Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιδρούν οι Κρητικοί στη δημιουργία «αιολικής Πτολεμαΐδας» ισχύος 830 MW


Engineer

Recommended Posts

Μικρες συνηθιζεται να λεμε βαση εγκατεστημενης ισχυς π.χ 50,100, 150 ΚW και παει λεγοντας, σκεψου το σαν μικρο φ/β παρκο (δεν ειναι ακριβως το ιδιο φυσικα γιατι το παρκο φ/β το κανεις scale up ενω την α/γ αλλαζει εγκατασταση).

 

Τυπικα οι μικρες α/γ εχουν κ πιο μικρη διαμετρο, π.χ 2μ και συνηθως ειναι σαν συμπαραγωγη σε χωραfια , η μικρο σπιτι 

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

AMHxaNos ευτυχώς επαναφέρεις στο αρχικό θέμα ένα νήμα που έχει ξεφύγει.

 

Το άρθρο λέει ένα πράγμα: ότι ένας φορέας (το Επιμελητήριο Ηρακλείου) με απόφαση του ΔΣ του (δηλαδή δέκα άνθρωποι) ζητάει να μη γίνουν λίγα μεγάλα αιολικά, αλλά πολλά μικρά.

 

Και ναι, ο dimitris GM στο #8 το θέτει σωστα: "...να μοιρασθει  η πιττα  σε πολλους".

Link to comment
Share on other sites

Σφάλμα οι ανεμογεννήτριες στην ξηρά. Οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλον μας.

ναι

 

οταν της τοποθετεις στη βορεια θαλασσα με βαθος 20μ.

 

στο αιγαιο αυτο ειναι αδυνατο

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Το "πονημα" αυτο πασχει απο τρομακτρικες ανακριβειες και σημεια που δεν εχουν βαση

 

Πρωτα απο ολα αλλο η αποδοση ενος ΑΠΕ κ αλλο η χρονικη παραγωγικη ικανοτητα (capacity factor).

Δευτερο, ενεργειακο σχεδιασμο κανεις παντα με βλεμμα 20-30 ετων μπροστα, οχι οτι η Ελλαδα κανει αλλα καλο ειναι να το ξερουμε. Η κριση μειωσε την καταναλωση, αλλα τα max φορτια διατηρουνται ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες στην Κρητη.

 

"Άλλωστε, η 20χρονη εμπειρία εγκατάστασής τους σε πολλές χώρες, αποδεικνύει πως όσα περισσότερα MW εγκαθίστανται, τόσο πέφτει η απόδοσή τους." 

 

Αυτο πραγματικα δεν ξερω που το εχουν δει γραμμενο ή απο πιανου το κεφαλι το λενε, καλο θα ειναι οι συνδικαλιστες που τα γραφουνε να κοιταξουνε προς UK, Ireland, Denmark και να δουνε τι ποσοστα στην ηλεκτροπαραγωγη (οχι μονο πρωτογενη) αλλα και καταναλωσιμη δινουν τα αιολικα, (onshore & offshore) στην Δανια οι τιμες χρησης ενεργειας απο τα αιολικα αγγιζουν 40% της καταναλωσης κ πολυ περισσοτερα στην πρωτογενη παραγωγη.

 

"Κινδυνεύει να δει τα βουνά να ισοπεδώνονται, τη γη και το νερό να δεσμεύονται, τους τουρίστες να μην έρχονται, τους αγροτο-κτηνοτρόφους να καταστρέφονται και να διώχνονται"

Αυτο πραγματικα ειναι για γελια και αναξιο σχολιασμου.

 

Η ΔΕΗ πουλά ακριβά στην οικιακή κατανάλωση 94€/MWh…” 

 

Αυτη ειναι η τιμη πωλησης της ΔΕΗ στον καταναλωτη, για να ειμαστε αληθεις λοιπον το Cost of Energy (COE) απο ενα αιολικο κυμαινεται 80-100ευρω ανα μεγαβατωρα για συγχρονα onshore, 150-200 για offshore. Η εγγυημενη τιμη αγορας (FIT) ομως ειναι εκει για να γερυφωσει την διαφορα και να μην πληρωνει ο καταναλωτης την διαφορα.

