψη γλώσσα (παραδείγματος χάρη, τον διανομέα).

Οι διατάξεις της οδηγίας περί μηχανημάτων που αφορούν τη γλώσσα των οδηγιών περιλαμβάνονται στους νόμους και τους κανονισμούς με τους οποίους μεταφέρθηκε η οδηγία περί μηχανημάτων στην ελληνική νομοθεσία(1). Αν δεν παρέχονται οδηγίες στην ελληνική γλώσσα, η οδός προσφυγής που ανοίγεται στους καταναλωτές εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι διατάξεις της οδηγίας έχουν μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

Το μηχάνημα είναι κατασκευής 1981 δεν έχει σήμανση CE και δεν υπάρχει κανένα έγγραφο οδηγίες χρήσης ή εγχειρίδιο συντήρησης ή οτιδήποτε άλλο.

Σαφώς και αγοράστηκε μεταχειρισμένο. Το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί ότι δεν είναι σε κατάσταση που να μπορεί να λειτουργήσει για να σταλεί στον προμηθευτή ως ακατάλληλο. Ο προμηθευτής είναι έμπορος όχι το εργοστάσιο κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Οι πρέσες δουλεύουν κανονικά; Αν όχι τότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να τεκμηριώσεις πως είναι ελαττωματικές.

 

Αν δουλεύουν, ζήτα από το εργοστάσιο κατασκευής τα εγχειρίδια λειτουργίας/συντήρησης, πιθανόν να τα έχουν και να σου στείλουν ένα αντίγραφο.

Εκεί αναγράφονται συνήθως και οι ανοχές στα αναλώσιμα και μη εξαρτήματα όπως έδρανα ολίσθησης, αντλίες, κτλ.

 

Αν δεν βρεις το εγχειρίδιο χρήσης τότε θα πρέπει να φρεσκάρεις τις γνώσεις στα στοιχεία μηχανών και να βρεις ουσιαστικά και τυπικά προβλήματα για να δικαιολογήσεις την επιστροφή του.

 

Από περιέργεια, πως έγινε η επιλογή του μηχανήματος; Μια πρέσα δεματοποίησης δεν είναι κάτι που πετάγεσαι στο μαγαζί και την αγοράζεις, θέλει ψάξιμο.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Έχω στείλει mail στην εταιρεία και περιμένω απάντηση. Δεν βρήκα ακόμα χρόνο να τις δοκιμάσω αν και οπτικά δεν σου δίνουν την εικόνα λειτουργικού μηχανήματος. Έχω έναν οδηγό στο μυαλό μου πως θα κινηθώ, αυτό που δεν ξέρω είναι πως πρέπει να είναι η μορφή της τεχνικής έκθεσης. Πρέπει να επισημανθούν τα σημεία ελέγχου (υδραυλική μονάδα,αντλία,έμβολα,αυτοματισμοί κ.λ.π) ή πρέπει να έχει την μορφή πραγματογνωμοσύνης; Σημειωτέον ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο που πρέπει να είναι αποδεκτό και στον προμηθευτή. Για την ιστορία έχουν αγοραστεί άλλες δύο πρέσες άλλης εταιρείας οι οποίες λειτουργούσαν κανονικά. Ο προμηθευτής δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει άλλες δύο αντίστοιχων δυνατοτήτων μεταχείρισμένες σε καλή κατάσταση.....! 

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει αντίστοιχων δυνατοτήτων πρέπει να το τεκμηριώσει προσκομίζοντας τουλάχιστον το έντυπο με τις τεχνικές προδιαγραφές της κάθε πρέσας.

 

Οι προδιαγραφές όπως χωρητικότητα, πίεση, ταχύτητα κτλ. πρέπει να είναι παραπλήσιες ή καλύτερες, δεν μπορεί να είναι κατώτερες.

 

Πάντως μην κρίνεις το μηχάνημα από το φινίρισμα. Εξωτερικά το μηχάνημα μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και τα λειτουργικά του εξαρτήματα έχουν πρόβλημα.

Αν η συντήρηση γινόταν κατά τα προβλεπόμενα από την εταιρεία και δεν υπερφόρτωναν την πρέσα το πιθανότερο είναι να λειτουργεί ικανοποιητικά.

 

Από την άλλη βέβαια ... 33 ετών μηχάνημα είναι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.