Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός γεννήτριας ή UPS για τροφοδότηση τζακιού καλοριφέρ


SPYROS1951

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

 

Να σας συγχαρώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε μέσα από το forum σε πολύ κόσμο που έχει ανάγκη από εξειδικευμένες πληροφορίες και αντιμετωπίζει προβλήματα. Να σας πω για την περίπτωσή μου, μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε. Μόλις ολοκληρώθηκε η μετατροπή του ανοικτού τζακιού μου σε ενεργειακό, με την τοποθέτηση λέβητα τζακιού καλοριφέρ. Το σύστημα έχει συνδεθεί στο υπάρχον σύστημα πετρελαίου (στους συλλέκτες μέσω διακοπτών και βαλβίδας αντεπιστροφής).

Το νέο σύστημα στο ηλεκτρικό του μέρος, περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου και ένα κυκλοφορητή (HANSA 32s-7s) με ισχύ στη μεγαλύτερη σκάλα 130W (0,6A) σύμφωνα με την πινακίδα του.

Προκειμένου να αντιμετωπίσω το θέμα της αδιάλειπτης τροφοδοσίας (σε περίπτωση διακοπής ΔΕΗ), δοκίμασα ένα UPS που έχω, με ισχύ 1000VA (700W) σύμφωνα με την πινακίδα του. Ενώ ο κυκλοφορητής λειτουργούσε μέσα από το UPS, έβγαλα το φις από την πρίζα και ο κυκλοφορητής σταμάτησε και έφγαζε ένα βόμβο, δείγμα του ότι δεν ξεκίναγε. Φυσικά το σταμάτησα αμέσως και το ερώτημά μου είναι τι UPS πρέπει να πάρω ή τι Ιnverter ή μήπως είναι καλύτερα να πάρω γεννήτρια που είδα ότι πλέον έχουν πέσει πολύ οι τιμές. Μπορείτε να με βοηθήσετε στην επιλογή του καλύτερου τεχνικοοικονομικά μέσου ώστε να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος?

Εδώ να πώ ότι έλαβα μέτρα ασφάλειας (παθητικά) που αποτελούνται από δύο βαλβίδες εκτόνωσης 3 Bar και μία θερμοστατική βαλβίδα εκτόνωσης 92 βαθμών C & 3 Bar επίσης.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

και συγνώμη αν το συγκεκριμένο post δεν αναρτάται σε σωστή θέση. Είναι από άγνοια αφού πρώτη φορά δοκιμάζω να ποστάρω.

Edited by SPYROS1951
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήλθες στο forum.

 

Συνήθως όταν θέλουμε να προκαλέσουμε διακοπή ρεύματος στο UPS τότε πατάμε τον διακόπτη ON-OFF στο πολύπριζο που τροφοδοτεί το UPS.
Οταν βγάζουμε την φίσσα (σούκο) απο την πρίζα αποσυνδέουμε και την γείωση.

Τι UPS είναι?
Τι κυματομορφή βγάζει στην έξοδο? τρίγωνο, τετράγωνο, πεντάγωνο, ή SINUSOIDAL μήπως?
Υποθέτω ότι ο κυκλοφορητής θα θέλει 230VAC και ημίτονο αλλά ισως και να μπορεί να λειτουργεί με οποιαδήποτε τάση.
Ποιό είναι το μέγιστο ρεύμα εκκίνησης του κυκλοφοριτή?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα AMHxaNos

 

Δοκίμασα κατεβάζοντας την ασφάλεια του κυκλώματος στον πίνακα του ρεύματος και έτσι κόπηκε μόνο η φάση. Ο κυκλοφορητής σταμάτησε και άρχισε να δίνει βόμβο.

Το UPS είναι Model: UPS-1000CL, Input: 220-240V AC, 50/60 Hz, 5,0 A, 1Φ και Output: 220-240V, 50/60 Hz, 4,5A, 1000VA/500W, 1Φ. Το χρησιμοποιώ για να τροφοδοτήσω 2 ADSL Routers, 2 τηλέφωνα DECT και ένα Laptop. Ο κυκλοφορητής γράφει 230V-50Hz, P(W)= 90, 110, 130,  I(A)= 0,42 -  0,52  - 0,90,  10 Bar MAX.

Δεν βρήκα στο manual του κυκλοφορητή άλλες πληροφορίες.

 

Σ' ευχαριστώ πολύ

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Η κυματομορφή εξόδου του συγκεκριμένου UPS είναι step wave κάτι που κακώς ( και ίσως από σκοπιμότητα ) δεν αναφέρεται στο Ελληνικό εγχειρίδιο χρήσης.

 

Το πιθανότερο και σε συνδιασμό με το επαγωγικό φορτίο του κυκλοφορητή είναι ότι εκεί οφείλεται το πρόβλημα. Συνηγορεί σε αυτό και ο βόμβος που παράγεται όταν ο κυκλοφορητής τροφοδοτήθηκε από το συγκεκριμένο UPS.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα  φίλε CybEng

 

Να το δεχτώ αυτό αφού είναι τεκμηριωμένο. Μπορείς σε [αρακαλώ πολύ εσύ ή κάποιος άλλος συνάδελφος να μου υποδείξει κάποια λύση?

 

Ευχαριστώ πολύ

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν χρειάζεται να προσδιορίσεις τον μέγιστο χρόνο λειτουργίας που χρειάζεσαι να δουλεύεις τον κυκλοφορητή εκτός δικτύου ΔΕΗ.

