Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορές δικαιωμάτων Ηλεκτρολόγου - Μηχανολόγου Μηχανικού


Recommended Posts

Παιδιά σύμφωνα με το ΠΔ 420/87 οι ηλ/γοι και μηχ/γοι ΤΕΙ μπορούν να είναι μελετητές και επιβλέποντες για εσωτερικές εγκαταστάσεις φ.αερίου σύμφωνα με τα ΒΔ 657/70 ΒΔ.699/71 και τα όρια που θέτουν.

 

Το θέμα είναι ότι το ΒΔ 699/71 δεν προβλέπει θερμική ισχύ για τους ηλεκτρολόγους μηχ. τει και επιπλέον δεν διδάσκονται πολλά μαθήματα σχετικα με το φ.αέριο (μηχ. ρευστών, θερμικές απώλειες, μηχ. κατεργασίες, συγκολλήσεις κτλ κτλ) . Το ΠΔ 420/87 πετάει 2 σειρές από το πουθενά και ενώ το παλιότερο ΒΔ 699 τα ξεκαθαρίζει έρχεται το ΠΔ και τα μπλέκει.

Επίσης Σύμφωνα με το ΠΔ 55/2000 που τροποποιηεί το ΠΔ38/91 για τα δικαιώματα των υδραυλικών, οι παραπάνω ηλ/γοι και μηχ/γοι ΤΕΙ μπορούν να είναι και εγκαταστάτες υδραυλικών όλων των ειδικοτήτων. Απλώς για μελέτη φ.αερίου στη θεσ/νίκη η ΕΠΑ δέχεται ως 150.000 ή 160.000 κcal/h τους μηχανικούς ΤΕΙ κατά εφαρμογή του ΒΔ 657/70. Επίσης για επίβλεψη δέχονται ως όριο τα 500.000kcal/h. το περίεργο είναι ότι η μελέτη αερίου θα έλεγε κάποιος ότι είναι σύνθετη και ειδικά για επαγγελματική χρήση π.χ οβελιστήρια δεν θα πρεπε κανένας τεχνολόγος να εκπονεί (βλέπε τα ΒΔ είναι συνθετες μελέτες). Τα μαγειρία ας πουμε έχουν μανδάλωμα, κάποια μηχ. προσαγωγή κτλ τα οποία δεν μπορεί να βεβαιώσει ο μηχ. μηχανικος ΤΕΙ (ηλεκτρολογικα) ενώ από την άλλη δεν είναι θέρμανση να έχει το δικαίωμα να την εκπονήσει γιατί τι μπορεί να κάνει όριζεται συγκεκριμένα και σαφώς στο ΒΔ 657/70. Ασ πούμε υγραέριο με αποθήκευση λέει οχι το ΒΔ.

 

Για τους διπλ. μηχ και ηλεκ. όλα είναι χωρίς περιορισμό.

Δίκτυα διανομής μόνο διπλωματούχος κάνει επίβλεψη, βλέπετε είναι σύνθετη (σύμφωνα με το 6422/34)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τι μας λες με αυτή τη δημοσίευση abouts; Ότι οι μηχανολόγοι μηχανικοί ΤΕ ξέρουν λιγότερα μηχανολογικά από ένα ηλεκτρολόγο μηχανικό ΠΕ;

Link to comment
Share on other sites

Το τι είπε είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Δεν αναφέρθηκε σε καμιά περίπτωση στο τι γνωρίζει ο ένας ή ο άλλος αλλά στο ποια είναι τα σημερινά επαγγελματικά δικαιώματα αναφερόμενος σε συγκεκριμένους νόμους και στην "πολιτική" της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

 

Παρακαλώ όχι άλλη αντιπαράθεση για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ. Γι αυτό υπάρχει σχετικό θέμα. Στο παρόν θέμα αναφέρονται αποκλειστικά τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανολόγων/ηλεκτρολόγων ΠΕ και ΤΕ. Ούτε αυτά που θα έπρεπε να έχουν οι μεν ή οι δε σύμφωνα με τη γνώμη σας, ούτε αυτά που πιθανώς να έχουν μετά από την ψήφιση των ΠΔ για τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ. Μόνο αυτά που ισχύουν σήμερα!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης για επίβλεψη δέχονται ως όριο τα 500.000kcal/h. το περίεργο είναι ότι η μελέτη αερίου θα έλεγε κάποιος ότι είναι σύνθετη και ειδικά για επαγγελματική χρήση π.χ οβελιστήρια δεν θα πρεπε κανένας τεχνολόγος να εκπονεί (βλέπε τα ΒΔ είναι συνθετες μελέτες).

