Μετάβαση στο περιεχόμενο

H ηλιακή ενέργεια σε τροχιά καθιέρωσης


Engineer

Recommended Posts

Στην Intersolar, στην μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση φωτοβολταϊκών και ηλιακής ενέργειας, παρουσιάζονται «πράσινες» προτάσεις για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Περισσότεροι από 1.000 εκθέτες συμμετέχουν φέτος στην έκθεση, ανάμεσά τους και έξι ελληνικές εταιρίες (Aenaos, Calpak-Cicero, Elfon, Profilodomi, Systems Sunlight, Viosy). Τους χώρους της έκθεσης αναμένεται να επισκεφθούν φέτος 40.000 επαγγελματίες από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η Intersolar φιλοξενεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε θερμοσυσσωρευτές, αποθήκευση ενέργειας, συστήματα πληροφορικής, προτάσεις για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών με ηλιακή ενέργεια, αποδοτικότερα LED, τηλεοράσεις για την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική που δεν απαιτούν σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, «πράσινες» λύσεις για βιομηχανικές μονάδες, μέχρι και ηλεκτροκίνητα οχήματα τελευταίας γενιάς.

 

Ενδιαφέρον έχει ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Ινδία, η Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, αλλά και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της περιοχής του Κόλπου. «Η γη λέει ναι στην ηλιακή ενέργεια», τονίζει ο Όλιβερ Σέφερ πρόεδρος της SolarPower Europe. Κατά την άποψή του η εξάπλωση της χρήσης ηλιακής ενέργειας οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος της: «Μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια το κόστος για ηλιακή ενέργεια μειώθηκε κατά 75% καθιστώντας την ανταγωνιστική σε πολλές χώρες και αγορές». Ας σημειωθεί ότι έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου ηλιακής ενέργειας Frauenhofer ISE δείχνει ότι οι τιμές για συστήματα ηλιακής ενέργειας θα μειωθούν περισσότερο από 30% μέχρι το 2025 καθιστώντας την ηλιακή μια από τις πιο προσιτές μορφές ενέργειας στον κόσμο.

 

Ηλεκτρικό όχημα με αυτονομία 500 χλμ!

 

Posted Image

 

 

Δυστυχώς την ώρα που η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης σε πολλές περιοχές του κόσμου ακόμα και χωρίς επιδοτήσεις, η αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη δείχνει να εξασθενεί. Για πολλούς συμμετέχοντες το γεγονός αυτό οφείλεται στην τεράστια δύναμη που διαθέτουν ενεργειακοί κολοσσοί πετρελαίου και άνθρακα. «Το διαπιστώνουμε στους νόμους που ψηφίζονται. Το λόμπι των ενεργειακών κολοσσών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα είναι δέκα φορές ισχυρότερο από μας», δηλώνει στη DW ο Κάρστεν Κένιγκ από τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Ηλιακής Ενέργειας (BSW).

 

To γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά αποδεικνύει και το ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας για την «πράσινη» μορφή ενέργειας. Μια από τις πρωτοπόρες αυτοκινητοβιομηχανίες, η αμερικανική Tesla, παρουσιάζει στο Μόναχο ένα πολυτελές αυτοκίνητο με αυτονομία 500 χιλιομλετρων, ενώ η ιαπωνική Mitsubishi παρουσιάζει ένα όχημα με αμφίδρομο σύστημα ενεργειακής αποθήκευσης, το οποίο είναι σε θέση να τροφοδοτήσει με ενέργεια ακόμα και το σπίτι!

 

Πηγή: http://www.dw.de/h-η...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Καθιέρωση με βαθμούς απόδοσης 14-15%

Όντως ενεργειακά πολύ αποδοτικό.

Θα πει κάποιος αφού είναι δωρεάν η ηλιακή ενέργεια. Το κόστος της εγκατάστασης όμως όχι.

Επίσης, ποιος είναι ο κύκλος ζωής ενός ηλιακού πάνελ και γιατί αυτή έχει αποσιωπηθεί εντελώς;

Link to comment
Share on other sites

Η απόδοση είναι πλέον πάνω από 15% και βελτιώνεται σταθερά. Σημαντικότερο ακόμη όμως είναι το κόστος /Wp το οποίο είναι κάτω από 1eur σε τιμές λιανικής.

Ο κύκλος ζωής ενός καλοφτιαγμένου Φ/Β πάνελ που έχει εγκατασταθεί σωστά είναι πολύ πάνω από τα 20 χρόνια και μπορεί με καλές συνθήκες να υπερβεί και τα 30 χρόνια.

Προσωπικά έχω δει Φ/Β 25 ετών που λειτουργεί ακόμη με απόδοση πολύ κοντά στην ονομαστική του.

Τα Φ/Β δεν είναι η απόλυτη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα όπως δεν είναι καμία άλλη σχετική τεχνολογία. Υπό συνθήκες και με σωστές μελέτες οι οποίες θα εφαρμόζονται και σωστά ενταγμένες σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, είναι μία πολύ καλή εναλλακτική.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.