Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς «κατέρρευσε» ο κατασκευαστικός κλάδος στα χρόνια της κρίσης


Engineer

Recommended Posts

Μα το διευκρίνισα, γιατί δε διαβάζετε προσεκτικά? Όσα έργα έχουν παραγωγικό ρόλο είναι όντως αναπτυξιακά, αν και περισσότερη σημασία έχει το να χρησιμοποιηθούν και όχι απλά να φτιαχτούν. Εμμέσως και οι κατοικίες είναι αναπτυξιακα έργα διότι οι άνθρωποι ζώντας σε καλύτερα σπίτια μπορεί να γίνουν πιο παραγωγικοί.

 

Ωστόσο υπάρχει κάποιο όριο σε όλη αυτή την πρόοδο μετά το οποίο όσες υποδομές και να προσθέσεις δεν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη και όσα λεφτά πλέον δαπανάς εκεί πρώτον πάνε χαμένα, δεύτερον τα στερείσαι από κάτι άλλο και τρίτον σου πληθωρίζουν και το υπόλοιπο παραγωγικό σύστημα και καθίσταται και κείνο αναποτελεσματικό.

 

Έχοντας φτιάξει τόσες βιομηχανικές και τουριστικές υποδομές, τα εργατικά χέρια της οικοδομής πρέπει τώρα να βρουν δουλειά σ' αυτές, όχι να συνεχίσουν να χτίζουν. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η ανοικοδόμηση και να αρχίσει η εκμετάλλευση.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν γίνεσαι πιό σαφής , να πεις ακριβώς τους τομείς στην Ελλάδα και τα αντικείμενα , αλλά και το μίγμα τους .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα έχω πει ένα σωρό φορές Βασίλη, και τους τομείς και το μίγμα (και θα τα επαναλάβω αν θες). Όποιοι όμως κι αν είναι οι τομείς και το μίγμα, η συνεισφορά του κατασκευαστικού τομέα θα είναι η ίδια και θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές υποδομές. Μετά όλος ο κόσμος, μαζί και οι μηχανικοί, θα στραφούν στην εκμετάλλευση των υποδομών, είτε αυτές είναι σταύλοι, είτε ουρανοξύστες, είτε εργοστάσια.. Και θα μείνουν λίγοι μηχανικοί και τεχνίτες που θα ασχολούνται με τη συντήρηση και την έρευνα για την αναβάθμιση των υποδομών.

 

Βλέπεις και χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ιδίως στα εμιράτα του πετρελαίου, όταν θέλουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους φωνάζουν ξένους μηχανικούς και εργάτες, τους πληρώνουν λίγο ακριβά αλλά σκέφτονται ότι πιο ακριβά θα τους ερχόταν να συντηρούν με τεχνητή ζήτηση ένα στρατό από μηχανικούς και οικοδόμους και ένα στόλο από μηχανήματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.