 

Δε νομίζω να χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο Χάρης. Δε θέλω ούτε εγώ να γίνεται αντιπαράθεση σε σκόρπια threads αλλά δε θα αφήνω κ τον καθένα να κάνει προπαγάνδα ανενόχλητος...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με το Stayros. Άλλο η παράθεση πληροφοριών για τα επ. δικαιώματα και τα σχετικά Π.Δ. που τα καθορίζουν και άλλο τα σχόλια τύπου "...και επιπλέον δεν διδάσκονται πολλά μαθήματα σχετικά με το φ.αέριο (μηχ. ρευστών, θερμικές απώλειες, μηχ. κατεργασίες, συγκολλήσεις κτλ κτλ)..." κλπ.

 

Τέτοια σχόλια θα τυγχάνουν ανάλογης απάντησης. Διότι, ως γνωστόν ξέρουμε καλά και το πόσο οι έχοντες και κατέχοντες απεριόριστα δικαιώματα διδάσκονται ανάλογα μαθήματα.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS

Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να επεκταθεί σε τέτοια σχόλια.

 

stayros

Δεν συμφωνώ μαζί σου. Έκανε ερμηνεία του ισχύοντος νόμου. Σύμφωνα λοιπόν μ' αυτόν (αν είναι έτσι όπως τα είπε ο συνάδελφος):

α) η μελέτη αερίου για επαγγελματική χρήση χαρακτηρίζεται ως σύνθετη μελέτη,

β) οι τεχνολόγοι δεν έχουν δικαιώματα για σύνθετες μελέτες της παραπάνω κατηγορίας,

(α) + (β) => συνεπώς οι τεχνολόγοι δεν μπορούν, σύμφωνα πάντα με το ισχύον ΒΔ , να υπογράψουν μελέτες αερίου για επαγγελματική χρήση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ποτέ δεν είχα πρόθεση να θίξω τα δικαιώματα κάποιων ή τις γνώσεις που διαθέτουν.

 

Η άποψη μου είναι ότι θα έπρεπε να υπήρχε εξειδίκευση στα επαγ. δικαιώματα ανάλογα με τις σπουδές και την ειδικότερη κατεύθυνση σπουδών σε συνδυασμό με ουσιαστικές εξετάσεις ώστε ο καθένας και πιστοποιείται σε ανάλογο βαθμό. Συγχρόνως θα έπρεπε η επαγ. εμπειρία να αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα για τα επαγ. δικαιώματα. Δεν επικροτώ το απεριόριστο των δικαιώματων των διπλ/ματούχων και ας είμαι διπλ/ματούχος μηχ. μηχανικός.

 

Δεν επικροτώ το γεγονός ότι ένας Ηλεκτρ/λος Μηχανικός και Μηχ. Η/Υ έχει απεριόριστα δικαιώματα να εκπονεί μελέτη φ.αερίου όταν δεν έχει διδακτεί βασικά πράγματα και από την άλλη ένας Διπλ. Μηχ. Μηχανικός να εκπονεί μελέτες για σταθμους υψηλής. Αλλά το ίδιο ισχύει για τους απόφοιτους ΤΕΙ.

 

Σε κάποιες χώρες όπως π.χ στη σουηδία για να γίνει κάποιος μηχανικός, πρέπει πρώτα να γίνει τεχνίτης σε κάποιο μηχ. αντικείμενο και μάλιστα να αποκτήσει κάποια εμπειρία και μετά να προχωρήσει σε σπουδές ως μηχανικός. Αυτό αποτελεί απαράβατο κανόνα και ιέρο. Επικροτώ αυτές τις ιδέες και αντιλήψεις.

 

Δυστυχώς από όσα βλέπω έξω στη αγορά, βλέπω μεγάλη ανευθυνότητα, προχειρότητα, αμάθεια και συγχρόνως αδιαφορία από συναδέλφους (απο ΤΕΙ και ΑΕΙ) να ανδρωθούν σαν μηχανικοί έστω σε -2 τομείς. Με ανησυχεί το γεγονός ότι φτάσαμε πολλές φορές να σφραγίζουμε τυφλά και να πουλαμε την υπογραφή μας φτηνά. Τόσο φτηνά που χάνουμε το σεβασμό και τη σοβαρότητα μας. Ξεφεύγοντας είναι αστείο εν έτη 2009 να εκπονείται μελέτη θερμικών απωλείων σύμφωνα με τον κανονισμό θερμομόνωσης του 77 και να δέχεται η πολεοδομία μελέτη θερμοπομπών ή να πουλιούνται λέβητες χωρίς ce ή κλιματιστικά με r407 ενεργ. κλάσης d και λάμπες πυρακτώσεως....kαι απο την άλλη να μιλάμε για επαγ. δικαιώματα..

