Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΔΕ σε κατοικία με ανελκυστήρα


xristina_ts

Recommended Posts

Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Θα ξεκαθαρίσω αυτό με τη ΔΕΔΔΗΕ που μου λες Νίκο.

Μάλλον αγχώθηκα χωρίς λόγο..!

 

Γενικά, έχετε να μου προτείνετε κανένα καλό βιβλίο σχετικά με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις??

 

Ευχαριστώ και πάλι!!

Link to comment
Share on other sites

Την ΥΔΕ για τον ανελκυστηρα θα πρεπει να εκδοθει απο τον εγκαταστατη του ανελκυστηρα και οχι απο το μηχανικο που ειναι επιβλεπων στο εργο

Link to comment
Share on other sites

και στην ΥΔΕ του κτιριου δεν πρεπει να περιλαμαβανεται ο ανελκυστηρας αφου ειναι εσωτερικη ηλ/κη εγκατασταση?

 

 

Σχετικα με το μονογραμμικο, ποσο δυσκολο ειναι να ανοιξεις τον πινακα και να φτιαξεις το σχεδιο?

¨η στην τελικη απαυθυνσου στον εγκατασταση να σου δωσει το σχεδιο του πινακα.

Link to comment
Share on other sites

Και  για την ηλεκτροδότηση των ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστων, κατά τη γνώμη μου, πάλι ο εγκαταστάτης-εργολαβος πρέπει να εκδώσει ΥΔΕ, που κατασκεύασε με τα χέρια του την εγκατάσταση και εγγυάται για την ποιότητα των υλικών και της εργασίας του και όχι ο επιβλέπων μηχανικός, εκτός αν ο ίδιος είναι και ο έργολάβος της εγκατάστασης.

 

Εγώ προσωπικά δεν έχω δώσει ποτε ΥΔΕ, σε εγκατάταση που είμαι επιβλέπων μόνο. Πρέπει να ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες.

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να εκδοθούν 2 Υ.Δ.Ε προς ΔΕΔΔΗΕ ,1  Υ.Δ.Ε για όλη την ΕΗΕ που συμπεριλαμβάνει και την γραμμή αναχώρησης από γενικό πίνακα προς τον πίνακα ανελκυστήρα και μια Υ.Δ.Ε για τον ανελκυστήρα, από τους ανάλογους εγκαταστάτες .

Link to comment
Share on other sites

Η ΥΔΕ  προς ΔΕΔΔΗΕ εκτος απο τη γραμμη αναχωρησης περιλαμβανει και το μονογραμμικο του πινακα του ανελκυστηρα οπως και οποιων αλλων υποπινακων υπαρχουν (πχ οροφων, λεβητοστασιου κλπ).

ΚΑι προφανως για τους υποπινακες και τις αναχωρησεις τους εχουν γινει οι αντιστοιχες μετρησεις.

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με τον Νικο πιο πανω.

Την ΥΔΕ για τον ανελκυστηρα ειναι υποχρεωση του εγκαταστατη του και οχι του ηλεκτρολογου της πολυκατοικιας.

Τουλαχιστον αυτα λεγανε τοτε στα σεμιναρια.

Μην ξεχναμε οτι το κοινοχρηστο ρευμα μπαινει πρωτο και μετα σε αρκετες περιπτωσεις το ασανσερ.

Τα ασανσερ δεν ειναι ολα τα ιδια,αναλογα τις μαρκες και αν ειναι για κοσμο η εμπορευματα.Μου εχουν ζητησει καποιες φορες μια τριφασικη παροχη και τιποτα αλλο(σε ελεγχο που εκανα αργοτερα ειδα οτι υπηρχε κομπακτ πινακας ασανσερ ετοιμος,και απλως υπηρχε αναχωρηση απο τον υποπινακα μονο η παροχη)

και καποιες αλλες φορες μου ζητηθηκε ολοκληρη ηλεκτρολογικη εγκατασταση!

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, 

 

εδώ έχεις την ιδιαιτερότητα πως ο ανελκυστήρας δεν τροφοδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή πχ της πολυκατοικίας. Οπότε (πιστεύω) πως δεν απαιτείται ξεχωριστή ΥΔΕ για τον ανελκυστήρα.

 

Έχω πάρα πολύ καιρό να ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο αλλά αυτό που θα έκανα αν ήμουν στη θέση σου θα ήταν:

1) Αποτύπωση της ΕΗΕ του κτιρίου κανονικά.