 

Δηλαδή αν στην περιοχή σου έχεις συχνές διακοπές του δικτύου ηλεκτροδότησης τότε χρειάζεται να κάνεις μια εκτίμηση για την συχνότητα αυτών των διακοπών ( πχ 2 φορές την εβδομάδα ) καθώς και του χρόνου αποκατάστασης αυτών των διακοπών ( πχ μέγιστος χρόνος διακοπής 35 minutes ).

 

Αν ο χρόνος αυτός είναι της τάξεως μερικών δεκάδων λεπτών της ώρας τότε ένα UPS με true sine wave έξοδο θα σε καλύψει. Λάβε υπ'όψιν το αυξημένο κόστος αγοράς σε σχέση με τα απλά UPS καθώς και το κόστος αλλαγής των μπαταριών κάθε 2-3 χρόνια.

Επιπλέον θα χρειαστεί να έχεις μια ιδέα για το ρεύμα εκίνησης στο μοτέρ του κυκλοφορητή ( βάλε ίσως 2~3 φορές επάνω από την ονομαστική τιμή ρεύματος λειτουργίας για να είσαι μέσα ).

 

Αν μιλάμε για χρόνους λειτουργίας μερικών έως αρκετών ωρών τότε μάλλον η οικονομικότερη λύση είναι μια μικρή ηλεκτρογεννήτρια μαζί με τον σχετικό αυτοματισμό εάν χρειάζεται για αυτόματη ενεργοποίηση όταν πέφτει η ΔΕΗ.

Edited by CybEng
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

Ο χρόνος διακοπής κάθε χειμώνα ποικίλει. Αν όμως εγκαταστήσω σύστημα που να με καλύπτει για 6 ώρες, τότε είμαι σίγουρος ότι δεν θα εχω θέμα αφού και τη νύκτα να συμβεί σε τόσες ώρες θα εξαντληθεί η φωτιά και έτσι μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος. Η παροχή που έχω είναι τριφασική και νομιζω ότι με μία γεννήτρια π.χ. σαν αυτή http://www.kouretas.gr/product.php?id=1457#.VevXCBGqqkr   θα μου έλυνε το πρόβλημα αν όμως έβρισκα και αντίστοιχο πίνακα αυτοματισμού ATS. Μέχρι τώρα έχω δεί μόνο για τριφασικές γεννήτριες τέτοιους πίνακες. Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί να μην εγκαταστήσω τριφασική πετρελαίου 6KVA που να τροφοδοτεί όλη την εγκατάστασή μου αφού οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ. Διάβασα σε κάποιο post όμως σε άλλο forum ότι αν υπάρχει ανομοιογένεια στο φορτίο κάθε φάσης κινδυνεύει η γεννήτρια και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το διασφαλίσω εκτός εάν παρέμβω στον πίνακα του ρεύματος και κάνω διαφορετική κατανομή των φορτίων (μιλάμε για ψυγείοκαταψύκτη, για σκέτο καταψύκτη και για 2 routers ADSL και δύο DECT τηλέφωνα (αμελητέο φορτίο). 

 

Ευχαριστώ πολύ και πάλι

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Θα παρεις μονοφασικη γεννητρια,αν δεν εχεις τριφασικα φορτία και θα συνδεθει καταλληλα

Αυτοματισμοι υπαρχουν για ολα.

Edited by vasilimertzani
Link to comment
Share on other sites

Θα παρεις μονοφασικη γεννητρια,αν δεν εχεις τριφασικα φορτία και θα συνδεθει καταλληλα

Αυτοματισμοι υπαρχουν για ολα.

Επιβεβαιωνω το παραπανω. Ο ηλεκτρολογος που θα σου κανει την μετατροπη της εγκαταστασης θα φροντισει να σου κανει τις καταλληλες συνδεσεις ωστε να δουλεψουν ολα σωστα. Αν ειχες τριφασικες καταναλωσεις που ηθελες να τροφοδοτεις κατα την διαρκεια διακοπης θα αλλαζε το πραγμα, αλλα δεν ειναι αυτη η περιπτωση σου. 

Μια 6αρα μονοφασικη γεννητρια πετρελαιου ειναι οτι πρεπει για ενα σπιτακι. Βγαζουν περιπου 25Α. Ανετα μπορεις να δουλεψεις και ηλεκτρικη κουζινα και αλλες ενεργοβορες συσκευες, με την προυποθεση να μην τις αναβεις ολες μαζι αλλα μια μια. Λιγα φωτα μπορεις να τα εχεις αναμμενα συνεχως. θα σου εξηγησει ο ηλεκτρολογος σου

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους

 

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

 

Όπως αναφέρω πιο πάνω έχω τριφασική παροχή ΔΕΗ και έχω μοιράσει τα κυκλώματα της εγκατάστασης στις 3 φάσεις αλλά επειδή η τριφασική γεννήτρια διάβασα κάπου ότι παθαίνει ζημιά αν δεν υπάρχει ισοκατανομή στα φορτία στις 3 φάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στράφηκα σε λύση με μονοφασική γεννήτρια. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιο Link για τους αυτοματισμούς? Βέβαια στη μικρή μονοφασική γεννήτρια δεν καταλαβαίνω τι έννοια έχει ο αυτοματισμός αφού δεν διαθέτει μίζα.

 

Και πάλι ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.