 

Όποιος θέλει να λέγεται μηχανικός πρέπει καθημερινά να εμβαθύνθει τη γνώση του είτε με τη μελέτη είτε με τη κατασκευή είτε στη συντήρηση, να αναρωτιέται γιατί είναι έτσι, πως δουλεύει, γιατί δουλεύει κτλ. Μεγάλη γνώση προσφέρουν τα διάφορα πρότυπα που δυστυχώς αποκτώνται μέσω αγοράς μόνο..και είναι προσβάσιμα μόνο για μελέτη από τον ΕΛΟΤ.

Link to comment
Share on other sites

Χαίρομαι για αυτή σου τη τοποθέτηση, που ταιριάζει κ με το δικό μου τρόπο σκέψης. Καμιά φορά όμως, έστω κ άθελα μας, μπορούμε να προσβάλουμε κάποιον-ους. Το έχω κάνει κ εγώ. Κ επειδή μας έχουν πει μέχρι κ αγράμματους κ μηχανικούς μαιμού, καταλαβαίνεις πως χρειάζεται μια ευαισθησία στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε abouts θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου σε όσα είπες. Θα εξαιρέσω μονάχα το κομμάτι "Δεν επικροτώ το γεγονός ότι ένας Ηλεκτρ/λος Μηχανικός και Μηχ. Η/Υ έχει απεριόριστα δικαιώματα να εκπονεί μελέτη φ.αερίου όταν δεν έχει διδακτεί βασικά πράγματα και από την άλλη ένας Διπλ. Μηχ. Μηχανικός να εκπονεί μελέτες για σταθμους υψηλής. Αλλά το ίδιο ισχύει για τους απόφοιτους ΤΕΙ." διότι οι μηχανικοί ΤΕΙ όχι μόνο δεν μπορούν να υπογράψουν πράγματα άλλης ειδικότητας αλλά ούτε καν αυτά της δικής τους. Υπάρχει μια παρανόηση. Πολλοί διπλωματούχοι δεν πολυκαταλάβαιναν γιατί φώναζουμε και νόμιζαν ότι εμείς έχουμε ήδη αρκετά δικαιώματα και θέλουμε να τα εξισώσουμε. Πιστεύω ότι μετά από τόση κουβέντα είναι πλέον σαφές ότι ειδικότητες μηχανικών ΤΕΙ όπως Ηλεκ/γοι, Μηχ/γοι, Δομικοί κλπ έχουν πολύ περιορισμένα δικαιώματα που έρχονται από μια άλλη εποχή και δεν ανταποκρίνονται στο σήμερα.

 

Σε όλα τα άλλα αγαπητέ συνάδελφε συμφωνώ μαζί σου όπως και με τον Stayro καθότι και εγώ αναγνωρίζω ότι κάποιες φορές χρησιμοποίησα εκφράσεις που ίσως ξεπέρασαν κάποια όρια.

 

Συμφωνώ επίσης σε αυτό που λες για την εμπειρία, αν και επειδή είμαστε μπάχαλο ως χώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε νέου τύπου εκμετάλλευση των νέων μηχανικών... anyway.

 

Λόγω φόρτου εργασίας αυτές τις μέρες δεν έχω καταφέρει να σηκώσω ένα αρθράκι που έχει ενδιαφέρον για το θέμα, ελπίζω όταν ξελασκάρω λίγο να το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

δν μου λέτε φίλοι μου μηχανικοί...?? και σαφώς όποιος άλλος ξέρει ας πει....

 

Μηχανολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Υπολογιστών

και

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών

 

τι έχει το ενα που δν εχει το αλλο? και ποια τα πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα των δυο?

ποιες οι διαφορες τους?

τι μπορει να κανει κανεις οταν τελειώσει απο αυτα τα τμηματα?

ποιο προτιματε και γιατι?

 

 

χαχα..σιγουρα αναρωτιέστε γιατι ρωτάω....Β Λυκείου ειμαι και προβληματίζομαι απο τωρα ο ατιμος΄....τι να πω....(??????)

 

καθε απάντησής σας ειναι ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

ααα ξέχασα....μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικος απο ποια σχολή μπορώ να βγω????

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.