Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζάκι - Καλοριφέρ


Cerebrus

Recommended Posts

Το αυτοματο ταμπερ ειναι ρυθμιζομενο απο εσενα? Μπορεις να ρυθμισεις δηλαδη ποσο ανοιχτο θα ειναι το ταμπερ οταν εχεις ανοιχτη την πορτα του τζακιου και ποσο θα κλεινει οταν κλεινεις την πορτα η ειναι απλα ανοιξε κλεισε?

Αν δεν το ελεχγεις πληρως τοτε κακως, ειναι σφαλμα του κατασκευαστη αυτο. Τα περι μονωσης και απωλειων τα εξηγουν σωστοτερα οι ειδικοι, εγω μιλαω για το τζακι μονο. Αυτα ομως δεν στα ειπαν οταν εβαζαν το τζακι. 

Ο πιο απλος οικονομικος και ευκολος τροπος ειναι να κλεισει η διατομη της καπνοδοχου επανω στο τελος της με καποια ιδιοκατασκευη τοσο, ωστε να τραβαει οσο πρεπει, και να αφαιρειται ωστε να μπορει να καθαριστει. 

Edited by Στελιος1
Link to comment
Share on other sites

 

Άγεσαι και φέρεσαι επικίνδυνα. Όχι μόνο δεν συγκροτείς (από τεχνικής πλευράς) τα post που στέλνεις αλλά δεν διαβάζεις σωστά ούτε τα δικά μας. Το #47, για τελευταία φορά, θα το αφήσω ασχολίαστο. Έλα όμως λίγο εδώ κάτω στη γη έστω και για λίγο…  

 

Γι' αυτό πρότεινα στον φίλο που ρώτησε ενεργειακό τζάκι απλής κατασκευής, με εκμετάλλευση της φυσικής ροής του ζεστού αέρα, χωρίς περισσότερες "ενεργειακές εκμεταλλεύσεις" διότι αν δεν είναι μελετημένες με πάρα πολλές λεπτομέρειες επιφέρουν μη ανταποδοτικές δαπάνες.  

Εσύ τώρα γιατί μυγιάστηκες; Αν είσαι σίγουρος για τις κατασκευές σου και τον θαυματουργό εναλλάκτη σου με βάση τη συζήτηση που κάναμε θα ‘πρεπε να συμφωνήσεις μαζί μου και μετά να διαχωρίσεις τη θέση σου από όλους εκείνους τους συναδέλφους σου που δεν κάνουν σωστά μεθοδικά και μελετημένα τη δουλειά τους…

Υ.Γ. Πολύ καλά στα "ψάλει" ο nikmech (+1)

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν λίγο στην κατασκευή και λειτουργία τζακιών αερόθερμων με απλή και βεβιασμένη ροή αέρα προτείνω τις παρακάτω ιστοσελίδες, (προσοχή δεν κάνω εμπορική διαφήμηση) 

http://www.k-evo.gr/leitoyrgia

http://www.dovrehellas.gr/pdf/2175CBSCP.pdf

Και την προτυποποίηση ΕΛΟΤ 13229 για ενεργειακά υδραυλικά και αερόθερμα χωρίς βεβιασμένη κυκλοφορία του αέρα τζάκια.

http://www.tzakiatokamini.gr/misc/%CE%95%CE%9D-13229-TZAKIA.pdf

Με βάση τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης η εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών και η μετατροπή παλαιών σε ενεργειακά θα περιληφθούν μέσα στο "εξοικονομώ" (δεν ξέρω αν τελικά περιλήφθηκαν) αφού εξεταστούν και οι προτυποποιήσεις όλων των Ευρωπαϊκών χωρών παραγωγών κάθε τύπου ενεργειακών τζακιών. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ο nickmech μου τα ''ψαλει'' γιατι δεν καταλαβε τι λεω, σας ειπα καθαρα οτι μου ειναι δυσκολο να εκγφραστω  σωστα ΕΓΩ και σας μπερδευω, και οχι οτι δεν καταλαβαινω τι λετε ΕΣΕΙΣ. Δεν καταλαβαινα Κωνσταντινε τι ελεγες εσυ στην αρχη Στο μην 42 πχ μιλησα μεσα σε (παρενθεση μαλιστα) για βαρυτητα και εσεις το θεωρησατε οτι εννοω την ..βαρυτητα της γης.. Οχι για σκετη βαρυτητα μιλησα και ειναι ΚΑΙ ετσι, δηλαδη η υποπιεση, η κινητικη ενεργεια, η διαστολη αρα και το ειδικο βαρος συνυπαρχουν ταυτοχρονα και ειναι αποτελεσματα του ιδιου παραγοντα.  Ο ''περιβοητος'' εναλλακτης μου δινει 2-8 κιλοβατ (οχι 2 σε ενα αποδοτικο και 8 σε ενα μη αποδοτικο τζακι, το ευρος αυτο εξαρταται απο τον ρυθμο καυσης) και μαλιστα οσο πιο αποδοτικο ειναι ενα τζακι τοσο περισσοτερο αποδιδει και αυτος. Σε ανοιχτο πχ τζακι δεν αποδιδει σχεδον τιποτα! Ανεφερα σε καποιο μηνυμα μου που πιστευω οτι ωφειλεται αυτο το ''περιεργο'' και αντι να εμβαθυνετε σε κατι ισως ουσιαστικο σαν ειδικοι δεν το προσεξατε καν. Τι τεχνικα να πω? Ποια ειναι τα ορια της συζητησης και της διαφημισης? Το θεμα εδω ειμαι εγω η ο ανθρωπος που εχει προβλημα και ζηταει γνωμες?  

