Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοποθέτηση λέβητα Αερίου σε εσωτερικό χώρο


vlasis13

Recommended Posts

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα, υπάρχει κάποιος κανονισμός που λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί άνοιγμα εξαερισμού για την εγκατάσταση επίτοιχου λέβητα ΦΑ σε εσωτερικό χώρο;

 

Θέλουμε να εγκαταστήσουμε το combi Vaillant ecoTEC plus VUW 246 (20kW) στην κουζίνα, σε διαμέρισμα. Ο καυστήρας τραβάει αέρα για την καύση από την ομόκεντρη καμινάδα του, άρα δεν καταναλώνει τον αέρα του εσωτερικού χώρου. Δε θέλουμε να βγάλουμε το λέβητα στο μπαλκόνι για να μην είναι εκτεθιμένος στις καιρικές συνθήκες, αν και βλέπω ότι οι περισσότεροι στην περιοχή μου τους εγκαθιστούν εξωτερικά. Μας είπαν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την έγκριση από την ΕΠΑ, αν δεν κάνουμε μόνιμα ανοίγματα εξαερισμού. Εμείς έχουμε σκοπό να μονώσουμε το διαμέρισμα και όχι να ανοίξουμε επιπλέον τρύπες και να μπάζει κρύο η κουζίνα. Πήρα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών της ΕΠΑ και μου είπαν ότι ο μηχανολόγος ξέρει καλύτερα και ότι πρέπει να ακολουθηθεί το ΦΕΚ.

 

Ξέρει κανείς τι παίζει; Ποιο είναι το τελευταίο έγκυρο ΦΕΚ που θα πρέπει να ψάξω; Μου φαίνεται περίεργο να μην μπορεί να εγκατασταθεί επίτοιχος λέβητας χωρίς να κάνουμε το σπίτι «καλοκαιρινό»...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με τον "Τεχνικό Κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων φ. αερίου με πίεση έως 500 mbar" (Φ.Ε.Κ. 976-B/28-3-2012), για συσκευές φ. αερίου τύπου C, δηλαδή συσκευές που η προσαγωγή αέρα καύσης γίνεται από το ύπαιθρο, μέσω αγωγών και όχι από τον χώρο εγκατάστασης της συσκευής, η εγκατάστασή τους μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο, χωρίς την απαίτηση πρόσθετων θυρίδων αερισμού.

 

Θα πρότεινα να απευθυνθείς σε κάποιον έμπειρο μηχ. μηχανικό της περιοχής σου, που να ασχολείται με μελέτες φ. αερίου, ο οποίος θα σε συμβουλέψει κατάλληλα και θα εκπονήσει και την απαιτούμενη μελέτη.

Edited by akaliak
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ. Διάβασα κι εγώ το ΦΕΚ 976Β/2012 και ήρθα σ'αυτό το συμπέρασμα.

 

Ο άνθρωπος που μας είπε για τη θυρίδα αερισμού είναι:
«ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΙΔΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ»

 

Εντάξει, τώρα πείστηκα ότι απλά ήθελε να τον περάσει στο μπαλκόνι για ευκολία και μας παραμύθιαζε... Γιατί, αν όντως δε γνωρίζει το ΦΕΚ ή ότι ο Vaillant είναι συσκευή τύπου C, τότε δε θέλω να φανταστώ τι εγκατάσταση θα γίνει...

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά ας προσπαθήσει να καταθέσει την μελέτη χωρίς να δείχνει αερισμό χώρου και να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχει σημασία ότι η συσκευή είναι τύπου C (κλειστού τύπου) αλλά που είναι τοποθετημένη. Και μην φαντάζεστε διάφορα πράγματα αλλά με ερωτήσεις και απαντήσεις να βγάζετε συμπεράσματα. Και για να υπάρχει απάντηση στην ερώτηση: Δεν εχω περάσει εγκατάσταση συσκευής τύπου C σε εσωτερικό χώρο χωρίς άνοιγμα αερισμού του χώρου.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε; Πρέπει να ανοιχτεί τρύπα ή όχι; Ενδέχεται να απορρίψει η ΕΠΑ τη μελέτη; Και με βάση ποιον κανονισμό;

Link to comment
Share on other sites

Με το ίδιο σκεπτικό γιατί ζητάει άνοιγμα αερισμού στο δώμα όταν ο σωλήνας περνάει μέσα απο το κλιμακοστάσιο ή αερισμό όταν περνάει μέσα απο μια αποθήκη ? Σε μια μόνο περίπτωση δεν θα χρειαστείς άνοιγμα. Όταν έχεις μόνο εστία σε χώρο (κουζίνα) με όγκο άνω των εικοσι κυβικων μέτρων και σε καλύπτει το παράθυρο. Αν θες μπορείς να δοκιμάσεις να πας την μελέτη χωρίς να δείξεις αερισμό και απλά να βάλουν παρατήρηση ότι χρειάζεται αερισμός και να το διορθώσεις.

Edited by jobous
Link to comment
Share on other sites

Για την ΕΠΑ Αττικής μιλώντας, έχω περασει σε νέες οικοδομές πολλους επίτοιχους τυπου C82 μέσα σε κουζινες χωρις μονιμη θυρίδα εξαερισμού και απαγωγή καυσαερίων σε κοινη καπνοδόχο.

 

Σε υφιστάμενες δεν είχα ποτε περιπτωση επιτοιχου σε εσωτερικό χώρο και δεν μπορω να επιβεβαιωσω την απαίτηση ή όχι της ΕΠΑ.

 

Πάντως βάσει του κανονισμού δεν απαιτεται. Υπάρχει όμως ενα παραθυράκι που αφήνει στην ΕΠΑ το δικαίωμα έξτρα απαιτήσεων εφόσον το κρίνει για κάποιο λογο αναγκαίο.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Πάντως βάσει του κανονισμού δεν απαιτεται. Υπάρχει όμως ενα παραθυράκι που αφήνει στην ΕΠΑ το δικαίωμα έξτρα απαιτήσεων εφόσον το κρίνει για κάποιο λογο αναγκαίο.

 

Αυτό το παραθυράκι υπήρχε στον "παλιό" κανονισμό. Βλέπε και προηγούμενο μήνυμα

 

Ο λέβητας μπορεί να μπει στην κουζίνα χωρίς μόνιμο άνοιγμα (αρκεί να υπάρχει παράθυρο που μπορεί να ανοιχθεί). Δεν υπάρχει πρόβλημα.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.