Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτηματολογιο-Διεκδικηση απο ελληνικό Δημόσιο


Recommended Posts

Καλημερα σας,

 

Αντιμετωπιζω ενα πολυπλοκο προβλημα και θα ηθελα τη βοηθεια σας...

 

Προκειται για ενα γεωτεμαχιο 2.600 τμ. (βασει τιτλου) απο το οποιο τα 300 τμ. ειναι εντος οικισμου και τα υπολοιπα εκτος...

Τα μετρα που ειναι εκτος τα διεκδικει το Ελληνικο Δημοσιο και ο πελατης μου κινειται δικαστικως να τα διεκδικησει..

Το προβλημα τωρα ειναι το εξης: Το γεωτεμαχιο ειναι περιφραγμενο με συρμα (αρκετα παλια η περιφραξη) και αφου εκανα την αποτυπωση βρηκα πως η περιφραξη εχει εμβαδον 2900 τμ. και περιλαμβανει 4 εως 5 ΚΑΕΚ ειτε ιδιοκτητα ειτε αγνωστου ιδιοκτητη.. Τα 300 τμ. που του δινει στο ονομα του βρισκονται εκτος περιφραξης!! Σε συννενονοηση με το δικηγορο του πελατη μου συννενοηθηκαμε να τοποθετησω το οριο του γεωτεμαχιου επανω στα ορια των 2 ΚΑΕΚ(Δημοσιου και τα 2) που θελει να  διεκδικησει τα οποια φυσικα δε συμφωνουν με την υφισταμενη περιφραξη αλλα ειναι οσο το δυνατον εντος περιφραξης και το εμβαδον των διεκδικουμενων ΚΑΕΚ συμφωνει με το εμβαδον τιτλου...Ο δικηγορος ομως μου λεει πως ο δικαστης δε θα δεχτει κατι τετοιο καθως δεν υπαρχουν τα ορια αυτα στο εδαφος...

Μου προτεινε να δειξω την περιφραξη στα ορια αυτα που θελουμε να διεκδικησουμε! (δηλ να δειξω κατι το οποιο δεν υφισταται)... Τι προτεινετε..?? 

 

Ελπιζω να ημουν κατανοητος...

 

Link to comment
Share on other sites

Κλασική περίπτωση βλάβης.

Τα στοιχεία της κτηματογράφησης δε συμφωνούν με τα πραγματικά όρια και προκειμένου να μπλέξει με παραπάνω διαδικασίες ο πελάτης του αποφασίζει ο δικηγόρος να ασχοληθεί μόνο με τα "εύκολα" δηλαδή τα γεωταμάχι που διεκδικεί το δημόσιο ακριβώς όπως αποτυπώθηκαν στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Το ότι όμως δε θα διορθώσει το λάθος στα άλλα γεωτεμάχια θα το βρεί μπροστά του. Τότε τι θα κάνει? Το σωστό είναι να το πείσεις να ξεκαθαρίσει εντελώς ιδιοκτησιακά το θέμα.

Αν εξακολουθεί να διαφωνεί θα του αναφέρεις ότι εσύ θα συντάξεις τοπογραφικό όπου θα αποτυπώνονται κανονικά οι περιφράξεις που υπάρχουν στο χώρο και θα προσδιορίσεις ως ιδιοκτησία του πελάτη αυτή που "θέλει" ο δικηγόρος. Προφανώς θα κάνεις αναφορά στην υπόδειξη ορίων του ιδιοκτήτη (εφόσον η έκταση των 2 γεωτεμαχίων συμφωνεί με τον τίτλο κτήσης του) και θα τον βάλεις να υπογράψει. Αν σου πει ο δικηγόρος να "μη δείξεις τα σύρματα" πες του ότι δε γίνεται. Καλύτερα να χάσεις τη δουλειά παρά να τρέχεις αύριο.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

εχω και εγω ενα παρόμοιο πρόβλημα και ακομα αναζητω λυση, οποτε θεωρησα σωστο να μην ανοιξω αλλο θεμα. Συγγενής μου κατεχει ενα αγροτεμάχιο και δεν ειχε αντιληφθει την ενταξη της περιοχης στο κτηματολογιο. Οταν το αντιληφθηκε κατεθεσε τα χαρτια του για διορθωση αλλα η αιτηση του απορριφθηκε καθως ειχε παρελθει ο απαιτουμενος χρονος διορθωσεων. Η διαφοροποιηση του σε σχεση με την πραγματικοτητα οσον αφορα ειναι η εξης: ο οκχε του δινει 4284 ενω στην πραγματικοτητα με βαση τα υλοποιημενα ορια συρματοπλεγματα και τοιχεια ειναι 4180τμ. ο τιτλος αγορας του ειναι 4262τμ . Η αδεια οικοδομης του εκδοθηκε με 4862τμ (μαλλον εκ παραδρομης ελα ομως που η δομηση του ειχε υπολογιστει με αυτο το εμβαδον οποτε εξ αρχης ξεκιναμε με αυθαιρετα μετρα). Αντιμετωπιζω το εξης θεμα. θελει να τακτοποιησει ενα ανοιχτο γκαραζ το οποιο βρισκεται πανω στα ορια του αγροτεμαχιου καθως και ενα στεγαστρο συν τα μετρα που προεκυψαν απο το λαθος στην εκδοση της αδειας. Με το τοπογραφικο του κτηματολογιου ομως ενα τμημα του γκαραζ ανηκει σε  γειτονες οπως εχει αποτυπωθει. 