Link to comment
Share on other sites

Την γνώμη μου την ειχα πει στην αρχή του θέματος. Οποιαδήποτε αλλη παρέμβαση και αν κανεις θα βελτιωθεις μεν αλλα όχι τοσο. Πραγματική διάφορα θα δεις αν μονώσεις το σπίτι σου. Καμια σχεση εκει θα δεις τρομερή διάφορα και σε άποψη απόδοσης και οικονομίας

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

έχεις κάποιον να προτείνεις ? 

Link to comment
Share on other sites

Φφφφ. Πρόσεξε Στέλιο. Όταν εξετάζουμε ένα τεχνικό ζήτημα αναφερόμαστε στην τεχνική θεωρία όσο πρέπει. Ορίσαμε τον "Ελκυσμό" τέλος. Όλα τα άλλα είναι άχρηστα, τουλάχιστον για τους τεχνικούς. Ακόμη κι αν όλοι μας εκφραζόμασταν καλύτερα πάλι θα μπερδευόμασταν εν αρχίζαμε τις θεωρητικούρες. Πάει αυτό.

Έχεις πατεντάρει έναν εναλλάκτη. Σου βγάζω το καπέλο. Για να τον χρησιμοποιήσω όμως (υποθετικά πάντα) σε έναν πελάτη σου δίνω κάποια στοιχεία μελέτης. Θέλω να μου δίνει σταθερά μέσα στα δύο δωμάτια του παραδείγματος τόσο αέρα με μια τέτοια θερμοκρασία προσαγωγής. Αν ο εναλλάκτης σου τα δώσει σταθερά χωρίς επιπτώσεις στη λειτουργία του τζακιού τότε μου κάνει. Τέλος.

Στον εναλλάκτη καμινάδας με βεντιλατέρ δλδ εξωτερική επένδυση της καμινάδας με πυράντοχη γυψοσανίδα και πετροβάμβακα και χρήση στομίων και ανεμιστήρα έχω πειραματιστεί μέχρι το 2000 με κάποιον αδερφικό μου φίλο τζακά. Έχουμε κάνει και μετρήσεις και όλα. Τα αποτελέσματα στα είπα: Ο αέρα αυτός δεν είναι για πολλά. Αν ο εναλλάκτης ο δικός σου κάνει θαύματα μαγκιά σου και καλή επιτυχία. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι γενικά ο χώρος των ενεργειακών τζακιών ξυλολεβητών και εστιών με πέλετ έχει αναπτυχθεί και προτυποποιηθεί στις χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Βέλγιο, Νορβηγία, Γαλλία) κ' όχι στην Ελλάδα. Εδώ ως εισαγόμενη τεχνολογία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σωστά. Πολλά υπόσχονται και δεν τα κάνουν γιατί δεν συνδυάζονται ούτε με την κατασκευή του κτιρίου ούτε με μια σωστή μελέτη εφαρμογής. Αυτά. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειαζοταν ολ αυτα με ιδιωτες μιλατε, μην ειστε προκαταλειμενοι οτι οι ιδιωτες ντε κ καλα λενε κοτσανες αλλα σκεφτητε.. τι προσπαθει να πει αυτος. Ειναι ενα γενικο προβλημα στα φορουμ, δεν ''ακουμε'' τι θελει να πει ο συνανθρωπος και ασχολιομαστε πχ με την ορθογραφια του, ειναι λαθος ολων μας αυτο.

