Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή κατεύθυνσης σωληνώσεων καλοριφέρ


terry

Recommended Posts

Προσφατα ανελαβα μια ανακαινιση για ενα φιλο. Ηταν ενα παλιο διαμερισμα που θα γινει ιατρειο. Εχουν ηδη γκρεμιστει οι μεσοτοιχιες και εχουμε ενα προβλημα. Στο χωρο που θα γινει ο χωρος αναμονης υπαρχουν οι κατακορυφες σωληνωσεις του καλοριφερ του μπανιου. Χωρις να ειμαι μηχανολογος προτεινα μια λυση για να φυγουν απο τη μεση αλλα δεν ξερω αν θα επηρρεασει τη ροη του νερου στο συστημα θερμανσης.Σας επισυναπτω ενα προχειρο σχεδιο και αν θελει καποιος συναδελφος μηχανολογος ας μας πει τη γνωμη του.

 

oa8qmdcf75yppveg3ax7.jpg

 

38576kwn5topv3pltnx0.jpg

 

Προτεινα αυτη τη λυση διοτι θα κατασκευαστει κ ψευδοροφη και επενδυση με γυψοσανιδα στους τοιχους και στο δαπεδο εχει ηδη ξηλωθει το παλιο παρκε κ θα πεσει ενα μικρο υποστρωμα για να τοποθετηθουν τα πλακακια.Οποτε με αυτη τη διαταξη δεν θα ειναι τιποτα ορατο. Το διαμερισμα βρισκεται στον 1ο οροφο και το συνολο των οροφων ειναι 4. Επισκεφτηκαμε κ τα υπολοιπα διαμερισματα κ ειδαμε οτι αυτη η γραμμη καταληγει σε ολα, σε ενα σωμα μικρο για το μπανιο.

Link to comment
Share on other sites

Θα επηρεαστεί η ροή αλλά εάν τα μπάνια δεν έχουν μεγάλες απώλειες, ίσως αυτή η μεταβολή της ροής να έχει πολύ μικρότερης έντασης μεταβολή στην θερμοκρασία των μπάνιων. Αν από την άλλη μεριά, τα μπάνια έχουν ΗΔΗ χαμηλή θερμοκρασία (ιδιαίτερα του τελευταίου ορόφου), τότε απλώς θα χειροτερέψεις την ήδη ανεπαρκή θέρμανση του μπάνιου.

 

Επίσης, το κόψιμο και το κόλλημα σιδηροσωλήνων, προϋποθέτει επάρκεια χώρου (για το κόψιμο και την συγκόλληση), ιδιαίτερη μαστοριά, και φυσικά δοκιμή με υπερπίεση 4-5 bar, για την διαπίστωση τυχόν διαρροών.

 

Δεν θα πρότεινα, επ'ουδενί, να γίνει η εργασία αυτή με λυόμενα εξαρτήματα (ρακόρ κτλ). Μόνο συγκολλητή και μόνο με δοκιμή υπερπίεσης.

 

Για να είμαι ειλικρινής, σε παλιά πολυκατοικία (άνω των 20 χρόνων) δεν θα τολμούσα (εύκολα) να αλλάξω τμήμα σωλήνωσης, διότι δεν μπορώ να βασιστώ στα υλικά. Αν πρόκειται για νέα οικοδομή (λιγότερο των 10 χρόνων) θα το αποτολμούσα πιο εύκολα, αλλά πάλι πιστεύω ότι η σχέση κόστους/ωφέλειας για την δουλειά αυτή είναι απαγορευτικό.

Link to comment
Share on other sites

terry

έκανα ακριβώς το ίδιο στο γραφέιο ακριβώς απλά δεν είχα αποσταση 2,5μ.

Προσοχή τα 2.5 μετρα και τα πανω και τα κατω θα πρέπει να έχουν ρήση.

Στο πάνω μέρος δεν έχεις προβλημα διοτι θα κάνεις οροφή, στο κάτω αν δεν γεμίσεις τι θα κάνεις? Οι σωλήνες δεν πρέπει να είναι οριζόντιες για την αποφυγή σιφωνιού.

Στο γραφέιο μου είχα το περιθώριο να βάλω πάτωμα ξύλινο και είχα 12cm βάθος.

Δουλεύει τέλεια καμία απώλεια και εγώ είμαι στον 1 και η πολυκατοικία έχει σύνολο 6 ορόφους.