Επισης θελει να καταθεσει αγωγη για τακτοποιηση οριων με τους γειτονες και η δικηγορος του λειει πως επειδη το εμβαδον του συμβολαιου εχει αποκλιση με το πραγματικο θα πρεπει να γινει διορθωση συμβολαιου παρα την μικρη αποκλιση στα μετρα, σε διαφορετικη περιπτωση το δικαστηριο θα απορριψει την αιτηση. Για να γινει διορθωση συμβολαιου πρεπει να προχωρησει η τακτοποιηση και να εκδοθει η βεβαιωση περι μη αυθαιρετων. 

Μου εχει τυχει προηγουμενη περιπτωση εκδοσης αδειας οικοδομης  που επειδη υπηρχε παλι αποκλιση στο τοπογραφικο της πραγματικοτητας και του κτηματολογιου , η πολεοδομια δεχοταν ως εγκυρο μονο του κτηματολογιου. Αν επρεπε να γινουν αγωγες κλπ επρεπε να προηγηθουν της εκδοσης της αδειας.

Ο τοπογραφος που εχει κανει το τοπογραφικο, ο οποιος ομως δεν ασχολειται με αδειες και νομιμοποιησεις για να μπορω να εμπιστευτω την εμπειρια του μου λενε να προχωρησω την τακτοποιηση με το τοπογραφικο της πραγματικοτητας τα 4180τμ. Μηπως μπορειτε να με διαφωτισετε με ποιο τοπογραφικο ειμαι υποχρεωμενη να παω για να μην βρεθω μπλεγμενη;

Link to comment
Share on other sites

Η υφιστάμενη κατάσταση όπως αποτυπώνεται έχει απόκλιση ~2% από τον τίτλο αγοράς και είναι έτσι εντός κάθε πιθανής απόκλισης (φορολογικά, πολεοδομικά και όσον αφορά το κτηματολόγιο) Επίσης, το εμβαδόν του Κτηματολογίου είναι εξαιρετικά κοντά σε αυτό του τίτλου αλλά και εντός ανοχής με το πραγματικό. Εάν σε συνεννόηση με τους γείτονες ο πελάτης σας θέλει να προχωρήσει σε διόρθωση στο κτηματολόγιο ας το κάνει, αλλά ως προς το εμβαδόν δεν θα έχει πρόβλημα σε μελλοντικές μεταβιβάσεις καθώς καλύπεται από τις ανοχές (εκτός και υπάρχει λάθος στην θέση του γηπέδου και βρίσκεται τελείως μετατοπισμένο οπότε εκεί καλό θα ήταν να προχωρήσει σε διόρθωση).

Ο συνάδελφος στην πολεοδομία που του είπε πως μέτρο σύγκρισης είναι το κτηματολόγιο σφάλλει. Πλέον, το τοπογραφικό μπορεί να έχει απόκλιση 5% για εντός σχεδίου και 10% για εκτός από προηγούμνη εκδοθείσα άδεια ή τίτλο ιδιοκτησίας, άρα με αυτά συγκρίνεται η αποτύπωση. 

Τώρα, ως προς την τακτοποίηση, θεωρώ ορθό να επισυναφθεί το σωστό τοπογραφικό το οποίο άλλωστε θα συνοδεύει στο μέλλον το ακίνητο. Δεν ξέρω πως θα επηρρεάσει αυτό την τακτοποίηση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε συννενονοηση με το δικηγορο του πελατη μου...

 

Αυτό τα λέει όλα! Έκανες μέγα σφάλμα!

Ο δικηγόρος να κοιτάξει τα χαρτιά του, όχι να αποφασίζει όπως τον βολεύει το τι θα διεκδικήσει ο πελάτης - φερόμενος ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω τι ακριβως ζητησε ο δικηγορος, αλλα, απο το ερωτημα λειπουν αρκετα  στοιχεια

- τι συμβολαιο εχει ο πελατης και απο πότε

- τι γραφει σαν ομορους αγρους  στην περιγραφη των οριων

-γιατι διεκδικει το δημοσιο

-ποια 300 μ ειναι τα εντος αλλα διεκδικει το δημοσιο "εκτος" -δεν καταλαβα....-

τι σημαινει υπαρχουν  4-5  ΚΑΕΚ   δλδ. ξεχωριστες ιδιοκτησιες..."ιδιοκτητα"  ή "αγνωστου"

[και πώς ειναι δυνατον αυτος να δηλωσε ενα  συγκεκριμενο γηπεδο και εκει μεσα να του εβαλαν δυο ΚΑΕΚ με "αγνωστο"???]

 

κατα τα λοιπα, συμφωνω με τους προλαλησαντες

εχεις ενα γηπεδο, οριοθετημενο με περιφραξεις...αυτο ειναι εντος των περιφραξεων του και οχι αλλο

 

Το πού "παταει" σε άλλα ΚΑΕΚ ή ποια άλλα ΚΑΕΚ το "πατανε..."

αυτο ειναι που θα δειξεις εσυ.

Τα υπολοιπα  δεν σε αφορουν...

[φυσικα θα ελεγξεις τα "άλλα"  ΚΑΕΚ" για την περιπτωση γεωμετρικων μεταβολων του αρθρου 19]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.