Δεν γινεται Κωνσταντινε να δινει σταθερα μια συγκεκριμενη θερμικη ποσοτητα διοτι και το ιδιο το τζακι δεν μπορει να το κανει αυτο. Ενα ορθογωνιο κουτι ειναι το τζακι και κακως συγκρινεται με σοβαρα συστηματα θερμανσης, σαν τεχνολογικο επιτευγμα το καλυτερο ενεργειακο τζακι παιρνει βαθμο.. μηδεν. Αγορασε καρφιτσες απο τα λιντλ και θα εχουν καποιες βασικες οδηγιες στα Ελληνικα, αγορασε την πιο ακριβη εστια και θα ψαχνεις μεταφραστη, ο οποιος θα δεις οτι θα σου μεταφρασει ανουσιες κοτσανες.  Οι αποδοσεις που υποσχονται δεν υπαρχουν! Και αυτο φαινεται καθαρα στον εναλλακτη μου ο οποιος μπορει να διορθωσει καπως (κατα 50%) την λαθος κατασταση.  Πειραματιστηκατε τοτε σιγουρα σε τζακι χωρις πορτα, το ιδιο διαστημα εκανα ακριβως το ιδιο με εσας και το απερριψα, αργοτερα το εκανα σε ξυλοσομπα στο μαγαζι με θεαματικα αποτελεσματα. 2 παραγοντες εκαναν τ διαφορα 1) στην σομπα ειχε 2,5 μετρα μηκος και 2) η σομπα ειχε την πορτουλα της. Στο τζακι πρακτικα 2,5 μετρα μπουρι δεν χωρανε μεσα στο σπιτι, αλλα πορτα πλεον εχει, οποτε τον εφτιαξα περιστροφικο για να κερδισω διαδρομη-παραμονη του αερα γυρω απο τα θερμα τοιχωματα. Πχ 250 εκ διαμετρος επι 3,14= 0.785 μετρα ανα στροφη, ε οσες στροφες θελουμε δινουμε με αποτελεσμα την πολλαπλασια χρονικη παραμονη του αερα γυρω απο τα θερμα τοιχωματα. 

Υπαρχει στην Ευρωπη η ταση να εχουν οσο γινεται υψηλοτερη θερμοκρασια καπναεριων (κ οχι καυσαεριων) με οσο γινεται λιγοτερα τα κυβικα τους. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν γινεται Κωνσταντινε να δινει σταθερα μια συγκεκριμενη θερμικη ποσοτητα διοτι και το ιδιο το τζακι δεν μπορει να το κανει αυτο. 

Ρεαλιστική παρατήρηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως. Γι' αυτό όταν ζητάμε σταθερή θερμική ποσότητα από τα τζάκια τη ζητάμε από τη μέση λειτουργία τους και όχι από τη μέγιστη. Δλδ πρέπει να υπερδιαστασιολογηθεί το τζάκι. Επειδή ο κατασκευαστής γράφει 20kW απόδοση νομίζει ο χρήστης πως ότι ξύλο και να ρίξει μέσα θα πάρει αυτή την ισχύ. Η υπερδιαστασιολόγηση είναι απαραίτητη γιατί υπάρχει διακύμανση στην ποιότητα (άρα και στη θερμογόνο δύναμη) του ξύλου ενώ και ταυτόχρονα η μελέτη απωλειών του κτιρίου είναι "στο πόδι".

Τα παρακάτω τα δίνω για τους "αμύητους".

http://www.agorathermansis.gr/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%8C%CE%BE%CF%85/

 

http://www.cres.gr/kape/pdf/download/D3.2_WOOD%20FUELS%20HANDBOOK_GR_FINAL.pdf

 

και υπολογισμός καμινάδας αλλά για βιομηχανικά καύσιμα:

http://www.kaminada.gr/?p=495

 

Οι αποδοσεις που υποσχονται δεν υπαρχουν! 

Χμμ. Σε άλλα ναι σε άλλα όχι. Υπάρχουν πολύ καλές εταιρείες π.χ. Benekov που όλα τα στοιχεία που δίνουν είναι αληθή. Για τα φυλλάδια σου λέω ότι η διαδικασία είναι η εξής: Πληρώνεις έναν καλό μεταφραστή, διότι τα αγγλικά πολλών από αυτούς είναι μετάφραση της δικής τους γλώσσας στα αγγλικά δλδ "χαρακίρι" και συνομιλεί με την αντιπροσωπεία...  

 

Πειραματιστηκατε τοτε σιγουρα σε τζακι χωρις πορτα,  

Πόντιους μας πέρασες;  :grin:

 

Τέλος, ο εναλλάκτης σου είναι πολύ έξυπνη κατασκευή, μπράβο, συμφωνώ με την ιδέα σου, αλλά πρέπει να αποδείξεις τη σωστή λειτουργία του με πολυπαραμετρικές μετρήσεις δλδ με όλους τους τύπους ξύλων, με διαφορετικές διαστασιολογήσεις καμινάδων, με διαφορετικά σχήματα, μήκη κλπ. Αν θέλω κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, το ξαναγράφω, θα μιλήσουμε σε p.m.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.