2) Αναφορικά με τον ανελκυστήρα, πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις που επιβάλει το πρότυπο ΕΝ81, δηλαδή:

    - Φωτισμός μηχανοστασίου, ρευματοδότης μηχανοστασίου, φωτισμός φρεατίου και φωτισμός καμπίνας (κανονικός και εφεδρικός) ξεχωριστά από την τροφοδοσία του κινητήριου μηχανισμού του ανελκυστήρα (δηλαδή 1 μονοφασικός γενικός μηχανοστασίου που παίρνει ρεύμα πριν από τον τριφασικό του κοντρόλερ του ανελκυστήρα).

3) Για το σχέδιο θα έδειχνα το μηχανοστάσιο με τα παραπάνω, το φρεάτιο με όλα τα φωτιστικά του και θα έβαζα και το φωτισμό της καμπίνας. Όσο αφορά τον κινητήριο μηχανισμό 3 Χ διατομή + γείωση  προς το κοντρόλερ και από εκεί πάλι τα ίδια προς κινητήρα. Και τέλος.

 

Δεν απαιτείται να καταγράψεις όλα τα ρελέ και τις ηλεκτρονικές πλακέτες που έχει μέσα το κοντρόλερ (αν είναι δυνατόν!).

Αυτό που θα έβαζα όμως σίγουρα θα ήταν το πιστοποιητικό κοινοποιημένου φορέα του ανελκυστήρα και τη δήλωση συμμόρφωσης CE που υποχρεωτικά υπογράφει ο εγκαταστάτης του ανελκυστήρα.

Δίχως αυτά τα 2 ρεύμα δεν θα πάρετε ποτέ.

 

Και όσο αφορά τις δοκιμές:

1) Θα καλέσετε να δώσει το παρόν 10 λεπτά ο εγκαταστάτης του ανελκυστήρα.

2) Με κλειστό τον τριφασικό του ανελκυστήρα θα δοκιμάσετε κανονικά το μονοφασικό κύκλωμα για πτώση RCD, αντίσταση μόνωσης, συνέχεια αγωγού προστασίας, Ζloop. Μετά θα αποσυνδέσει ο συντηρητής του ανελκυστήρα τις φάσεις από το κοντρόλερ και θα μετρήσετε αντίσταση μόνωησης στην τριφασική παροχή. Αν δεν αποσυνδέσετε το παροχικό καλώδια από το κοντρόλερ και ρίξτε 500V εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κάψετε πλακέτα.

3) Οι πιο κοινοί πίνακες ανελκυστήρων (πχ ο πίνακας του Stamtech που έδωσε κάποιος παραπάνω ως βοήθημα) έχουν εσωτερικά μετασχηματιστές απομόνωσης και δευτερεύοντα κυκλώματα αγείωτα ακόμη και 230V. Έχουν όμως και ένα ρελέ καστάνιας που ονομάζεται ρελέ διαφυγής για προστασία σε σφάλμα. Θα ζητήσετε να κάνει ο συντηρητής βραχυκύκλωμα μεταξύ μιας ηλεκτρικής επαφής θύρας και του σώματος της θύρας για να βεβαιωθείτε πως το ρελέ διαφυγής πέφτει όταν υπάρξει σφάλμα φάσης-γης στο κύκλωμα των ασφαλιστικών του ανελκυστήρα.   

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα γιατί τα έχουμε  κάνει  περίπλοκα.

1) Όταν έχουμε νέα εγκατάσταση ανελκυστήρα πρέπει να εκδοθεί ΥΔΕ από τον εγκαταστάτη Δ ειδικότητας που έχει εκτελέσει το έργο, ανεξάρτητα από που τροφοδοτείται ο πίνακας ανελκυστήρα (πχ κοινόχρηστος πίνακας πολυκατοικίας,ΓΠΧΤ μεζονέτας, ΓΠΧΤ ξενοδοχείου κλπ). 

2)Ο εγκαταστάτης Α ειδικότητας που κατασκευάζει την ΕΗΕ του έργου θα πρέπει να έκδοση ΥΔΕ για την εγκατάσταση που συμπεριλαμβάνεται και η παροχή από τον ΓΠΧΤ έως τον πίνακα ανελκυστήρα και μόνο .

3)Ο HD384 δεν έχει εφαρμογή σε εγκαταστάσεις ανελκυστήρων αλλά έχουν δικό τους πρότυπο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στον μηχανοστάσιο απο τον κοινόχροιστο πίνακα μια τριφασική παροχή και απο κει και πέρα ο εγκαταστάτης του ασανσέρ βάζει τον υποπίνακα ή τον υποπίνακα τον βάζουμε εμείς?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.