Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδυναμία επαρκούς ψύξης σε καζάνι για τσίπουρα.


Recommended Posts

Δεν μπορει να ψυχθει αρκετα το τσιπουρο, αρκετα εννοω το να κατεβει η θερμοκρασια κοντα στους 20 βαθμους κελσιου.

Εαν ο καθε παραγωγος καταλαβαινε τ συμβαινει ολα θα ηταν μια χαρα αλλα ελα που δεν καταλαβαινουν (η οι πιο εξυπνοι κανουν πως δεν καταλαβαινουν). 

Το τσιπουρο βγαινει με θερμοκρασια 25-28 βαθμοι και το γραδο μετραει σωστα στους 20, εχει θερμομετρο κ ενα πινακα ουτως ωστε βασει θερμοκρασιας να παρει καποιος την σωστη ενδειξη, αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα για ολους, για καποιους απο ασχετοσυνη και για αλλους απο σκοπιμοτητα.

Τι μπορω να κανω?? Ο καζανας (ο κατασκευαστης) προτεινει μεγαλυτερο ψυγειο, πραγμα υπερβολικο σε κοστος και κυριως δεν πιστευω οτι θα δω σοβαρη διαφορα. 

Το ψυγειο ειναι ως εξης.. υπαρχει ενας συλεκτης του ατμου (διαστασεων.. 30 διαμετρο και 5-6 εκ υψους) και απ αυτον κατεβαινουν κατακορυφα σε μηκος διαδρομης 110 εκατοστα 48 σωληνες χαλκινοι, διαμετρου 1,6 εκ ο καθ ενας τους, αυτοι καταληγουν σε εναν δευτερο συλεκτη του υγροποιημενου πλεον τσιπουρου και με εναν σωληνα βγαινει το τσιπουρο κτλ.. Ολη αυτη η διαταξη περικλειεται με νερο συνεχους ροης.

Ο καζανας προτεινει να γινουν αυτοι οι κατακορυφοι σωληνες απο 48 σε 60-70.

Εγω παρατηρησα οτι.. η συμπηκνωση γινεται στα πρωτα 5-10 εκ, στα επομενα 20 εκ και κατω η θερμοκρασια δεν μεταβαλεται σοβαρα (οσο εξομοιωνεται η θερμοκρασια στον εναλλακτη αυτον τοσο πιο αργη γινεται η μεταβιβαση της). Το νερο ψυξης ειναι απο πηγαδι θερμοκρασιας 17 βαθμων και το αποσταγμα οσο νερο κ αν δωσω δεν πεφτει κατρω απο 25 βαθμους. 

Φοβαμαι οτι κ 100 σωληνακια να βαλουμε δεν θα δω σοβαρη διαφορα, γιατι οπως προειπα νομιζω πως φταιει η μικρη διαδρομη μεσα στο ψυγειο του αποσταγματος (αρα και μικρη χρονικα παραμονη του εκει μεσα) κ οχι οι μικρες επιφανειες εναλλαγης. 

Τις γνωμες σας!!

 

Link to comment
Share on other sites

Το νερό σε τι θερμοκρασία βγαίνει από τον εναλλάκτη?

 

Πάντως με θερμοκρασία νερού 17οC πολύ δύσκολα θα πιάσεις 20οC στο τσίπουρο.

 

Nα μειώσεις την ταχύτητα του τσίπουρου είναι εφικτό? (πώς το θερμαίνεις?)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστω για τ ενδιαφερον, Το νερο βγαινει περιπου στους 60 βαθμους, Το τσιπουρο πρεπει να ρεει δυνατα, αυτο ειναι το ζητουμενο, περισσοτερα δεν θελω να πω δημοσια πανω σε αυτο (εκτος κ αν σ ενδιαφερει αυτο οποτε με ρωτας με πμ). Το θεμα ειναι στο συνολο της κατασκευης, πως δηλαδη το καζανι εχει τ δυνατοτητα να βγαλει μια Α ποσοτητα τσιπουρου και ο συμπηκνωτης να μην την ψυχει επαρκως. 

