Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεμελιακή γείωση σε προσθήκη


Recommended Posts

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση [12081/2006 ΦΕΚ1222Β], η θεμελίακη γείωση είναι υποχρεωτική σ' όλες τις "νεοανεγειρόμενες εκ θεμελίων ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ". Επομένως, το ερώτημά σου μετασχηματίζεται στο ισοδύναμο: Είναι οι ψυκτικοί θάλαμοι οικοδομή; Κατά την άποψή μου, όχι. Ωστόσο, μόνη αρμόδια για επίλυση τέτοιων θεμάτων είναι η Πολεοδομική Υπηρεσία. [Συμπληρώνω ότι, εάν η ΥΑ για τις θεμελιακές γείωσης ήθελε να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, θα ανάφερε κάτι τέτοιο "όλες οι νεοανεγειρόμενες κατασκευές ή κτίρια ή υποδομές ή εγκαταστάσεις που διαθέτουν θεμελίωση ...."]

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου ερμηνεία είναι πως με τον όρο οικοδομή ο νομοθέτης εννοεί όλες τις κατασκευές στις οποίες προβλέπεται ηλεκτρική εγκατάσταση.

 

Αν το δούμε με την στενή έννοια της λέξης "οικοδομή" τότε θα αφορούσε κτήρια κατοικιών και τίποτε περισσότερο (π.χ. βιομηχανικά κτήρια κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Αφού ο συνάδελφος της Πολεοδομίας ζήτησε την κατασκευή της θεμελιακής γείωσης, το θέμα έχει λήξει. Ωστόσο, για τον εμπλουτισμό της συζήτησης, δυο επιπλέον σχόλια:

 

[Α] Ορισμός της έννοιας "ΟΙΚΟΔΟΜΗ" κατά την απογραφή: Οικοδομή: είναι κτίριο ή σύνολο κτιρίων ή πρόχειρων κατασκευών, τα οποία βρίσκονται στο ίδιο αυτοτελές  οικόπεδο, που έχει προσπέλαση από το δρόμο άσχετα αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας εξ΄ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες του οικοπέδου (π.χ. μια πολυκατοικία). Συνεπώς, μια οικοδομή μπορεί να περιλαμβάνει ένα, δύο ή και περισσότερα κτίρια, π.χ. μια κατοικία χωρικού με  την αποθήκη και το στάβλο  στο ίδιο οικόπεδο, ένα εργοστάσιο που έχει πολλά κτίρια χτισμένα στο ίδιο οικόπεδο κ.τ.λ.

 

[Β] Σε τι βάθος, εντός του εδάφους, θα ενσωματωθεί στο σκυρόδεμα η αγώγιμη λάμα της θεμελιακής γείωσης ώστε να ισχύει αυτό που δεν λέει η υπουργική απόφαση, αλλά πρέπει να ισχύει για να θεωρείται ΘΕΜΕΛΙΑΚΗ ΓΕΙΩΣΗ; Δηλαδή, για τον υπολογισμό της αντίστασης γείωσης δεν λαμβάνεται υπόψη το περιβάλλον την λάμα σκυρόδεμα, αλλά το περιβάλλον [υπ]έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Καλημέρα...θα γίνει σε υφιστάμενο κτίριο (2 καταστήματα) προσθήκη κατ επέκταση (40 τ.μ.) και κατα ύψος...η προσθήκη κατα ύψος θα αφορά κατοικία ενώ η προσθήκη κατ επέκταση θα αφορά το κλιμακοστάσιο και αποθήκη για την κατοικία του ορόφου..η ερώτηση μου είναι αν θα γίνει θεμελιακή γείωση στην προσθήκη στο ισόγειο ?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, δεν είναι υποχρεωτική η κατασκευή της, γιατί η σχετική νομοθεσία περιορίζει την υποχρέωση κατασκευής θεμελιακής γείωσης στις "νεοανεγειρόμενες εκ θεμελίων οικοδομές". Ωστόσο, η κατασκευή της μόνο καλό θα κάνει στην εγκατάσταση, συνεισφέροντας θετικά στην συνολική γείωση του κτιρίου. Επίσης, σε περιπτώσεις αμφισβήτησης ερμηνείας μια πολεοδομικής διάταξης, υπερισχύει η άποψη της πολεοδομικής υπηρεσίας.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.