καλο θα ειναι λοιπον εφοσον αναφερουμε κ κοστη να αναφερθουνε στο ποσο κοστιζει η λειτουργια των συμβατικων μοναδων στην Κρητη, αφου το καυσιμο ερχεται απο τον Ασπορπυργο και Πειραια. Και κατα ποσο επιβαρυνουν οι εκπομπες GHG τα "προστιμα" βαση της ΕΕ. Υποψιν τα κοστη μεταφορα πρωτων υλων και εκπομπων ΔΕΝ τα πληρωνει ο καταναλωτης αλλα ειναι ενα ειδος "FIT", ετσι ωστε να εχουν ολοι ενεργεια. Για να δειξουμε ποσο κοστιζει στην ηπειρωτικη Ελλαδα, τα λιγνιτικα δινουν 70 Ε/MWh and 90 Ε/MW (χωρις χρηματα για εκπομπες ή μεταφορα).

 

* το κοστος με τα low κ high limits, εξαρταται απο το νησι. 

 

Η υπογραφουσα ξεχασε να αναφερει τις μεθοδους demand side management, που μικραινουν τις επιπτωσεις διαλειψιμοτητας.

 

Έτσι, όσα καλώδια και να μπουν, η εξοικονόμηση σε κόστος καυσίμου μάλλον θα παραμένει μαγική εικόνα για την Κρήτη, όσο θα συνεχίζει να στοιβάζει πάνω της ΑΠΕ. Για να μην πούμε και για τα ηλιοθερμικά, που προχτές ο ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για έναρξη εγκατάστασής τους στην Κρήτη

 

Τα ηλιοθερμικα, εχουν καλυτερo (CF) κ ποιο σταθερη παραγωγη, οποτε καλυτερα να μην πει γιατι ειναι και λιγακι ασχετη στο πως λειτουργουν. Ουσιαστικα θερμικη αποθηκευσης κ κινησης αεριοστροβιλου, μικροτερη διαλειψιμοτητα.

 

Θετικα των ΑΠΕ, μειωση ενεργειακων εισαγωγων -ενεργειακη αυταρκεια(περισσοτερο χρημα), μειωση εκπομπων (αποφυγη προστιμων== περισσοτερο χρημα), περισοτερα πιστοποιητικα C02 για πωληση (περισσοτερα χρημα). 

 

Το ξαναλεω, καθε μορφη ενεργειας εχει θετικα κ αρνητικα, τα οποια μπορουμε σαν μηχανικοι να συζητησουμε. Μηχανικοι και οχι συνδικαλιστες ή πολιτικοι επιστημονες. Σε τετοια θεματα θα ηταν καλο, ο οποιοσδηποτε να κανει την ερευνα του και να βγαλει τα συμπερασματα του, δεν θα του αλλαξουμε το μυαλο εμεις.

 

Για περισσοτερη ερευνα, αξιζει να παρει καποιος συνδρομη σε Elsevier και να ενημερωνεται απο τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ολων των πλευρων 

 

 

 

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

επειδή πολλά ''τσουτσεκια'' .... έπεσαν να με φάνε τότε ....

και με κοκκίνιζαν , ετσι απλά επειδή μπορούσαν ,

και επειδή από τότε έκοψα την ασχολία μου με το φόρουμ αυτό ,

επειδή το επίπεδο του ''Ουγκανισμου'' που είδα εδώ μέσα .... είναι κατώτερο ...καφενείου ...όχι επιπέδου που θα έπρεπε να έχει ο  μηχανικός ...

 

Απαντάω σε όλους αυτούς  με ενα κείμενο (και οχι με αρνητικούς ψήφους .... ναι είστε άνδρες ! μπράβο !) με νούμερα και τεκμηριώσεις ...

 

http://www.patris.gr/articles/295140#.Vs9g8Darm

 

ας απαντήσει κάποιος σαν μηχανικός αν θέλει ...

οχι σαν οπαδός γηπέδου ...

 

υ.γ. ο τρόπος γραφής μου , ανταποκρίνεται στο επίπεδο που αντίκρισα , και οχι στο επίπεδο της μόρφωσης μου , για να εχω την ελπίδα να με καταλάβουν.

 

Ασε μας ρε φιλε που θα μας πεις τσουτσεκια και θα μας κάνεις μαθήματα ηθικής....σάλτα και ...κανε αι βολτα

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Manos_ir

 

Το άρθρο που παραθέτεις είναι στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας κατα ένα σημαντικό του μέρος.