Με αζωτο θα μπορουσα να ισοροπησω τ κατασταση?

Link to comment
Share on other sites

Πες μας μέσες άκρες και την παροχή του τσίπουρου. Έστω και σε λίτρα ανά ώρα.

 Αυτην δεν πιστευω οτι δεν μπορεις να την βρεις εσυ.

Στο τεχνικο θεμα καθαρα γινεται να επικεντρωθουμε?  

Link to comment
Share on other sites

Οι γνώσεις μου δεν είναι και πολύ καλές στην παραγωγή τσίπουρου.

 

Από πλευράς εναλλάκτη όμως, ίσως κάποια βελτίωση στον υπάρχοντα εναλλάκτη θα πρόσφερε, άν είναι εφικτό, το σφιχτό τύλιγμα των σωλήνων με χάλκινο σύρμα 1,5άρι. (σαν ένα σφιχτό ελατήριο)

 

Έτσι και η επιφάνεια εναλλαγής θα μεγαλώσει, και η ροή του νερού θα γίνει περισσότερο τυρβώδης με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του εναλλάκτη, 

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Το νερο ψυξης βγαινει στην αρχη στ 40-45 βαθμους (αυτο εξαρταται και απο την ποσοτητα νερου που δινεις) επειδη το αλκοολ ειναι πιο πτητικο  εχει μικροτερη θερμοχωρητικοτητα απ αυτην του νερου, σταδιακα ομως οσο πεφτει η περιεκτικοτητα σε αλκοολ η θερμοκρασια εξοδου τ νερου ψυξης αυξανεται.

Η συμπηκνωση πρπει να γινεται στα πρωτα 10 εκατοστα της κατακορυφης διαδρομης του ατμου, μετα θεωρω (εκανα εκατονταδες ισως μετρησεις εφετος) πως ειναι ηδη υγρο και απλα δεν μπορει να εξομοιωθει η θερτμοκρασια του με αυτην του νερου ψυξης λογω μικρης διαδρομης, αρα μικρης χρονικης παραμονης εκει μεσα, σκεφτομαι λαθος? Κ 100 σωληνακια να βαλουμε αν εχει αυτον τ συγκεκριμενο ρυθμο-ταχυτητα δεν θα ψυχθει επαρκως οσο και να αυξηθει  η επιφανεια εναλαγης, σκεφτομαι κατι λαθος?

Link to comment
Share on other sites

Αν αυξηθούν τα σωληνάκια και η επιφάνεια εναλλαγής θα αυξηθεί και η ταχύτητα του τσίπουρου θα μειωθεί, άρα σίγουρα η τελική θερμοκρασία του τσίπουρου θα είναι χαμηλότερη.

 

Ποτέ βέβαια δεν θα πετύχεις εξίσωση θερμοκρασίας (εξόδου τσίπουρου και εισόδου νερού). 

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβα τι λες, Για να αυξηθουν τα σωληνακια θελει αλλο ψυγειο (δεν χωρανε αλλα σωληνακια εκει μεσα) και το κοστος ειναι σοβαρο, αν ''ανεβασω΄΄ τ κατω συλεκτη 30 εκ πιο ψηλα και μετα διοχετευσω το τσιπουρο σε σπειρωμα απο χαλκοσωληνα 3-4 στροφες (χωραει μεσα κυκλος με 30 εκ διαμετρο χ 3,14 θα εχω καλη διαδρομη σε σχεση με το υπαρχων 110 εκ) θα κανω δουλεια? Θα εχει αλλα 3 μετρα διαδρομη..

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα έχεις βελτίωση (δεν ξέρω πόσο).

 

Δοκίμασε να τυλίξεις τον σωλήνα με σύρμα όπως σου έγραψα πιό πάνω.

 

Δέν είναι δύσκολο. Κολάς την άκρη του σύρματος και τυλίγεις σαν ελατήριο. Μετά τεντώνεις στρίβωντας το ελατήριο και κάνεις μερικά ενδιάμεσα κολήματα.

 

Φαντάζομαι το κρύο νερό μπαίνει από κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.