 

και ακόμα η ένωση των σωληνών θα γίνει με τενικές κουκουνάρες τέλειο εξάρτημα με εσωτερικές βόλτες, κοίτα να έχεις καλό υδραυλικό.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι παλια η πολυκατοικια(30 χρονων)....Τα περισσοτερα διαμερισματα ειναι γραφεια. Τα καλοριφερ τα τελευταια χρονια δεν τα αναβουν. Απλα αν καποια στιγμη ξαναλειτουργησουν δε θα ηθελα να δημιουρηθει προβλημα... Αυτες οι σωληνες ειναι χαλκινες??Μου φαινοναται γαλβανιζε, χωρις να εχω ξυσει λιγο το πλαστικο για να το βεβαιωσω...Απλα αν δεν ειναι χαλκινες μπορει να γινει συγκολληση?? Αν γινει με δημιουργια σπειρωματος(δεν ξερω αν το λεω σωστα)??Ενα μικρο παραθυρο εχει το καθε μπανιο που βλεπει σε φωταγωγο..Οταν ημουνα φοιτητης εμενα σε παλιο σπιτι..Ειχαν αλλαξει ενα μερος μιας σωληνωσης(λογω διαβρωσης) η οποια ηταν σιδερενια κ εβαλαν ενα κομματι χαλκοσωληνας χωρις κανενα προβλημα..Τωρα τις γωνιες κτλ που τοπεθετησαν δεν γνωριζω την ονομασια τους για να σου περιγραψω πως το εκαναν...

 

Ευχαριστω παντως..

Link to comment
Share on other sites

tsitsikos γιατι να εχου να εχουν ρηση οι σωληνωσεις???Δεν λειτουγρουν με βαρυτητα αλλα με αντλιες ετσι??? Για τη δημιουργια σπηλαιωσης εννοεις??? Δεν εχει να κανει μονο η κλιση αλλα κ η διαμετρος...Κοιτα το πατωμα θα ανεβει 4-6 εκ σιγουρα..Αν ειναι σκαβουμε κ 3 ποντους στο ανω μερος της πλακας....

 

CostasV

Για την κλιση τον οριζοντιων σωληνων τ τι λες???

Link to comment
Share on other sites

μπορεί να έχεις κυκλοφορητή αλλά δεν θές την σπηλαίωση.

η διάμετρος θα είναι η ίδια με αυτήν που έχεις τώρα.

 

Θές παραπάνω διότι η κουκουνάρα είναι 5 πόντους + την καμπύλη που θα βάλεις + ρήση

Ο υδραυλικός δέν μπορεί να κόψει πολύ χαμήλα.

Ερώτηση απο κάτω τι είναι, μαγαζί?

ποτε οριζόντιες οι σωλήνες σε αυτό το σύστημα θέρμανσης δέν έχεις αυτονομία.

 

Εγώ το έψαξα πάρα πολυ πριν κάνω την νεα διαρρύθμιση αν πραγματικά μπορώ να μεταφέρω τις σωλήνες.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει οι οριζόντιοι σωλήνες να έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα πάνω, στη δεξιά πλευρά, έτσι ώστε ο αέρας να συγκεντρώνεται εκεί κ να βάλεις ένα αυτόματο εξαεριστικό. Αν τώρα οι στήλες σου στο πάνω μέρος έχουν εξαεριστικά, κ λειτουργούν φυσικά, μπορείς να φτιάξεις τις κλίσεις των οριζόντιων σωληνώσεων, έτσι ώστε ο αέρας να κυλάει προς τις στήλες.

Link to comment
Share on other sites

CostasV

Για την κλιση τον οριζοντιων σωληνων τ τι λες???

Χρειάζεται μιά ελαφριά κλίση (1%) για να μην συγκεντρώνεται αέρας.

 

 

... η ένωση των σωληνών θα γίνει με τενικές κουκουνάρες τέλειο εξάρτημα με εσωτερικές βόλτες,...

Τι είναι "τενικές κουκουνάρες'; Αν είναι λυόμενη σύνδεση, δεν θα την έβαζα σε μή επισκέψιμο σημείο.

Link to comment
Share on other sites

η οποια ηταν σιδερενια κ εβαλαν ενα κομματι χαλκοσωληνας χωρις κανενα προβλημα..

 

Επειδή είναι forum μηχανικών κ δεν πρέπει να αφήνουμε ορισμένα πράγματα χωρίς επισήμανση, να πω ότι για να μην έχει πρόβλημα η σύνδεση χαλυβδοσωλήνα με χαλκοσωλήνα θα πρέπει να υπάρχει ειδικός σύνδεσμος που να το επιτρέπει, έτσι ώστε να μην διαβρωθεί η χαλυβδοσωλήνα κ φυσικά πάντα σέρβις από εξειδικευμένο τεχνίτη για αλλαγή του μαγνησίου. Αλλιώς αργά η γρήγορα η χαλυβδοσωλήνα θα τρυπήσει...

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση χαλκού και σιδήρου στο ίδιο υδραυλικό κύκλωμα είναι ρίσκο. Αν και οι ειδικοί σύνδεσμοι, που αναφέρει ο Σταύρος, εξαφανίζουν τις διαβρώσεις στα σημεία επαφής σιδήρου-χαλκού, διότι με τον ειδικό σύνδεσμό ΔΕΝ υπάρχουν σημεία επαφής, ΩΣΤΟΣΟ, ο σίδηρος και ο χαλκός ανταλλάσουν ιόντα μέσα από το νερό, και ο κίνδυνο διάβρωσης παραμένει, έστω και μειωμένος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.