Η κυρία μιλάει για 3000 έως 6300 MW ΑΠΕ στην Κρήτη την στιγμή που το αρχικό άρθρο που όλοι σχολιάζουμε μιλάει για μέγιστη ισχύ 830 MW.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ το μεγάλο καλώδιο διασύνδεσης υπολογίζεται να κοστίσει 730 εκ - 1 δις και όχι πάνω απο 1.7 δις που αναφέρει το άρθρο σου, με την απόσβεση να υπολογίζεται να γίνει μέσα σε 4 πολύ (η κύρια εκτίμηση είναι 2.5 χρόνια).

Να σου θυμήσω εδώ ότι όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ επιβαρύνονται με 800 εκατομμύρια κάθε χρόνο, επειδή η Κρήτη δεν είναι διασυνδεδεμένη.

Επίσης δεν βλέπω πουθενά αναφορές για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εν ενεργεία μονάδων ή τις πιθανές επιπτώσεις των αιολικών.

Να σημειώσω πως με τα σημερινά δεδομένα το κόστος παραγωγής 1 ΜWh από αιολικά είναι πλέον ίσο με το κόστος παραγωγής από λιγνίτη και πολύ πιο φθηνό απο αυτό του πετρελαίου.

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Να σου θυμήσω πως κανείς εδω μέσα δεν συμφώνησε με την αόριστη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κρήτη αλλά με την σωστή και στρατιγική τους τοποθέτηση με τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

ΥΓ. Εσύ πρώτος είπες να βάλουμε τις ανεμογεννήτριες στο κεφάλι μας, μας είπες ημιμαθείς και μας μιλούσες με το "ρε".

Αυτό το επίπεδο παρουσίασες, αυτό και έλαβες. Και ακόμη και τώρα δεν έχεις παρουσίάσει κάποιο επιστημονικό επιχείρημα που να δείχνει τις αρνητικές επιπτώσεις των ΑΠΕ στο νησί και γιατί το να κρατήσουμε τις μονάδες μαζουτ-πετρελαίου είναι καλύτερο.

Edited by Ήρωνας
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

όταν ΚΑΠΟΙΟΙ διαφωνούν για ένα καλώδιο διασύνδεσης  που ΜΑΣ κοστίζει σε ΟΛΟΥΣ  800 εκ τον χρόνο και 400εκ να ήταν  δεν μπορώ πω κάτι άλλο

 

μια λύση είναι να σπασει η ΔΕΗ σε τμήματα και να γίνεται προσφορά ανά περιοχή και να υπάρχει επιδοτηση ΜΟΝΟ για ακριτικές περιοχές ερημονησια που δεν έχουν διασυνδεθεί

 

να δούμε τότε  πόσο γρήγορα αλλάζουν οι απόψεις στην κρήτη.....

 

 

και επειδή πάμε στη σφαίρα της φαντασίας θέλω να μάθω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το ΑΙΓΑΊΟ από την μεταφορά προιοντων της κρήτης όπως ντομάτας  στην ηπειρωτική και να γίνει απαγόρευση

 

 άλλο 800 ΜW  Και άλλο   4000MW που θα διαφωνούσα σε ένα νησί όπως η Κρήτη

άλλο 800 Μw σε νησί όπως η Σέριφος που θα διαφωνούσα

 

 

 

επίσης  ας σκεφτούμε ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ με μη διασύνδεση της Κρήτης και Μη κατασκευη αιολικών

ΠΟΙΟΣ προμηθευει τα εργοστάσια της ΔΕΗ της  ΚΡΗΤΗΣ  με καύσιμα?

σκέψου ναχες μπιζνα που σου δίνει τζιρο  400-800εκ τον χρόνο με προμήθεια καυσίμου δλδ κέρδος 40-80 εκ και να θέλαν να στη χαλάσουν

ακόμα και καθυστέρηση να πετύχεις με  10 ατομα του τοπικού   πάλι κέρδισες 40-80 εκ τον χρόνο

 

 

 

 

 

 

υγ  για να μην παρεξηγηθώ μια χαρά περνάω κρήτη που παω 15 μέρες περίπου κάθε χρόνο και οι άνθρωποι όπως σε όλα την ελλάδα υπάρχουν αυτοί που συζητάς με επιχειρήματα και αυτοί που τα θέλουν όλα δικά τους

 

το μονα ζυγά δικά μας  ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Edited by akius
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.